Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nézd meg jobban a kapcsolást. Ha <11V felcseréled a +/- akkor ugyan az lesz, mint a >11V tehát a két LED egyszerre világit, és nem fogod tudni, ha 11V-nál alacsonyabb lesz, a feszültség.
Ezek szerint, rossza nyákrajz. Igen összelehet de nem ezzel a kettővel mert ha összeadom nekem nem jön ki a 1250ohm 1K+270ohm=1270ohm Ha neked 1250 kell jobb választás a 1,1K+150ohm, vagy egy kicsit pontatlanabb a 1,2K+51ohm=1251ohm
Háj!
Van egy C106M1 triacom, és megnéztem az adatlapját. Azon T1,T2,G helyett A,G,K volt (lábak). Miért van ez? ![]() ![]()
a-anod,g-kapu(gate),k-katod
masikat nemtudom linkeld a rajzodat,kiköbözzuk valahogy....
Itt van mind a 2. De ez egy triac. Akkor miért van A és K?
Triacban egy A-K van meg egy K-A. Nem?Bővebben: Link
Ez egy egyirányú tirisztor!
![]() Szerk.: Látom, többen megelőztek, bocsi...
Márpedig az adatlap alapján "Thyristor" ami tirisztort jelent.
Nekem ki tud segíteni? (#147061 hozzászólás)
utalok a googlebann keresgelni foleg ha sz** a halozat,de van par kulcsszavam:
verstärker,60W,amplifier stb.stb.,altalabann talalaton beluli keresest hasznalom... nezz szet a jlh-s forumokbann,multkor lattam egy 90Wost,viszonylag egyszerut.... vagy ird be hqvideonal hogy tda,arat is latsz,telyesitmenyt is,googleval keresel rajzot hozza...
Nem erre gondoltam pontosan. Valakinek konkrét véleményére voltam kíváncsi, hogy neki mi vált be, mit ajánl. Kapcsolást meg keresek utána hozzá. Mivel nem akarok zsákbamacskát venni/készíteni. A TDA sorozatról nem hallottam sok jót, mások által.
ha nem IC-ben gondolkoznál, akkor azt mondanám, hogy ST151 - semmivel sem nehezebb, mint egy TDA, ellenben magyarul van dokumentálva, magyarul le van írva, hogy hogyan kell helyesen éleszteni, van hozzá nyákterv, egyáltalán nem nevezhető drágának - mi kell még? csak egy rendes trafó...
Olvasgatom ezt a a JLHs topicot és jókat mondanak róla. (Bár ha valami sz*r nem mindenki fog visszajárni, hogy elújságolja mekkora fos)
Azért kösz. Egy kiindulási pontnak jó, bár tranyós de nem baj. Idézet: „sz*r” Idézet: „fos” Lehetne ezeket esetleg mellőzni legközelebb? ![]() Vannak ettől sokkal kulturáltabb szavak is, amelyekkel sokkal szebben ki lehet fejeznie magát az embernek. Idézet: „a relé 1-es tűjére bekötni a 24 volt +-ját, míg a másik kettőt földre kötni, így ha a relé emghúz, akkor a K1 kapcsoló zárja az áramkört?” Nem-nem! :no: Ha így kötnéd be, akkor zárlatot kapnál. A helyes bekötés, hogy a 3. kapocsra (a rajzon P-vel jelölt) kötöd a +24V-ot, a GND-t pedig fixen kapja a kapcsolni kívánt áramkör. (A relének azért van kivezetve mind a két állása (O és S kivezetés), hogy lehessen megszakítani és bekapcsolni is a vezérlendő áramkört, a felhasználás céljától függően.) Idézet: „ehhez milyen relét kell kérnem a boltban?” Az eredeti kapcsolásban én OMRON egymorzés, 6V-os relét vettem, de tetszé szerint változtatható a típus, sőt, bizonyos határok közt a tápfesz (és így a relé feszültége is), ennek csak a tranzisztor által kapcsolható legnagyobb feszültség (no meg az elko fesztűrése) szabhat határt. Idézet: „a 2N2222-nek csak a kollektorát és az emitterét kell bekötni, jól értelmezem?” Ezt honnan vetted?! ![]() ![]() Az emittere a GND-re, a kollektora a D1 diódán át a pozitív tápra, míg a bázisa fotoellenállás és a P1 poti+R2 ellenállás által képzett feszosztóra kapcsolódik. Idézet: „az áramkört pedig 4 darab cerkaelemről táplálnám, vagy egy 6 voltos tápról.” Ez esetben viszont nincs szükség a fesz-szabályzó részre, és így az alapkapcsolás megépítését javaslom. (Ezt a kapcsolást.)
ez nagyon tetszik nekem....
a linkelt rajzot megepitve lattam mar... roman gyari erositok ezen alapultak valamikor jol szoltak..... tda,autoradiok kb75%-aban tda van,altalaban konnyen megepithetoek,keveset zabalnak,nem tul nagy a torzitasuk,az aruksem a legrosszabb,egyszoval turhetoek.....megfelelnek elso erositonek tisztelet a kivetel
Nem hifi célokra használnám. Lehet, hogy hallgatok rád aztán egy TDA7294 lesz a vége..
Erről a rajzról kisebb felvilágosítást tudnál adni? Hol, melyik témában van?
hali,
közben rájöttem, hogy rosszul értelmeztem a rajzot - azt hittem ,hogy az a 2N2222-es, ahova írtad - de aztán leesett, hogy oda jön a fotóellenállás. megkérdeztem ma itt a villamosságiban, hogy van e nekik omron G2R 6 voltos relé, de nem volt sajnos, csak 12, illetve 24 voltos reléjük, 6 voltos nem. a 12 voltos táp nem lenne gond, van itthon 12voltos akksi is, arról is mehetne, csak nem tudom, hogy akkor mennyiben kell áttervezni az áramkört - de mondjuk hqvideóban van 6 voltos G2R, szóval valószínűleg oda megyek majd, hacsak nem mondtok valami jó kis villamossági-elektronikai boltot a XI. kerben, ahol van 6 voltos relé (5 voltos nem lenne jó amúgy? láttam omron weblapon, hogy olyan is van..) az R2 ellenállás értéke nagyjából milyen nagyságredű legyen? kilo-, esetleg megaohmos?
Hy.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a triacok lábkiosztását melyik felérő nézve adják meg?
Lehetne 12V-ról is működtetni, de akkor át kell tervezni, hogy a 2N2222-es Vebo (azaz emitter-bázis feszülstég) ne menjen 6V fölé, mert ennyit bír ki a tranzisztor. (Persze, ha más fajta tranzisztort tesz be az ember, ami nagyobb fesztűrésű, akkor lehet nagyobb tápról üzemeltetni.)
Az 5V-os relé (ha nem tartósan kapja a tekercse a gerjesztést), akkor kibírja a 6V-ot is, tehát 5V-os relé is belemehet, csak figyelni kell, nehogy túlmelegedjen. Elnézésedet kérem, valóban az első kapcsolásból kimaradt az R2 értéke, ez 1K Ohm .
tehát ha simán kicserélem a tranzisztort egy nagyobb fesztűrésű npn tranyóra, akkor az elegendő, vagy akkor át kell tervezni az áramkört?
igazából nem értek annyira még a tervezéshez, azért kérdezek ennyit. ![]() ![]() hát ugye ez a relé kb. fél napot menne úgy ,hogy van áram a tekercsben, fél napot meg úgy, hogy nem - szóval szerintem nem lesz jó az az 5 voltos. (bácsi is mondta a boltban, hogy nem ajánlja tartós üzemre...lehet rendelek holnap egy 6 voltosat)
Azért annak az új tranyónak meg kellene nézni a karakterisztikáját is, hogy hol nyit, hol zár, pl.
De szerencsésebb a nagyob tápfeszt egy stabkockával leszabályozni, és akkor nincs ilyen gond (2. rajz). Ha ilyen "tartós" üzemre szánod, akkor ne vacillálj, inkább egy 6V-os relét tegyél bele!
Van nekem itthon egy 5Voltos relém ami már 6éve üzemel szinte éjjel nappal, 6,5Voltról, és bírja nincs vele semmi probléma. Omron relének bírnia kell!!!
![]()
Alapvetően nem lehet gond vele, de azért nem szerencsés az alvó oroszlán bajszát huzigálni, mert felébred és morcos lesz...
![]() Igazából eleve némi "rátartással" tervezik az alkatrészeket a gyártók, de ezt nem célszerű "kifeszíteni". Mert mi van, ha egy kis ingadozás lesz a feszültségben? Szóval nem érdemes kockáztatni. Szerintem. Gumicsirke. |
Bejelentkezés
Hirdetés |