Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   39 / 53
(#) vladcepes válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Okés köszönöm,meg is néztem az adatlapot. De én megépítettem úgy hogy 1-8 as láb nincs bekötve. Akkor hogyan működik? Mert megy itt van előttem és ha a jumpert úgy rakom akkor szépen végig is játssza a muzsikát. Na de akkor most bekötöm ezt a két lábat.
(#) Rumcájsz válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2013 / 1
 
No, most egy nagyon érdekeset alkottál ! Tápfesz nélkül elindult a PIC, valami ördögi módon rejtélyesen, természet feletti erő adja neki a villanyt. Vagy a PIC belsejébe mókusokat integráltak amelyek szorgalmasan tekerik a mókuskereket, azok pedig a generátort?
Majd áruld el légyszi hogy valójában mi történt! Ez igy első olvasatra a sztorid a csodával határos!
Adj hálát a sorsnak hogy a PIC-ked túlélte !
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
(#) vladcepes válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Az az igazság hogy mi történt azt valójában én sem tudom ,köszi hogy szóltál.Ha most nem néztem volna meg apac rajzát akkor biztos jó későre derült volna ki. Én csak az eredeti kapcsolást építettem meg,és ahogy írtad hogy "Ha visszaolvasol megtalálod hogy meg lett említve hogy arról a rajzról lemaradt a tápfesz jelölése! " biztos hogy olvastam csak szerintem már éjszaka volt aztán másnap meg szerintem eszembe se jutott,(na meg azért annyira nem is értek hozzá). Köszönöm. Üdv.
UI:Ja bekötöttem a két lábat.
(#) nagy hoho válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Itt mindenki épít ezerrel de még nem derült ki egyértelműen, hogy a szúnyogok mit szólnak hozzá. Rumcájsz Te itt voltál a Tisza-tónál mi volt a tapasztalat?
(#) whalaky válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Azt hittem elég triviális hogy a tápokat illik bekötni, és úgy is van beállítva a programom hogy az IC-k táp lábait ne is lássam, a program meg elég okos hozzá hogy a nyákon behúzza.
Visszatérve a fogyasztására, vettem a fáradtságot és kiszámoltam. A LED fogyasztása < 1mAh. Ha neked ez hiányzik dobd ki, ha nincs bekötve akkor sincs katasztrófa mert a láb kimenet. Gondolom az adatlap olvasgatása már megtaláltad a PIC fogyasztását, és feltételezem hogy a BS170 adatlapját is áttanulmányoztad, így tudod mennyi az Rds értéke, és utána számoltál hogy az áramkör melyik része mennyit fogyaszt és miért.
Ha sikerült táp nélkül életet lehelni bele, akkor biz a PIC fogyasztásával már nem is kell számolnod, a LED elhagyható, már csak a piezzo féa FET fogyaszt. Ha azt is sikerül megspórolni elkészült az első 0 energiával működő szúnyogriasztó (csak gondolom kicsit nehéz vele eltalálni a szúnyogokat).
Értem én hogy hobbi, de ....
(#) whalaky válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Attól tartok hogy ez már nem is fog egyértelműen kiderülni. Millió "újragondolt" kapcsolás van ugyanannyi programmal. Nos az ebből kihozható kombinációk száma kiadja az egy évben az ország területén fellelhető szúnyogok számát. Ha mind csak egy példányra hatásos, augusztusra magyarország szúnyogmentes övezetté lesz nyilvánítva.
(Mindamellett már én sem az eredeti kapcsolást használom, és a programot is alaposan átírogattam, bár a lényeg ugyan az maradt, és továbbra is működik).
(#) vottokar válasza whalaky hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Ha nem nagy kérés, megosztanád velünk a továbbfejlesztett tervedet és programodat? Én a te programodat és tervedet (gate ellenállásokkal kiegészítve) "használom" és úgy néz ki, hogy jól üzemel. Kemo L10 és Conrados piezót is használok (bár utóbbiból kettőt párhuzamosan) és úgy néz ki, hogy mindkettővel a szúnyogok elmenekülnek.
(#) Hp41C válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
A pic minden lábán van a Vss felé védő dióda és minden lábán, kivéve a MCLR -n, van a Vdd felé is egy védő dióda. Az történt, hogy a Vdd re állított jumperhez tartozó lábon, annak Vdd-hez kapcsolódó diódáján jutott el a táp a PIC magjához. A GND hasonlóan, a GND felé állított jumrehez tartozó láb diódáján jutott le a maghoz. Üzemszerűen nem szabad így járatni.
(#) vladcepes válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Szia! Nagyon köszönöm a felvilágosítást! Szeretem ha valaki elmagyarázza és nem lehurrogja. Tudom mindenki volt kezdő,én még mindig az vagyok Tudom erre megint van egy válasz:"minek fogsz neki valaminek ha nem értesz hozzá" Ezt most benéztem hogy nem kötöttem be,de legalább észrevettem,különbem nem írtam volna róla. "Csak lehet hogy nem kellett volna írnom róla" . Még egyszer köszönöm.
UI:Az este egyből be is kötöttem ezt a két lábat.
Üdv!
(#) igor4122 hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.

Arra gondoltam hogy megépítem a Whalaky féle kapcsolást, már megterveztem a nyákot, fel is teszem ide.
Az lenne a kérdésem lát e benne bárki bármiféle hibát amit esetleg nem vettem észre.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Hilo hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Sziasztok, Mellékelem a programom legfrissebb változatát. Saját teszteléssel (8 perc futással) nekem nem sípolt. Az a kérésem, hogy aki tesztelte az előző változatot és neki az sípolt letesztelné ezt is hogy jó e?
Este (legkésőbb holnap) teszek fel ritkább led villogásos változatot is.
(#) Rumcájsz válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Pedig jó hogy leírtad és meg lett rá a válasz! Ebből más is tanulhatott, az pedig nem szégyen!
(#) Hilo válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Csak a biztonság kedvéért, ugye stabilizált tápfeszültséget használtál szűrő kondenzátorokkal?
(#) Rumcájsz hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Nos, már a második esetben látom, hogy egy ilyen egyszerű kapcsoláshoz egyesek meg kettesek kétoldalas NYÁK-ot akarnak készíteni. Ez teljesen felesleges ha a jumperek okozzák a rajzolati problémát és az oldalváltást. Ugyanis mindegyik lábon egy jumpert megspórolhatunk, ezáltal nem kell bonyolult rajzolatot szerkeszteni.
(#) Rumcájsz válasza igor4122 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Átnéztem, elméletileg jó a rajz, viszont nem látom indokoltnak a 680R és a 2K2 söntellenállás átkapcsolását. Azt miért akarod kapcsolgatni?
Látom a jumpereknél eléggé megbonyolítottad a fóliát, kár, feltettem egy spórolósabb jumper megoldást és véleményem szerint, totál felesleges nálad is a két oldalas NYÁK!
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
A 9V-os tölthetős akkumulátorról ment.
(#) johny999 hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Az a MIC4428, ha nem akarok max áramot ráengedni a piezora hanem csak pld 300mA-t, akkor 15V-os aksihoz egy 47 ohm /0,6W-os ellenállás elvileg elég kell hogy legyen. De javítsatok ki ha tévedek.
(#) Hilo válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
PIC bemeneténél értettem.
(#) every válasza Hilo hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Este 8-tól reggel 7-ig ment ezzel a riasztóm. Kattanás = 0, Sípolás = 0, Szúnyog egysem volt a szoba környékén.
(#) Hilo válasza every hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Jó hír. Ritkább villanásos változatot ma elkészítem.
Inkább délután felé lesz csak meg, de ki tudja.
(#) Bell válasza johny999 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Leegyszerűsítve a dolgot, a csúcs áramot érdemes korlátozni, mert csak annyit tudunk a piezóról, hogy kapacitív. 15V-nál az egyik irányban van feltöltve, polaritásváltáskor ez 30V-os feszültségugrást jelent. Ekkor csak az IC és az ellenállás határolja az átfolyó áramot, a piezo közel rövidzárnak vehető. Így legfeljebb I=2*U/R, de érdemes lenne megmérni.
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
9 V-os 600mA-es AC adapteről mehet?
(#) Hilo válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Mármint micsoda?
(#) johny999 válasza Bell hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Azt az ellenállást nem kellene inkább az IC elé tenni mint a piezoval párhuzamosan. Ha csak a piezora kötöm akkor az IC ugyanúgy maximum áramot fog kapcsolni.

untitled.PNG
    
(#) apac válasza Bell hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Nekem 12V AC van egyenirányítva és az közvetlen rámegy a piezóra. Akkor most ezt le kellene venni 15V-ra DC-re? Whalaky kapcsolást használok.
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
A szùnyog riasztò.
(#) johny999 válasza apac hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Nem mert te csak tranzisztorral kapcsolod. Ha H híddal hajtatnád akkor kellene lejjebb venni.
(#) apac válasza johny999 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Oké. Köszönöm.
(#) johny999 válasza johny999 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Így is felforrósodik az IC.. Ahh
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Inkább így akartam kérdezni, hogy a szúnyogriasztót lehet ilyen 9V 600mA-es AC Adapterről üzemeltetni? Persze a trafós rész,kondi, dióda rész kihagyva. Üdv!

2.JPG
    
Következő: »»   39 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem