Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 46
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Szerintem lehet vele próbálkozni, mert az első kísérlet azért fogott valamennyit, de nem tuti a dolog.
(#) lazack válasza Szammer hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Sziasztok! Elnézést hogy beleszólok, elképzelhető hogy az alu és a réz összeheggesztéséhez folyasztó tisztító szer kellene. Azt tudom hogy a réz esetében ez a borax. Alu-nál nem tudom mi az anyag, de biztos rá lehet találni itt neten valahol.
Üdv: lazack
(#) kajozs válasza Szammer hozzászólására (») Jún 15, 2013 / 1

Hali!
Érdekes videó alu lemez ponthegesztésére.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) kajozs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Nincs mit. Ebben mintha egy gyári gép is ezt a technikát használná.
(#) lazack hozzászólása Jún 21, 2013 /

Üdvözlet fórumozók!
Én is beszereztem egy mikró-trafót, és a szekunder oldal lebontásakor szembesültem azzal a ténnyel hogy aluból van a rézszinű tekercsdrót.
Egyik kérdésem az volna hogy ebből következtethető-e hogy a primer tercs is aluminium, és ha az akkor nagyban csökkenti annak az esélyét hogy jó pontheggesztőt készítsek belőle?
Másik kérdésem pedig hogy a 35x62mm-es vasmag elegendő?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
Üdv : lazack
(#) Fish válasza lazack hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Szia

Szerintem nem probléma, ha a primer is alumínium, hisz a mikró annak előtte így működött vele, a szekundert meg úgy is vastag réz-sodratból, vagy inkább réz-sín, stb. készíted. De ez csak az én véleményem. Egy ilyen mikro-trafó elég nagy darab jószág, ezért nem lehet probléma.

Na meg az első beüzemeléskor minden kiderül
(#) c27 hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!
A ponthegesztő szekunderét tömör rézből szeretném csinálni. Ezzel akadt egy olyan gondom, hogy szerintem nem fogom tudni normálisan a csévetestre hajlítani, mert elég vastag. Még akkor sem ha kilágyítom. Ha csak egy U alakot hajlítok és azután hozzácsavarozom a következő menethez egy kiegészítő darabot az úgy működhet. Azaz csak ilyen U alakokat hajlítanék és a meneteteket egymással egy külön darabbal csavaroznám össze. A kérdés, hogy mekkora csavar kellene ehhez illetve a kontaktus vajon elég jó lenne e ehhez?
(#) c27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Akkor valami javaslat? Csak össze lehet rakni tömör rúdból is valahogy. Ha rézcsavart használok akkor sem jó?
(#) Szammer válasza c27 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!
Egyetértek "köbzolival".
Ráadásul itt az is baj, hogy kicsi a méret (mikrotrafó) és minél közelebb kell lenni a vashoz a szekundernek.
Minden csatlakozás átmeneti ellenállással jár és mivel mikrotrafónál (a max. kihozható teljesítmény miatt) nagyon ki van hegyezve a dolog, lehetőleg minden veszteség kerülendő.
Szerintem próbálkozz hegesztőkábellel.
Megjegyzés: A gépkocsi "bikakábel" kerülendő, mert egy kalap túró (ha megbontod meglátod miért).
Üdv: Zsolt
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Az a gondom, hogy olyan anyagom van hogy 12x6,5mm ha ezt duplán teszem akkor egy menet 12x13mm lenne így a keresztmetszet kb 156mmˇ2 lenne. Viszont olyan nagy az ablak mérete, hogy ebből belefér 4 menet is. Így úgy akartam megcsinálni, hogy lehessen váltani, hogy vagy 4 menet vagy 2-2 párhuzamosan, mert ugye akkor 300mmˇ2 keresztmetszet már ugyancsak jól hangzik. Ehhez viszont már muszáj valahogy összekötni a tekercseket valahogy. (Ha sodort kábelből lenne a szekunder akkor is ugyan ez a helyzet, ha párhuzamosan akarom kötni a két menetet. De azért maradnék a tömör anyagnál, ha nagyon jól kilágyítom akkor már tekerhető de tegyen rá 4 menetet vagy 2-2 párhuzamosan?) Erre valami megoldás?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013

A párhuzamos kötést sokan megpróbálták, nem tudom.
Nekem a privát véleményem, hogy két egyforma tekercs nem készíthető, így párhuzamos kötés esetén valamennyi energia a két tekercs között elveszik (hővé alakul és rontja a hatásfokot).
(#) c27 válasza Szammer hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

A másik gond, hogy csináltam csévetestet a trafónak bakelitből szóval utólagosan hegeszteni nem igazán lehetséges. Maximum annyit tudok tenni, hogy nagyobb felületen fog érintkezni a kötés mint maga az anyag. Esetleg megpróbálom a felületeket a legpontosabban felköszörültetni, nem tudom pl. kontaktspré vagy más kontaktus javító dolog segítene e rajta.

Az erősáramban vazelint használnak sinek összekötésénél, de ott lényegesen nagyobb feszültségekről beszélünk.
Nem tudom egyáltalában vezető-e.
(Bocsánat kb. 25 éve használtunk, mamár nem biztos)

Pontosítok egy kicsit hogy világosabb legyen és jobban tudjatok segíteni. A trafó 4db mikrótrafóból lett összerakva a vasmag keresztmetszete 39,5cm^2.
A szekunder ablakmérete 14x50mm. Szóval akkor ide hány menetet tegyek be? Vagy megcsinálom azt, hogy 2-2 menet párhuzamosan, vagy 3 menet normál és annyi. 3 menetnél a keresztmetszet kb 180cm^2 2-2 párhuzamosan kb 300mm^2. Kérdés, hogy a 3 menet nem e sok? Vagy mégis érdemes megpróbálni a 2-2 menetet és lehet sorba és párhuzamosan kötni? Ha 3 menetet teszek akkor viszonylag hosszúra tudom hagyni a kivezetéseket és mondjuk 3 helyen M6-os réz csavarral lehetne az odavezető kábelt rácsatlakoztatni ami elég nagy felületet tudna már biztosítani. Erről valami vélemény?

Egyébként még egy dolog, próbálkozz és oszd meg az eredményt.
Ez a topic erről is szól.

Jó, csak nem tudom lehet a 3 menet már sok vagy nem? (Főleg nagy trafónál.)

Minden a veszteségektől fűgg.
Én kivezetném 2 menetnél is és kipróbálnám, mindkét kivezetésnél.
Tudod "tapasznyalat".
-ilyen mikrótarfós dolgoknál, nem lehet konkrétumot meghatározni.
Nálam 1 trafóval, hegesztőkábellel, 2db 1mm lemez megy (bár néha leveri a 10A-es órát).
Szerintem azért, mert nem mindegy hogy a hálózati feszültség melyik periodus állapotában lépek rá a pedálra.

Hát nem tudom az én trafómnak már csak annyi köze van a mikrótrafóhoz, hogy a vasmag abból van. Az új primer 1,6 zománc huzal lesz szóval vélhetően nem lesz sok gond vele. A biztosítékot itt biztos nem fogja leverni, legalább is régen rossz már ha lenyomja a 25A-t. Bár attól függ melyik fázisba fogom bedugni sajnos nem szimmetrikusan van terhelve a 3 fázis.
Ha kivezetem 2 menetnél is akkor megint a kontaktus dilemma merül fel ismét. Az a baj, hogy én csak egyszer szeretem megcsinálni a dolgokat, de akkor tényleg jól. Most viszont nagy gondban vagyok. Csak köbzoli nagyobbik ponthegesztőjére tudok hagyatkozni menetszám és keresztmetszet ügyében. Igaz a primert is meg fogom csapolni több helyen.
(#) lazack válasza Fish hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Köszönöm válaszod, remélem jó lesz. Még a kábelbeszerzésnél tartok. Ha fejlemény van megírom a tapasztalatomat.
Üdv : lazack
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Nem nagyon van szükség ekkora trafóra, inkább a szórását kell csökkenteni. A mikró trafó önmagában azért nem elég combos, mert távol (külön) van a szekunder a primertől, ami korlátozza az áramot (lásd szoros kontra laza csatolású trafó).
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Nekem kettéosztott primerem van ami közrefogja a szekundert.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Az úgy már nagyon jó.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Hát igen komoly kis gép lesz. A versenysúlya is meglesz.
Végül is úgy döntöttem, hogy mégiscsak 2-2 menetet teszek rá és lehet majd váltani 2 illetve 4 menet között + a primer megcsapolások. Ha elég nagy felületen fognak érintkezni a kötések akkor elvileg nem lehet nagy veszteség. Majd 4db M6-os vörösréz csavar érintkezőnként segíteni fog ezen.
(#) Szammer hozzászólása Júl 5, 2013 / 1

Sziasztok!
Egy kis tapasztalat megosztás.
Ha egyet visszalapoztok ott van a ponthegesztőm (mostmár teljesen kész).
Korábban kérdeztem, hogy a mágneses tér hogyan hat a kapcsolóüzemű tápra.
Na most kiderült, hogy nálam elég sz...-ul.
Most szállt el másodszor a kapcsi segédtápom, pedig erre semmi fizikai oka nem volt.
Úgy-hogy átalakítottam normál analóg tápra (remélem ez bejön).
Egyébként 2db 100-as szeget kb. 2mp alatt összehegeszt (kicsi az érintkező felület).
A képeken látható bevonatos sárgaréz csavarorzos saru, olyan 6-7 pontheg. után elég forró (olyan 50-60 fokos), tehát itt is van veszteségem, de amire nekem kell, így is jó.
A trafó ugyanekkor, még csak nem is langyos.
Ami a lényeg, hogy hobbi célra véleményem szerint az egy mikrotrafós dolog is működik (természetesen ipari sorozatmunkára alkalmatlan).
(#) sipos8 hozzászólása Júl 10, 2013 /

Üdv Urak.

Lenne egy olyan kérdésem, hogy én is építettem 1 mikrós pont heftelőt: hegkábel, 2 menet, 1.4V,350A,a tüskék hegesztő testcsipesz érintkezőiből csináltam, vörösréz szerü, de nem biztos, hogy az. Bármilyen vékony lemezt is próbálok össze hegeszteni nem akarja, felizzik a tüskénél de csak a tüskéhez ragad legtöbbször. Mi lehet a baj?
(#) sipos8 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

A kábel 6mm átmérőjű.Akkor ez a 350A kevés lenne? És miért ragad a lemez a hegyhez, nem vörösréz lenne?
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) sipos8 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Lakatfogóval, akkor még több amper kell?Kb mennyi amper kellene? Akkumlátoros csavarbehajtó aksiját akarom hegeszteni vele, felújítás gyanánt.
(#) Szammer hozzászólása Júl 16, 2013 /

Eredmény.
Aki nem tudná, 1db mikrotrafó+hegesztőkábel.
A minőségért elnézést
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Ja ez egy fűrészkeret
Van benne hegesztőpálca, fűrészlap, saválló alátét, saválló lemez, bevonatos csavar, zártszelvény db.
Az alut odarakata, de nem jött be (Videot láttam, hogyan kell, de simán próbáltam)
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A "Fűrészkeretet" most találtam ki, hogy legyen neve a "gyereknek"de egyébként, nehezen letörhető az összes hegesztés.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Következő: »»   15 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem