Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok. Csináltam egy kis érdekességet. És szépen szól. BD-kel.
Atya-gatya!
Micsoda légszerelés. Pókember megirigyelné... Amúgy nagyon jól néz ki így. Ki kell önteni műgyantával téglalap formába és kész is. nem kell nyák-gyártással foglalatoskodni!!!
tök zsírr kicsit megijedtem mikor megláttam
ha meg mügyantával kintöd és tönkre megy egy alcatrace? bszhatod az egészet :S
Sajna a rajz papiron van de amint lesz időm berajzolom. Egy MJL tranyós végfok ez amúgy, csak kipróbáltam gyorsan BD-kel hogy jó e a rajz. Az a két BD a végén elvileg csak meghajtó tranyó a nagyokat rá sem tettem a végére
Nem marad ez így. Ez csak egy gyors próba volt, meghallgatni a hangját panelgyártás előtt. Jobb kedvvel fektetem bele az energiát a tervezésbe ha tudom hogy működik
értelek. kíváncsian várom mikor lesz készen
Atti212, Muszi, tobbiek!
Igy foto alapjan ilyen lehet kb. az erosito, az ertekek elterhetnek: Bővebben: Link
Sziasztok! Olyat keresek aki már próbálta! Létezik egy olyan megoldás, hogy az erősítő és a hangfal közé kell kötni sorba egy nagy kapacitású kondit amivel párhuzamossan van kötve egy kis értékű is. Annyit tudok róla, hogy ellátja a hanfal védelmét és védi az erősítőt a hangszórókról mozgás közben visszatermelt káros energiáktól.Ad egy kis plussz buffert az erősítőnek amitől olyan basszusok lesznek amit ritkán hallani.Ja és hideg marad az erősítő ami nem egy hátrány. Mikor először kipróbáltam a hangfal mellett áltam és próbálgattam mi a különbség a feleségem is megkérdeztem és elsőre azt mondta, hogy akkor jobb mikor rá van kötve pedig nem mondtam meg neki mikor volt rákötve.Több ismerősömnél is kipróbáltuk azóta nem is hallgatnak nélküle zenét. Amit még közösen megállapítottunk szerintünk tisztább levegőssebb és nagyobb tere lett a hangzásnak.Hozzászólásokat várnék mert akinek eddíg ezt elmondtam nem is hallott
Folytatás/kondi-s hangzás/
Szóval nem hallott róla senki és nem hitte el amíg ki nem próbálta. Eddig próbáltuk Quad405-ön, Yamaha házimozin/olcsóbb kategória/ HarmanKardon házimozin/160.000-es kategória/HarmanKardon sztereo-n, és autós erősítőn mindegyiken sikert aratva. Most lettem kész első csövesemmel és ahhoz hasonlítanám a hangzását. Aki próbált már ilyet kiváncsi vagyok a véleményére tapasztalatára vagy bővebb információra.
Nem gáz ha kondi van a jelutjában bár fontos jó minűségű kondi legyen.Jól mondod védi a hangfalat, meg levegősebb lesz tőle a hangzás.Sok HIGH-END es erősítőbe is raknak kondit a kimenetre akkor is ha nem csatolo kondis a végfok.
Akkor azt mondjátok hogy ezt érdemes megcsinálni? Mert énse hallotam még ilyenröl. És pontosan milyen az a jó minőségű kondi? Ja és mekkora értékü legyen(mindkettő)?
Ja lehet Abbol amit találtam legnagyobb 4700µF/16V.
De mekkora eredő kapacitása legyen?
Sziasztok!
magyarázzátok el légyszi pontosan mi is az az alacsony ESR? Miért is jobb az a kondi? üdv: Zoli
nagyfrekvenciára gyártották, és mivel a zene tartalmaz nagyobb frekis jeleket (itt arra gondoltam, hogy nem csak 50Hz-et tartalmaz, hanem 10Hz-22KHz-ig), ezért gondoltam, hogy talán jó lehetne, de valaki mondjon rá valamit, mert én is kérdezem
ESR (Equivalent Series Resistance) az elkó modelljében a soros ellenállás.
Idézet: „Mi pontosan az Elkó soros helyettesítő ellenállása (ESR)? Az elektrolit kondenzátorok struktúrájából következik, mivel itt a katód kivezetés nem fém, hanem folyékony elektrolit, ezért a fémeknél jóval nagyobb a fajlagos ellenállása. A víz alapú elektrolit be van áztatva egy szivacsos anyagú sávba, és ez adja a katód kivezetést. Ez az anyag körbeveszi az alumínium-oxid rétegű dielektrikumot. Az elektrolit saját ellenállása adja az ESR nagy részét, amihez képest elhanyagolható az alufólia és az anód kivezetés ellenállása. Normálisan az ESR nagyon alacsony értékű, ami meg is marad, hacsak a gumi-zár meg nem sérül. Akkor az elektrolit víz része folyamatosan elpárolog, így az ESR idővel felfelé kúszik” üdv! proli007
Jó minőségű elkot nem egyszerű szerezni és drágák is.Jó minűségüek pl:ROE,ERO,WIMA,RUBYCON,ELNA,NIPPON CHEMICON,SPRAGUE, kondik, még vannak márkás kondik de azok már audiofil körökben mozognak és sajnos az áruk is.Szar minőségű kondik:JAMICON, YAGEO és még van egy pár(félreértés ne essék nem azt mondom, hogy ezek a kondik nem müködnek csak nem a minőségűkről híresek inkább az olcsoságukról).De olcso és elég jó hangja van a MM elkoknak is, csak formázni kell őket.Bemeneti csatolonak meg kiválo a régi remix illetve ruszki olajpapír kondenzátorok.
Ha ki szeretnéd próbálni akkor kezdetnek jó a 4700mikro/16V de csak max 30-40wattig ajánlom.Nekem 10.000mikro/63v van a 100wattos QUAD-onJa ha polarizált a pozitív legyen az erősítő felé és tegyél rá párhuzamosan egy 10mikrost a jobb magas átvitel miatt.A 10.000mikrós olcsó elkó a 10mikrós wimaMKP
KIváncsi vagyok a véleményedre.
Én most "fejezgetem" be kocsiba az erősítőt, amibe st151-van 4ohmra szóval azis 100Watt. De én ilyenröl most hallok először, de ha azt mondjátok érdemes, akkor lehet beleszerelem. De pont a kicsi elkónak kell lenni a minőséginek? Én nemtom mért, de azt hittem fordítva
Annyi pénzt akkor megér, mint ammenyit javít rajta? Ja de jut eszembe! Nekem ez csak szubnak lesz(méghozzá aktív szal az erölködőböl 150hz felett nemjön semmi). Akkor is érdemes, de gondolom akkor a 10mikró nemkell ?
Szubra szerintem se fontos a 10mikrós, Én pénz szűke miatt nem veszek drága elkot. Még a 10mikros nem olyan drága. De lehet próbálkozni több kicsi pl: 5x2200mikro vagy 10X1000mikro-val is. Minél nagyobb annál jobb a mélyátvitel.Nekem 17.000mikro kellene a 100watthoz ha jól számoltam annakidején de egyenlőre elvagyok ezzel is, kell hagynom javítási lehetőséget a jővőre is mert akkor szétenne az unalom. :yes:
"javítási lehetőseg a jővőre is..." <- ez jó, van benne valami
Most néztem hq-ba hogy a fain jamicon márkájú 10000/63 csak egy ezres. Az annyira nemsok. De akkor azt mondod végülis jó az olcsóbb kondibol?>
Nem azt mondom lehet hogy a drágább jobb de pénz hiányában azt nem tudom kipróbálni.Meg aztán ahhoz valami jobb hangfal is kéne, hogy halljam a különbséget. És az is inkább szerintem a magasaknál lenne hallható arra meg ott van a WIMA. Szerintem ettől precíz erős basszusok lesznek.Az ismerőseim közűl kettő arra panaszkodott,hogy kevés a mélye mind a kettő azt mondta hogy xar a hangfala. Rátettük a kondit azóta nem panaszkodnak. Nekem ez is bevált. Plussz még annyit,hogy így valamiért egy 5-10%-al több kakaó kell neki, hogy ugyanakkorát szóljon ez nem tudom miért van ezért nem árt egy kis tartalék de a hangzásért megéri!
Hmm.. jól hangzik Bár ez a plusz teljesítmény kár de ha kész lessz az erősítőm és meglessz hozzá a hangfal mindenképp kifogom próbálni, ha több baszust ad, mélnyomohóz azmárcsak jól jön
van egy DAP900 végfok, mindkét csatornáját már valaki buherálta, +- között 185V a tápfesz, ennek ellenére belerakott BD249-250 tranyokat, eredetileg 2SC5198 és a 2SA párja volt benne, én 2SC5200/2SA1943 tranyokat tettem bele, amik mindenben megegyeznek az eredetivel, csak erŐsebbek. Az egyik oldal bekapcsolás után 0.4-0.5V-ot mérek a kimeneten, ez valameik dioda nyitófeszének néz ki. de egyszerűen mindent végigmérve se találok hibás alkatrészt, a tranyok mind ujjak (a meghajto is, csak a végén a védelemben nem).
A másik oldalon még rosszabb, mindent cseréltem, elégett ellenállatok, tranyok....sŐt még a NE5532-es müveletit is mert az ketté volt repedve rajta Smile bekapcsoláskor viszont egymásra nyitnak a tranyok. a tápágakba egy egy 22 ohmos 5W-os ellenállatot raktam élesztéshez, amik persze rögtön tűz forroak lettek. Esetleg valakinek ötlet vagy tapasztalat? nagyon fontos lenne.
Kiváncsi leszek a végeredményre. Erősítődről nincs képed?Meg kapcsolási rajzod?Kocsiba még nem csináltam, de kéne.
Összesen3 elkó van a végfok résznél, ezek a müveleti tápjánál(meg egy még azis a müveleti fele van, gondolom ez az ami a diferenciál erősítő jobb oldalárol megy egy ellenállással földre). sok erősítőt és végfokot építettem de ezen nem igazodom normálisan el. (ennek a két elkonak semmi baja) A müveletik tápja megfelelő.
csak érdekességnek leírom hogy van ez a végfok összekötve. tud bridge, parallel és sztereo modot, ezt egy pici kapcsoloval állíthatod. a két végfok földelése és mindene teljesen elkülönül. a kimenetek POZITÍV része van összekötve, ez lepett meg elöször a legjobban, aztán lassan rájöttem miért, sztereo üzemben igazából tök 8 ugye. Párhuzamos üzemben a bemeneti jelet ugyanazt kapja, így a kimeneten gyakorlatilag párhuzamosba van kötve, ha a két pozitívnak látszó(de valójában föld) kimenetet is összekötjük. a kis kapcsoloval pedig ha bridge állítjuk akkor ellentétes vezérlést kap az egyik olda, és a két föld között ugyanaz a hidalt jel van, mintha a földek lennének összekötve és a két plusz közül vennénk a hidalt kimenetet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |