Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Megpróbálom újra feltenni,nekem sem nyitja meg a tegnap feltettet..
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Felteszem ez volt a tiéd..
Sziasztok!
Megépítettem régebben a reflex rx500-as erősítő végfokvédelmét, ami majki honlapján található Bővebben: Link. Az áramkör 2db LM3886-ot kapcsol a hang(fala)sugárzókra. A bekapcsolás késleltetés megfelelően működik, de kikapcsoláskor egy hatalmasat koppannak a hangszórók, még teljesen letekert potmétereknél is. Nem tudom mi okozhatja ezt a problémát, de épp ennek a koppanásnak az elkerülése végett építettem a védelmet. Valakinek van valami elképzelése róla, hol keressem a problémát? A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
Végigböngészem és agyalok rajta kicsit, hogy mi lehet a gondja. Addig is kösz a segítséget!
Szia! C1-nek mekkora kondit ültettél be? Nincs esetleg zárlat ezen kondi lábai között?
2,2µF-os 100V-os elektrolitkondi van benne, multiméterrel rámértem a lábaira és olyan 700-as értéket mutatott diódaállásban, de ez a T3 tranzisztor bázis-emitter átmenete miatt van, megfordítva a mérőzsinórt nem mutat semmilyen értéket, tehát nincs zárlat. Kimértem T3-at, D2-t és R6-ot is, ezek is jók.
Ha a váltót leveszed a védelemről, akkor kikapcsol azonnal, vagy nem? (ez a kulcskérdés első lépésben, ezt kellene tisztázni)
Nekem is ugyanez a problémám ezzel a védelemmel. Az nemlehet,hogy a hálozatbol szedi össze a "csattanást"? Arra gondolok,hogy amikor lekapcsolom az erősítőt,akkor a kapcsoló szikrázik egyet,és az hallatszik bele a hangszórókba?
Szia! A hálózati kapcsolójára tégy 10-20nF X2-es kivitelű ívoltó kondenzátort!
Szia Alkotó!
A fórum elején közölt Majki féle védelmet szeretném használni egy FET-es erősítőhöz. Az itt lévő 70-75V tápot még bírni fogja, melyik ellenállásokat mekkorára kell megváltoztatni? Köszönöm a segítséget!
Javaslatom szerint válassz másik védelmet (az RX500 védelme túl sok sebből vérzik). Pl. Reloop védelme külön 9,5V-os váltóról megy, és tök mindegy neki milyen erősítőhöz kapcsolod, ha a relét jól méretezed.
Kapcsolási rajzot tudsz linkelni, esetleg nyomtatott áramköri rajzot?
Köszönöm!
Ha leveszem a váltófeszt a védelemről, akkor normálisan elenged a relé, koppanás nélkül.
Ha visszateszem bekapcsol a megfelelő késleltetéssel. Szóval a védelem maga jól működik, csak a kikapcsolási tranziens megjelenik a kimeneten, ha a 230V-os oldalon kikapcsolom a feszt. Valószínűleg a kapcsoló is kontakt hibás, mert egy eredeti erősítőt beleztem ki és építettem át, csak a trafó a doboz és a csatlakozók maradtak, meg ez a kapcsoló. Megpróbálom más kapcsolóval hátha jobb lesz.
Tégy a hálózati feszre zavarszűrő kondit, nekem megoldotta.Nekem is pattant,de eltűnt utána.
De ÁRAMTALANÍTS előtte. üdv
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, nem találok kapcsolási rajzot Reloop védelemhez. Rengeteg zenei eszközt ad fel, de egy sem védelem. Köszönöm!
Gondolom így gondoltad.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
Meg egy ellenállás (pld. 220kohm) a 230V-os bemenetre. Mert ha kihúzod a villásdugót rossz pillanatban, és megtapizod a két villát, akkor a szemeid helyet fognak cserélni..
A fenti képen módosítottam, valami ilyenre gondoltam én is. Kösz a választ.
Nem egészen igy gondoltam,igy mindig áram alatt lesz a kapcsoló utáni cucc.Én 275v 470nf kondit tettem a bejövő vezetékre a kapcsoló után,párhuzamban kötve
Nem találtam meg a kapcsolási rajzot így nem tudok róla semmit.
Szia!
Köszönöm a rajzot. Jól veszem ki akkor a beültetési terven lévő jobb oldali ventilátor vezérlés nekem nem kell. A terven bal oldalon lévő nagyobb részre van szükségem. Azon kívül, hogy adok neki 9V váltó áramot és a végfok, hangfalak közé berakom más nem kell neki? Van róla vasaláshoz nyák terved? Köszönöm szépen!
Akkor Téged csak ennyi érint.
Vasalós tervem nincs sajnos. Van itt a képek között elrendezési rajz az általam készített panelről, az segíthet. Az alkalmazható relék sokfélesége miatt nem is fektettem nagy hangsúlyt kidolgozott NYÁK-terv közzétételére. A félvezetőket azért nem írtam elő, mert szinte bármi jó bele
Ez már kicsit kerekebb, nem nagyon értek hozzá csak utána építek.
A bemeneten van 470nF 275V kondi, annyi hogy a kapcsoló előtt volt és nem utána. Most átkötöttem a kapcsoló utánra, csak két vezetékpárt kellett megcserélni. A koppanás okára viszont lehet meglesz a megoldás. A bemeneten van egy LM1036 hangszínszabályzó, ennek a 12V-ot egy nyáktrafó állítja elő, ez a nyáktrafó közvetlen a kapcsolótól kapja a 230V-ot ezt is a szűrőkondi utánra kell majd átkötnöm, remélem így meg fog szűnni a koppanás.
Én az előfok elé tettem puffert,persze nem nagyot,2x3300uf és akkor kikapcsolásnál nem tünt el azonnal a a fesz hanem pár másodpercig "táplálkozott"a pufferből,igy onnan nem jöhet már kikapcsolásnál nem oda illő hang.
De ezek saját ötletek csak,de nekem beváltak. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Szia! Az LM1036 akkor okoz koppanást, ha a relé nem old azonnal a kikapcsolásra. Az "azonnal" alatt a másodperc felét, harmadát értem
Csatolok egy képkivágást gyári készülékről, hogyan is van ez megoldva a hálózati kapcsolónál. |
Bejelentkezés
Hirdetés |