Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos, a forrasztás le fog olvadni. Keress valami más megoldást!
Én szoktam kerámia NYÁK-on az elszakadt bandázst javítani, csak kicsit messze vagyok (mezőkövesd).
Üdv!
Olyan kérdéssel fordultam erre, hogy hogyan lehetne IC-ket gyorsan kiforrasztani. Tömeges mennyiségben szeretném végezni így nem lenne jó a sima kiforrasztás, vagy ónszippantózás, mert egy gyakorlott szakembernek is hosszú és pepecselős meló. Tudom hogy vannak a Weller-nek IC-kiforrasztó fejei, de azok elég drágák. Tudtok rá valami jó megoldást? Tudom-tudom ez a tipikus magyar "gyorsan, olcsón, jól" felfogással jövő kérdés, de ez most tényleg fontos lenne.
Mi a cél? Az IC-ket akarod újrahasznosítani, vagy a panelt?
Milyen IC-kről van szó? SMD vagy DIP? Vannak-e az IC környezetében más alkatrészek, azokat is ki akarod forrasztani, vagy épp ellenkezőleg, azoknak maradniuk kéne?
Az alábbi képeken az általam megvásárolni óhajtott forraszanyag látható. A kérdésem az lenne , megöregszik-e idővel , ha lezárva a hűtőben tartom, mivel ez a mennyiség számomra több évre elég lenne ,ha eltartható minőségromlás nélkül. A dobozán két időpont látható, a gyártási és a lejárati, mennyire kell ezt komolyan venni(mármint a lejárati időt)? Van valakinek tapasztalata evvel a pasztával? Előre is köszönöm a választ.
Sajnos ha ipari mennyiségben szeretnél termelni akkor nincsenek jó házi praktikák.
Javításnál sok esetben hiába van elég szerszámod megeshet, hogy csak az időrabló eljárás az amit használni tudsz. A múlt héten kellett cserélnem négy SD-RAM alkatrészt egy PCI kártyán. Ebből volt még 41 darab. Első ránézésre nem volt több mint egy napi munka és mégis a végén négy napom ment rá. Pedig én elég jól el vagyok látva szerszámokkal. Erre szokták mondani ez egy ilyen foci. Ha a panelt nem kell megtartanod akkor egy kis "villanyrezsó" megoldhatja a problémád vagy egy kis ónkád is jó szolgálatot tehet. Egyik sem milliós tétel bár az ónkáddal való munka balesetveszélyes.
A soklábúakat hölégágyúval szoktuk kiforrasztani. A fuvokát az alkatrészhez kell szabni ( bádogos munka) majd egyszerre az egészet kb. 250-300 fokra melegiteni majd csipesszel kivenni az alkatrészt. Ha fejjel lefelé teszed lehet, hogy ki is esik - habár mostanában ritkaság, mert egyre passzentosabbak a furatok, hogy sporoljanak az onnal.
Ami a képen van az már igen csak le van járva ne vedd meg, vagyis pénzt ne adj érte.
A paszta romlása a bekeverés után pár nappal már számottevő, az újrakeverés nem hozza az eredeti minőséget /ez tapasztalat/. Ha otthonra kell akkor nem jelent ez akkora problémát mert egy kis folyasztószer hozzáadásával ismét használható, bár nem tökéletes csak jó lesz. Az állott paszta szétesik, nem alkot homogén keveréket sokszor csomósodik is. Ezzel a konkrét termékkel nekem sajnos nincs tapasztalatom viszont 500 gramm igen soká fog elfogyni. Én is általában lejárt pasztát használok mert nem akarom kidobni
De ahhoz kell legalább 400-800W fűtés, hogy felmelegedjen a forrasztás a kívánt szintre. Az megint csak ipari gépet kíván.
Mi több mezei höágyut (stennol) használunk, saját készitésü fuvokákkal. Most nem tudom pontosan, de kb. 300W a teljesitményük, s mindegyikben van hömérsékletszabályzó.
Bocs elirtam, csak 700 km- re vagyok a mühelytöl..
Köszönöm ,hogy megosztottad a tapasztalataidat. Az eladótól kérni fogok mintát, amennyiben hajlandó és küld , valamint megfelel a minőség , és az árban is megegyezünk, veszek belőle egy kisebb menyiséget és megírom az én véleményem erről a termékről.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne amiről már lehet hogy volt szó itt, csak sajnos nincs időm olvasgatni órákat... Szóval: LED nyáklapokat forrasztunk tömegesen, melyek fehérre festettek. Ezek látszó dolgok a kész lámpán is. Tehát nem igazán lenne szabad, hogy a gyanta ill. más folyató szer összemocskolja a forrasztás környékét. Van erre valamilyen megoldás? Sajnos nincsen még olyan berendezésünk amibe csak mártogatni kellene a kábelvégeket. Szempont az is a nagy mennyiség miatt, hogy ne legyen káros anyag (annyi) pl.: ólom stb. Köszönöm a választ előre is.
Gondolom ez nem hobbi elektronika lenne. Léteznek komoly, profi forrasztó munkahelyek. De ez kicsit pénzes dolog.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Le kell mosni a gyantamaradványokat. Vagy úgy is nyomot hagyna?
Ha ráadásul nem no-clean folyasztószert használtok (azt ugye alkoholok szokták levinni), hanem vízzel lemoshatót (amit viszont kötelező lemosni, mert a maradványok tönkretennék a panelt is), akkor még csak annyira drága sem lesz a történet.
A lemosós technika lehet , hogy nem lesz jó mivel , azt írta , hogy fehérrel festett, és félő , hogy nem e oldaná meg azt a fehérre festett akármit a lemosó.
Én inkább valami maszkon gondolkodnék , amin csak a forrpontok látszanának ki , és forrasztás után a maszk eltávolítható lenne.
Fehér színű akril-lakk festékkel befújni forrasztás után ? (elfedi a mocskot)
A látszó oldalon milyen alkatrészek vannak?
De óntól is függ, van ami nagyon fröcsög, és van ami alig hagy nyomot.
Éppen ez lett volna a fő kérdésem, hogy mi alapján lehet megkülönbözetetni az ónokat, hogy melyik az amely alig hagy nyomot.
A látszó oldalon SMD LED-ek vannak meg 1-2 ellenállás, tranyó, ill. van hogy csak egy hatalmas LED az egész és a két betáppontot kell megforrasztani. A mosogatás rendkívűl körülményes lenne a több1000 forrpont körűl... Már nagyon gondolkodtam, hogy mibe lehetne az ónt megolvasztani. Mert úgy csak belemártanánk a kábelvéget azon ami rajt marad nagymennyiségű ón, arról már nem csapódna ki a gyanta, és a pákával meg beforrasztanánk a helyére.
Nem az ón hagy nyomot, hanem a benne levő gyantatartalom. Annak a fajtáját vagy feltüntetik, vagy nem, vagy találsz hozzá adatlapot, vagy nem... Legrosszabb esetben kipróbálod, aztán levonod a következtetést.
A mosogatás nem annyira körülményes, ha nem kell sajnálni az anyagot (mert pl. vízről beszélünk), és be lehet áztatni a végterméket egy nagy lavórban/üstben/akármiben. Alkoholnál persze más a helyzet, mivel az relatíve drága, plusz még el is párolog közben. Ha rákeresel a neten, "soldering pot" néven találsz ilyen kínai eszközöket, amivel a kábelvégek elintézhetők. Persze erősen kérdéses, hogy csak a kábelek okozzák-e a gondot (szerintem a többi alkatrészt sem tudod folyasztószer/gyanta nélkül rendesen beforrasztani, hiszen azokon is lesz oxidréteg), ill. ha ki akarod küszöbölni utána a forrasztásból a gyantát, akkor természetesen gyantát nem tartalmazó ónt kell használni. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Sajnos tudom, hogy a gyanta hagy nyomot a nyáklapon, csak rosszul fogalmaztam.
Az áztatós módi felejtős, mivel ezek már kész LED nyákok. Nem igazán a kábelbefuttatásával van gond, hanem amikor a nyákon lévő kis réz lapot futtatjuk amihez majd csatlakozik a kábel, akkor csapodik ki a gyanta, mivel a rézlapot előre melegítjük és az ón ahogy ráolvad akkor gyönyörűen bebarnul a környéke. Ha előre felviszem a pákára az ónt és azzal melegítem a rézlapot, akkor már a pákán megtörténik a gyantakicsapódás, csak ez sokkal lassúbb és vesződségesebb.
Sziasztok!
Van egy elektronikám amiben van egy 8 lábas SMD IC ami elégett, és az lenne a kérdésem, hogy ezt házilag ki lehet-e forrasztni, mert az vele a gond, hogy alul is hozzá van forrasztva a nyákhoz a hőleadás végett. Ez megoldható esetleg valahogy? Vagy ha netán valaki el tudná vállalni a cserét? üdv PIXI
Lehet hőlégfúvóval is próbálkozni, csak óvatosan.
A környező alkatrészeket alufóliával vagy kaptonszalaggal érdemes letakarni.
Még az is jó lenne ha le tudnám szűkíteni a hőlégfúvót. Jó lenne megoldani idehaza, de félek hogy nem jön össze! Mennyi idő alatt tud felmelegedni, és az újat ha beteszem nem lesz baja a melegítéstől?
A hőlégfúvó kimenetét meg ne próbáld leszűkíteni , mert bedurran , és szét fog égni.
Amit gyárilag adnak hozzá fejeket az alá menni vagyis leszűkíteni nem érdemes , mert tönkre fog menni a gép. Azt írod szét égett az ic , tehát arra már nem nagyon kell vigyázni. Talán egy házilagos tipp hogyha nincs forrólevegős állomás a közelben. Az ic lábat tapéta vágó késsel az ic tokja mellett elvágni óvatosan , ha meg van , akkor a már elvágott lábakat pákával le tudod szedni .Az ic tokot magát ezután már akár pillanat forrasztóval is melegítheted felülről , és ha látod , hogy megmozdul , akkor csipesszel le tudod már szedni.Az ic helyét ezután ónszívóharisnyával takarítsd meg , hogy a felület egyenletes legyen , és tiszta .Utána mehet rá már az új ic. Nem tudom milyen smd ic az , de szerintem , vagy fett van benne , vagy valami darlington fokozat, ezért kell talán hűteni , vagy táp ic .Sajnos nem írtál többet róla .Na meg ha az így lefüstölt annak bizony oka van , és nehogy a már újonnan betett ic vel is így járj.!!!!
Köszi a tippeket! Majd megpróbálom így lehet sikerül!
Ez az IC van benne amit cserélni kell: ITT! A meghibásodást víz okozta! A közepe felégett neki, de másik szabályzóból kinéztem a típusát, és ha a szbályzónak külső áramforrásból adok hiányzó 6 voltot akkor működik minden ahogy kell, és elvileg ez az IC állítja elő a 6 voltot, ezért is kell neki a hűtés.
1 perc alatt le lehet szedni. A fokozatos melegítésre, és a panelen a környezet enyhe átmelegítésére oda kell figyelni.
Az újat nekem eszembe nem jutna hőlégfúvóval felrakni... Egy sima kattogós Wellerrel viszont mennie kéne - nem az IC-t kell melegíteni, hanem az aljára menő rézfelületet minél közelebbről. Ha van furat alul, akkor a túloldalról a legkönnyebb, a furatgalvánon keresztül. Ha nincs, akkor közvetlenül az IC mellett felülről, közben felülről egy csipesszel nyomni lefelé. A vékony vezetékekkel bekötött lábakra viszont nagyon vigyázni kell, mert secperc alatt le lehet pusztítani a rézfóliát a panelről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |