Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem lehet vele próbálkozni, mert az első kísérlet azért fogott valamennyit, de nem tuti a dolog.
Sziasztok! Elnézést hogy beleszólok, elképzelhető hogy az alu és a réz összeheggesztéséhez folyasztó tisztító szer kellene. Azt tudom hogy a réz esetében ez a borax. Alu-nál nem tudom mi az anyag, de biztos rá lehet találni itt neten valahol.
Üdv: lazack
Nincs mit. Ebben mintha egy gyári gép is ezt a technikát használná.
Üdvözlet fórumozók!
Én is beszereztem egy mikró-trafót, és a szekunder oldal lebontásakor szembesültem azzal a ténnyel hogy aluból van a rézszinű tekercsdrót. Egyik kérdésem az volna hogy ebből következtethető-e hogy a primer tercs is aluminium, és ha az akkor nagyban csökkenti annak az esélyét hogy jó pontheggesztőt készítsek belőle? Másik kérdésem pedig hogy a 35x62mm-es vasmag elegendő? Előre is köszönöm a segítő válaszokat. Üdv : lazack
Szia
Szerintem nem probléma, ha a primer is alumínium, hisz a mikró annak előtte így működött vele, a szekundert meg úgy is vastag réz-sodratból, vagy inkább réz-sín, stb. készíted. De ez csak az én véleményem. Egy ilyen mikro-trafó elég nagy darab jószág, ezért nem lehet probléma. Na meg az első beüzemeléskor minden kiderül
Sziasztok!
A ponthegesztő szekunderét tömör rézből szeretném csinálni. Ezzel akadt egy olyan gondom, hogy szerintem nem fogom tudni normálisan a csévetestre hajlítani, mert elég vastag. Még akkor sem ha kilágyítom. Ha csak egy U alakot hajlítok és azután hozzácsavarozom a következő menethez egy kiegészítő darabot az úgy működhet. Azaz csak ilyen U alakokat hajlítanék és a meneteteket egymással egy külön darabbal csavaroznám össze. A kérdés, hogy mekkora csavar kellene ehhez illetve a kontaktus vajon elég jó lenne e ehhez?
Akkor valami javaslat? Csak össze lehet rakni tömör rúdból is valahogy. Ha rézcsavart használok akkor sem jó?
Szia!
Egyetértek "köbzolival". Ráadásul itt az is baj, hogy kicsi a méret (mikrotrafó) és minél közelebb kell lenni a vashoz a szekundernek. Minden csatlakozás átmeneti ellenállással jár és mivel mikrotrafónál (a max. kihozható teljesítmény miatt) nagyon ki van hegyezve a dolog, lehetőleg minden veszteség kerülendő. Szerintem próbálkozz hegesztőkábellel. Megjegyzés: A gépkocsi "bikakábel" kerülendő, mert egy kalap túró (ha megbontod meglátod miért). Üdv: Zsolt
Az a gondom, hogy olyan anyagom van hogy 12x6,5mm ha ezt duplán teszem akkor egy menet 12x13mm lenne így a keresztmetszet kb 156mmˇ2 lenne. Viszont olyan nagy az ablak mérete, hogy ebből belefér 4 menet is. Így úgy akartam megcsinálni, hogy lehessen váltani, hogy vagy 4 menet vagy 2-2 párhuzamosan, mert ugye akkor 300mmˇ2 keresztmetszet már ugyancsak jól hangzik. Ehhez viszont már muszáj valahogy összekötni a tekercseket valahogy. (Ha sodort kábelből lenne a szekunder akkor is ugyan ez a helyzet, ha párhuzamosan akarom kötni a két menetet. De azért maradnék a tömör anyagnál, ha nagyon jól kilágyítom akkor már tekerhető de tegyen rá 4 menetet vagy 2-2 párhuzamosan?) Erre valami megoldás?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
A párhuzamos kötést sokan megpróbálták, nem tudom.
Nekem a privát véleményem, hogy két egyforma tekercs nem készíthető, így párhuzamos kötés esetén valamennyi energia a két tekercs között elveszik (hővé alakul és rontja a hatásfokot).
A másik gond, hogy csináltam csévetestet a trafónak bakelitből szóval utólagosan hegeszteni nem igazán lehetséges. Maximum annyit tudok tenni, hogy nagyobb felületen fog érintkezni a kötés mint maga az anyag. Esetleg megpróbálom a felületeket a legpontosabban felköszörültetni, nem tudom pl. kontaktspré vagy más kontaktus javító dolog segítene e rajta.
Az erősáramban vazelint használnak sinek összekötésénél, de ott lényegesen nagyobb feszültségekről beszélünk.
Nem tudom egyáltalában vezető-e. (Bocsánat kb. 25 éve használtunk, mamár nem biztos) A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Pontosítok egy kicsit hogy világosabb legyen és jobban tudjatok segíteni. A trafó 4db mikrótrafóból lett összerakva a vasmag keresztmetszete 39,5cm^2.
A szekunder ablakmérete 14x50mm. Szóval akkor ide hány menetet tegyek be? Vagy megcsinálom azt, hogy 2-2 menet párhuzamosan, vagy 3 menet normál és annyi. 3 menetnél a keresztmetszet kb 180cm^2 2-2 párhuzamosan kb 300mm^2. Kérdés, hogy a 3 menet nem e sok? Vagy mégis érdemes megpróbálni a 2-2 menetet és lehet sorba és párhuzamosan kötni? Ha 3 menetet teszek akkor viszonylag hosszúra tudom hagyni a kivezetéseket és mondjuk 3 helyen M6-os réz csavarral lehetne az odavezető kábelt rácsatlakoztatni ami elég nagy felületet tudna már biztosítani. Erről valami vélemény?
Egyébként még egy dolog, próbálkozz és oszd meg az eredményt.
Ez a topic erről is szól. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Jó, csak nem tudom lehet a 3 menet már sok vagy nem? (Főleg nagy trafónál.)
Minden a veszteségektől fűgg.
Én kivezetném 2 menetnél is és kipróbálnám, mindkét kivezetésnél. Tudod "tapasznyalat". -ilyen mikrótarfós dolgoknál, nem lehet konkrétumot meghatározni. Nálam 1 trafóval, hegesztőkábellel, 2db 1mm lemez megy (bár néha leveri a 10A-es órát). Szerintem azért, mert nem mindegy hogy a hálózati feszültség melyik periodus állapotában lépek rá a pedálra. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Hát nem tudom az én trafómnak már csak annyi köze van a mikrótrafóhoz, hogy a vasmag abból van. Az új primer 1,6 zománc huzal lesz szóval vélhetően nem lesz sok gond vele. A biztosítékot itt biztos nem fogja leverni, legalább is régen rossz már ha lenyomja a 25A-t. Bár attól függ melyik fázisba fogom bedugni sajnos nem szimmetrikusan van terhelve a 3 fázis.
Ha kivezetem 2 menetnél is akkor megint a kontaktus dilemma merül fel ismét. Az a baj, hogy én csak egyszer szeretem megcsinálni a dolgokat, de akkor tényleg jól. Most viszont nagy gondban vagyok. Csak köbzoli nagyobbik ponthegesztőjére tudok hagyatkozni menetszám és keresztmetszet ügyében. Igaz a primert is meg fogom csapolni több helyen. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Köszönöm válaszod, remélem jó lesz. Még a kábelbeszerzésnél tartok. Ha fejlemény van megírom a tapasztalatomat.
Üdv : lazack
Nem nagyon van szükség ekkora trafóra, inkább a szórását kell csökkenteni. A mikró trafó önmagában azért nem elég combos, mert távol (külön) van a szekunder a primertől, ami korlátozza az áramot (lásd szoros kontra laza csatolású trafó).
Nekem kettéosztott primerem van ami közrefogja a szekundert.
Hát igen komoly kis gép lesz. A versenysúlya is meglesz.
Végül is úgy döntöttem, hogy mégiscsak 2-2 menetet teszek rá és lehet majd váltani 2 illetve 4 menet között + a primer megcsapolások. Ha elég nagy felületen fognak érintkezni a kötések akkor elvileg nem lehet nagy veszteség. Majd 4db M6-os vörösréz csavar érintkezőnként segíteni fog ezen.
Sziasztok!
Egy kis tapasztalat megosztás. Ha egyet visszalapoztok ott van a ponthegesztőm (mostmár teljesen kész). Korábban kérdeztem, hogy a mágneses tér hogyan hat a kapcsolóüzemű tápra. Na most kiderült, hogy nálam elég sz...-ul. Most szállt el másodszor a kapcsi segédtápom, pedig erre semmi fizikai oka nem volt. Úgy-hogy átalakítottam normál analóg tápra (remélem ez bejön). Egyébként 2db 100-as szeget kb. 2mp alatt összehegeszt (kicsi az érintkező felület). A képeken látható bevonatos sárgaréz csavarorzos saru, olyan 6-7 pontheg. után elég forró (olyan 50-60 fokos), tehát itt is van veszteségem, de amire nekem kell, így is jó. A trafó ugyanekkor, még csak nem is langyos. Ami a lényeg, hogy hobbi célra véleményem szerint az egy mikrotrafós dolog is működik (természetesen ipari sorozatmunkára alkalmatlan).
Üdv Urak.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy én is építettem 1 mikrós pont heftelőt: hegkábel, 2 menet, 1.4V,350A,a tüskék hegesztő testcsipesz érintkezőiből csináltam, vörösréz szerü, de nem biztos, hogy az. Bármilyen vékony lemezt is próbálok össze hegeszteni nem akarja, felizzik a tüskénél de csak a tüskéhez ragad legtöbbször. Mi lehet a baj?
A kábel 6mm átmérőjű.Akkor ez a 350A kevés lenne? És miért ragad a lemez a hegyhez, nem vörösréz lenne?
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Lakatfogóval, akkor még több amper kell?Kb mennyi amper kellene? Akkumlátoros csavarbehajtó aksiját akarom hegeszteni vele, felújítás gyanánt.
Eredmény.
Aki nem tudná, 1db mikrotrafó+hegesztőkábel. A minőségért elnézést
Ja ez egy fűrészkeret
Van benne hegesztőpálca, fűrészlap, saválló alátét, saválló lemez, bevonatos csavar, zártszelvény db. Az alut odarakata, de nem jött be (Videot láttam, hogyan kell, de simán próbáltam) A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |