Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Az nem a pásztortarhonya?
Bővebben: Link így látványra ez is olyan, lecsós alap, krumpli, kolbász, tarhonya.
Nem: az egyszerűen tótosan készült, azok "krumplis tésztát, kenyérrel", ahogy (felvidéki)tanult barátom szokta mondani.
![]()
Kezdő bográcsozó vagyok, ennyire még nem vágom a tájegységek.
De egy jó szabadtűzi szakácskönyv ajánlatot bárkitől szívesen fogadok. Nem elkérni akarom, csak egy szerző/cím érdekel, ami már kipróbált, jó receptekkel, olyan igazi magyaros "update" konyha. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Így van a nagymama még tót volt gondolom innen jön.
![]()
Sajnos még Pesten vagyok, de írok a fiamnak (most lenn vannak nálam); nézze meg a könyvek között, és írja meg. Megnézheted valami könyvesboltos oldalon, mi a kínálat, azt' választasz. Ha van a közeledben ócskás-piac, ott lehet jókat olcsón találni, és meg is nézheted: olyan-e ami neked tetszik. Vannak nagyon elrugaszkodott szakácskönyvek, tele hülyeséggel, meg külföldi kajákkal; az nem nekünk való. Pl. a Salgótarjáni út X Hungária krt.- nál szombat de.-önként, vagy a Kőbányain (vagy mi neve, ott a Kadán túl). Stadion (Metró)megállónál is van egy jó könyves, meg piacok mellett szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Tényleg, a Petőfi csarnokos bolhapiacon szokott lenni egy könyves, megnézem nála.
Köszi a tippet! Azért a tiédnek a címét elkérném, amiről írtál, de nem sürgős, ezért külön ne mozgósítsd a családot. Bőven jó lesz, ha otthon leszel. Előre is köszönöm.
Dolgozzon meg a kenyérért a kölök, ha már nyaral
![]()
Köszi, megnézem őket, de igazából arra szerettem volna kihegyezni a dolgot, hogy bevált, kipróbált szakácskönyveket mondjatok bográcshoz.
Tudom, van ezer féle, meg jónéhány receptoldal, (fozzunk.hu, nosalty, mindmegette.hu, stb), bármit meg lehet találni a neten, de az lehet jó is, rossz is. Tavaly pl az Őrségben nyaraltunk, Felsőszölnökön, és a vendéglátónk ajánlott egy receptgyűjteményt, ami neten is elérhető PDF formában: HAGYOMÁNYOS VASI ÉS ZALAI ÉTELEK LEJEGYZÉSE Ebből azóta több ételt elkészítettünk, nagy megelégedésünkre, nagyon finomak. De láttam már olyat is, ami tele volt keleti fűszerrel, noha az ételeknek tradícionális magyar nevük volt. Sima receptkönyvnek ott a Horváth Ilona féle, az etalon egy hazai háztartásban, valami ilyesmit keresek szabadtűziben is (bogrács, rablónyárs, boronatárcsa). A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
A zsibvásár is jó ötlet, meg az antikvár is. Egy a lényeg, hogy szerintem csak úgy érdemes venni, hogy előtte belelapozol. Ami azt illeti, különösen mostanában az ér/érték arány nem mindíg megfelelő. Valamint elég sok marhaságot is leírnak. Például grízgaluska leves, vagy pizza bográcsban.
![]() Ugyanakkor arról mélyen hallgatnak, hogy hogyan kell az új bográcsot beavatni, illetve tisztítani és tárolni... Ha vigyázol rá, esetleg adhatok kölcsön szakirodalmat.
Én a "Bográcsban, parázson" című könyvből főzők. A szerző Makay Béla, halász, vadász, és pásztor ételek vannak a könyvben, szám szerint 218 recept a Felső-Tiszavidékéről. Egyszerű egy tál ételek vannak a könyvben érthetően leírva. A könyvet a rendszerváltás előtt - 1988 -ban adták ki, akkor még a reformkonyha nem hódított ennyire teret. Hasznos tanácsok is találhatók benne a tűzrakásról, főzési aranyszabályokról, mértékegységekről, stb. Az ára 45.- Ft volt.
Szakácskönyvet sohasem kérnék kölcsön, a konyha veszélyes hely a papír alapú dolgoknak a legkörültekintőbb használat közben is.
(olaj, szósz, stb). Szabadban még pluszban ott az eső, füst, esetleg tűzből kipattanó zsarátnok. Ilyen helyeken csak saját tulajdonú dolgokat használok.
Szívesen, a Vaterán 790.- Ft ért volt. Ha beírod a keresőbe egy csomó találat van és nem kell az antikváriumba menni.
Idézet: „Nekem úgy rémlik, mintha jani1987 keresett volna egyszer harmonikát. Persze ez régen volt és az is lehet, hogy nem is jól emlékszem.” De így van, csak amióta havonta 14 ezret kell beosszak, azóta esélyem sincs elmenni nagyobb távra.
Az majdnem 20x-osa a vételárnak
![]() Persze, tudom én, a könyveknél nem így megy, ennyiben a posta is benne van, ha nem tudom személyesen átvenni.
Az akkori vételárnak, azóta a könyvár is belehúzott!
![]()
Valamikor a kenyér is 3.- Ft volt most meg 290.-.
Fő a pozitív gondolkodás. Fogd fel úgy, hogy 3 kg kenyér áráért meg veheted és még kap vissza aprót. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Idézet: „Amit én nyugodtan merek ajánlani, azok a Nokia N8, N9 és Lumiák. (Hsználtan 30-40 körül ki lehet fogni elég jó állapotúakat.) Nekem most N8 van. A GPS-e nagyon király, van benne FM transmitter is. És a kamerája na meg az OLED-es kijelzője se a rosszabik fajta. Mindemellett szinte mindet tud amit egy mai okos teló. Nekem egy 32 GB-os kártya van benne pluszba, így van kb. 40 GB szabad helyem. Még HD videóval is elég sokáig bírja.” ocsi hogy ilyen soká reagálok a kommentekre, de másfél hétig nem volt netem. Nekem Nokia 2700 Classicom van, de idáig minden töréstesztet kibírt. Pedig jó párszor landolt az aszfalton.
Igen, meg a benzin is megugrott rendesen, nem is azzal van gond. Csak kiszámoltam, ennyi.
Antikvár könyveknél ez van, az újak alapból 1500-2000 körül kezdődnek. Azok majd 20 év múlva lesznek így, mint most a régiek. A könyvek idővel újraárazódnak, ezt az árat a kereslet/kínálat viszonya adja, nem a kiadók, és a szerző. Nincs ezzel bajom, találtam is egy antikváriumot a nagykörúton, ahol nem csak előjegyezhető, hanem van is nekik példány belőle. Lefoglaltam, holnap megyek érte. 850 Ft. Azt mondják, az a különbség a férfiak és a nők vásárlása közt, hogy egy férfi kifizeti az ár többszörösét is, ha szüksége van a termékre, a nő megveszi féláron akkor is, ha soha nem lesz rá szüksége. ![]()
Kaptam a tanáromtól egy eredeti orosz bakelites lejátszót hangfallal együtt. Igaz úgy fűt a borda, mint a kályha, de jó kis unalom űző lesz. Volt egy rádió is, de családi viták miatt haza vitte.
De találtam hangdoboz méretező, habdoboz építés topikokat, nem tudtam melyikbe tegyem. Ha itt nincs jó helyen akkor légy szíves dobd át valamelyikbe.
Köszi. Hangfal, hangdobozt kerestem a hangsugárzóig már nem jutottam el.
Angol szakos vagyok, és elég sokat beszélgetünk az osztályban angolul, elhangzott eza vicc;
HEY! Why did the camera forget everything? Because it had a photographic memory. Magyarul; Héj! Miért felejt el a kamera mindent? Mert fotografikus memóriája van. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez nagyon tetszett. ![]() Jóéjszakát!
A fotografikus memória, az nem az, hogy valaki amit lát azt azonnal megjegyzi, mintha egy kép készülne róla az agyában és ha kell vissza is tudja idézni ?
![]() ![]()
Az Elysium nem fog felpaprikázni az biztos.
![]() Egyszer nézős kategória, pedig olyan jó lett volna az alaptörténet, annyi mindent ki lehetett volna még, hozni belőle. A képi világ, a történet, a technikai megvalósítás is jó, de valamiért nem olyan az egész, ami kiadja a teljes kört. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |