Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Tettem egy ujab probat, miutan amit tudtam kimertem, de semmi rosszat nem talaltam.
Elindult. - kontakhiba. Veletlenul talaltam meg. Ettol fuggetlenul, koszonom a segitseget.
Kicseréltem az elkókat a tál elindult.Üres járatban még mindig kattog ha teszekrá terhelést akkor a kattogás megszünik. Azonban terhelést alatt nem tartja a feszültségeket. Az mért van? 3A áramnál az 5v le esik 4.2vra. Van egy trimmer amivel 0.2V ott tudok varialni.
Sziasztok,
Volna egy Chieftek 550W-os táp minek a SB része az oké az tökéletes viszont amikor megporóbálom indítani akkor a primer körbe rakott izzó azonnal világít. Kiementeken nem mérhető semmi. Ha jól láttam akkor a pár hozzászólással előrébb becsatolt kapcsolási rjaz passzol hozzá. Mi lehet a probléma? Segítségeteket előre is köszi.
Nem írtad a táp pontos típusát, így csak találgatni lehet.
PFC nélküli, vagy passzív PFC-s tápegységeknél a próbaizzó világítása zárlatot jelent. Aktív PFC-s tápnál ez becsapós, a fázisszaggatás miatt az izzó mindig világítani fog, itt csak áramkorlátozós leválasztótrafót szabad használni a méréshez.
Szia,
A táp típusa Chieftec GPS-550AB-A 550W és aktív PFC-s. Volt már hasonló Chieftec táp (450W-os) de ott legalább elindult és villogott az izzó de itt nem egyből világít és meg se moccan. Lehet kapcsoló FET-ek rosszak?
Sziasztok!
Kérlek segítsétek ha tudtok. Van egy asztali gépem (kb 5éves) egyedi táppal és szeretném megjavítani a tápot ,mert pár napja meghalt szerintem vihar miatt. Nem vagyok teljesen kezdő csak elakadtam. A hiba lényege: Először lecsapta az automatát (aktív pfc-s a táp) A pfc vezérlőfet(FQA9N90c) teljesen zárlatos lett és a rajta lévő két fr102 schottky is zárlatba ment. A hibás alkatrészeket cseréltem és a korlátozó izzó ezután már villogott és indult a táp. Annyi lett úja a gond, hogy megint elszállt a pfc fet. Azt vettem észre, hogy amíg működött a táp pár percig, akkor a pfc fet fr102 diódái nagyfesz ívet húztak a pufferkondira. (szerintem ezért szállt el újra a kérdéses pfc fet) Sajnos fr102 nem volt itthon így FR302-vel helyettesítettem és toldottam a lábát. Ez okozhatta a fenti gondot? Idézet: „...egyből világít és meg se moccan” Akkor pedig primer oldali zárlat a legvalószínűbb. Ki kell szerelni a tápból a panelt, és a betáp ponttól kezdve mindent átmérni (Graetz, nagyfesz puffer, kapcsoló fetek, pfc).
Az FR302 3 Amperes, tehát jóval erősebb mint ami előzőleg benne volt (bár inkább kapcsolódióda, nem schottky) - ez nem okozhatta. Próbáld meg esetleg varniscsőbe bújtatni a kivezetéseit.
Idézet: „Próbáld meg esetleg varniscsőbe bújtatni a kivezetéseit.” Köszi így most jó lett. Eredetileg 2x100uf-450v kondi voltak párhuzamosan kötve puffernek. Ezek is kikészültek és cserélnem kell. Csak 1db 68uf/450 van itthon. Mennyire nem ajánlott ennyire alátervezni a kondit a pufferen?? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Már a 2x100µF is alá volt tervezve... Wattonként 1µF-dal számolj. Az az esetedben 68W terhelhetőséget jelentene, ami - szerintem - elég szegényke.
Idézet: „Eredetileg 2x100uf-450v kondi voltak párhuzamosan kötve puffernek” Mindenesetre elég érdekes kapcsolása van annak a tápnak - nemigen szoktak kapcsitápba párhuzamos puffereket tenni. A táp teljesítményéhez kell igazodjon a puffer mérete, Kivéve ha univerzális (tehát 110V-ról is működik), ugyebár ilyen esetben a 110V-hoz méretezik a puffert - csak 230V-ról használva kisebbel is lehet helyettesíteni. Idézet: „Mindenesetre elég érdekes kapcsolása van annak a tápnak” Ez egy Fujitsu asztali p4 gépnek a tápja. Érdekes a táp külső alakja is, mert ferde a teteje. Kapcsolástechnikailag pedig active pfc-s és egy darab nagyáramú fet látja el a primer szerepét két párhuzamos 2x100uf pufferrel. Most 120uf van primernek és 430V ! van rajta, így jól működik. A vsb sem "szokványos", mert PNY267PN kapcs ic vezérli a vsb trafóját. Köszönöm a tippeket! A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
430 V nagyon sok a 450 V-os elkónak. Abban a PFC-ben valami már a FET előtt is elhunyt.
Ha a pufferkondi eldurran, az PFC-nél hajlamos a meghajtót is magával vinni.
A táp jelenleg is üzemel. Tegnap tényleg 430V-ot mértem a pfc pufferén, igaz a műszerem eleme lemerülőben van, így lehet hogy az átvert "egy kicsit".
Üzemelni üzemel, de ki tudja meddig... Amúgy ha tényleg 430V-tal megy, nem csoda, hogy megdöglöttek a kondik. Egy 450V-os elkó nem szereti tartósan a 430V-ot. Vissza kéne rajzolni a PFC szekció kapcsolását, hogy tényleg ennyire van tervezve gyárilag, vagy valami meggurnyadt benne. Általában szokott lenni a PFC kimenetén egy ellenállásosztó, amiről a vezérlő tudja a kimenő feszültséget. A vezérlő típusából meg lehet tudni, hogy a leosztott feszültségnek mennyinek kéne lennie.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Ok, előbb kicserélem az elemet a műszerben. Merült állapotban többet mutat a multim! A táp jó, de nem használom most.
Hát, a 360-as Chieftec szerintem jobb cucc, mint ez a "jáj"...
Pont a HKC-ra szól hogy borzalom. Az vitte a gépem addig amíg a Chieftec meg nem javult! eh
De lehet én fogalmaztam rosszul azért nem érthető. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Nos, eddig tartott az öröm.
Ma reggel már megint nem akart bekapcsolni, ugyanazt csinálja mint azelőtt. Venti kicsit felpörög, majd leáll a táp. Készenléti 5V megvan. Lehetséges hogy a képen jelölt két kis kondenzátor miatt van? Bővebben: Link Ugyanis abból nem kaptam Low ESR tipusút. Ezek a 2SC2625-ös tranyókhoz kapcsolódnak.
Szia!
A jelölt kondi csatolókondi ami "csatolja" a vezérlőjelet az ic-ről a primer oldalra egy kis trafón keresztül. Elvileg okozhatja ez is a gondodat, de inkább ez zárlat lesz szerintem. (az egyik szecunderkörön) Ha a csatolókondi rossz, annak a tünetei: szkópon nézve "csúnya a négyszögjel" ennek következményeként pedig hallhatóan "ciripel" a táp. Extrém esetben pedig lehet a baj forrása. Ide én nem mindig teszek low-esr-t csak a pufferekbe! A csatolókondi feszültségtűrésére figyelj ha eddig nem tetted! Mit cseréltél eddig? (rajzon tudod e jelölni?) A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
„Mit cseréltél eddig? (rajzon tudod e jelölni?)”
Persze : Bővebben: Link Ott amúgy 2 db 4.7µF 50V-os kondi volt eredetileg, kapott helyette kettő ilyet . 4.7µF 100V 105°C 5x11mm -SAMWHA Szkópom nincs. A Táp nem ciripel. Idézet: „Ott amúgy 2 db 4.7µF 50V-os kondi volt eredetileg, kapott helyette kettő ilyet . 4.7µF 100V 105°C 5x11mm -SAMWHA” Akkor sajnos nem ezek lesznek a rosszak! Nézd át légy szíves a kimeneti schottky-kat, de kiforrasztva. Én elsőre is inkább zárlatra gondoltam. Aztán még a vsb terhelhető? IC típusa sg6105dz? A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
Szia. Köszi.
Sajnos mostanában nem igazán lesz időm vele foglalkozni. Az IC típusa az amit írtál. Mihelyt ráérek, visszatérek.
ok! akkor addig is írom tovább. Az kérdéses ic a bejövő váltófeszt is "nézi".
A puffereket ha eddig nem cserélted a primeren! akkor azt is kellene. (írtad hogy mindet cserélted) Továbbá ellenőrizd le, hogy a vsb terhelhető e. (12v vagy 6v izzóval) Ezen felül még a schottkykat is ellenőrizni kéne kiforrasztva.(előbb is írtam) Ha megvagy és nem megy a táp továbbra sem, írj majd ha lesz időd. Addig is szia!
Sziasztok!
Ma kaptam egy tápot és ugy gondoltam megjavítom. Kimpro ATX-400W. A primer oldalon egy tranzisztor elvolt égve, azt cseréltem de továbbra sem indul. A semilyen feszültség nem jön ki belőle. Se a stand by sem a start-on. Mit nézek át?
Szia!
Fénykép is jó volna a tápodról. Melyik és milyen tranzisztort cseréltél? Ezen kívül mást is cseréltél?
Alapszabály: ha egy félvezető elég, nem elég kicserélni, hanem az abban a körben lévő ÖSSZES alkatrészt át kell mérni! Kizárt dolog hogy ne legyen még valami hibás, egy tranzisztor csak úgy magától igen ritkán ég le.
Sziasztok.
A minap szereztem egy Platinum MS400 ATX tápot, gondoltam ha már ingyen volt, megjavítom és jó lesz még valamire. A gond a következő: áram helyezem, és ciripel egyfolytában, pedig be sem kapcsoltam a tápot. Ha a megfelelő vezetékekkel bekapcsolom, akkor sem történik semmi, 5V és 12V ágakat mértem le, nem jön ki feszültség belőle. Van valakinek valami ötlete, mi állhat a jelenség mögött? Egy púpos kondi volt benne, ki is cseréltem, de nem hatott. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |