Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2070 / 3984
(#) voodoo hozzászólása Júl 27, 2013 /

Üdv!

Toroid trafó keresztmetszet meghatározásnál (Dkülső-Dbelső)*Magasság nekem valami irtó nagy összeg jön ki. Hogy létezik ez? Miliméterben adom meg a számokat pedig. Egy kis ferrit fánkról lenne szó.
D külső = 43.5mm
D belső = 23mm
Magasság = 21mm
517,5 mm jön ki. Az 5cm2 szerintem sok
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Rajzold le a magot félmetszetbe, akkor majd rájössz..
(#) voodoo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Azért hiszem el nehezen, mert akkora rádiusza van, hogy arra nem tudok mit saccolni. Valóban le kéne rajzoljam és megnézzem mekkora területet foglal el.
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Ha a rádiuszokat akár figyelmen kívül is hagyhatod, és csak felvázolod a magot és beírod a méreteket, akkor is látni fogod, hogy nem jól számítod ki a vas X-irányú keresztmetszetét. A magasság viszont adott.

Elírtam amikor gépeltem. A magassága 23 és a belső kör 21 mm.

Inkább lerajzoltam lay-be a fánkot. Átlóval, mindennel együtt. Saccoltam a rádiuszra egy méretet és körülbelül az jött ki amit számoltam (csak egy picit kevesebb). AZ átlója tolómérővel mérve 23 mm, és a program szerint is annyi van közte, ha a rádiuszba beraktam egy D=4mm átmérőjű körnek a negyedét.
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Hello! Akkor annyi jön ki, csak éppen a fele. Mert Ha a külső kőr átmérőjéből levonjuk a belső kör átmérőjét, akkor nem a vas X keresztmetszet jön ki, hanem a kétszerese. Hiszen mind két oldalon van vas. A keresztmetszetnél, meg csak az egyik számít. Azért írtam,hogy rajzold le, és méretezd be. üdv!
(#) voodoo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Javítottam.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Egyszerűbb lenne, csak az a baj, hogy nagy fényerő kell.Van olyan rgb-m, ami 6000mcd-s,viszont sima kétszínűben nem találtam ilyet.
Már kiegyeztem volna a relével is, de csak max.20V DC feszültségem van, és relé sincs itthon.Egy relét rendelni vidékre...
Van valami javaslatod?
(#) vicsys válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Javaslatom:
-add meg a felvett áramot (a led áramát) és valami tranyás kapcsolást összeszögelünk
-ha kell, küldök 12V-os relét. Elvileg elbírja a 20V-ot.
(#) nedudgi válasza vicsys hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

A probléma ott van, hogy közös anódos LEDekről van szó. Nekem nincs ötletem, hogy lehetne megoldani egy tranzisztorral, teljesítmény- és költséghatékonyan. A 20V sugallja a soros kapcsolást, de külön fényerő is kellene. Már javasoltam egy DC/DC konvertert, de arra még nem kaptam visszajelzést.
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nagyszerű! De még mindig ott a hiba az "összterület"! Csak az egyik oldal keresztmetszete számít! A kutyát nem érdekli hogy ebből a felületből kettő van, mert az erővonalak "körbejárnak a vasban". Ez olyan, mintha a 2x1,5mm^2-es kábelra azt mondanád, hogy az 3mm^2-es.. üdv!
(#) vicsys válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ha más nem marad, akkor bele lesz tervezve egy 555-ös pwm és kész.
(#) Csupasz válasza vicsys hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Egy VFD hőmérőről van szó, amely 3 digit hőfok+2 digit fok C.
A Pic 22 foknál ad egy 5V jelet, amellyel az alávilágítást szeretném átváltani.
A piros világítana 22 fokig, ott rágyújt a zöld, és sárga lesz.
A két rész külön beállítása azért kell, mert IV-11 (3) és IV-6 csövek vannak benne.
RGB:piros nyitófesz.: 1,8-3V
zöld nyitófesz.: 3-3,5V
Mindkettő árama 20mA.
(#) resystance válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ez volt a sejtésem nekem is, de a diódák adatlapjai alapján nem jöttem rá, hogy egy 4007 hogy vág le 0.7V-nál. Sose tanultam elektronikát, úgyhogy kb. úgy érzem magam, mint vak ló a ködben. Tudnál adni erre képletet, vagy rá tudnál mutatni, mit nem látok?

Szerintem ez így jó lehet. (Miért kell a 20V-tal variálni, ha van 5V panelon? Gondolom valami PIC-es kapcsolás)
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013

rgb.PDF

(#) resystance válasza proba hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Köszi! Toroidos oszcillátorokat építek, annak a jelalakját szeretném már egyszer látni. Szóval semmi precíz mérés nem kell, csak kipróbálás gyanánt építettem volna meg, de azóta rájöttem, nincs megfelelő diódám se itthon (meg közben a pákám hegye is beszakadt :jump. A hangkártya tudom, hogy kondival kezdődik, ki is fogom műteni, ha megtalálom. Majd a hangkártyás topicos srácok által tervezett aktív előtétet is megépítem, az tud mindent.

Akkor ezt most 5x építsem meg, és a 330ohm helyére tegyek potit?
Mert úgy szerettem volna, hogy a 3 számkijelző megy együtt, és a két IV-6 szintén együtt.

Én a poti helyett, fix ellenállásokat használnék. A poti veszélyes lehet, mert ha rövidzárba tekered, simán ráengedhetsz nagyobb áramot is. Ez a 330 ohm csak irányadó érték. Ki kellene kísérletezni, hogy 330R vagy 470R vagy 680R vagy 820R esetleg 1...2K adja a megfelelő árnyalatot. Ezek után már könnyen fel tudsz rakni 5 tranyát, 5 bázisellenállást és 10db előtét ellenállást is. Akár egy furatraszteros panelra vagy smd változatban is megépíthető.
Remélem, hogy az előtét ellenállásokkal megfelelő fényerőt és színt tudsz beállítani.

Köszönöm, hőmérőt már megterveztem, a panelt is az alávilágítás nélkül, úgyhogy rákerül ez is.
Mégegyszer köszi!
(#) nedudgi válasza resystance hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

A diódák ellenkező irányban vannak egymással párhuzamosan kötve. Egy diódán akkor folyik áram, ha a rájutó feszültség eléri a nyitóirányú feszültséget (Forward Voltage). Ilyen módon határolják a feszültséget.
(#) voodoo hozzászólása Júl 28, 2013 /

Ferrit mag vásárlás, nézelődésnél járok. Milyen anyagú lenne a legalkalmasabb kapcsitáphoz? Mi a viszonyítási pont? Toroid alakú érdekel.

Már értem, köszi! Ezt nem tudtam, de próbálgatáskor se jött ki, mert belemértem az ujjam.
(#) prebuds hozzászólása Júl 28, 2013 /

Üdv!
Egy audio kábelre kéne nekem csupasz érvéghüvely -http://www.hestore.hu/prod_10023954.html

érvéghüvely 0,25qmmx5mm - itt mit jelentenek a méretek? 0,25 mm a belső átmérő? köszi a segítséget!
(#) nedudgi válasza prebuds hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

A qmm a négyzetmilliméter tájszólásban...

1N4148-nak is 0.72 V a nyitója, az is jó lesz 4007 helyett ugye?
Szerk.: A szkóp előtétem potija beleszól az oszcillátorom működésébe, ezt hogy tudnám orvosolni? (Poti van most a teszt erejéig.)
(#) nedudgi válasza resystance hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Igen, tulajdonképpen bármilyen szilicum dióda megfelel, ha az átfolyó áram nem lépheti túl az adatlapban található értéket - ez az 1N4148 esetében 150mA.

Én is jó hülye vagyok. Elég egy tranyó is.

rgb.PDF

(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 28, 2013 /

Sziasztok!

Mi az elérhető, (elméletileg létező alkatrészekkel) megvalósítható legnagyobb teljesítményű kapcsolóüzemű táp?
kilo mega giga Wattokban?
(#) vicsys válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szerintem hobbista szinten kilowattokban lehet tervezni.
Következő: »»   2070 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem