Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem. Minden dióda adatlapján rajta van mennyi áramot bír rövid ideig.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Sziasztok!
Mélynyomó-erősítőt csinálgatok, ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy a szűrőáramkör kimenetén és a végfok bemenetén lévő csatoló kondit is meg kell hagynom? A szűrő kimenetén egy 10µF-os, a végfok bemenetén egy 0,22µF-os kondi van. Elméletileg sorba fogom kötni őket. Van értelme ennek, vagy csak az egyiket hagyjam meg?
Szia! Természetesen értelmetlen két ilyen kondenzátor soros kapcsolása, hiszen egyetlen feladatuk a DC leválasztás. Ilyen esetben a bemeneti lezáró impedanciához illesztett kondit érdemes meghagyni, mert az egy betervezett felüláteresztést végez.
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem ,hogy mekkorára változik az értéke 2 db 470 µF 200V-os kondinak HA Sorosítjuk Vagy Párhuzamosítjuk őket?
Szia!
Sorba kötve feleződik, párhuzamosítva összeadódik a kapacitásuk.
És a feszültségek?
Sorba kötve kétszereződik, párhuzamosan kötve nem változik a feszültségtűrés.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Sziasztok
Van egy makita DF030D csavarbehajtóm, de nincsen töltőm az akku BL1013 10,8V 1,3 Ah. Hogyan tudom biztonságosan tölteni? Szívesen állok neki forrasztgatni és töltőt gyártani, csak kéne egy nagy adag segítség, kapcsolási rajz stb ![]()
A 25 KA a maximális zárlati lekapcsolási áramot jelöli.
![]()
De soros kötésnél illik betenni feszültség megosztó ellenállást főleg elkónál.
![]()
Sziasztok!
Támad egy elképzelésem amiben segítségre lenne szükségem. Egy indesid mosógép motorját fel akarom használni egy almadarálóhoz. Az elképzelésem az, hogy az eredi tárcsát átszerel és rákötöm a motort. Addig már eljutottam, hogy hogyan kell a motort bekötni, de sajnos a fordulatszáma nagyon nagy. Néhány adat van a motorról. 220W 1000 rpm 3.5A 360W 11500 rpm 2A A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék csinálni hozzá egy fordulatszám szabályzót. Valamint egyáltalán lehet olyan fordulatszám szabályzót készíteni amivel a motor fordulatszámát le tudnám venni olyan 500 300 rpm -re, persze úgy hogy a nyomatéka megmaradjon.
Sziasztok!
Nemrégiben kaptam egy fűtőszál szakadt kávéfőzőt, effektív teljesítménye 800W, ami értelem szerűen a cekászon esik. ![]() A tervem a következő: fogtam egy mosógép fűtőbetétjét és elvágtam/meghajlítottam a kellő méretre, de első körben (gondolom a nagy áram - kis ellenállás miatt) természetesen az is megszakadt rövid időn belül (5s). A fűtőszál eredetileg 2KW-os volt, eredeti hosszának kb. 1/4-ét alkalmaznám a kávéfőzőben. A főző 220V-os bemeneti feszültséget használ, ezért valamilyen teljesítmény szabályzó elemre gondoltam (dióda híd pl) . előtét ellenállást nem szívesen alkalmaznék, mert feleslegesen nem szeretném villannyal "etetni" a gépet! ![]() Van valami ötletetek a problémám megoldására? üdv.: old
Szia! A mosógép fűtőszála azért szakadt meg, mert azt olyan üzemre tervezték, ahol folyamatosan hűtőközegben van, mint a víz például. Én helyedben (ezt) a tervedet elvetném, mert ez így nem lesz az igazi, sőt, még életveszélyes is lenne!
Inkább nézz egy másik víztárolót hozzá (akár bontottan is)! Például itt nézz körül: kávéfőző alkatrészek A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Gondolom erről van szó: Bővebben: Link. Nekem már 2-t kellett cserélni. 3400.- Ft./db
Az alkatrészként vett kazán tartósabb, mint a gyárilag szerelt. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Helló! Ma tönkrement az IP kamerám tápegysége. Egy 5V-os adapterről van szó. Az egyik alkatrész fölrobbanhatott benne, mert csak por maradt belőle. Az lenne a kérdésem, hogy így kép alapján meg lehet állapítani, hogy az mi lehetett? Talán dióda? Közvetlenül a 230V után következett ez a bizonyos alkatrész.
...igen az és szerintem ez típushiba.... kicsit ódzkodom az utángyártott alkatrészektől, mert manapság mindent Kínában gyártanak. Ha meg tudnám oldani, hogy maximum 800 W teljesítmény essen a fűtőszálon, akkor örök élet + 1 nap lenne... Az érintésvédelmet, illetve egyéb szóba jöhető biztonságtechnikai tényezőt figyelembe véve magát a fűtőszálat megcsinálni nem nagy kunszt, csak megfelelő áramerősséggel, illetve feszültséggel szeretném táplálni. Ezért gondoltam valamilyen diódahídra, vagy hasonlóra...
Bővebben: Link
Esélytelen. Egy TRIAC-os visszacsatolt szabályzó kellene oda. De annyit meg nem ér az egész. Én még KV-t sem iszom.
![]()
A nyák forrasztási oldaláról tegyél már egy jó éles képet.
Annak a nagy, fekvő kondinak nem púpos a teteje? Olyan, mint ha kifolyt volna az elektrolitja.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Az vagy biztosíték,vagy NTC volt. Inkább az utóbbi. Azok az elkók szerintem cserések. Mind.
A diódákat is meg kéne mérni, kibírták e a zárlatot. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Szeretnek egy ventilatoros sapkat de a ventilatorba segitseget kerek
![]() ![]() ![]() ![]()
Igen, púpos a teteje.
A képen a nyák bal oldalára jön a 230V. De nem értem, hogy mitől történt ez? Semmilyen rendellenességet nem tapasztaltam, a házban minden egyéb eszköz megfelelően működik. Kb. napi 18 órát szokott működni a kamera, lehet, hogy egyszerűen rossz minőségű volt, és ezért adta meg magát?
A kondenzátoroknak lejárt az idejük. Cserélni kell. LowESR 105°C -ost vegyél bele.
Nem tudom a képről leolvasni. Az eldurrant alkatrész helyén milyen felirat van?
Ha az IC zárlatolt be, akkor inkább vegyél új tápot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |