Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   145 / 4003
(#) fongab válasza Müszi hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Nézd meg jobban a kapcsolást. Ha <11V felcseréled a +/- akkor ugyan az lesz, mint a >11V tehát a két LED egyszerre világit, és nem fogod tudni, ha 11V-nál alacsonyabb lesz, a feszültség.
Ezek szerint, rossza nyákrajz.
Igen összelehet de nem ezzel a kettővel mert ha összeadom nekem nem jön ki a 1250ohm 1K+270ohm=1270ohm Ha neked 1250 kell jobb választás a 1,1K+150ohm, vagy egy kicsit pontatlanabb a 1,2K+51ohm=1251ohm
(#) Boldika hozzászólása Nov 26, 2007 /

Háj!
Van egy C106M1 triacom, és megnéztem az adatlapját. Azon T1,T2,G helyett A,G,K volt (lábak). Miért van ez?
(#) puskas87 válasza Boldika hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

a-anod,g-kapu(gate),k-katod
masikat nemtudom
linkeld a rajzodat,kiköbözzuk valahogy....
(#) Boldika válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Itt van mind a 2. De ez egy triac. Akkor miért van A és K?
Triacban egy A-K van meg egy K-A. Nem?Bővebben: Link
(#) Müszi válasza Boldika hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Sztem az egy tirisztor

Ez egy tirisztor!
(#) Balázs válasza Boldika hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Ez egy egyirányú tirisztor!

Szerk.: Látom, többen megelőztek, bocsi...
(#) Boldika hozzászólása Nov 26, 2007 /

Nekem azt mondták, hogy triac
(#) ensium válasza Boldika hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Márpedig az adatlap alapján "Thyristor" ami tirisztort jelent.

Nekem ki tud segíteni? (#147061 hozzászólás)

(#) Boldika válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Köszi!
(#) puskas87 válasza ensium hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

utalok a googlebann keresgelni foleg ha sz** a halozat,de van par kulcsszavam:

verstärker,60W,amplifier stb.stb.,altalabann talalaton beluli keresest hasznalom...

nezz szet a jlh-s forumokbann,multkor lattam egy 90Wost,viszonylag egyszerut....

vagy ird be hqvideonal hogy tda,arat is latsz,telyesitmenyt is,googleval keresel rajzot hozza...
(#) ensium válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Nem erre gondoltam pontosan. Valakinek konkrét véleményére voltam kíváncsi, hogy neki mi vált be, mit ajánl. Kapcsolást meg keresek utána hozzá. Mivel nem akarok zsákbamacskát venni/készíteni. A TDA sorozatról nem hallottam sok jót, mások által.
(#) idavid hozzászólása Nov 26, 2007 /

ha nem IC-ben gondolkoznál, akkor azt mondanám, hogy ST151 - semmivel sem nehezebb, mint egy TDA, ellenben magyarul van dokumentálva, magyarul le van írva, hogy hogyan kell helyesen éleszteni, van hozzá nyákterv, egyáltalán nem nevezhető drágának - mi kell még? csak egy rendes trafó...
(#) ensium válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Olvasgatom ezt a a JLHs topicot és jókat mondanak róla. (Bár ha valami sz*r nem mindenki fog visszajárni, hogy elújságolja mekkora fos)

Azért kösz. Egy kiindulási pontnak jó, bár tranyós de nem baj.
(#) Moderátor hozzászólása ensium hozzászólására (») Nov 26, 2007

Idézet:
„sz*r”

Idézet:
„fos”

Lehetne ezeket esetleg mellőzni legközelebb?

Vannak ettől sokkal kulturáltabb szavak is, amelyekkel sokkal szebben ki lehet fejeznie magát az embernek.
(#) Frankye válasza idavid hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Idézet:
„a relé 1-es tűjére bekötni a 24 volt +-ját, míg a másik kettőt földre kötni, így ha a relé emghúz, akkor a K1 kapcsoló zárja az áramkört?”

Nem-nem! :no: Ha így kötnéd be, akkor zárlatot kapnál. A helyes bekötés, hogy a 3. kapocsra (a rajzon P-vel jelölt) kötöd a +24V-ot, a GND-t pedig fixen kapja a kapcsolni kívánt áramkör. (A relének azért van kivezetve mind a két állása (O és S kivezetés), hogy lehessen megszakítani és bekapcsolni is a vezérlendő áramkört, a felhasználás céljától függően.)
Idézet:
„ehhez milyen relét kell kérnem a boltban?”

Az eredeti kapcsolásban én OMRON egymorzés, 6V-os relét vettem, de tetszé szerint változtatható a típus, sőt, bizonyos határok közt a tápfesz (és így a relé feszültége is), ennek csak a tranzisztor által kapcsolható legnagyobb feszültség (no meg az elko fesztűrése) szabhat határt.
Idézet:
„a 2N2222-nek csak a kollektorát és az emitterét kell bekötni, jól értelmezem?”

Ezt honnan vetted?! Szó nincs róla!
Az emittere a GND-re, a kollektora a D1 diódán át a pozitív tápra, míg a bázisa fotoellenállás és a P1 poti+R2 ellenállás által képzett feszosztóra kapcsolódik.
Idézet:
„az áramkört pedig 4 darab cerkaelemről táplálnám, vagy egy 6 voltos tápról.”

Ez esetben viszont nincs szükség a fesz-szabályzó részre, és így az alapkapcsolás megépítését javaslom. (Ezt a kapcsolást.)
(#) puskas87 válasza ensium hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

ez nagyon tetszik nekem....
a linkelt rajzot megepitve lattam mar... roman gyari erositok ezen alapultak valamikor jol szoltak.....

tda,autoradiok kb75%-aban tda van,altalaban konnyen megepithetoek,keveset zabalnak,nem tul nagy a torzitasuk,az aruksem a legrosszabb,egyszoval turhetoek.....megfelelnek elso erositonek
tisztelet a kivetel
(#) ensium válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Nem hifi célokra használnám. Lehet, hogy hallgatok rád aztán egy TDA7294 lesz a vége..

Erről a rajzról kisebb felvilágosítást tudnál adni? Hol, melyik témában van?
(#) puskas87 válasza ensium hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

"JLH erosito"-s temabann van,ugy kaptam hogy kepeket listaztam...
2x2db 2n3055 el regebb lakodalmakat csinaltak,zenekarokat hangositottak ki..

tda7294 nagyon jonak nez ki,en meg nem hallottam rola,csatolom a kovetkezo 10 ev tervehez

(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

hali,

közben rájöttem, hogy rosszul értelmeztem a rajzot - azt hittem ,hogy az a 2N2222-es, ahova írtad - de aztán leesett, hogy oda jön a fotóellenállás.

megkérdeztem ma itt a villamosságiban, hogy van e nekik omron G2R 6 voltos relé, de nem volt sajnos, csak 12, illetve 24 voltos reléjük, 6 voltos nem. a 12 voltos táp nem lenne gond, van itthon 12voltos akksi is, arról is mehetne, csak nem tudom, hogy akkor mennyiben kell áttervezni az áramkört - de mondjuk hqvideóban van 6 voltos G2R, szóval valószínűleg oda megyek majd, hacsak nem mondtok valami jó kis villamossági-elektronikai boltot a XI. kerben, ahol van 6 voltos relé (5 voltos nem lenne jó amúgy? láttam omron weblapon, hogy olyan is van..)

az R2 ellenállás értéke nagyjából milyen nagyságredű legyen? kilo-, esetleg megaohmos?
(#) Boldika hozzászólása Nov 27, 2007 /

Hy.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a triacok lábkiosztását melyik felérő nézve adják meg?

tbr.pdf

Lehetne 12V-ról is működtetni, de akkor át kell tervezni, hogy a 2N2222-es Vebo (azaz emitter-bázis feszülstég) ne menjen 6V fölé, mert ennyit bír ki a tranzisztor. (Persze, ha más fajta tranzisztort tesz be az ember, ami nagyobb fesztűrésű, akkor lehet nagyobb tápról üzemeltetni.)
Az 5V-os relé (ha nem tartósan kapja a tekercse a gerjesztést), akkor kibírja a 6V-ot is, tehát 5V-os relé is belemehet, csak figyelni kell, nehogy túlmelegedjen.
Elnézésedet kérem, valóban az első kapcsolásból kimaradt az R2 értéke, ez 1K Ohm .
(#) Frankye válasza Boldika hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

"A"
(#) Boldika válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Köszönöm!
(#) Frankye válasza Boldika hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Szívesen.
(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

tehát ha simán kicserélem a tranzisztort egy nagyobb fesztűrésű npn tranyóra, akkor az elegendő, vagy akkor át kell tervezni az áramkört?

igazából nem értek annyira még a tervezéshez, azért kérdezek ennyit. de köszi a türelmet.

hát ugye ez a relé kb. fél napot menne úgy ,hogy van áram a tekercsben, fél napot meg úgy, hogy nem - szóval szerintem nem lesz jó az az 5 voltos. (bácsi is mondta a boltban, hogy nem ajánlja tartós üzemre...lehet rendelek holnap egy 6 voltosat)

Azért annak az új tranyónak meg kellene nézni a karakterisztikáját is, hogy hol nyit, hol zár, pl.
De szerencsésebb a nagyob tápfeszt egy stabkockával leszabályozni, és akkor nincs ilyen gond (2. rajz).
Ha ilyen "tartós" üzemre szánod, akkor ne vacillálj, inkább egy 6V-os relét tegyél bele!
(#) zoz11 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Van nekem itthon egy 5Voltos relém ami már 6éve üzemel szinte éjjel nappal, 6,5Voltról, és bírja nincs vele semmi probléma. Omron relének bírnia kell!!!
(#) Frankye válasza zoz11 hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Alapvetően nem lehet gond vele, de azért nem szerencsés az alvó oroszlán bajszát huzigálni, mert felébred és morcos lesz...
Igazából eleve némi "rátartással" tervezik az alkatrészeket a gyártók, de ezt nem célszerű "kifeszíteni". Mert mi van, ha egy kis ingadozás lesz a feszültségben?
Szóval nem érdemes kockáztatni. Szerintem. Gumicsirke.
Következő: »»   145 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem