Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Kösz, már csak 1 kérdésem lenne.
A közép és mély poti 2 lába között mekkora kondi van? Mindkettő 4,7? És mi az az EQ ? Vagy inkább mire jó?
EQ = Equalizer = hangszínszabályzó csak angolul..
mély: 47nF közép: 4,7nF
Láttam a képen LED-es kijelzőt.
Nagyon megköszönném, ha arról küldenél egy kapcsolási és egy nyákrajzot És még annyi, hogy balanszot hogyan építettél bele?
A kivezérlésjelzőt az egyik RT újságban találtam "Egy érdekes kivezérlésjelző" néven, majd megkeresem, és csatolom, az benne az érdekes, hogy mindig csak egy-egy LED világít rajta! A balace-t pedig az IC-s hangszínszabályzó tudja!
Úgy látom, hogy nem igazán az a megoldás lenne jó neked, hogy nesze egy pár kapcsrajz és dobáld össze. Én a következőt ajánlom, ha nem sajnálsz rá egy kis plusz pénzt. Az itt leírt modulok nagyrésze megtalálható az Urbán elektronikában... vedd meg egységcsomagba, akkor adnak kész nyákot, alkatrészeket, és egy részletes szájbarágós leírást. ebből így tanulnál és elsőre sikerélményed lenne, nem venné el a maradék életkedved se
bocs, nem akarlak leszólni, de nem igazán lehet kapni az Urbánnál EQ-t, a keverő pedig csak 4 sávos, és a kollégának pedig 7 sáv kell, emellett nincsen benne EQ sem! Elvégre nekem sem volt sok tapasztalatom, amikor a keverőt csináltam (1éve), de amiből én összehoztam, nem túl bonyolult áramkörök, esetleg a kivezérlésjelző bonyolultabb, de az sem egetrengető! az ICk megkönnyítik az ember életét! A fejhallgatóerősítő is TDA2030as ICből épül fel, aminek az áramköre szintén elég egyszerű, esetleg a NYÁK gyártással lehetnek némi gondok, de egy kis leleményességgel ez is megoldható, én maratásálló filccel rajzolom, vaskloriddal maratom, és vettem egy kis dc motort, arra ráeszkábáltam egy 1es fúrófejet (olcsóbb, mint a 0,8as) és azzal egyszerűen kifúrom, és kész a nyák! Az EQhoz, és a keverő áramkörhöz saját kezüleg terveztem a nyákot, mert az áramkör sem bonyolult egy kezdőnek, mint én is vagyok! Szóval szerintem nyugodtan állj neki, mi tudunk segíteni majdnem minden gondodon, és csak sok sikert kívánok az építéshez! Egy 7 sávos keverőnél már meglehetősen olcsóbban kijönnél, mint ha vennél egy gyárit!
bocs, tévedtem, mégis lehet kapni EQ-t, de szerintem nem éri meg az árát, sokkal olcsóbban is ki lehetne hozni, bár aki megteheti, vegye meg, tényéeg nem kell vele bajlódni!
Nem kell bocsánatot kérni, a normális hangú kritikának van itt hely bőven. A következőkre gondolok, olvasva a hozzászólásod. 1. urbánnál van külön equ is... 2. ha meglátja valaki az urbános keverőt, abból már nyugodtan összehoz utána x sávot, mert ott látja, (jól látható), hogy miként is megy ez. 3. előfrodul és ha nálad nem akkor szerencsés vagy, hogy pl. egy equ megtervezésénél a kezdők beletesznek egy állat földhurkot, ...stb. Állítom, hogy a hangtechnikai nyákokat a legnehezebb megcsinálni. Mindenki megtapasztalja előbb-utóbb, hogy pl. az equnál bizonyos potiállások mellett elkezd gerjedni a tökéletesnek hitt nyákja. Mindazonáltal, a te verziód is tökéletes, és tény, hogy többet tanulhat belőle. Ez innentől már úgyis az ő választása ! És igazad van ITT Mindenki azért van, hogy segítsen másokon és ő is fejlődjön ! Csak így tovább Hobbisták !
Bocsi látom közbe te is javítottál, árat illetően igazad van, néha mégis megéri, én vettem tőlük egy keverőt és jól lehet belőle tanulni, persze azóta szédszetem és énis agyalok egy ütősebben , de igaz minden szó
nah, ebből én is tanultam, nem tudtam, hogy a nyák rajzolatától is függ a gerjedés, akkor szerencsém volt, mert nálam nem gerjed, bár lehet, hogy az ICs EQ nem is nagyon tud, bár a fejhallgatóba hallani lehet búgást, bár szerintem az attól van, hogy nincs leárnyékolva semmi a keverőmben.. de viszont a kimeneten nem hallani a búgást.
Remélem nem bántottam meg senkit a kritikákkal, csak leírtam a véleményem, és hogy én hogy gondolkodtam a témában, amikor összeraktam a keverőmet! Igaz csőbehúzott az EQ, mert nem találtam az adatlapon, hogy A-s poti kell, én meg a józan paraszti eszemre hallgatva először B-st raktam, mert úgy gondoltam, hogy ha ált. a hangerő szabályozásra B-s kell, akkor az IC köré is az kell, de tévedtem, legalább abból is tanultam, és már tudom, hogy az IC feszültségét állítják a potik. jah, és teljes mértékben igazad van Neked is! ha előbb hallok az Urbánról, akkor lehet, hogy én is azokkal a cuccokkal próbálkoztam volna!
nem vagyok biztos benne, de mintha az emberi fül csak a hangerőt érzékelné logaritmikusan és a hangszínt lineárisan... ezért is van A-s poti B-s helyett. Viszont az IC-s hangszínszabályzó tényleg nehezebben gerjed, kár, hogy én elsőre műv erősítőből csináltam, na ott aztán volt gerjedés A búgás a fülesben sokmindentől lehet, a zajoktól is, vagy a nem megfelelő csatolásból (fülesekben nincs olyan korrekt ohmos határ belőve mint hangfalaknál, bár ez csak az én véleményem, fülesből láttam már egész érdekes értékeket, míg hangfalból azért nem nagyon térnek el a 2-4-8 Ohmtól. (2 leginkább autókba...)
eszembe ötlöt még valami, érdemes a dolgot két csatorna közt egy Fader-rel megdobni (vagy áramkörileg, vagy a pénzesebbek egy fader modullal (olyan mint egy poti, csak jobb és drágább )). Igazán hasznos tud lenni... Persze lehet manuálisan is faderrelni a hangerők piszkálásával, de hatásos és jópofa dolog a fader.
Meg tudja valaki mindani mi az a GND?
A GND az rendszerint közös földpotenciál, vagy jelfölt.
Ezt a (jelet) nevet a rajzok egyszerüsítéseknél is előszeretettel alkalmazzák. Az igy jelölt csatlakozópontokat GONDOLATBAN össze kell kötni egynással, azaz egyenpotenciálnak kell tekinteni öket! Föld = GrouND
Vessen valaki kérlek erre egy pillantást léccccci!
Most akkor a GND- re mit kössek? És még a kimenőt is meg kéne magyaráznia valakinek!
GND a test, minden olyat egy pontra kell kötni, én, ha háromkivezetéses trafóval dolgozok, akkor a két pufferkondi között van a test, ha kétkivezetéses a trafó, akkor a pufferkondi negatív pontja a test, egyenáramú forrás esetén (elem, akku, telep,stb.) a negatív pontra kell kötni! remélem nem írtam hülyeséget...
Kapcsolási rajzokon egy vonallal jelzik a testre kötendő pontot (egy fordított T betűre hasonlít), az összeset össze kell kötni, és ahogy írtam, rá kell kötni az energiaforrásra is!
már értem ez az Urbán P.-i féle keverő..
itt csak a tápot kell rákötni, a többi hang ki és be menetek jack csatin mennek... jelöltem
Csak én nem veszek egységcsomagot és nem jack hanem RCA csatikat akarok. Ezért nem tudom hogy mit hova kössek, mert "túl" sok a forrasztási pont. És ha például a potikat nem a nyákra akarom akkor árnyékolt kábel kell?
aha árnyékolt, de akkor ha nem a panelen lesznek a potik akkor felesleges ekkora panel 1x*18 cmes
kb... kapcs.rajz?
Tudom hogy kisebb is elég lenne csak én nem tudom megcsinálni. /Csatolom a kapcsrajzot./
fogj egy papírt, egy ceruzát és egy radírt, nézd az eredeti kapcsolást, és próbáld átrajzolni! kicsit nehézkes, de próbálkozni kell.. valamikor el kell kezdeni a tervezgetést
Helo Puli!
Nem tom nekem annyi ötletem lenne hogy konzultáljál a Gábor gyerekkel aztán a többit én se tom. Sikerült vmit szerválni?
Már megvan a keverő rajza
Aki a Bolyaiba jár az a jolszituált helyes gyerek tudod?
egész jó!de én is tudok egy komolyabbat igaz hogy 4cstornás de 3sávos EQ,balance,gain,fader,előerősítő,összegjel erősítő hát így bonyolultnak tűnik de nem az ha akarod elküldöm?!
Szia én megnézném ha elküldöd
köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |