Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   389 / 782
(#) voodoo válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

És mi ez a 330V-os kondi már megint?
(#) kadarist hozzászólása Aug 2, 2013 /

De egyáltalán minek nyáktervezővel bíbelődni? Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Igaz is, ehhez elég egy ügyesen megköszörült szerszám....
(#) V1rusH válasza voodoo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

A szekunder körben van csatlakozás, csak a fólia kondi takarja.
A primer oldalnál már rájöttem, hogy nagyon elvérzett a huzalozás, elhamarkodott és hiba volt feltölteni a képet.... ...de teher alatt nől a pálma...

Kedves kadarist: Nem tudom menyiben látad az eredeti nyákot, de ha nem is, akkor jeleztem fentebb, hogy bármely érték, paraméter a forrás paraméterei! Tehát; a 330V kondi, valamint a 3n3n-s tekercs az eredeti nyákból származik.
Én csak a topográfiát, és a huzalozást próbáltam érdemileg megváltoztatni, de ez nem jött össze.

Időközben már nézelődtem a topic képei között, és igyekszek ok-okozatokat nyerni. Pl. hogy nem volt rossz ötlet a teli föld, csak én pont fordított helyen alkalmaztam...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) kadarist válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Az a baj, hogy csak másolsz és nem tudod az alkatrészek funkcióját, működését. Egyáltalán milyen mértékegység az a 3n3n? És miért tekercs van ott, amikor az csak egy rövidzárat képezne abban a pozícióban. Én a lay fájlt nem tudom megnyitni és nincs is szándékomban Sprint Layout-al foglalkozni. Tehát kérlek adj választ arra, hogy minek oda az a valami?
(#) V1rusH válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Akkor csatolom az eredeti tervet!
Azért némileg tudom, hogy mi miért van, mert megnéztem az ic adatlapját,és jópár éve tanúltam is valamit ezen dolgok elvéről, de a tervezésével nem foglalatoskodtunk. Így marad a másolás és a bénázás, és a ilyen olyan kritikák, mik összessége talán rá vezet valamire.
Az a 3n3n az 3n3 lenne, ami gondolom 3,3nH lenne, és zavar szűrés lenne.
Amúgy kísértetiesen hasonló topográfiát tartottam, csak a diódákat és pár kondit pakoltam át.
Egyéb iránt igen másolok, de ha kapok segítséget, és magyarázatot a mi-miértre, akkor könnyebben megértem.
De int fentebb írtam, konkrét leírást nem találtam még e témában, pedig évek óta az érdeklődési körömbe tartozik.

Nem bunkózásból írom a közösségnek, mert aki akar segít, aki nem, az nem, senki nem kötelezhető rá, de ha már jönnek a leszólások, hogy "...ez honnan van, ...az miért úgy?" akkor valami okító magyarázatot is lehetne írni helyette, hogy némileg több fogalmat szerezzek e témában, és ne borzoljam a T. közösség idegeit a hülyeségeimmel.
Mert elfogadom én a negatív kritikát is, és tudom, hogy tényleg csak barbárkodok jelenleg, de aki le tud szólni, az legalább egy két segítő gondolattal is megszánhatna...

Az nem tekercs, hanem egy 3,3nF-os kondenzátor, ami úgy tűnik, hogy itt a nyák túlsó oldalára (forrasztási oldal) van beépítve. Annyit még ehhez, hogy ha ott egy tekercs lenne, akkor az egy masszív rövidzárat vinne be a hálózati oldalra és az meg ugye nem jó semmire sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013

Na igen, ezt valóban nem gondoltam végig, hogy az rövidzár lenne ott akkor. Az kavart meg, hogy kör alakkal jelölte, nem négyzettel a kondit, és ezért véltem tekercsnek.

Most nézem az IC adatlapját, és az általad linkelt oldalt és úgy próbálok valamit alkotni.

Danyk-nál rengeteg minden van, érdemes böngészni a kreálmányai között.

Köszönöm a linket!
Itt van tényleg minden mint a jó boltban!
(#) sector99 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Kapcsolóüzemű áramköröket ilyen panelokon megépíteni ??...
(#) kadarist válasza sector99 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

És működnek. Persze a hatásfok, a biztonság és a zavarsugárzás kérdéseit most ne feszegessük. Ezt például be is dobozolta és nagy megelégedéssel használják.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sector99 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Megy az nyák nélkül is, csak tudni kell, hogy mit, mivel kell összeforrasztani...
(#) sector99 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Jaaaa, az mindjárt más....
(#) V1rusH hozzászólása Aug 2, 2013 /

A mellékelt kapcsolás alapján próbáltam valami jobbat kihozni mint az előző terv.
A nagy ellenállás alatt felül két smd ellenállás, alúl egy smd kondenzátor van, az adatlapi kapcsolásnak is megfelelően.
Várom az észrevételeket, hogy sikerült-e jobbat alkotnom?!
(#) kokozo válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Szia!
A filter alatti kondi azon a helyen nem ér semmit, az összes vezető vékony..

Ez már alapjába véve jobb. A trafó primerje alatt van egy kis 2.2uF, az ha híd lenne egyben (a felső primer kondi mellett) akkor megspóroltál egy átkötést.
(#) V1rusH válasza kokozo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Azt elfelejtettem mondani, hogy demó rajz, csak kapcsolás technikai szempontokat tessék nézni, vonal vastagságra nem figyeltem szándékosan. Tudtában voltam vele, hogy vékonyak.
Ha a rajz már jó lesz, akkor korrigálom a vonal vastagságokat.

Még annyit csinálnék a helyedben, hogy nevezzük "állítva" vannak most az IRFek, inkább egymással szembe (fektetve) tenném őket a panel tetejére, és aljára az IR-el egyvonalba úgy hogy a hátuk kifelé nézzen, és a trafó már is közelebb csúszhat egy centivel is körülbelül, de cserébe a megnövekedett táv miatt a S-D-trafó huzalját vastagabbra húznám.
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Nem sok jelentősége van, hogy a trafó primerje milyen hosszú fóliával van bekötve. Ha az 2 cm-rel hosszabb, nem történik semmi.
Én inkább a pufferkondikat tenném a tranyók, meg a trafó közé. Ez sokkal lényegesebb lenne.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Én helytakarékosság végett írtam, mivel túl hosszú a nyák -legalábbis szerintem- ha a két fetet nem egymás mellé hanem az egyiket föl a másikat le rakja, akkor a S-D-trafóbetáp huzal legyen vastagabb picit cserébe (azok hossza növekszik meg). Majd ha a végén minden smakkol, akkor egy-egy 3mm-es hűtőzászlót rádob a feketkre.

A pufferek minek menyjenek a trafó mellé?
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Nem a trafó mellé kell menniük, hanem a tranyók mellé! Nagy a különbség...
(#) lorylaci válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2013 / 1

Ez a kapcsolás szerintem rosszabb, felesleges a primer puffert kétfele osztani, inkább a rezonáns kondit oszd kétfele. Jobb megoldás.

Van egy javaslatom:
- Miután a kapcsolás alapján elkészítetted a nyáktervet, várj egy órát (egyél-igyál-mozizzál), majd csak a nyáktervből rajzold vissza a kapcsolást, mondjuk papírra
- Vesd össze az eredeti kapcsolással. Ha egy eltérés is van, akkor rosszul dolgoztál, és nem emgy még a kapcsolás és nyákterv készítése.
Ez most ovinak hangzik, de be kell gyakorolnod.

Sajnos a kapcsolóüzemben nem sok dolog fog menni addig, ímg meg nem érted az áramköri elemek és az áramkör pontos működését.
(#) V1rusH hozzászólása Aug 3, 2013 /

Köszönnöm mindenki segítő javaslatát. Ismét számos új hasznos információval gazdagodtam.
Ma még átnézek más kapcsolóü. táp nyákját, kapcsolását, hogy lássam a főbb szempontokat.

voodoo: Gondoltam arra, hogy az IRFeteket is SMD technológiával beépíteni.

lorylaci: Mint említettem, tanultam elektrotechnikát, és a kapcsolóüzemű tápokról. Valamint skori weblapján is vannak csodálatos jól megmagyarázó cikkek tápokról. Ott egy önrezgő tápról szóló leírást olvastam át jópárszor.
Ismerem a különböző működési elveket, nyitó, -záró üzemű, fél híd, teljes híd... Olvasgattam én már ebben a témában, de hiába tudnám perfektre a kapcsolás működésének miértjeit, ezek az itt leírt információk a huzalozásról mind egytől egyig új információ, eddig sehol nem olvastam, nem hallottam ilyen ököl szabályokról.

Nagyon jó, hogy ennyire felpezsgettem a kedélyeket, mert a több különböző néha sajátos szempontok javaslata olykor a sorok között is tartalmaz némi információt...
(#) (Felhasználó 46585) válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Én sem használom a nyáktervezőm kapcsolási rajz ellenörzését a fóliázás során.
De:

- mindig csinálj egy pontos kapcsolási rajzot, amin be vannak tervjelezve az alkatrészek.
- amikor elkezded a nyáktervezést, az összes alkatrészt tedd le a panelen és írd rájuk ( melléjük ) a tervjeleket. Amilyen alkatrész nincs, azt rajzold meg.
- ezután jöhet a tényleges tervezés. Ha betervjelezted az alkatrészeket, akkor már nagyon nehéz eltéveszteni és nagyon könnyű átnézni a "művet".
- ha tervezés közben változtatsz valamit, akkor azt azonnal vidd fel a kapcsolási rajzra, különben lehet, hogy másnap nem emlékszel, hogy mi is volt az.

Ökölszabály csak egy van. Minnél kisebbe építsd meg a szerkezetet. Az összes többi elvárás a kapcsiüzemben működő kütyütől ebből levezethető. Hidegítések, ESL, ESR, szórt induktivitások hatása, smd, stb.
(#) V1rusH hozzászólása Aug 3, 2013 /

Átraktam a puffereket a fetek és a trafó közé, meg be raktam a rezonáns r/c párt az IR alá. Így sikerült kicsit rövidítenem rajta. Ez mennyivel jobb, vagy rosszabb kialakítás?
Itt már igyekeztem figyelni a vezetősáv vastagságokra.

táp.JPG

(#) voodoo válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

A fetek radiátorként fogják fűteni a kondikat.

Én nem SMD-re gondoltam, amikor azok "fektetésre" írtam, hanem rajz pozició alapján ha most úgy látjuk "állítva" van tehát függőleges, akkor ehhez képes ne úgy hanem elforgatva 90°-ban és két felé választani (ne egymás mellett legyenek). A fektetés tehát nem térben kell elképzelni hogy lehajlítod a FET lábát és úgy fektetés, hanem ha most állítva van a nézőpontból akkor ahhoz képest inkább fektetve legyen és a panel "tetjén" a másik a panel "alján". de úgy hogy a hűtő fémfelülete kifelé essék.
Viszont ha ez megtörténik akkor a két fet közötti félhíd kimenet megnövekszik ezért huzalvastagság növelés kéne, és lám a táp még rövidebb lehet ha ebből a szelmpointból nézzük "szélesnek".
Tehát: IRF egymással szembe az IR IC alatt és felett vannak. Ezzel a kondinak hőt, magadnak pedig nyákot takarítasz meg!
(#) V1rusH válasza voodoo hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Esetleg ha kap egy jó hűtőbordát a fetpár, akkor lehet nem gyilkolnák a kondikat. Van pár tényleg jó fajta hűtőborda, komolyabb PC tápokból.
De az általad említett verziót is elkészítem, hogy lássam, miként nézne ki úgy, és hogy lehet arra a topográfiára optimalizálni.

Köszönöm a segítséget!

Rendben. Ügyes vagy és szerintem gyorsan elkészíted.
Következő: »»   389 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem