Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   117 / 198
(#) adamka199 hozzászólása Júl 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Használok egy Audison Lrx 4.300-as erősítőt, ami a minap megadta magát. Használatkor hídba volt kötve, és nagy hangerőn játszott, mikor arra lettem figyelmes hogy a hangszórószettem egyik oldalán a magas elkezdett "recsegni" inkább zörögni; Hangja teljesen olyan volt mintha túl lett volna hajtva és mechanikus eredetű. Ezután egyből kikapcsoltam, majd 20 perc után kísérlet képpen újra bekapcsolva, alacsony hangerőn zörögve ugyan, de nem olyan mértékben mikor a hiba jelentkezett. Másnap már az erősítő a zöld állapot led után kapcsolta a pirosat is mellé, hogy Stop, és letiltotta. Először a hangszórót ellenőriztem, ez hibamentes volt. Utána neten utánaolvasva, elkezdtem multiméterrel kimérni a tranzisztorokat. Bár ezeket nem forrasztottam ki, a műszer a 4npn és 4 pnp tranzisztornál 400-as értéket mutatott. A hangerő potmétereket ellenőriztem, ezeket egy éve cseréltem, és azóta tökéletes. A kapcsolókkal is mindent rendben találtam. Valószínű szerelőhöz juttatom, de a kíváncsiság kedvéért a hozzá értőktől kérdezném, hogy az említett hibákkal melyik alkatrész lehet gyanús, amit még a multival meg tudnék mérni.
Segítségetek köszönöm! Üdv, Ádi
(#) airwalker válasza sprofan hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
Köszi a tippet Szkópos méréskor benne kell lenni a feteknek, vagy hogy mérjem?
Igaz csak a test és a REM volt csatlakoztatva. Nem is az enyém a szkóp, nem is nagyon értek hozzá még, ezért tűnök vagy vagyok zöldfülű. De nektek köszönhetően egyre több dolog világosodik meg
(#) jankovics.peti hozzászólása Júl 14, 2013 /
 
sziasztok sikerült beszereznem 1 autós végfokot Sparkomatic amp 8000 (2x75w 4 ohm ) a típusa, gyárilag irfz30 mosfet volt benne de ezek elégtek, vagyis remélem hogy csak ezek, és ha én ezeket szeretném helyettesisteni irfz48n típussal vagy irfz44n-el akkor a kimenő teljesítmény javulhat? Vagy működőkepés az ötlet?
Ezenfelül lehet e esetleg még baja máshol?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) sprofan válasza jankovics.peti hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Szia!
Szépen szedegesd ki az összes fetet, utána indítás után mérd meg az erősítő belső tápfeszültségét hogy az inverter túlélte-e a dolgot. Ha ez rendben van és ragaszkodsz a FET-ek cseréjéhez akkor inkább IRFZ34-et tegyél be helyettük. Teljesítményileg ugyan az, de ha a hűtés megfelelő akkor ezzel jobban jársz. Azt viszont tudnod kell hogy akármire cseréled a FET-eket, a kimenő teljesítmény mindig pontosan ugyan annyi marad, így költséghatékony okokból én inkább a kipurcant FET-ek cseréjét javasolnám, az egész kicserélése helyett.
(#) jankovics.peti válasza sprofan hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
megis történt, irfz34 volt csak a boltban volt bent 1 utolag betett kapcsoló, remélem csuklott az eredeti tulaj az elöbb..... na azt ki iktattam mert minek... gyönyörűen muzikál is amig 1 csatorna volt hangszóróra kötve, viszont mikor a másikra kötöttem a hangszórót polatirás helyesség stb... megvolt de viszont ez érdekes módón recseg elég durván és alig szól, esetleg gerjednek a fettek? sajnos a fóliát is kellett javittani és köze lehet hozzá?
(#) jankovics.peti hozzászólása Júl 15, 2013 /
 
a vezetö sávokat ujra át forrasztottam nagyobb körültekintéssel, de semmi nem változott sajnos ötlete van valakinek hogy mi segithet a dolgon? 3 külön tipusu hangszoroval is ugyanezt produkálta
(#) pinyó39 válasza jankovics.peti hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Végig kell nézni szkóppal hol "akad" el a jel melyik fokozatban, és a környéken kell keresnia rossz alkatrészt. Valószínűleg a tápod jó hiszen a másik oldal szól.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) airwalker hozzászólása Júl 21, 2013 /
 
Sziasztok!
A másik témában még nem kaptam választ, hátha tud valaki segíteni: Bővebben: Link
(#) matyusz hozzászólása Júl 23, 2013 /
 
üdv mindenkinek.
Eljutott hozzám a roki punch 60 IX. A következő: Most csak azon az oldalon vannak benn a fetek amelyik érintésre búgott, a másik oldalnak valami baja van ott nincsenek bennt a fetek mert ott csak pattant egy nagyot a hangszóró a bemenet érintésére, csak annyit mértem ki annak az oldalnak a meghajtás részén, hogy az ellenállások jók-e meg a diódákat, tranyókat, hogy nem zárlatosak-e végigfutottam rajtuk. A jó oldal ha adok neki jelet és hangszórót kötök a kimenetére akkor szól szépen. A másik hangszóró nélkül is a "Rem" ráadása után 0,5A az áramfelvétel, aztán pedig szépen megy fel másodpercek alatt 1-1,5A (1A-es a táp) ha nagyobb 3A akkor is ugyanúgy szívja az egyre nagyobb áramokat, folyamatosan kúszik fentebb 2-3 másodperc után már annyit szed ki a tápból amennyit csak tud.
Remélem tud valaki segíteni, mert azt nagyon megköszönném.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Újabb fejlemény. Mind a 2 oldala szól, szóval a táppal lesz valami probléma csak nem tudom hol keressem a hibát. A késleltetése is megy, olyan 1 sec után szólalnak meg a hangszórók. Egy pillanatra 1,5A-t vesz fel, aztán 0,4-0,5A-t aztán mielőtt megszólalna a hangszóró már fel is ugrik 1,5A-re aztán kúszik fel 1,6A.
A segítségeket előre is köszönöm.
(#) iZsolti hozzászólása Júl 25, 2013 /
 
Hali! Adott egy Pioneer fejegység, megfelelő autós rca kábel 5m, GroundZero erősítő.
Ez mind megfelelően bekötve egy Skoda Fabia Sedan-ba. Eddig tökéletesen működött, de most furcsaságokat művel.. A következő a gondom: Begyújtás után egy percig kb. zúg, méghozzá felveszi az elektromos zajokat, értsd. fordulatszámot, szervót hallom a zene helyett. De, ezt kb. minden 6-8.ik indításnál csinálja, volt, hogy előtte egy napot állt a kocsi, volt, hogy fél órára álltam le. 1 perc után a probléma magától megszűnik. Amikor zúg, és lekötöm az RCA kábel az erősítőről akkor abbamarad, én ebből azt vettem ki, hogy az erősítő, és az ő villamos bekötése jó.
Kábel hibára megint nem tudok gondolni, mert az nem szűnne meg egy perc után, és mindig csak indítás után jön elő. A fejegység lenne a ludas?
Esetleg valamelyik kondi van meghalófélben?
Vagy mégis az erősítőben van a gond?

u.i.: Az erősítőben cseréltem két kondit, kb. egy hónapja mert egyik fele halkan szólt. De az a hangfrekvenciás részben volt, és megfelelő értékűt tettem bele, egyel nagyobb feszültségre.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Szóval tudja valaki esetleg, hogy mitől szalad meg a táp áramfelvétele úgy, hogy jónak tűnnek a végek? Esetleg egy megnyúlt ellenállás?
(#) sny válasza matyusz hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Szkóppal meg kellene nézni. Lehet gerjedés az oka!
(#) matyusz válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Sajnos szkóp híján vagyok. A végfok gerjedésére gondolsz? Mert akkor kiveszem a végfeteket és megnézem úgy az áramfelvételét. Lenne is benne valami, de akkor saját magát gerjesztené és erősödne folyamatosan, mondjuk magasfrekis gerjedés? De akkor a kimeneti fesz is változna de totál 0 mind a 2 kimenet terhelés nélkül is. És terhelés nélkül is felmászik az áram. Köszönöm a segítséget!
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Egy újabb. Kiderítettem, hogy az egyik végfok résszel lesz a baj, amelyikről azt hittem biztosan jó. Ha csak a jó oldalnak vannak benn a fetei akkor az áramfelvétel kb 0,5A ha csak külön a rossz oldalnak vannak benn a fetei akkor folyamatosan megy fel a felvett áram, amekkorát csak tud a tápból felvenni ez a REM oldali vég, persze ha az összes benn van akkor is ez a helyzet, csak kivétel ha a jó oldalon vannak benn a fetek. Esetleg egy kiszáradt elkó ott annál a résznél? Vagy a munkapontja mászna el, vagy gerjedne?
Ha valaki tudna segíteni, előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) öcsigolyó hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Kéne némi segítség.

Adott a fent említett erősítő. Nincs semmi rajzom a bekötéséről.
Sokat keresgéltem a neten is, de ehhez a típushoz semmit sem találtam.
Remélem tudtok segíteni. Előre is köszi. goolyoo
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013

bose amp.jpg
    
(#) djloui válasza öcsigolyó hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szia szedd szét nyugodtan, gyanítom hogy IC-s végfokot (végfokokat) fogsz benne találni. Nekem volt már dolgom hasonlóval, abban az volt. Ha így van akkor az adatlapja alapján könnyedén megtalálod a tápot, és a ki-be meneteket. De ha nem IC-s akkor is könnyebb lesz ha szét kapod kicsit és csinálsz fotót úgy más is többet lát és többet tud segíteni.
(#) janik00133 hozzászólása Aug 5, 2013 /
 
Sziasztok.
Van egy eladó CORONADO 500w autós erősítő eladó. És megszeretném venni, de olyan probléma van vele, hogy ha megkapja a táp feszt és van rákötve egy hangszóró és jelet is kap a készülék. Akkor nem kapcsol be. A tulaj azt mondja, hogy pirosról nem vált át zöldre a készülék. Gondolom a ledre gondol. De az fontos, hogy egy dugasztápról próbálta. Ami teljesen biztos, hogy csak pár mA tud. Állítólag a rem bemenetre is rá volt kötve a 12V. Mi lehet a hiba? Szerintem egyáltalán nem gyakori az, hogy valami a bekapcsoló áramkőrbe ment volna ki. Valami ötlet? Én arra is gondoltam, hogy nem kötötte rá a rem-re a 12V ot csak rámondja.
Köszi segítséget.
(#) Pixi válasza janik00133 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Hali!
Ha csak pár mA volt a táp amiről próbálta, akkor esélyes hogy semmi baja, csak annyira kevés volt neki az áram hogy nem tudott elindulni! Ki kell próbáli egy 2-5A körüli táppal és akkor kiderül hibás-e.
Ha nem köt tápot a REM-re akkor semmi sem világít, viszont ha van REM és test akkor világít a piros a legtöbb esetben.
Ki kell próbálni normális táppal és kiderül valóban hibás-e!
üdv
PIXI
(#) janik00133 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Renden. Csak a kipróbálás sajnos nem oldható meg mert neki nincs hozzá semmilyen eszköze. De csak megveszem, nem gondolnám, hogy más baja lehet, szerintem is kevés volt a táp.
Köszi szépen.
(#) Pixi válasza janik00133 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Ha nem kér érte sokat akkor érdemes megvenni!
(#) janik00133 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
2000Ft ről van szó.Csak jó lenne nem pofára esni.
(#) Pixi válasza janik00133 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Ekkora összeggel sztm nem buksz nagyot!
(#) janik00133 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Hát azzal nem igen Minden esetre szerdán elhozom és kiderül, hogy megy-e.
Köszönöm a segítséget
(#) Kovidivi válasza janik00133 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Ha van asztali számítógépe, akkor onnan vegyen 12V-ot, és azzal ki tudja próbálni.
(#) matyusz hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Még mindig a Rockford punch 60ix-el bajlódom. Tehát a probléma csak az egyik oldallal van és az a hibája, hogy folyamatosan nő időről időre bekapcsolás után a felvett áram. Az lenne a kérdésem, hogy melyik alkatrész körül keresgéljek amelyik a nyugalmi áramával kapcsolatos, mert arra gondolok, hogy az mászik el, de nem tudom sajna, hogy tudnám csak annak az oldalnak a nyugalmiját mérni, mert SMD temető. Szóval az egyik oka szerintem vagy gerjedés és így persze viszi is a nyugalmit, vagy csak simán a nyugalmi, ezek úgy állnak fenn, hogy nincs hangszóró a kimeneten és nincs jel a bemeneten. Vagy esetleg testelnem kéne közvetlenül a végfok bemenetét? Csak sajnos nem tudom melyik lesz az.
Ha valakinek van ötlete, vagy tudna segíteni előre is nagyon köszönöm.
(#) janik00133 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Megvettem. Ki is próbáltam a számítógép táppal, sárga és egy fekete szállal. De itt is csak a Piris Protect led világít. Csak tápot tettem rá, semmi mást. Se jelet semmit. Valami ötlet?
(#) sprofan válasza janik00133 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Első körben szétbontás, szemrevételezés. Ha nincs semmi látható hiba akkor kiszedném a végfok FET-eket/tranyókat. -vagy ehelyett szétbontanám az összeköttetést a tápegység és az erősítő fokozatai között. Magyarul leválasztom a tápegységet az összes többi áramkörről. Így próba hogy indul-e. Ha ez megvan, akkor mehetünk tovább. A félvezető kiszedős dolog annyiból jobb hogy egyúttal ki is tudod méregetni őket egyesével.
Sokat segítene pár nagy felbontású kép a panel mind a két oldaláról.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) janik00133 válasza sprofan hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Holnap ránézek és jelzem, hogy mire jutottam
(#) airwalker hozzászólása Aug 11, 2013 /
 
Üdv megint!
Elvittem az erősítőt, megnéztem szkóppal. A fetek G-S jelalakja szép négyszögjel, azzal minden rendben. kivettem mindkét fetet belőle, a 61 Ohmos ellenállások már nem melegszenek, viszont van egy 1kOhmos, ami igen. Ha jól emlékszem a kis toroidon van az ellenállás egyik fele. Hiába cseréltem, ugyan úgy melegszik. 50V váltó megy rajta. (képen a sárgával jelölt)
Következő: »»   117 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem