Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   34 / 45
(#) zolesz hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Sziasztok!
Hozzám került egy Trust 520 W-os tápegység, ami a tulaj szerint még működőképes, de a kimenetnél lévő toroid tekercs le van benne égve. Egyéb látható hibát nem találtam benne, persze a kondik állapotát még nem ellenőriztem le.
Kérdésem, mi okozhat ilyen hibát és javítható-e a tekercs cseréjével vagy újra tekerésével?
(#) laszlokunstar válasza zolesz hozzászólására (») Ápr 28, 2013 / 1

In God we trust. In Trust we not God! vagy The Trust is not God!
A Trust-ot nem erőltetném. Nekem 630-asok és 500 W-osak vannak, és hullanak. Az 500-asnak a belseje nem sokat különbözik a 630-asétól. A a ventilátorok száma a 630-ban 3, 500-asban 1. Ha nem csalnak emlékeim a trafó is ugyanaz.
A kérdésre visszatérve, a tekercs leégése a túlterhelés miatt lehetett, tekerd át ellenőrizd le a kondikat, járasd egy darabig műterhelésekkel minden ágon, de gépbe én nem tenném vissza.
(#) -Bandi- hozzászólása Jún 3, 2013 /

Vettem egy tápot viszont ki volt menve egy kondi, kicseréltem de csak nem akar menni.Mikor bedugom megpördül a venti de kb ez 2 mp-ig tart,aztán ha kihuzom kb 5 mp után kiad egy vékony sipolós hangot.Tud valaki segiteni,mi lehet a baja?Mit csináljal vele?

annyit még hozzátennék h a kondi 10v/1000µF és én 16v/1000µF-ost tettem be....de úgy tudom h ez nembaj....csak kissebb nem jó
(#) zoli0078 válasza -Bandi- hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia,

Pár tápot már sikerült megjavítanom de szerintem az nem biztos, hogy jó jel, ha áram alá helyezed azonnal megmozdul a venti (legalábbis eddig ilyennel még nem találkoztam). Szerintem első körben ellenőrizd le a 5VSB részt (Lila vezetéken mérhető) ha itt meg van a feszültség akkor lehet tovább lépni. Ha indításnál a venti csak kicsit megmozdul akkor álltalában szkunder köri zárlat van (eddig ilyenekkel találkoztam) így érdemes a kettős diódákat átmérni, kondkiat ellenőrizni.
Milyen típusú tápegységről van szó?

Remélem segítettem.
Üdv
(#) -Bandi- hozzászólása Jún 4, 2013 /

A tápegység PREMIER DR-B350ATX 350W-os....átnézem amiket tanácsoltál amint lesz idóm mert most nyakamon vannak a vizsgák....am ha nem megy az sem baj nem adtam olyan sokat érte....átszámitvan kb 1200-1300 ft-ot(erdélyi vagyok )
(#) _vl_ válasza -Bandi- hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Csinálj fényképet a kivett és a cserekondikról, hogy látsszanak a feliratok is.
Valószínűleg nem a cserével volt gond, hanem még további elkókat is kéne cserélni.
(#) -Bandi- hozzászólása Jún 4, 2013 /

az a baj h a et eldobtam de 10v/1000µF volt mind a kettő.....képeket amint tudok csinálok
(#) pheteeemc válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Helló!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy vettem egy Codegen 350w-os tápot.Itthon össze dugtam működött,aztán kiszereltem,mert alaplapot cseréltem a gépen ,és kiesett a kezemből a táp a földre,és onnantól fogva úgy kapcsolt be ,hogy pár másodpercre,aztán leállt.
Elpattanhatott volna valami kütyü,mert belenéztem látható sérülést nem láttam rajta.
Köszi
(#) zoli0078 válasza -Bandi- hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia,

Valószínű szerintem se a cserével lesz a gond ha az érték megfelelő akkor menni kellene (a legjodd ha Low ESR kondit teszel bele de ha sima akkor is elindul csak hamarabb kifárad ha jól tudom). A kép mindenképpen jól jöhet de majd mérj végig mindent amit tudsz ha jól tudom kapcsolási rajzot is találni itt fent (ha nem találsz majd küldök egyet).

Üdv
(#) zoli0078 válasza pheteeemc hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia,

Codegen tápoknál sok minden előordulhat, nekem hasonló tüneteket akkor produkált amikor forrasztási hiba vagy zárlat volt a primer körben. Lehetséges, hogy az esés következtében az egyik gyenge forrasztás elengedett és ezért nem indul rendessen, vagy szintén az esés és a gyenge forrasztás következtében elengedett valalamelyik forrasztás és zárlatot csinált. Szerintem ha már megmozdul a venti akkor a SB rész az jó lehet (azért érdemes ellenőrizni terhelésel is) és a primer körben kellene méregetni.

Remélem tudtam segíteni
(#) -Bandi- hozzászólása Jún 6, 2013 /

Köszönöm a segitséget...már mrgoldottam a problémát..az egyik cserekondom is hibás volt és azért nem ment de vettem ma ujakat és hibátlanul müxik a táp.Még egyszer köszönöm a segitséget.
(#) kadarist válasza -Bandi- hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

A cserekondomokkal tényleg nagyon vigyázz!
(#) totoro hozzászólása Jún 23, 2013 /

Sziasztok
Van 1 hibás 360watt-os tápegységem.Elko-kat már cseréltem benne de még mindég nem jó.
A panel egyik felén mérhető csak feszültség a másikon nem.Mit kell még benne kicserélni?
(#) zoli0078 válasza totoro hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Szia,

Egy típus lehet, hogy segítene. Valamint nem egészen értem hogy érted a "A panel egyik felén mérhető csak feszültség a másikon nem." Mármint a Primer és Szekunder oldalra gondolsz?
Első körben szerintem ellenőrizd le a SB részt vagyis mérd meg, hogy a lila vezetéken meg van-e az 5VSB és terhelhető-e. Utánna ha ez rendben akkor lehet tovább keresgetni (vezérlő IC meg kapje-e a tápfeszt, primer oldalon kapcsoló tranzisztorok vagy FET-ek rendben vannak-e, nincs-e zárlat a kimeneti oldalon, kettős diódák ellenőrzése).

Üdv
(#) oszitrek hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok,
Belevágtam én is az ATX táp javítás világába.
Első melóm: FPS Group ATX-350PNF
Hibajelenség nem kapcsol be, sípol, miután a hálózatról lekapcsolom és kisülnek a kondik(és elhallgat a sípolás) a ventilátor kicsit megpördül.
Púpos kondik nincsenek, égett alkatrészek sem, forrasztások átnézve, biztosíték is jó benne.
Az 5VSB-n 4V mérhető(terhelve még nem mértem), a PS_ON-on 3V van.
Milyen terheléssel nézzem meg az 5VSB-t?
Üdv.
Oszi
(#) _vl_ válasza oszitrek hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„Az 5VSB-n 4V mérhető(terhelve még nem mértem), a PS_ON-on 3V van.
Milyen terheléssel nézzem meg az 5VSB-t?”

Elárulod, hogy mit szeretnél rajta nézegetni? A 4V - szerintem - nagyon nem 5!
Első lépés: összes elkó csere. Ahova low ESR rakható, oda azt. Utána lehet nézegetni a standby részt.
(#) oszitrek válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Köszi, ez volt az első gondolatom(kondi cserék).
Megnézzük utána mit mutat.
(#) Remci hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok!

Egy Dell n275p-01 tipusú tápegységben a 2 puffer kondival párhuzamosan levő 2 varisztor megadta magát. Az egyik át ment zárlatba és kiment a biztosíték is. Ki forrasztva őket és biztosítékot cserélve elindul a táp és meg vannak a feszültségek is. A varisztorok V07K 150 típusúak, de a puffer kondikon mérve a feszültséget, 150v-ot mérek. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ugyan ilyen varisztorokat tegyek be, vagy nagyobbakat? Így is, úgy is rendelnem kell.
(#) _vl_ válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ha a kondik 200V-osak (azok szoktak lenni), akkor ugyanolyan varisztorokat tegyél be. Egyúttal el kéne gondolkozni, hogy miért pukkantak el.
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 / 1

Akkor szokott eldurranni a varisztor, ha lecsökken az egyik kondenzátor kapacitása.
(#) Remci válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Köszi, akkor olyat rendelek. Nézegettem hogy mitől szállhattak el, szerintem túlfeszt kapott. Amit tudtam, átmértem, mást nem igazán találtam rossznak, rajzot meg nem találtam hozzá. Úgy hozták hogy nézzem már meg mi a baja, esetleg javítható-e?
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Meg mértem, de műszer szerint jók. Az egyik 638µF a másik 621µF 44m ohm. Ez akkor megfelelő, nem?
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

És mekkora érték van a kondira ráírva?

680 µF/220V. Volt ugyan ilyen kondim, új, csak 200v-os, de azt is csak 644µF-nak mértem. Vagy ez már túl nagy eltérésnek számít?
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Cseréld ki mindkettőt a fellelhető legnagyobb kapacitásúra a 680-asok közül.

Ok, akkor úgy teszek. Akkor azt is rendelek, mert ilyen méretben nincs itthon. Meg aztán ezt a nyűves tápot is úgy összerakták, hogy alig lehet hozzá férni . Köszönöm.
(#) pittti válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /

A mért értékek alapján azok a kondenzátorok jók. Kicserélni persze ki lehet őket, de ha már kiforrasztottad, akkor hozzáférsz ahhoz a két kicsi ellenálláshoz (150-300K) amik a kondenzátorokkal párhuzamosan vannak kötve (tulajdonképpen feszültségosztót képeznek). Ha valamelyik megnyúlik, vagy megszakad akkor az egyik kondenzátoron felszalad a feszültség és ilyenkor megy át zárlatba a varisztor.

Ezeket az ellenállásokat csak párban szabad cserélni, és az értékük egymáshoz képest 5%-on belül kell legyen!
(#) Remci válasza pittti hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szia!

Megtaláltam az ellenállásokat. 2-2 pici SMD ellenállás van sorba kötve mindkét kondi lába között. 754 a kódjuk, akkor elvileg 750K ohm db-ja. De ha műszerrel mérem őket, akkor csak 560-570 K ohm-ot mérek rajtuk. Nem forrasztottam ki őket, azok nekem nagyon kicsik. Bent a helyükön mértem. Akkor ezeket is cseréljem? Kiválthatom 1-1 db 1,5M ohmos ellenállással?
(#) _vl_ válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Forraszd ki, és úgy mérd meg.
Ne akard a 2 SMD ellenállást 1 darabbal helyettesíteni. Méretben ne rakjál be kisebbet.
(#) Remci válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Nos, így néz ki. Kiforrasztanám, de a feliratot is csak 2 nagyítóval tudtam elolvasni.. Bár szerintem ha a a közös ponthoz mérem a két ellenállás lábát, akkor ugyanazt az értéket kapom mint kiforrasztva, nem?

100_2352.JPG

Következő: »»   34 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem