Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
XXI §. Tartózkodjunk az olyan semmitmondó hozzászólásoktól, amikor egy szakadt smiley-n kívül nem tudunk mit beírni. Ha ennyire tellik, inkább maradjunk csendben.
![]()
Az előző kérdésre köszi a választ!
Most vettem egy kis USB csatlakozót, alaplapit. Ennek a nyákba ültethető felén van 2*2 láb. Semmi betű, szám. De mi lehet az első, 2., 3., 4.. ![]() ![]()
Bocs, lehet, hogy nem írtam le elég érthetően. Nekem kicsi (2*2-es) usb-m van.
![]()
És a ""nyáki lábakra"" vagyok kíváncsi.
Az alaplapod leírásában megtalálod a kiosztását.
Ha azonosítod a GND-t, innen sorban, D+,D-,Vcc szokott lenni, de ez nem szentírás. (szerintem) PS.: Ez a "nyáki láb" verhetetlen ![]()
Már megvan. Le is írom. Egyébként B-típusú
"Konnektor,Apa" D- . . GND D+ . . +
Üdv.
Megkértek hogy csináljak egy fázissorendmérőt. Itt van a kapcsolása is. Semmi bonyolult nincs benne, de van benne két glimlápa. Olyannal még nemvolt dolgom és esetleg kell róla valamit tudni? Mert 380V-al fog menni tehát mind a 3bemenetre 220. És kipróbálni nemtom szal úgy akarom odaadni hogy tuti müködjön. Szóval vmit róla? Ja és a vezetősávok jó vastagok legyenek?
Igen, ennyi. A vezetősávoknak, mivel nem folyik nagyobb áram rajtuk nem kell különösebben vastagnak lenniük, inkább az egymástól való távolságot vedd a lehetőségekhez képest nagyobbra, hogy a szigetelés rendben legyen.
Ja igaz mert a fesz mondjuk nagy. Köszi a választ.
![]() ![]()
van 3 darab párhuzamosan kötött ledem, 9 voltos elemről/adapterről szeretném táplálni őket.
viszont előfordulhatnak olyan esetek, hogy egy ledre csak 3 volt feszültség jut -ez elvileg már elég a nyitáshoz, nem?-, ha mind a három világít, meg olyan is, hogy 9 volt, ha csak az egyik. (a csikosgabi féle primitív kábeltesztelőt építem meg én is) ebben az esetben mekkorára kell választani az ellenállás értékét? a segédprogi szerint 1 lednél 9 volthoz 180 ohm kell, míg 3-3-3 volthoz egy pár ohmos is elég. szóval akkor melyiket válasszam?
Párhuzamosan kötött LED-eknél külön ágáramok vannak. Ideális esetet feltételezve ez egyenként/LED-enként 20mA. Ezek összeadódnak a párh. kapcsolás miatt.
A LED-ek átlag nyitófeszültsége 2,5V-3V körüli (színtől függően), ez azt jelenti, hogy az előtét-ellenálláson kb. 6V-6,5V fog esni. Az összáram ezen is átfolyik, ebből már könnyedén kiszámolható az R=U/I képlet alapján az ellenállás értéke. Közvetlenül párhuzamosan egyébként csak azonos gyártmányú, típusú, és színű LED-eket célszerű kötni! Ha más-más a 3 db LED színe, akkor célszerű egyesével adni nekik előtét-ellenállást!
hali,
tudom, hogy összeadódnak. a kérdésem feltevése nem volt pontos, azt kihagytam, hogy egyenként szeretnék nekik előtétellenállást adni. (és amúgyis különböző színű lesz a 3led) csak azzal vagyok gondban, hogy mekkorát. mert ha mondjuk az XLR kábel 3 eréből 2 hibás, akkor az összes fesz (~9volt) egy ledre megy, ami ugye nem jó. míg ha mind a három jó, akkor olyan 3 volt jut egy ledre. de pl egy aszimetrikus jack dugónál 4.5-4.5 volt jut két ledre. szóval mekkora előtétellenállás kell, ha egyesével szeretnék a ledeknek előtétet adni? a 9 volthoz méretezzem, a 4.5 volthoz, vagy a 3 hoz? ezzel vagyok gondban...
Nem tudom, nekem már totál zavaros így a történet...
Egyáltalán miért lehet többféle feszültség ugyanazon vezetékeken? Honnan jön a 3V? Honnan a 4,5V? Honnan a 9V? Miért nincs pl. szabályozva egy stab. kockával? És hogy jön ide még az XLR csati is?!?!?! Szal nekem iszonyat kavarós a történet, én így nem tudok segíteni, hogy azt se tudom, konkrétan miről lenne szó...
Ha a triac kátirányú tirisztor, akkor mivel lehetne ~230V lámpát vezérelni? Vagyis mi a 2 irányú tranyó?
szia!
ha jol ertelek azt feltelelezed hogy,hogyha 1 led mukszik,felvesz 3 voltot,marad 6 az elemben,adapterbenn ![]() ez igy nem helyes A es V osszeteveszted... parhuzamos kotesbenn,nem lessz kisseb feszultseged,meretezzed az elotet ellenalast 9v rol!
jajj banyek tényleg...párhuzamosnál a feszültség marad, és az áram oszlik...csak kicsit megkeveredtem már tegnap este, fáradt voltam.
de most így átgondolva valóban 9 voltra kell méretezni, köszi szépen. ![]() Idézet: „mivel lehetne ~230V lámpát vezérelni?” Triakkal... De a saját életed érdekében szerintem annyi szaktudással, mint ami számodra jelen pillanatban felhasználható/elérhető, 230V-os hálózattal inkább ne játssz! ![]()
Sziasztok!
Nem akarok uj témát nyitni, de lehet egészséges lenne. Keresgéltem neten, fórumokban, hogyan működik a FET. de nem találtam semmi használható infót. Ezért gondoltam feltszem a nagy kérdést: ki tudja elmagyarázni a FEt működését? (valahogy ugy, mint a tranzisztorokét itt a HE-n) kösssz előre is: üdv: uli
Semmi használható infót??? Ez durva!
![]()
Az előző oldalon Boldikának linkeltek be egy jó könyvet, abban is le van írva.. Sok más dologgal együtt.
Egyébként meg könyvtár ![]() ![]()
kössz szépen mindkettőtöknek!
![]() de Ti hol találtatok máshol valahol? :O
Mégegy kérdés. Itt van az a bizonyos kapcsolás. A glimek már megvannak meg minden de, ott vannak a kondik. Annyi van odaírva hogy 400V. Most ezeknek 400V felettinek kell lenniük? Mert én a boltba azt mondtam hogy 400V-os kondi kell és 275V-osat addott mert szerinte "oda" valószinüleg jó az is. Én most gondolkodtam rajta és szertintem a 400V felettit kéne megvenni nem? Vagy azon csak 230 megy át?
Ja és mégvalami. Vettem lakkot. Azzal elég csak a forrasztási oldalt lefulyni? Ja és hallotam hogy hőlégfúvóval kell nyomatni? Igaz ez vagy csak hagyjam nyugiba megszáradni?
De az is oda van írva hogy 22nFarad, szerintem meg kell bele a 400Voltos kondi, mivel fázisonként 400V van jelen. a lakkal meg elég csak a forrasztási oldalt lefujni, ha csak simán hagyod akkor is meg köt 1-2h alatt rendessen, de ha meg is melegited akkor meg akár pár perc alatt is. de ha ez nem így van akkor javítsatok ki!!!!!
230 voltos hálózat esetén 2 fázis között 400 volt van. namost a kondikat két fázis közé kötöd be, szóval kell az a 400 volt.
lakkhoz: én lefújás után a hajszárító hideg levegős állásában szoktam lefújni a nyáklemezt, közepes fokozaton. de bármilyen ventillátor is megteszi, de ha legyezel vele, az is segíti a folyamatot.
Helló!
Lenne egy kérdésem. 5.1-es erősítőt szeretnék építeni, és nem tudom, hogy ehhez kéne-e bemenetdigitalizáló, vagy valami ilyesmi? PC-hez kötném hozzá. ezt a kapcsolást építeném meg 5.1ben | | ˇ |
Bejelentkezés
Hirdetés |