Fórum témák
» Több friss téma |
Leszedtem a tetejét, én is erre gondoltam, ilyenkor a kondi ami megadja magát felpúposodik, de minden kondi épnek néz ki... Mondjuk az is igaz, hogy ezt csak a tetején nézegettem, nagyon nem is bontogattam szét... Egy ismerősöm szerint valamelyik IC pukkant meg... Remélem nem a PC-s machinálás tett be neki, bár a X1541es kábel, amivel használtam az tuti jó... Mindegy, vaterán lőttem tegnap egy másikat, meglátjuk avval mit alkotok, mindenesetre köszönöm a választ! Csak előszedtük a régi gépet, és nosztalgiáztunk egy két játékkal, meg D64es archivumokat töltögettem vissza 360k-s lemezekre, és olyan jó volt játszogatni régi játékokkal, és azt vettem észre ugyanúgy lekötnek mint huszon évvel ezelőtt...
![]() ![]()
Egyfelől nem biztos, hogy kívülről látszik, másrészt van olyan kondi, ami először lefele nyílik. Az ESR mérés a tuti indikátor. Ahol a legmelegebb van a készülékben, ott hal meg az első kondi. Ha egy rossz van, akkor az összeset érdemes cserélni.
Üdv!
Került hozzám nemrég két C64 alaplap, mindkettő "ASSY NO:250425, P/N: 251470-01 REV A" típusú, "nagy" panel, amin egy bites RAM-ok vannak. Ezek a rajzok nagyjából illenek ezekre a panelekre: első oldal, második oldal. Az egyik panelben volt egy rossz karakter-ROM, azt cseréltem, aztán nyaggattam a fiammal órákon keresztül a gépet, és minden rendben lévőnek tűnik. A másik viszont nem indul, fekete marad a kép. A PLA-t, a CPU-t és a KERNAL ROM-ot kicseréltem egy jó gépben lévővel, a jó gép jó maradt, tehát ezek az alkatrészek jók, de most amúgy is a jó gépből importáltak maradtak benne a nem induló panelben. A VIC próbálva lett másik gépben, de nem cseréltem ki tartósan, mert a csere-berés, foglalatolt tesztgépem nem teljesen ilyen, abban 6569R5 van, a nem indulóban pedig 6569R3. Ettől függetletnül az R3-mal a teszgép rendben működött, tehát az is jó. A 6581-et kivettem a foglalatából, hogy ne zavarjon. Órajel van, a 6510 clock lábán 985kHz-et mérek, a dot clock 7.88MHz. Az adatvonalakon van zizegés, tehát látszólag egyik sincs megfogva hibás alkatrész által valamilyen fix szintre. Délután, végső elkeseredésemben kiforrasztottam a 8 DRAM-ot, és a másik ugyanilyen panelből is kivettem egyet, a helyére tettem foglalatot. A 8 kitermelt RAM-ot egyenként végigpróbáltam a másik gépben, mindegyik rendben lévőnek látszott. Egyelőre tanácstalan vagyok, nem tudom, merre lenne érdemes továbblépni. A következők merültek még fel bennem: 1. Kiveszem a két CIA-t, és a BASIC ROM-ot, hogy ha esetlegesen ezek hibásak lennének, akkor ne szóljanak bele a működésbe. Kérdés, hogy ezek nélkül el kell-e jutni odáig a gépnek, hogy legalább a kék képernyő megjelenjen? 2. Eltűnhet-e a videojel a modulátorban? A rajzon annyi látszik, hogy bemennek a jelek a modulátorba és onnan mennek ki a videocsatlakozóra. Nem tudom, mi van közben, lehet-e a modulátorban olyan hibás alkatrész, ami miatt a videojel nem jut ki a kimenetre. Örömmel venném, ha C64 javításban tapasztaltabbak mondanának tippeket, hogy ilyenkor még mit érdemes megvizsgálni. Előre is köszönök minden ötletet!
Van a készüléknek emlékeim szerint videójel kimenete is (valam 6-7-8 pólusú DIN csatin). Arra már nem emlékszem, hogy kompozit, vagy Y-C kimenete van (talán mindkettő), de a classic C64 színes monitor arról ment. Esetleg megpróbálhatod azt kivezetni a tv-re.
Kompozit, szabványos összetett PAL videojelet szolgáltat.
A fenébe, írtam hosszú választ, és eltűnt...
Naszóval kompozit videokimenetről nézem a gépet, de ez a kimenet is a modulátoron keresztül áll elő. Valószínűnek tartom, hogy nincs gond a modulátorral, mert bekapcsoláskor a kép villan, azaz biztos kap tápot. Holnap megnézem a kimeneten, hogy vannak-e szinkronjelek, meg megkeresem RF-en is a képet. Talán akkor ezt a hibát kizárhatjuk. Egy service manualban írják a fekete képernyő hibára: Check External Power Supply - ez ok, mérve is jó, és másik gépek mennek vele U4 (KERNAL ROM), U17 (PLA) - jó gépből való darabok vannak benne U7 (6510 MPU) - jó gépből való darab U3 (BASIC ROM) - !ezt még nem forrasztottam ki, de másik gép az U3 nélkül is eljut a kék képernyőig U8 (7406 IC) - !ez a gyanús U19 (VIC II) - másik gépben próbálva, működik U9-U12, U21-U24 (4164 RAM) - mind kiszedve, egyesével próbálva másik gépben BT2 - !ezt nem tudom mi, nem találom a rajzon CR4, VR1 - ezek a tápegységben vannak, de minden tápfeszültség jó Ezek alapján a 7406-ot fogom kicserélni, de előbb a RAM-okat vissza kell tennem.
Hehe! RAM-ok vissza, 7406 csere -> kék képernyő! Már csak a CHAR ROM-ot kell pótolni valahogyan.
No, össze kellett ütnöm egy PIC-es "EPROM-égető"-t (speciálisan 2732-re), de végül sikerült egy 2732-be beégetnem a karakter ROM tartalmát. Sajnos az A11 és a G bekötése más a 2332-nél, ezért azt a két lábat vezetékkel kellett behuzalozni, de egész elfogadható lett. A ROM működik tökéletesen.
A RAM-mal akadt még valami, de nem jöttem rá a pontos hibára. Az történt, hogy sokmindent kipróbáltunk, ami ment, de az Impossible Mission indulásánál a digitalizált hang lejátszásakor megfagyott. Különböző verziójú IM-ek ugyanezt produkálták. Találtam 3 programot is, ami elvileg RAM-ot is tesztel, mindhárom rendben lévőnek mondta. Végül a 6164-eket kicseréltem egy régi AT alaplapból kiszedett 41256-okra, persze az 1-es lábakat fix potenciálokra kellett kötni. A RAM-csere óta minden működött, amit próbáltunk, az IM is.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy Commodore 16-osom, nagyon megkímélt állapotban, dobozában stb. Sajnos egyáltalán nem működik. Próbáltam már nem saját tápjával, hogy rendben legyen a feszültség érték, de akkor sem működik. A hibajelenség az, hogy még a power LED sem gyullad ki. Megnéztem benne a biztosítékot és az rendben van. Amire még figyelmes lettem, hogy valahogyan de a bekapcsolás után ugyanúgy ráterhel a tápegységre mint ha működne, de valamiért meg sem nyekken. Én a belső tápellátó részre gyanakodok, látok ott egy 5W ellenállást, pár elkót, ellenállást, diódákat, egy Vr1 alu bordára szerelt valamit ![]() Sajnos rajzom egyáltalán nincs hozzá, azzal nagyon sokat segítenétek ha valakinek lenne hozzá kapcsolási rajza. A google-ba hiába irkálom be, állandóan csak az a fránya C64 jön be az meg nem ilyen. Tudom hogy hülyeség ilyen ősi gépekkel foglalkozni, de szeretek bütykölgetni és ha már a kezembe akadt akkor jó lenne megjavítani mint kihívást, mint feladatot megoldani. Ha valaki azzal jön, hogy a VATERA-n 2.000,- Ft-ért veszek működőt nos ez is igaz, csak akkor nem ide írtam volna ha ez a megoldás érdekelne ![]() Olyasmi is érdekelne, hogy a Video csatlakozójának mi a szabvány neve, illetve kiosztása, hogy ne kelljen az RF jellel bajlódni ha majd működni óhajt a készülék. Aki segít, annak előre is hálásan köszönöm szépen a segítségét !
Szia!
A VR1 az egy stabilizátor-IC, méghozzá 5V-os, a TTL igényeknek megfelelően: Bővebben: Link A többi rajz lelőhelye: Bővebben: Link A portok kiosztása: Bővebben: Link
Még több csatlakozó: Bővebben: Link
Köszönöm, segített a rajz és már működik is! Nem volt nagy baja. Egy ferrit gyűrű volt elroppanva és zárlatot produkált a panelon alul.
Üdv.!
Korábban olvasgattam a témáról és ráakadtam egy olyan kis áramkörre, ami egy db Atmega (?)-t és egy SD kártyát tartalmazott. Ezzel elvileg ki lehetett váltani a nagy és lassú 1541-es floppy meghajtót. Valaki próbálkozott már hasonlóval? Működött? Engem érdekelne a dolog, de sehol nem találom a kapcsolást, akkor véletlenül akadtam rá. Ugyan szorosan nem kapcsolódik ide, de az IDE HDD illesztő áramkör is érdekel.
A C64-nek mindenképpen kell az 5V egyenfesz, vagy elég a 9V váltó?
Igen, mindenképp kell neki minkét tápfeszültség!
Egy osztálytársam Commodore-ja lecsapta a kismegszakítót. Állítása szerint nem akkor, amikor bedugta, hanem akkor amikor bekapcsolta a gépet, bár lehet, hogy rosszul értelmeztem. Hogy lehet ez? A tápja trafós, vagy kapcsoló üzemű? Még nem volt Commodore-om, nem ismerem a tápját.
Mi történik akkor, ha nem a saját tápját használom, hanem az iskolai tápegységet, és esetleg egy kicsit eltérő feszültségeket kap, pl. 9V helyett 10-12V-ot, 5V váltó helyett 6,3Vot? (Ilyen feszültségek vannak az iskolai tápon.) Az alaplapon elvileg kell lennie stabilizátornak. A gépnek miért kell az 5V 50Hz? Jó lenne beüzemelni egyet, mert az iskolában technikatörténeti kiállítás lesz a napokban, és érdekes lenne bemutatni a C64 működését, persze egy korabeli Videoton Super Color tv-n. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Trafós tápja volt eredetileg.
Emlékeim szerint a gépnek +5V kell és 9V váltó. A tápban talán volt egy 5V-os stabilizátor, tehát többet nem küldhetsz be kívülről és nem váltót!
Sima trafós táp. 9V AC és 5V DC jön ki belőle. Ez utóbbit egy 7805 állítja elő - de nem a gépben, hanem a tápegységben, ezért melegszik annyira irgalmatlanul.
Az 5V DC-ben nem ismer a készülék pardont, arról megy szinte az összes IC. A 9VAC-ból Zenerrel csinál valami 9-12V DC-t, arról megy pl. a 6581. Szóval én nem kísérleteznék más értékekkel... Itt találsz kapcsolási rajzokat.
Akkor az 5V-ot megoldom 7805-tel, 9V-ot pedig lehet, hogy kiad az iskolai táp. Úgy emlékszem, hogy a sulis táp szabályozható 0-250V között. Először beállítok 9V-ot gép nélkül, műszerrel mérve, és csak az után dugom rá.
Azért nem félek annyira a megváltozott tápfeszültségtől, mert az alaplapon van egy 7805, és egy 7812 is. A 7805 hűtőlapra van szerelve. A 9V AC helyett nem jó a 12V DC? A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Bővebben: Link
Ha megnézed ezt a rajzot rájöhetsz pár dologra. A 115V ne zavarjon meg. A rajz a C64 belsejét ábrázolja és hogy mi miért van ott. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Ott vannak a kapcsolási rajzok, tényleg le lehet olvasni, hogy mi mindent táplálnak az egyes vonalak. Nem fogja szeretni a gép, ha nem a berajzolt feszültségeket kapja.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Akkor inkább építek egy neki való tápot, amivel az előírt feszültségeket kapja. Egyébként van a közelben egy Videoton TVC (TV computer) táp. Annak milyen feszültségei vannak?
Üdv mindenkinek, szóval sikerült szereznem egy '83-as C64-et egy 1541-el. Tápegységem nincs hozzá, de a neten talált csatlakozó kiosztás alapján egy 9v-os trafóból és egy AT PC tápból adtam neki megfelelő feszültségeket. Az audio-video csatlakozóján keresztül pedig composite video jelet vezettem ki a TV-re. Indításkor az előlapi piros led világít, a Tv-n megjelenik hirtelen egy fehér képernyő, majd fokozatosan feketévé válik, majd úgy is marad. A gépen látható pár módosítás, a reset gombot felismertem, de van itt valami komolyabb is, amit nem tudom hogy mi lehet, a képekről remélem sikerül valakinek beazonosítania. Nem tudom hogy ennek van-e valami köze a fekete képernyőhöz, és hogy a gép egyébként működik-e és csak a videovezérlővel van valami gubanc. Esetleg valaki tudna segíteni ezt megoldani?
Az a panel arra való, hogy a jobb szélén levő gyári ROM helyett a bal oldalon levő két EPROM valamelyikének tartalmát használhassa a gép (esetleg lehet, hogy a két EPROM fele-fele kapacitású, és együttesen adják az alternatív tartalmat). Az oda menő vezetékekkel lehet kiválasztani, hogy melyik legyen az aktív. Vissza kéne kapcsolni a gyári ROM-ot, azzal lehet tudni, hogy mit kell látni a képernyőn bekapcsolás után.
Igen, van egy kapcsoló a hátoldalon, de próbáltam minkét állásban indítani ugyanazzal az eredménnyel... Valamilyen paranccsal nel lehet letesztelni h a gép működik-e vagy csak a videojel nem stimmel?
a 906114-01, 6581 és 6510 CBM feliratú IC-k eléggé melegszenek...
Idézet: „Valamilyen paranccsal nel lehet letesztelni h a gép működik-e vagy csak a videojel nem stimmel?” Bedugott floppyval kapcsolod be, és kiadod a
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Erre gondoltam én is, de nincs kábelem összekötni őket, sőt még sztem a floppy egységgel is gond van, mert ha bekapcsolom folyamatosan világít az olvasást jelző piros led és a motort is folyamatosan forgatja, sztem folyamatosan újraindul..
nemtom milyen parancsot lehetne kiadni a gépnek hogy életjelet is adjon magáról.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |