Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség szabályozó

Témaindító: zoz11, idő: Okt 29, 2006
Lapozás: OK   5 / 13
(#) Pafi válasza csabee hozzászólására (») Okt 1, 2007 /

Kell 1-1 ellenállás (0,1 ohm) az emitterekkel sorba!
(#) PCB válasza csabee hozzászólására (») Okt 1, 2007 /

Szia !

Nem működik rendesen a táp, ha a feszt nem tudod 12V-nál magasabbra emelni, vagy ennyire visszaesik.

Rendes működés közben maximum 100 - 200mV -ot eshet vissza terhelés mellett. (legfeljebb 70cm tápvezeték )

Üdv!
(#) csabee válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

A francba azt már elfelejtettem berakni, pedig vagy 10X megnéztem a másik kapcsolást
Köszi a tippet
(#) csabee válasza PCB hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Üdv:
Be tudom állítani a maxot(25,5V) csak ha full-ra megterhelem akkor nem ad ki többet 12V-nál 5A mellett! Mert ugye, elvileg az 5A-t ott is prudokálnia kellene Vagy nem
Trafo: 8A 22V
Greec:10A 50V
Kondi: 3db 4700mikros (csak nem ez a gond???) van 10000 mokrosom csak az 25V-s és nem merem rákötni mert nembírnám ha elpukkanna!
Nagyot szólna az biztos :gun:
Atápkábel normál PC betáp, ha erre gondolsz
(#) D4rklord válasza PCB hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Lenne egy kérdésem! A kondi lehet nagyobb 100 µF-osnál? Max hány voltos lehet?
(#) Medve válasza D4rklord hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Lehet épp, de ezzel az induláskor nagy terhelést adsz az IC-re, amit elvisel ugyan, de a kikapcsoláskor ez újabb problémát okozhat. Ebben az esetben egy védődióda célszerű. Ha trafóról járatnád a nagy kapacitásnak az IC előtt van a helye
(#) D4rklord válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Nekem csak 1db 1 mikrofarados kondim van és ennél csak nagyobb kondijaim vannak!!
(#) D4rklord válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

10 kohmos poti jó hozzá??
(#) Medve válasza D4rklord hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Jó, de csak félútig fog működni.
(#) D4rklord válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Mekkora Poti kellene hozzá??
(#) Medve válasza D4rklord hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

5kOhm
(#) Einstein hozzászólása Dec 30, 2007 /

Heló mindenkinek!
KB 40Vmax feszt szeretnék álítani(egyen), egy áramkörrel.
Hallottam egy emitterkövető kapcsolásról, amiben egy tejesítmény tranyó van, és egy poti meg egy pár ellenállás.
Valaki tudna nekem egy rajzot küldeni?
(#) Medve válasza Einstein hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Hello ...pl ezt...az egyik 3055-öt elhagyhatod.
(#) Einstein válasza Medve hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Köszönöm még gondolkodom.
(Egy kicsit egyszerűbre számítottam, de ha tudok hozzá szerezni alkatrészeket és nem drága megépítem.)
(#) Pafi válasza Einstein hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Ha rendesen specifikálod, lehet hogy megtervezem a lehető legegyszerűbben. Tehát: mekkora a bemeneti feszültség (terheletlenül és max. terhelésnél), mekkora tartományban kell változtatni a kimeneti feszt, mennyi a terhelő áram, milyen a terhelés jellege (ohmos, induktív, kapacitív, változó?) kell-e zárlatvédelem, mennyire változhat meg a kimeneti feszültség a terheléstől függően, és mennyire a bemeneti feszültség függvényében?
(#) Einstein válasza Pafi hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Nagyon köszönöm, hogy segítesz!
Tehát, van egy trafóm ami a 230V-ról müszik.
Szekunder kör: Egy 34V~ és 6V~.
A 6V egyen van irányítva de a 6V váltó is ki van vezetve (mert van egy 18W-os pákám ami erről megy).
Ez van egy dobozban és egy mikroamper mérő van az egyenirányított 6V-ra köttve párhuzamosan.(Persze sorosan van a műszerrel kötve pár ellenállás) Fesz mérőként van belerakva és müxik.
PC tápjának a dobozába építettem egy 7805-öst, amire rávezettem ezt a 6V egy.-t. Tehát ez megvan. Ehhez kéne egy fesz állító, és egy feszmérő, esetleg árammérő.
A 34V. Ez nem volt már egyenirűányítva, így PC tápdobozba szereltem egy egyenirányítás meg majd még puferelés kéne. Én 2200mikrora gondoltam jó az?
És ehhez kéne egy fesszabályozás. Áram illetve feszmérő. Ez összesen két doboz, de jobb is, mert a trafó zavarhatja az áramkört.(Ha olyan)(Tehát a trafó és még néhány dologegy dob., másik a 7805, stb.)
A trafó telljesítménye:150W.
Eszt a feszt elég 5-34V(+ a pufferelés utánegy kicsivel nagyobb) között szabályozni.
Ha egy kicsit inog a bemeneten a hálózat az hatással van a kimenetre is, de az nem jelent nagy gondot, szerintem azzal nem nagyon érdemes foglalkozni.
Mivel az egész egy PC tápjának a dobozában va ezért még a hűtést is meg lehet oldani egy ventilátorral, csak kéne neki 12V-t.
Nagyon nem merem megterhelni, mert egy kicsit sok az a 150W.(Jó nehéz az egész cucc)
A terhelés változó, tehát amihez kell fesz ahhoz, nincs konkrétan terv amihez kéne.
Amúgy szerintem úgy 150/34=kb 4-5A.
Zárlatvédelem nemárt, de csak erre a feszre, mer a 6V-ot elintéztem.(ahogy tudtam)Lehet, hogy egy kicsit zavarosan írtam. Ennyi egyenlőre amit tudok neked mondani.
(#) sazso hozzászólása Márc 2, 2008 /

Sziasztok.

Van egy asztali lámpám és gondoltam egy tranyó és egy poti segítségével megoldhatnám az izzót tápláló 12V szabályzását. Ebben kérném a segítségeteket. Anno tanultam suliba de már teljesen elfelejtettem a tranzisztor munkapontbeállítását...

Nos amit tudnia kellene...
a tranzisztor egy trimmerpotival az alsó feszültséget állítanám be ami a 2. poti 0 állapota és egy másik potival pedig a beállított alsó és felső feszültség között szabályozná az feszültséget (MAX 4A)

(valami olyan lenne a célom, hogy egyáltalán ne nyisson ki a tranyo ha potméter 0 álásban van energiatakarékosság szempontjából, mert ugye attól, hogy 2V-tol mondjuk nem izzik az izzo szála attól folyik az áram és azt nem akarom)

előre is köszönöm a segítségeteket.
Aki ért hozzá annak sztem ez 10 perc mert elég alap áramkör de én örűlnék a kapcsolásnak nagyon.

(#) mex válasza sazso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Helló. Gondolom nem egyenfeszültségű az asztali lámpád. Ebben az esetben pedig célszerűbb triakot használni,mert elmarad az egyenirányitás,ami tranzisztoros kapcsoláshoz feltétlen szükséges.
(#) sazso válasza mex hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

hát nem mértem ki de valószínűleg váltakozó és egyenirányítom ha ezen mulik, annak az izzonak mindegy....
(#) sityu2 hozzászólása Ápr 10, 2008 /

Sziasztok!

Van egy yamaha csónakmotorom, van rajt egy töltő tekercs, ami a kőnyve szerint 12v 80w ot termel, de váltóáram, egy kismotor akkumlátort szeretnék vele tölteni, szerztem be két diódát amivel egyeinirányitottam, de most az a gondom hogy alapjáraton is 18v al tőlt! Kellene nekem egy fesszabályzó, vagy egy feszültség stabilizáló ami nem enged át 14 voltnál többet! Légyszives segítsetek!!
(#) Thomy hozzászólása Jún 27, 2008 /

Sziasztok!

Építettem egy feszültségszabályozót LM317-tel.
Ilyet ni: 8-as ábra

A probléma: csúnyán melegszik, kézzel csak pár másodpercig érinthető.
6 V-ot kap, a kívánt 3,6V-ot meg is kapom, de túl kicsi az áram.
~800 mA kéne, de csak 430-at ad. (ledet akarok működtetni vele, az ugye 3,6V-nál ~600mA-t eszik)

Ötlete valakinek?

Thomy
(#) eSDi válasza Thomy hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Hello!

Vedd ki a két diódát, nem olyan fontos az, ha ledet üzemeltetsz róla. Elvileg 1.5A-t tud maximum, úgyhogy lehet a tápegység nem tud többet. A melegedés meg természetes, a többlet feszültséget fűti el! tegyél rá egy nagyobb hűtőbordát! 800mA-en szépen fog fűteni.
(#) Thomy válasza eSDi hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Táp biztos nem szűk keresztmetszet, mert jelenleg teszteléshez NiMH aksikat használok.

A nagyobb bordát felrakom akkor
(#) szabi83 válasza Thomy hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

(#) Báddzsó hozzászólása Jún 27, 2008 /

sziasztok, ledeket szeretnék működtetni,
kb 1,1A-ra, 3,6-4V-ra lenne szükségem, mit javasoltok?
Autóba kellene, tehát
fesztstab? ellenállás? vagy más megoldás? esetleg áramkorlátozás? lényeg lenne a nem túl nagy méret és, h ne melegedjen túlzottan....
köszönöm előre!
(#) proli007 válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Hello!

Nem igazán értem, hogy Led hajtásához, miért feszültség stabilizátort akartok minduntalan építeni.

A katalógusban egy bizonyos Led áram mellett mérhető nyitófeszültség nagysága és tolarenciája van megadva. De ez nem jelenti azt, hogy ezt a feszültséget kell biztosítani a Led számára, hanem a működtetéshez szükséges áramot! A Led egy nyitóirányba bekötött dióda, ahol a Led-re adott feszültség változásával az áram akár négyzetesen is nőhet. Ezt a karakterisztikát, pont fordítva kell értelmezni. A különböző Led áramok mellett mérhető nyitófeszültséget mutatja!

Ha van bőven többlet feszültség és több Led-et akarunk üzemeltetni, akkor nem érdemes a felesleget elfűteni a stabilizátorral. Célszerű sorba kapcsolni a diódákat. Az áram minden diódán azonos nagyságú lesz. A nyitófeszültséget meg össze kell adni, és így kell figyelembevenni és méretezni az előtét ellenállást, vagy jobb esetben az áramgenerátort. Az áramgenerátort, azért célszerűbb alkalmazni, mert így jobban megközelítheti a diódák nyitófeszültségének összege a tápfeszültséget. A tápfeszültség változásakor nem fog a diódaáram jelentősen változni (ellentétben, kis feszültség különbség esetén az előtét ellenállással).

Nos a kis eszmefuttatáson felül, nem írtátok, milyen diódát (a nyitófeszültség számítása miatt) és hány darabot szeretnétek üzemeltetni. (A diódák párhuzamos kapcsolása, pont azért nem nagy ötlet, mert ugyanakkora nyitófeszültség mellett igen különböző lehet a dióda árama. Így még az egyik halványan világít, a másik már túllépheti a tűréstartományát.

Egyébként pont a napokban készítettem (csak próba jelleggel) egy egyszerű kis áramkört, a diódák számára. Tulajdonképpen egy StepUp konverter, hogy a diódákat sorosan lehessen kötni. Nem egy nagy kaland, egyetlen kritikus alkatrésze van, egy tekercs és nem nagyon dicsekedhet a hatásfokával. De egyfajta kiindulási megoldást jelenthet.

De ez a kérdés, igazából a "6v-12v-14.4v -> ledsor" c. topikba való.

üdv! proli007
(#) strobi hozzászólása Jún 9, 2009 /

Sziasztok!
A felsoroltakhoz hasonló rajzocskára lenne szügségem, annyi eltéréssel,h DC10V-ott akarok szabályozni viszont DC4Vnak megfelelő terheléstől(40%). Az elektronika tápellátását egy 15V-os trafó végezné a kimeneten pedig egy szivattyú dolgozna (max 5A).

tudom h van rajz ittis meg ottis, viszont pont ilyen ninsc , és kedző létemre az értékek módosítására inkább tapasztaltabbak segítségét kérném
köszi
(#) strobi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

köszi szépen, remélem ebből sikerül kihozni v mit.
(#) Directors hozzászólása Júl 8, 2009 /

Üdv!

Szeretnék tőletek egy kapcsolást kérni.

Feszültségszabályzó kellene 5V és 5-6A kellene elbírnia.
Tudnátok benne segíteni?
(#) lapose válasza Directors hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Szia!

LM1084IT-5.0

Itt kapható:Bővebben: Link

LM1084.pdf

Következő: »»   5 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem