Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2021 / 3965
(#) resystance hozzászólása Jún 14, 2013 /
 
Sziasztok! Töltésvezérlőknél a 12V/10A azt jelenti, hogy max csak 120 wattos fogyasztót tudok működtetni általa?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Töltésvezérlő attól töltésvezérlő, hogy az akumlátort tölteni tudja 12 V -os akumlátort max 10 A -rel. A fogyasztót az akumlátorod táplálja, a saját paramétereivel. A rendszer nem árt úgy összeválogatni, hogy együttműködésre képesek legyenek. Lehet tölteni vele 10 Aó -s kapacitású akksit is, de lehet nagyobbat is, max 120 Aó -sat. Lehet ennél nagyobbat is, de akkor a töltési idő nagyon el fog húzódni, és megeshet, hogy sohasem lesznek feltöltve.
A másik oldalról, olyan napelem táblát lehet rákötni, amely max 12 A leadására képes, nagyobbat nem, mert akkor nem lesznek kihasználva.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Így már értem, köszönöm. Elég fura lett volna, ha a kérdésem igaz.
És ha Lindemann motorral töltöm (szaggatva adja a delejt), akkor kell mondjuk stabilizáló kondit bekötnöm a motor és a töltésvezérlő közé, vagy ezt a vezérlő megoldja?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) marty hozzászólása Jún 14, 2013 /
 
sziasztok! tudnátok olyan ic-t ajánlani ami különböző áramerősségre a tápfeszültségét vagy egy megadott bemenetét egy megadott kimenetre teszi? olyat szeretnék csinálni hogy 3 nyomógomb 3 különböző értékű ellenálláson keresztül bemegy az ic be és például 3 led villan fel az adott gombhoz rendelve természetesen.
köszi
(#) cmdnetwizard válasza kadarist hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Köszönöm!!
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Egy akkumlátort lehet szakaszosan is tölteni. Semmi baja nem lesz tőle, csak túltöltéskor, mélykisütéskor, túláram esetén károsodik. A töltőáramkörnek ezek ellen kell védelmet nyújtani. A szakaszos igénybevételt is tolerálnia kell, de ez nem túl nagy probléma.
Nem tudom mi ez a "Linde motor", de akkumlátort tölteni generátorral lehet. A generátor valamilyen forrásból származó energiát alakít át elektromos energiává. Motornak, a fordított energia átalakítást nevezzük.
(#) proli007 válasza marty hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Hello! Igen! Úgy nevezik mikrokontroller. Mert gondolod, hogy egy általad kitalált feladatra már van is gyártott IC? De kissé érdekesen fogalmazol. Ha jól értem, két vezetéken szeretnél kapcsolni három Led-t. (Vagy mit. Mert ennek értelme így még nem sok van..) üdv!
(#) marty válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
a mikrokontroller programozását nem fogom megérteni sajnos, én villanyszerelő vagyok így nem nagyon értem azt sem amit mások úgy írtak direkt hogy kezdőknek meg hogy teljesen az alapoktól. igazából igen, az lenne a lényeg hogy 2 vezetéken 3 vagy több dolgot tudjak kapcsolni. Úgy gondoltam már jó sok ic van a világon, biztos vagyok benne hogy ilyet már legyártottak és használnak is. Nem én fejleszteném ki a spanyol viaszt ha tudnék mikrokontrollert programozni és megcsinálnám ezt ezért kérdeztem hátha valaki olvassa aki már csinált ilyet és tud segíteni benne. köszi
(#) Stefan válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Ez ADC-vel is megoldható nem? Ha a felső pár bitet használja akkor még talán működik is, kérdés mekkora távolságon...
(#) kendre256 válasza marty hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
LM3914-el meg lehet csinálni. Ez egy kivezérlésjelző LED-sorral. Be lehet állítani úgy is, hogy mindig csak egy LED világítson, a bemenetére adott feszültségtől függően. Ha biztosabb kijelzést szeretnél, akkor lehet olyan feszültségeket használni, hogy csak minden második LED világítson (van 10 kimenete, lehet válogatni belőle...).
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) proli007 válasza marty hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Hello! Attól, hogy mikrokontrollert ajánlottam, ez még is egy "analóg" megoldás. Ahol még három nyomógombbal elmegy, de ahogy nő a számuk a hibalehetőség is nő.

Endre: Ezen én is gondolkodtam, de több hiba is van benne.
- Ha lineárissá szeretnénk tenni a az ellenállás változást, akkor kiegészítő áramkörre van szükség.
- Mivel három bitnek 8 variációja van, bizony 7 kimenetre a 10-ből mindenképpen szükség lesz.
-A kimeneteket vissza kell kódolni decimálisból binárisra.

Stefán: A bináris párhuzamos AD megfelelő lenne kiegészítő áramkörrel, de húzósabb lenne árban. Esetleg csinálni hárombites AD-t bináris számlálóból, és komparátorból.
üdv!
(#) kendre256 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Az LM3914 csak akkor jó, ha egyszerre csak egy gombot nyom meg. Akkor viszont nem kell dekódolni, a led helyére optocsatolót tehet, és azzal kapcsolhat valamit.
(#) marty válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
köszi mindenkinek a gyors válaszokat! nekem elég lenne úgy hogy 1 gomb nyomódik meg egyszerre eltudnátok csak nagy vonalakban mondani hogy ez az ic hogyan is működik? ilyenre gondolok hogy pl (ha te erre a lábára ennyi és ennyit valamit adsz akkor ezen a lábon ez fog történni.) utána már kitudom silabizálni a kapcsolási rajzokból a szükséges adatokat
köszi
(#) marty válasza marty hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
sajnos nem nagyon tudok rájönni hogyan is csinálják úgy meg hogy mindig a szükséges led világítson a feszültség függvényében
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
A Lindemann motor a generátor. Sokan szenvednek, hogy szőlőben, telken nincs áram, telefonvonalból akarják szedni, egyedül még villámból nem olvastam.
(#) kendre256 válasza marty hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Itt egy kapcsolás:
Ube = 3V (+- 0,5V) esetén az 1. LED világít, Ube = 5V (+- 0,5V) esetén az 2. LED világít, Ube = 7V (+- 0,5V) esetén az 3. LED világít.

LED1.jpg
    
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Mobiltelhoz wifi jelerosito kaphato -e valahol? Kulso ant.csatlak. van rajtuk?usb..
(#) pucuka válasza antax hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Ahogy kérdezed, úgy nem. De kapható olyan WIFI router, ami önmagában egy mobiltelefon modemet használ a vezetékes modem helyett, és a másik oldalon WIFI router. Jó drága az igaz, de van.
Mobiltelefont esetleg úgy tudnád hasonló módon felhasználni, ha az adatkábelével PC- re csatlakozol, és a PC -t használod routerként. Ehhez a PC -ben kell lennie egy WIFI kártyának is.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Ha egy fogalom zavaros megoldást olvasol, midíg legyen gyanús. A szőlőben azért van lehetőség olyan energia forrás hasznosítására. ami már járt út, és működik.
A fórumunkon van topik a szél. és a napenergia hasznosítására is, tanulmányozd. Ingyen azért semmi nincs.
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Routerre antenna:panelantenna jo ra?
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
lokator zavarhatja vajon route:frekvencia,modulacio hasonlo lehet?
(#) pucuka válasza antax hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Ha lehet nem menjünk bele mélyebben.
A routernek többféle antennája lehet, ha beépített, akkor semmit nem tehetsz rá. Ha van levehető külső antennája, arra tehetsz megfelelő antennát, legalábbis fizikailag, jogilag nem biztos. A hangsúly a megfelelő -n van.
Lokátor meg többnyire nem zavarja, mert azok más frekvencia sávban dolgoznak. Ha mégis fennáll a zavar, akkor meghibásodás, telepítési körülmények okozhatják. Modulációs módnak nem sok köze van a dologhoz, és egyik sem használ frekvencia modulációt.
Mindezekhez konkrét típusok, telepítési körülmények ismerete szükséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 1 /
 
koszonom.Valaki ismeros e teren:katon.lokator ghz kornyeken?mintha lenne!? impulz.zavar. felderit. QAM
(#) pucuka válasza antax hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Nagyon sokféle lokátor van különböző célra, és a számára megfelelő frekvencia sávban, és teljesítménnyel.. Az alacsonyabb frekvenciákon működnek az olyanok, amik megmondják, hogy jón valami egy bizonyos irányból. pl 25 -28 MHz. Előnyük, hogy jó messzire látnak. Minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a felbontás, viszont úgy rövidül a hatósugár. A mai korszerű radarok már nem okoznak olyan zavarokat, mint az ősradarok, ezért kívülről elég nehéz észrevenni őket, így a zavarásuk sem lényeges. Persze, ha nem közvetlen közelről van szó.
A moduláció meg lényegtelen, a vivő információt nem hordoz (bár ez sem mindíg így igaz, pl. a repülésben az azonosító válaszadó) többnyire impulzus üzemű radarokról van szó. Bár léteznek doppler radarok is, ezeknél folyamatos vivő van, de moduláció nélkül.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Köszönöm a figyelmeztetést, óvatos vagyok, de már megépítettem. Volt olyan is, amikor bevittek az erdőbe, igen. De már elég jó szemem van felismerni, hogy mi igaz, mi nem. A széllel meg nappal (itt kis n) nem foglalkozom, mert azokhoz kell szél és Nap...
(#) djadji hozzászólása Jún 15, 2013 1 /
 
Helló!
Nem tudom létezik e, de sehol sem találom a következő eszközöket.
1. Olyan próbanyákot keresek, ami sávos, és 0,5mm-es vastagságú.
2. Olyan SMD duo led kellene nekem, ami nem parallel elrendezésű. Vagyis a két led egymás mellé fordított polaritással van illesztve.

Ha valaki tud róla, hogy létezik ilyen, az szóljon kérem. Ha pedig azt is tudná valaki hol lehet hozzájutni, egyenesen boldog lennék.
Köszi!
(#) Davidd hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Sziasztok! Hogyan köthetek be direktbe 220V-ra egy 3w-os power ledet? Gondolom kell valami feszültség osztó meg még valami biztosan.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) pucuka válasza Davidd hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Sehogy.
Kell hozzá egy egyenirányító, meg egy áramgenerátor.
(#) antax válasza djadji hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
rt..gigate..elektrart..hu
(#) pucuka válasza antax hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Nem lehetne magyarul? (jó ez a kódnyelv)
Következő: »»   2021 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem