Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2066 / 3984
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Hello! Ingyenes programot nem igazából fogsz találni. Viszont bármely CAD alapú progival lehet ilyesmit rajzolni. Mert akik ilyen áramköröket terveznek, azok pénzt kapnak érte. Vagy is megveszik a gyári programot (pld. Phoenix). De egy villamos áramköri tervnél, nem is igazán a rajzolgatásról, hanem az adatbázis kezelésről van szó. Számon tartja a készülékeket, paramétereket, érintkezőszámot, rajzátkötéseket stb.. De neked gondolom nincs ilyesmire szükséged.
Én a tervezéshez a CIRCAD programot használom. Mert semmi perc alatt készítek olyan alkatrészt kapcsolási elemet, amilyent csak akarok. Nem mutatványos, hanem egyszerű. De nem kell könyvtárelemeket vadásznom, mert egyszerűen magán a lapon grafikusan előállítom az elemet, és már használható is. De egy másik rajzot is használhatok "könyvtárnak" egyszerű másolással. De én nem akarlak rábeszélni semmire, csak felhívni a figyelmet, hogy azért bármely program rutinszerű használatához azért kellő gyakorlat, és a program hibáinak ismerete szükséges. Ez független bármely szoftvertől.. üdv!
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Találtam egy ilyet. Itt a két tekercset szinuszos és koszinuszos árammal táplálják meg és ennek a két áramnak az egymáshoz képesti nagyságát variálják, így változik az eredő vektor, a kitérés. Én ezt fogtam fel belőle,de lehet hogy rosszul. Hogy lehetne ezt diszkrét elemekből felépíteni? Egyáltalán pontosan hogy működik? Úgy ahogy írtam?
(#) moltam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Kösz a választ. Az a gond hogy akármelyik tekercsre adom a delejt, nem tér ki a műszer teljesen. Nem úgy viselkedik mint egy kéttekercses benzinszintmérő.
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Add rá mindkettőre. Hányadosmérő.
Ohmmérő.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) moltam válasza kadarist hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

A kettőt párhuzamba kötve 4 ezerig hajlandó felmenni.
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Még mindig a merült 9V-os elemmel adod az energiát?
(#) moltam válasza kadarist hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Nem, régi modellvasút szabályozható tápja pufferelve.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Lehet, hogy ez egy kétfázisú léptetőmotor?
(#) yoman917 hozzászólása Júl 24, 2013 /

Sziasztok
Ezt az alkatrészt (72 XF030) mivel tudnám helyettesíteni? És ugye ez egy PTC?
(#) szili83 hozzászólása Júl 24, 2013 /

Sziasztok!

Lenne az alábbi kapcsolás. Motor hátsó lámpa, ami 6V-os. Nagyobb zennert nem akartam betenni, mivel úgy ha leesik nagyon a fesz, akkor lehet nem lenne jó a méretezés.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy ez így életképes? Ezek normál THD alkatrészek, de ha SMD-vel csinálnám meg, akkor 0.35W-os lennének az ellenállások, és a Zenner 0.4W.

Ez így életképes vajon? köszönöm!

LED1.png

(#) pjg válasza szili83 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Nem írtad milyen LED?
Ha kicsi" gagyi" Akkor nagyon kicsi lesz a fényereje. Ha teljesítmény LED, akkor viszont áramgenerátorral kell meghajtani.
(#) laszlo raduj válasza szili83 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Az a motor akumulatoros? mert ha nem akor nem ilyen egyszeru a felallas.
Mert 6 voltos akus , a regi motorok voltak, MZ, CZ, JAVA, stb.
(#) szili83 válasza pjg hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

1.8V 20mA 15000mCd/30 fok
(#) szili83 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Igen aksis, régi MZ.
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Kösz. Azért gondoltam, hogy van ilyen mert pl sima áramkört kismillió programmal lehet tervezni. Ezek szerint marad a visio, ahhoz van account.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 24, 2013 /

Én egy reflektorból akarok audience blinder-t csinálni R7s tipusú 400w philips égő van benne.
Nos megtudom oldani az elektronikát, csak az a kérdés, hogy mennyire szabad ezt fel-le kapcsolgatni? Nem fog hamar kiégni?A haveréknek akik hangositással foglalkoznak, azok nemrég vettek egy gyári kütyüt, de kinai, és abban már 1-2 izzó kiégett és alig pár hete volt rendelve, az is igaz, ott más izzó van: MR16
(#) hNp88 hozzászólása Júl 25, 2013 /

Üdv népek,

Keresgéltem már a témában, de egyértelmű választ nem találtam, ezért elnézéseteket kérem ha valahol már kitárgyaltátok és elkerülte a figyelmemet, de:

Flux SK10-es lakkra érdemes beruházni? Én a NYÁKjaimat akril lakkal "szoktam" fújni de rühellem forrasztani utána. Próbáltam a den.szeszben oldott gyantát, de ezzel meg nem sikerült egyenletes réteget elérni a panelen. Az SK10ről meg olvastam hideget-meleget. Szóval örülnék ha valaki megírná tapasztalatait. Köszönöm.
(#) GyurEEE válasza proli007 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Hello!
Kipróbáltam amit írtál, de ugyanazt tapasztalom, akár megérintem, akár rövidzárral próbálkozok, bekapcsol a led, de nem kapcsol ki, egyéb ötlet?
(#) PG hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni.

a következő kis monitort szereltem az autóba (ebből kettőt):
MONITOR
adapterről hálózatról tökéletesen működtek, de amikor bekötöttem a szivargyújtó lábára a két monitort elkezdtek füstölni, de nagyon, meg melegedett a vezeték mindkettőnél.

Mit kellene csinálnom, hogy működjön?

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
(#) BEMcorp válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Üdv!
Egész véletlenül nem kötötted be fordítva a szivargyújtóra?
Adapterről elindulnak még ezek után?
(#) PG válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Az egyik még elindult, a másik teljesen meghótt.

Adapterről, ha fordítva kötöttem be nem történt semmi, amikor meg bekötöttem rendesen szépen működött. Ezzel ellentétben szivargyújtóról nem lenne mindegy hogy felcserélem, vagy nem?

Köszi.
(#) zolika60 válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Az adapter nem tud több ampert leadni így nem füstölt ha fordítva kötötted, mert leesett a feszültség. Viszont a szivargyújtó akár tíz amper fölött is leadhat feszültség csökkenés nélkül. Az bizony már ok a füstre. Mondjuk az már gyártói disznóság, hogy nincs benne fordított polaritás elleni védelem.
(#) BEMcorp válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szerintem azért, mert az adaptered max 1-2A -t adott, és esetleg (ha kapcs.üzemű) akkor rövidzárvédett, így ha fordítva kötötted be akkor leállt táp. De a szivargyújtóról jópár amper átszaladhatott - rossz irányba.

Ha szerencséd van, a monitorban van (volt) egy polaritásvédő dióda, és az füstölt el. Mivel azt mondod erőteljesen táviratoztak az indiánok, nem lesz nehéz megtalálni a kipusztult alkatrészt, ha szétszeded.
(#) pjg válasza hNp88 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Évtizedekig használtam az SK10-et imádom. Jelenleg nem tudom beszerezni. Nálunk senki sem árulja. Az Akrilán lakk is nagyon jó. A kész panelt lemosod denszesszel. Alaposan kiszárítod és lefújod. Gyönyörű lesz. 2 rétegben fújva 20kV-ot szigetel. Ezután már nagyon nem kell forrasztgatni. Ez védőlakk.
(#) etm hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok! Az a gondom ezzel az akkutöltővel,hogy üresjáratban(akku nélkül)pulzál a zöld led. Folyamatosan kellene hogy világítson. Ha mérem az LM324 4-es lábon az IC tápfeszültségét,üresjáratban az is pulzál 0V és 30V között. Meg még egy probléma,hogy hálózatba bedugáskor kb.3-4 mp múlva kapcsol be.Mi okozza ezeket?Köszönöm!

mostani.jpg

(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia!
Terhelés nélkül csak úgy tudja fenntartani a normál kimenőfeszültséget, ha a tápvezérlő IC átkapcsol szakaszos üzembe, másképpen nagyon felmenne a kimenőfeszültség. Tégy egy jóval nagyobb pufferkondenzátort a kimenetre, amivel csökkentheted a pulzálást. Ezen kívül közvetlenül a 4-es lábat is puffereld meg egy párszáz µF-os kondival.

De jó hogy ilyen szakikkal van felvértezve ez az oldal.

Na most ha veszek még egy ilyen monitort, akkor hogy járjak el?
Elég ha odafigyelek hogy a + - jól kössem be vagy kell elé még valami ami az Ampert csökkenti?

Bocs de én építész vagyok, igaz nagyon érdekel a hobby elektronika, de tényleg hülye vagyok hozzá, viszont, gondoltam, hogy egy 12 voltos monitort szivargyújtóra csak be tudok kötni gond nélkül.
(#) BEMcorp válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 / 1

Ha veszel újat, elég ha jól kötöd be, nem kell elé semmi.

Köszönöm!!!
(#) nedudgi válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Igaz, nem sok esélye van már manapság az ellenkezőjének, de ugye az autó negatív testelésű?
Következő: »»   2066 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem