Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 javítás
 
Témaindító: boliver, idő: Aug 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 17
(#) alien64 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Leszedtem a tetejét, én is erre gondoltam, ilyenkor a kondi ami megadja magát felpúposodik, de minden kondi épnek néz ki... Mondjuk az is igaz, hogy ezt csak a tetején nézegettem, nagyon nem is bontogattam szét... Egy ismerősöm szerint valamelyik IC pukkant meg... Remélem nem a PC-s machinálás tett be neki, bár a X1541es kábel, amivel használtam az tuti jó... Mindegy, vaterán lőttem tegnap egy másikat, meglátjuk avval mit alkotok, mindenesetre köszönöm a választ! Csak előszedtük a régi gépet, és nosztalgiáztunk egy két játékkal, meg D64es archivumokat töltögettem vissza 360k-s lemezekre, és olyan jó volt játszogatni régi játékokkal, és azt vettem észre ugyanúgy lekötnek mint huszon évvel ezelőtt... Maga a játékélmény ugyanaz maradt, hiába minden hiper szuper XBOX, meg PC-s játék!
(#) _vl_ válasza alien64 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Egyfelől nem biztos, hogy kívülről látszik, másrészt van olyan kondi, ami először lefele nyílik. Az ESR mérés a tuti indikátor. Ahol a legmelegebb van a készülékben, ott hal meg az első kondi. Ha egy rossz van, akkor az összeset érdemes cserélni.
(#) szilva hozzászólása Aug 6, 2012 /
 
Üdv!

Került hozzám nemrég két C64 alaplap, mindkettő "ASSY NO:250425, P/N: 251470-01 REV A" típusú, "nagy" panel, amin egy bites RAM-ok vannak. Ezek a rajzok nagyjából illenek ezekre a panelekre: első oldal, második oldal.

Az egyik panelben volt egy rossz karakter-ROM, azt cseréltem, aztán nyaggattam a fiammal órákon keresztül a gépet, és minden rendben lévőnek tűnik. A másik viszont nem indul, fekete marad a kép. A PLA-t, a CPU-t és a KERNAL ROM-ot kicseréltem egy jó gépben lévővel, a jó gép jó maradt, tehát ezek az alkatrészek jók, de most amúgy is a jó gépből importáltak maradtak benne a nem induló panelben. A VIC próbálva lett másik gépben, de nem cseréltem ki tartósan, mert a csere-berés, foglalatolt tesztgépem nem teljesen ilyen, abban 6569R5 van, a nem indulóban pedig 6569R3. Ettől függetletnül az R3-mal a teszgép rendben működött, tehát az is jó. A 6581-et kivettem a foglalatából, hogy ne zavarjon.

Órajel van, a 6510 clock lábán 985kHz-et mérek, a dot clock 7.88MHz. Az adatvonalakon van zizegés, tehát látszólag egyik sincs megfogva hibás alkatrész által valamilyen fix szintre.

Délután, végső elkeseredésemben kiforrasztottam a 8 DRAM-ot, és a másik ugyanilyen panelből is kivettem egyet, a helyére tettem foglalatot. A 8 kitermelt RAM-ot egyenként végigpróbáltam a másik gépben, mindegyik rendben lévőnek látszott.

Egyelőre tanácstalan vagyok, nem tudom, merre lenne érdemes továbblépni. A következők merültek még fel bennem:
1. Kiveszem a két CIA-t, és a BASIC ROM-ot, hogy ha esetlegesen ezek hibásak lennének, akkor ne szóljanak bele a működésbe. Kérdés, hogy ezek nélkül el kell-e jutni odáig a gépnek, hogy legalább a kék képernyő megjelenjen?
2. Eltűnhet-e a videojel a modulátorban? A rajzon annyi látszik, hogy bemennek a jelek a modulátorba és onnan mennek ki a videocsatlakozóra. Nem tudom, mi van közben, lehet-e a modulátorban olyan hibás alkatrész, ami miatt a videojel nem jut ki a kimenetre.

Örömmel venném, ha C64 javításban tapasztaltabbak mondanának tippeket, hogy ilyenkor még mit érdemes megvizsgálni. Előre is köszönök minden ötletet!
(#) _vl_ válasza szilva hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Van a készüléknek emlékeim szerint videójel kimenete is (valam 6-7-8 pólusú DIN csatin). Arra már nem emlékszem, hogy kompozit, vagy Y-C kimenete van (talán mindkettő), de a classic C64 színes monitor arról ment. Esetleg megpróbálhatod azt kivezetni a tv-re.
(#) kadarist válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Kompozit, szabványos összetett PAL videojelet szolgáltat.
(#) szilva válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
A fenébe, írtam hosszú választ, és eltűnt...

Naszóval kompozit videokimenetről nézem a gépet, de ez a kimenet is a modulátoron keresztül áll elő. Valószínűnek tartom, hogy nincs gond a modulátorral, mert bekapcsoláskor a kép villan, azaz biztos kap tápot. Holnap megnézem a kimeneten, hogy vannak-e szinkronjelek, meg megkeresem RF-en is a képet. Talán akkor ezt a hibát kizárhatjuk.

Egy service manualban írják a fekete képernyő hibára:

Check External Power Supply - ez ok, mérve is jó, és másik gépek mennek vele
U4 (KERNAL ROM), U17 (PLA) - jó gépből való darabok vannak benne
U7 (6510 MPU) - jó gépből való darab
U3 (BASIC ROM) - !ezt még nem forrasztottam ki, de másik gép az U3 nélkül is eljut a kék képernyőig
U8 (7406 IC) - !ez a gyanús
U19 (VIC II) - másik gépben próbálva, működik
U9-U12, U21-U24 (4164 RAM) - mind kiszedve, egyesével próbálva másik gépben
BT2 - !ezt nem tudom mi, nem találom a rajzon
CR4, VR1 - ezek a tápegységben vannak, de minden tápfeszültség jó

Ezek alapján a 7406-ot fogom kicserélni, de előbb a RAM-okat vissza kell tennem.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Hehe! RAM-ok vissza, 7406 csere -> kék képernyő! Már csak a CHAR ROM-ot kell pótolni valahogyan.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
No, össze kellett ütnöm egy PIC-es "EPROM-égető"-t (speciálisan 2732-re), de végül sikerült egy 2732-be beégetnem a karakter ROM tartalmát. Sajnos az A11 és a G bekötése más a 2332-nél, ezért azt a két lábat vezetékkel kellett behuzalozni, de egész elfogadható lett. A ROM működik tökéletesen.

A RAM-mal akadt még valami, de nem jöttem rá a pontos hibára. Az történt, hogy sokmindent kipróbáltunk, ami ment, de az Impossible Mission indulásánál a digitalizált hang lejátszásakor megfagyott. Különböző verziójú IM-ek ugyanezt produkálták. Találtam 3 programot is, ami elvileg RAM-ot is tesztel, mindhárom rendben lévőnek mondta. Végül a 6164-eket kicseréltem egy régi AT alaplapból kiszedett 41256-okra, persze az 1-es lábakat fix potenciálokra kellett kötni. A RAM-csere óta minden működött, amit próbáltunk, az IM is.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy Commodore 16-osom, nagyon megkímélt állapotban, dobozában stb. Sajnos egyáltalán nem működik. Próbáltam már nem saját tápjával, hogy rendben legyen a feszültség érték, de akkor sem működik. A hibajelenség az, hogy még a power LED sem gyullad ki. Megnéztem benne a biztosítékot és az rendben van. Amire még figyelmes lettem, hogy valahogyan de a bekapcsolás után ugyanúgy ráterhel a tápegységre mint ha működne, de valamiért meg sem nyekken.

Én a belső tápellátó részre gyanakodok, látok ott
egy 5W ellenállást, pár elkót, ellenállást, diódákat, egy Vr1 alu bordára szerelt valamit de valahogy nem jövök rá mi lehet rossz.

Sajnos rajzom egyáltalán nincs hozzá, azzal nagyon sokat segítenétek ha valakinek lenne hozzá kapcsolási rajza. A google-ba hiába irkálom be, állandóan csak az a fránya C64 jön be az meg nem ilyen. Tudom hogy hülyeség ilyen ősi gépekkel foglalkozni, de szeretek bütykölgetni és ha már a kezembe akadt akkor jó lenne megjavítani mint kihívást, mint feladatot megoldani.

Ha valaki azzal jön, hogy a VATERA-n 2.000,- Ft-ért veszek működőt nos ez is igaz, csak akkor nem ide írtam volna ha ez a megoldás érdekelne

Olyasmi is érdekelne, hogy a Video csatlakozójának
mi a szabvány neve, illetve kiosztása, hogy ne
kelljen az RF jellel bajlódni ha majd működni óhajt
a készülék.

Aki segít, annak előre is hálásan köszönöm szépen
a segítségét !
(#) kadarist válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 12, 2012 / 1
 
Szia!
A VR1 az egy stabilizátor-IC, méghozzá 5V-os, a TTL igényeknek megfelelően: Bővebben: Link
A többi rajz lelőhelye: Bővebben: Link
A portok kiosztása: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Még több csatlakozó: Bővebben: Link
(#) mikoszabolcs válasza kadarist hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszönöm, segített a rajz és már működik is! Nem volt nagy baja. Egy ferrit gyűrű volt elroppanva és zárlatot produkált a panelon alul.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Üdv.!

Korábban olvasgattam a témáról és ráakadtam egy olyan kis áramkörre, ami egy db Atmega (?)-t és egy SD kártyát tartalmazott. Ezzel elvileg ki lehetett váltani a nagy és lassú 1541-es floppy meghajtót. Valaki próbálkozott már hasonlóval? Működött? Engem érdekelne a dolog, de sehol nem találom a kapcsolást, akkor véletlenül akadtam rá.

Ugyan szorosan nem kapcsolódik ide, de az IDE HDD illesztő áramkör is érdekel.
(#) kérdező hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
A C64-nek mindenképpen kell az 5V egyenfesz, vagy elég a 9V váltó?
(#) Travolta válasza kérdező hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Igen, mindenképp kell neki minkét tápfeszültség!
(#) Travolta válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Ezt találtam neked. De itt is erről van szó.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) kérdező hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Egy osztálytársam Commodore-ja lecsapta a kismegszakítót. Állítása szerint nem akkor, amikor bedugta, hanem akkor amikor bekapcsolta a gépet, bár lehet, hogy rosszul értelmeztem. Hogy lehet ez? A tápja trafós, vagy kapcsoló üzemű? Még nem volt Commodore-om, nem ismerem a tápját.
Mi történik akkor, ha nem a saját tápját használom, hanem az iskolai tápegységet, és esetleg egy kicsit eltérő feszültségeket kap, pl. 9V helyett 10-12V-ot, 5V váltó helyett 6,3Vot? (Ilyen feszültségek vannak az iskolai tápon.) Az alaplapon elvileg kell lennie stabilizátornak. A gépnek miért kell az 5V 50Hz?
Jó lenne beüzemelni egyet, mert az iskolában technikatörténeti kiállítás lesz a napokban, és érdekes lenne bemutatni a C64 működését, persze egy korabeli Videoton Super Color tv-n.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Gabi válasza kérdező hozzászólására (») Márc 4, 2013 / 1
 
Trafós tápja volt eredetileg.
Emlékeim szerint a gépnek +5V kell és 9V váltó. A tápban talán volt egy 5V-os stabilizátor, tehát többet nem küldhetsz be kívülről és nem váltót!
(#) _vl_ válasza kérdező hozzászólására (») Márc 4, 2013 / 1
 
Sima trafós táp. 9V AC és 5V DC jön ki belőle. Ez utóbbit egy 7805 állítja elő - de nem a gépben, hanem a tápegységben, ezért melegszik annyira irgalmatlanul.
Az 5V DC-ben nem ismer a készülék pardont, arról megy szinte az összes IC. A 9VAC-ból Zenerrel csinál valami 9-12V DC-t, arról megy pl. a 6581. Szóval én nem kísérleteznék más értékekkel...
Itt találsz kapcsolási rajzokat.
(#) kérdező válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Akkor az 5V-ot megoldom 7805-tel, 9V-ot pedig lehet, hogy kiad az iskolai táp. Úgy emlékszem, hogy a sulis táp szabályozható 0-250V között. Először beállítok 9V-ot gép nélkül, műszerrel mérve, és csak az után dugom rá.
Azért nem félek annyira a megváltozott tápfeszültségtől, mert az alaplapon van egy 7805, és egy 7812 is. A 7805 hűtőlapra van szerelve. A 9V AC helyett nem jó a 12V DC?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Gabi válasza kérdező hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Bővebben: Link

Ha megnézed ezt a rajzot rájöhetsz pár dologra. A 115V ne zavarjon meg. A rajz a C64 belsejét ábrázolja és hogy mi miért van ott.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) _vl_ válasza kérdező hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Ott vannak a kapcsolási rajzok, tényleg le lehet olvasni, hogy mi mindent táplálnak az egyes vonalak. Nem fogja szeretni a gép, ha nem a berajzolt feszültségeket kapja.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) kérdező válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Akkor inkább építek egy neki való tápot, amivel az előírt feszültségeket kapja. Egyébként van a közelben egy Videoton TVC (TV computer) táp. Annak milyen feszültségei vannak?
(#) shoginc hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Üdv mindenkinek, szóval sikerült szereznem egy '83-as C64-et egy 1541-el. Tápegységem nincs hozzá, de a neten talált csatlakozó kiosztás alapján egy 9v-os trafóból és egy AT PC tápból adtam neki megfelelő feszültségeket. Az audio-video csatlakozóján keresztül pedig composite video jelet vezettem ki a TV-re. Indításkor az előlapi piros led világít, a Tv-n megjelenik hirtelen egy fehér képernyő, majd fokozatosan feketévé válik, majd úgy is marad. A gépen látható pár módosítás, a reset gombot felismertem, de van itt valami komolyabb is, amit nem tudom hogy mi lehet, a képekről remélem sikerül valakinek beazonosítania. Nem tudom hogy ennek van-e valami köze a fekete képernyőhöz, és hogy a gép egyébként működik-e és csak a videovezérlővel van valami gubanc. Esetleg valaki tudna segíteni ezt megoldani?
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Az a panel arra való, hogy a jobb szélén levő gyári ROM helyett a bal oldalon levő két EPROM valamelyikének tartalmát használhassa a gép (esetleg lehet, hogy a két EPROM fele-fele kapacitású, és együttesen adják az alternatív tartalmat). Az oda menő vezetékekkel lehet kiválasztani, hogy melyik legyen az aktív. Vissza kéne kapcsolni a gyári ROM-ot, azzal lehet tudni, hogy mit kell látni a képernyőn bekapcsolás után.
(#) shoginc hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Igen, van egy kapcsoló a hátoldalon, de próbáltam minkét állásban indítani ugyanazzal az eredménnyel... Valamilyen paranccsal nel lehet letesztelni h a gép működik-e vagy csak a videojel nem stimmel?
(#) shoginc válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
a 906114-01, 6581 és 6510 CBM feliratú IC-k eléggé melegszenek...
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Idézet:
„Valamilyen paranccsal nel lehet letesztelni h a gép működik-e vagy csak a videojel nem stimmel?”

Bedugott floppyval kapcsolod be, és kiadod a
  1. LOAD "$",8
parancsot. Ha a floppy megmozdul, akkor jó a gép.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) shoginc válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Erre gondoltam én is, de nincs kábelem összekötni őket, sőt még sztem a floppy egységgel is gond van, mert ha bekapcsolom folyamatosan világít az olvasást jelző piros led és a motort is folyamatosan forgatja, sztem folyamatosan újraindul..
nemtom milyen parancsot lehetne kiadni a gépnek hogy életjelet is adjon magáról..
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Akkor az a floppy folyamatosan resetben van. Keress rá a neten problémára, mintha olvastam volna ilyesmiről réges-rég, talán az elkók fáradtak el a tápban, vagy valami hasonló.
Következő: »»   7 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem