Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   92 / 132
(#) silent15 hozzászólása Jún 18, 2013 /
 
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy adott 2 db ilyen hangszóró, és egy ilyen mélyhangszóróm, és azt szeretném kérdezni, hogy miként tudom kiszámolni, azt, hogy milyen hangváltó kell nekik, hogy 3500Hz -en legyen a keresztezési freki, bár nem tudom, hogy itt helyes-e a hangváltó, mert 3 db erősítő lesz;
1-1 a közép-magas (a pici hangszórók) és 1 a mélynek, és az erősítők elött szeretném elkülőníteni a jeleket. Remélem érthetően sikerült elmondanom mindent, de ha nem, nyugodtan kérdezzen bárki

Üdv! Köszi!
(#) ptesza válasza silent15 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Neked aktív crossover kell ami még az erősítők előtt szétválasztja a jeleket.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
(#) MAron válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Sziasztok. Végülis beköttem sorosan egy tekercset és parhuzamosan egy 100 mikrós kondit a hangszoró mellé. Egész jó lett az eredmény. Próbáltam a kondit rákötni a potméterre is , valóban nem recsegett, csakhogy a beszédet sem hallottam, teljesen levágott mindent. Mindenképp köszönöm.
(#) herpai69 hozzászólása Jún 22, 2013 /
 
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni,hogy látom itt ezt a tranzisztoros hangváltót ami azt hiszem,hogy a proelnek a terméke!Nem tudná valaki feltenni a kapcsolási rajzát,ezer köszönet lenne érte,na meg hogy milyen értékű a tekercs benne?Köszönöm!
(#) mandix hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Üdv!
Van egy orion hs280 hang(falam)sugárzóm amibe 4ohmos hangváltók vannak. A hangszóróim 8 ohmosak kivéve a közép, mert az 4 ohmos. Ezáltal hangosabb a mint a többi hangszóróim. A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám levenni a hangerejét gondolok itt kondenzátor ellenállás stb egyszerű használatával.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) ptesza válasza mandix hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Van egy cikk itt a HE-n. Ez nem jelenti azt hogy egyet is értek vele. Főleg hogy lemaradt a kép a milyen lett átvitelről.
(#) Levcsok hozzászólása Júl 1, 2013 /
 
Sziasztok!
El tudná nekem valaki küldeni a HV328 hangváltó kapcsolási rajzát vagy segíteni az elkészítésében? Tudom, hogy nem a legjobb, meg minden, de szeretném elkészíteni minőségibb alkatrészekből, mert egyrészt kíváncsi vagyok a végeredményre, másrészt pedig szeretnék ilyen téren gyakorolni, tapasztalatot szerezni. Előre is köszönöm!
(#) Gabó hozzászólása Júl 2, 2013 /
 
Felújítottam egy hangdobozt és ezt a hangváltót tettem bele: Bővebben: Link
Valahogy nem vagyok a hangjával megelégedve. Igaz amiket meghajt hangszórókat nem SAL, hanem a mély MNC és a magas, közép orion, de amikor direktbe kötöttem a mélyet, és kondival szűrtem a közepet meg a magasat, sokkal jobb hangja volt. Ezek szerint ennyire használhatatlan ez a váltó?
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Ha felújítasz egy autót, ami egy Volvó S60, és ebbe belekókányolod egy Citroën C19 porlasztóját, szerinted a porlasztó a használhatatlan?....
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) Gabó válasza szamóca hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Nem, de tuningolni kell rajta. Ezért is várnék olyan hszeket, amikkel "tuningolható" lenne ez a hangváltó.
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Júl 2, 2013 / 1
 
Ezerszer leírták már a hangsugárzós témákban, hogy (pláne a SAL, MNC) indulási alapként meg kell mérni a TS paramétereket a hangszóróknál. Ezek nélkül nem tudsz hangváltót méretezni. A többi dologról nem is beszélve.
Komolyan úgy gondolod, hogy majd jön valaki aki megmondja hogy az egyik kondit vagy tekercset kicseréled X µF-osra, mH-re, és akkor tökéletesen illesztetted is a ráadásul három utas komplexumhoz a SAL váltót?
(#) V L válasza Gabó hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
A hangszóró gyártó ajánlott valamilyen válltót? Ha egy kétutast kell méretezni az is elég összetett feladat, a háromutas váltó sok sok kísérlet mérés meghallgatás után ad jó kompromisszumos eredményt. Én is tízszer variálom mérem , hallgatom.... nem tetszik és kidobom modjuk a sal 25cm-es mélyet, betestek egy H2000-est, és kezdem előről a hagváltó moddigngot. Ez már csak ilyen műfaj. -hiába van villamos diplomám egy dolog az elmélet, és más dolog a gyakorlat. Sok sikert.
(#) Gabó válasza V L hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Köszi az infókat. Akkor marad a méregetés, hallgatás sorozata.
(#) Primary hozzászólása Aug 5, 2013 /
 
Az univerzális hangváltókat mi alapján építik? Névleges impedancia?
(#) Buvarruha válasza Primary hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 2
 
Hasraütés alapján kb.
(#) Primary válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
de csak van valami alapja.
(#) Buvarruha válasza Primary hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Igazábóé teljesen lényegtelen, mert nincs két hangszóró amihez jó lenne ugyanaz a váltó, minden esetben érdemes a hangszóróhoz elkészíteni a váltót ízlés, mikrofon szerint.
(#) Primary válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
A Somogyi kapcsán jutott eszembe. Most a hangszórók minőségét tegyük félre. Elég sok kombinációban építettek már hangfalakat univerzális hangváltóval, és azért elmondások alapján nem volt hallgathatatlan. Nyilván lesz egy csomó hibája.

Házimoziba hátsó hangszórónak olyan max 30W-os erősítőhoz van valami marha olcsó megoldás? Talán a szélessávú lenne a legjobb? Minél kisebb dobozba.
Olyan kell, amit mondjuk a garázsban sem sajnálnék barkácsolás közben. 4000-ből jó lenne kijönni.
Ezek nem tűnnének rossznak: http://www.hangszoro.net/index.php/uj-hangszorok/szelessavuk
Csak sajnos amire nekem kell, arra drága, illetve hozzáteszek kétezrest, akkor már vehetnék Tannoyt is, és akkor ugyanolyan lenne, mint a frontok.
(#) Buvarruha válasza Primary hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Ment PÜ.
(#) roland9 hozzászólása Aug 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Most akarok építeni egy 350W-os hang(falat)sugárzót ezzel a kapcsolással:

Hangváltó

Az lenne a kérdésem, hogy mekkora huzal átmérő kellene a hangváltóhoz, vagy egy képlet hogy hogyan lehetne kiszámolni.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
(#) elektrorudi válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Az előirányzott összegért tudsz venni egy használtat valamelyik apróhírdetési oldalról. Ha te készíted, biztos, hogy sokkal többe lesz, mintha készen megveszed. Ha nem kifejezetten az építés öröme motivál, akkor ne kezdj hozzá.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Egyszerűbb módon a tannoytól olcsóbb, és még hallgatható mozis hangsugárzó nem valószínű, hogy létezik.
A szélessávú inkább másra jó.

Az univerzális váltókat sem mindegy, hogy ki, és miért készíti, a kínai forgalmazóknál főleg az eladás a fontos, a hangszórók tulajdonságai és a követezmények (pl. erősítő terhelése) sokszor nem számítanak. De lehet másképp is csinálni.
(#) Primary válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Azért a szétfoszló DC 2080 sem hallgathatatlan számomra, az még belefér.


Hangerő szempontjából mennyit számít, ha két ugyanolyan hangsugárzót használok, vagy egy dupla akkora dobozban duplázom a hangszórókat? Gondolom nem lesz "kétszeres hangerő" érzet.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Igen, te tudod csak igazán, hogy mire van szükséged, mit szeretnél. Mindenkinél mások az elvárások.
(#) Primary hozzászólása Aug 9, 2013 /
 
Van valami jó kis összefoglaló iromány, hogy hogyan szokás hangváltót méretezni? Nem akarok neki esni, csak érdekel a miértje.
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Pedig muszáj lesz.

www.subvoice.hu
FRD Consortium.

Kelleni fog mért átvitel és impedancia , a helyükre építve , külön-külön mindegyik hangszóródhoz. Rengeteg soft van amivel elvégezhető a mérés , valamelyiket meg kell ismerned.
(#) imre andras hozzászólása Aug 12, 2013 /
 
Helló Mindenki !!!!!!
Egy kisebb segítség kellene nekem .
van nekem egy Dupla tekercses mély-sugárzom .
Ahhoz szeretnék egy hangváltót tervezni.
Képen látható a mély sugárzó .
2*300Watt
(#) V. A. Lucky hozzászólása Aug 13, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy Genius aktív kétutas hangfalam, és át akarom "építeni" passzívvá (ez olyan szépen hangzik, de igazából csak ki akarom venni belőle az elektronikát, és egy erősítőre kötve szeretném használni). Felmerült bennem, hogy lehet, hogy ez így nem lesz jó (mert esetleg torzítani fog, és rosszabb hangja lesz, mint eredetileg volt), kéne bele egy hangváltó. Nem tudom, hogy az eredeti nyákján van-e valami hasonló, ebben kérném a segítségeteket. Mellékeltem egy kézikönyvet, aminek az uccsó oldalán ott a kapcsolási rajz. Van két kondi a hangfalak előtt, ezért gondolkoztam el azon, hogy lehet, hogy ezek valamim trükkös módon hangváltót képeznek. Valóban így van? Vagy nincs benne hangváltó, és ha csak simán összekötöm a két hangfal vezetékét, és azt rákötöm az erősítőre, úgy is jó lesz? Vagy úgy lenne jobb, hogy a kondikat megtartom, a többit kiveszem, és így kötöm rá az erősítőre? (Így olyan lenne, mintha az erősítő elvégezné mindazt, amit a hangfal gyári elektronikája csinált.) Igazából az a bajom, hogy nem tudom, mit csinálnak a kondik. Nyilván szükség van rájuk (mert különben nem tették volna bele), de ha ez egy hangváltó részét képezik, és a többi része valahol máshol van, akkor építenem kell egy passzív hangváltót (hogy helyettesítsem, ami a gyári elektronikában volt). Ha valami más célt szolgál, vagy nincs több alkatrésze a hangváltónak, csak a kondik vannak, amik levágják a jelet egy frekvenciánál, akkor viszont minden további szenvedés megúszható lenne: csak rákötném kondival együtt az erősítőre, és jó lenne. Szóval szerintetek mi tévő legyek? Olvastam, hogy a magas sugárzót tönkreteheti, ha minden jelet megkap, amit a mély, mert nincs olyan nagy membránja. Igazából csak emiatt aggódom.
(#) csubííí hozzászólása Aug 19, 2013 /
 
Kaptam egy mély ládát,de nem a "ládába" a hangszóró elé szeretnék hangváltót készíteni (rakni) bele hanem azt szeretném,hogy a rákötött jelforrásnál legyen már átalakítva a jel,vagyis az RCA jel legyen "levágva" csak mély hangra. Így normál sztereó erősítővel is hajtható lenne és szerintem jobb lenne ha már az erősítőbe bemenő jel már csak mély hang lenne. Megoldható-e,ha igen,valaki tudna felrakni kapcsolási rajzot a hozzálévő alkatrészekkel együtt? Egy egyszerű jó nekem.
(#) ptesza válasza csubííí hozzászólására (») Aug 19, 2013 /
 
Aktív subfilter kell neked.

De kaphatsz KIT-ben is.
Bővebben: Link

Bővítővel együtt 4 ezer Ft és igen jól használható , többen is dicsérik.
Következő: »»   92 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem