Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én úgy látom, ez a tápból 6A-nél többet nem vesz fel(megfelelő beállítás esetén).
A potméterrel pedig az üresjárati áramot állítod, azaz a torzítást minimalizálod. Namármost, itt nem tudom,hogy mennyi van ennek a végfoknak tervezve, de szerintem 200-300mA-nél nem kell többnek lennie(ha csak nem A osztály,de szerintem nem úgy néz ki,de okosabbak javítsanak ki,elnézést ha butaságot írok) Azonban én azt javaslom, hogy inkább egy olyan erősítőt építs, aminek szimmetrikus táp kell, mert annak a hangszóró elé nem kell kicsatoló kondenzátor. Meg én úgy igazából a 2N3055-öt is hagynám, az kiválló tápegységbe,de egy jobb erősítőbe én inkább valami BD vagy 2SC tipusjellel kezdődő tranzisztort tennék, saját véleményem és ízlésem szerint,nem is beszélve arról,hogy 2N3055-ből rengeteg a hamisítvány,és ezzel nagyon pórul lehet járni
A kapcsolás kvázikomplementer beállítású, 20W kimenő teljesítményű és 45V táp kell neki. 2 N 3055 helyett mit érdemes bele tenni? Melyik jobb? A szimmetrikus táp, vagy a kicsatolókondis megoldás? Kondim van de 2db 2000 µF helyett 4db 1000 μF-osat tennék be. MM gyártmányúak, úgy tudom, hogy nagyon jó kondik.
Egy oldal vesz fel 6A-t? Ezek szerit kell ehhez egy kb. 550VA-es trafó? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Szia! 8 ohm terheléssel az erősítő 40W-ot vesz fel a tápból, csatornánként 1A-rel számolhatsz.
A 2x1000µF kicsatoló jó lesz (csatornánként). Végtranzisztornak BD911-et ajánlok, de ha már itt tartunk vehetnél hozzá BD912-t komplementernek és választhatnál egy megfelelő kapcsolást. A szimmetrikus táphoz nem ragaszkodnék, számtalan kiváló erősítő működik egyszeres táppal. Azért gondold meg, ez egy ötlábú IC-vel is elintézhető Kattints a link ehhez szavaira is. Bővebben: Link
..és a kicsatoló kondér alapból védi a hangsugárzót a DC-től.
Lehetne kicsit bővebben? Induljunk a HTA-30-tól.
Sziasztok valaki lakkozta már a nyákot sima akril lakkal? Ha vékonyan megfújom hogy ne oxidálódjon lehet majd forrasztani???
Na mondjuk én a 6A-t abban az esetben írtam, ha 45 voltig kivezérelhető lenne...
Na de mondjuk azért a 40W-ot én így hirtelen elsőre kevésnek látom ilyen tranzisztorokkal és ekkora táppal.Kiváncsi lennék honnan jött a 40W. Node egyébként a szimmetrikus tápos tényleg a hangminőség és szerintem egyszerűbb mérés miatt jobb.Persze sok A osztályúnak van kicsatoló kondija, de én sose szerettem a hangjukat, kicsit olyan hiányosak.
Szia! Vegyük a kivezérelhetőséget csúcstól-csúcsig 40V-nak. A pozitív félperiódusokban jelentkező csúcsáram 20V/ 8 ohm=2,5A. Ennek effektív értéke 2,5A/2,83=885mA. Ezt veszi fel az erősítő szinusszal maximálisan kivezérelve. A 45V táppal kiszorozva kapjuk a 40W teljesítményfelvételt. A kibocsájtott teljesítmény a fenti eszmefuttatás alapján 25W, amiből 63% hatásfok jön ki - nem mondható irreálisnak egy AB-osztályú erősítő esetében.
A gyakorlatban még hozzá kell adni a nyugalmi áramot, ezért ajánlottam 1A figyelembevételét a méretezés során.
Jaj bocsánat, iőközben rájöttem, hogy eltévedtem, mert már duplatáposban gondolkoztam, már előrehaladtam a gondolatmenetben.
Nem szóltam. De attól még a kimenőkondi nélküli és duplatápost jobban preferálom! A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Jó lesz a csatolókondis is, nem muszáj különleges hangminőség, könnyen összerakható legyen, egyszerű táppal. Majd építek csöveset, ott a magas minőség lesz a lényeg. Amúgy is általában csak egyszerű teremhangosításra lenne, pl. művelődési házba. Így is összehasonlíthatatlan lesz egy buta noname erősítővel, ahol pillanatragasztóval van gányolva az IC-re a vas hűtőlap. Még 5W-ot se ér el.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
De még jó hogy itt vagy te nekünk, és mindig alá is támasztod közérthető, egyszerű érvekkel ezeket az állításaidat, mint idáig tetted.
Sziasztok. Érdeklődnék ,hogy ***
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Az a nagy helyzet, hogy én nem aszerint osztályozom az erősítőket, hogy melyik mennyire szépre színezi a hangot, hanem a minél pontosabb átvitelt preferálom, ezért például a csöves erősítő számomra szóba sem kerül színezett hangja miatt, ami kellemes ugyan, de nem azt adja vissza amit felvettek...
A kimeneti kondenzátornak frekvenciafüggő ellenállása van a többi "jó" tulajdonsága mellett, ami itt megöli számomra az említett erősítőt és létjogosultságát, ezért nem is méltattam válaszra. A főoldalra kikerült FET-es "hangzásjavító" például szánalmas szerintem. Ezt a témát régen párszor már átbeszéltük, de akkor még valamivel agressiv-ebb voltam, ha érted.. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Igen én is Buvarruha kolléga pártján állok, csak hogy mást ne mondjak, a most készülő DAC-omra is sima félvezetős dc csatolt kimenetet tervezek, mindenféle ki/be csatoló elem nélkül.
Az elektrolit kondik ugyebár köztudottan lomhák, nem is igazán erre a célra találták ki őket,már akkor inkább tantál de az ugye 2000µF-nál elég húzós méretű és árú lenne.Én igyekszem az áramköreimbe a fázistorzítást is figyelembe venni,ezért egy kondi,vagy egy tekercs a jelútban nagyon ritkán fordul elő, ha mégis akkor az minimum *emix vagy *ima kondenzátor. Viszont kedves kérdező, ha egy nagyobbacska terembe csak 20-40 wattot tervezel, ahhoz viszont nagyon jó érzékenységű hangszóró kell, hogy egyáltalán hangosabb legyen, mint az az ember aki a mikrofonba beszél, vagy, hogy a zene például elnyomja a táncosok léptének zaját.(bár attól függ, milyen hangosítás...) A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
A hányenfülűek szerint pont az általad preferált tantál kondik ölik meg a hangzásképet.
Ez a nem kell kondi a jelútba mert ront a hangon, nem kell ellenállás mert zajt termel, és a tranzisztorok sem alkalmasak hangfrekire mert azok is csak termelik a termikus, elektronikus, meg mindenféle zajokat, nem beszélve a kábelek belerondításáról, már oda vezet, hogy csak élő zenét kell hallgatni. Kíváncsi lennék, hogy teszteken egyáltalán valaki eltalálná e azt, hogy van e kondi a jelútban, és hol?
Szia! Egy hasonló kétcsatornás híd kimenetű IC-vel nemrég volt egy ilyen kísérlet. A párhuzamosítás nagy odafigyelés mellett megoldható, de semennyi plusz teljesítményt nem sikerült kivenni. Lebeszéllek róla!
Nekem sem vált be, bár én persze nem is vittem lejjebb a terhelő impedanciát, mivel úgy növekszik csak a teljesítmény. Esetleg valakinek nincs véleménye, hogy mit tud egy AN17850 típusú IC?
Sziasztok, jelenleg ezzel küzdök de valami nem frankó. Csináltam már ebből kisebb verziót de az indult elsőre, ez sajnos nem. R22 (220Ohm) füstöl védőellenállással indítva 1 pár fettel. Nekem a c7 100µF gyanús mert a beültetésen elkó a kapcsoláson viszont nem. Az okozhatja ezt a galibát?
Szia! A 100µF elkó rendben. Az R14 (fejben számolva egyelőre) nagyon alacsony értékű. Nem lehet levinni eléggé a nyugalmi áramot, azért melegedhet R22. Az kissé gyanú, hogy az R22-t melegítő feszültségtől mit csinált a FET.
Szerk.: R14 47 ohm rendben. Méregesd végig az ellenállásokat és nézd át a tranyók beültetését! A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
Szia!
István a tápra a nagykondik mellé tegyek még valami kisebb kapacitású kondit is? Köszi
Akkor megnézem a tranyókat mert az ellenállások rendben vannak. Lehetséges hogy BC tranzisztor más gyártó által gyártott nem ugyanazon lábkiosztású? Pedig beültetés előtt mindet megmértem. Elsőként megpróbálom mi történik ha feljebb viszem R14-et. Bár nem hinném hogy nem jó mert amit rég csináltam elsőre indult. Azért köszi.
Az R14 értéke rendben, a potival állítsd a legkisebbre a nyugalmi áramot.
Az R22-őn épp akkora áram folyik mint R20-on. Az gondolom nem füstölt. Nézz körül miről mehetett R22-re akkora feszültség. Összefolyt forrasztás esetleg?
A végfok panelen már van erre a célra kondenzátor, a tápba nem kell.
Igen de az nem füstöl, nyugalmi áramot így nem is tudok állítani. Forrasztások rendben már átnéztem, beleraktam az összes fetet így nem füstölt R22 viszont a védőellenállás elégett. Nem egyből kb 10mp, és villant, mint amikor megfut a nyugalmi áram.
Ilyet még nem láttam műszer 10A-állásban 0A egyenáram ha belenyulok a bemenetbe 2A ha megont 0A mintha egy kapcsoló lenne ki be?
Élesztésnél a bemenet legyen testre zárva! A bemenetre vitt zavar megnövelheti az áramfelvételt, akár gerjedhet is.
Egyelőre távolítsd el a biztosítékokat, és érd el, hogy R20-on és R22-őn 4-4V essen. A FET-eket ráérsz később is áram alá helyezni. A DC egyensúlynak így is be kell állnia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |