Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   35 / 45
(#) pittti válasza Remci hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Semmiképpen sem. Ha cseréled őket, akkor csak a gyári értékre szabad. (egyébként a 750K egy kicsit soknak tűnik ekkora kapacitás mellé, amikkel eddig találkoztam azok mind 150K-330K között voltak. Dehát a gyártó jobban tudja)

Ha ennyire egyformák, akkor jók - nem kell cserélni őket.
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Azért vannak két tagból összerakva, mert elég nagy feszültség esik rajtuk és ezt az SMD a technológiájából adódóan nem túlzottan szereti. 0,5W-os fémréteg ellenállásból 1-1 db-ot is elég a két kondenzátorral párhuzamosan kötni.

Ha a közös pontjukról a két vége felé méred, elég pontos eredményt kapsz.
(#) Remci válasza pittti hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„Ha a közös pontjukról a két vége felé méred, elég pontos eredményt kapsz.”
Úgy mértem és 560-570Kohm-ot mértem. A kód alapján viszont ezek eredője 1,5Mohm, ezért kérdeztem hogy helyettesíthetem-e őket 1-1 db ilyen értékű fémréteg ellenállással.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) _vl_ válasza Remci hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Idézet:
„Bár szerintem ha a a közös ponthoz mérem a két ellenállás lábát, akkor ugyanazt az értéket kapom mint kiforrasztva, nem?”

Természetesen nem, hiszen az áramkörben más is van, nem csak azok az ellenállások...
(#) pittti válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ebben az esetben nyugodtan mérheti, hiszen látható, hogy az alkatrészekkel nincsen semmi párhuzamosan kötve ami a mérést befolyásolhatná. A két kondenzátort már kiforrasztotta.
(#) Remci válasza pittti hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Én is erre gondoltam. De szerinted cseréljem őket, vagy hagyjam? Így mérve őket 570-580Kohm között vannak egyenként, a kód szerint meg 750Kohm-osok lennének.
(#) pittti válasza Remci hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Szerintem hagyjad. Ha bekapcsolt állapotban rámérsz a pufferkondenzátorokra és a kettőn nem tér el jelentősen a feszültség, akkor az osztó rendben van.
(#) Remci válasza pittti hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Oké, akkor maradnak. A feszültség különbség a 2 között 2volt volt. Most pár napig úgy is hanyagolom, mert se varisztorom, se kondim, de azt sem tudom hogy ilyen méretű kondit hol találok. Köszönöm a segítséget egyenlőre.
(#) kralikandras hozzászólása Aug 7, 2013 /

Üdv!Mindenkinek!Bocs,hogy ajtóstól jövök - a lényeg: Zalman ZM 460-APS PC táp rajzára volna szükségem - tudtok segíteni....
Üdv:András.
(#) Sword hozzászólása Aug 15, 2013 /

Sziasztok!

Mi okozhatja azt a hibát, hogy a tápomon a POWER ON fesztültség alacsony (4,33V)?
A gép nem hajlandó így bekapcsolni, zöld vezetéket testre zárva viszont indul, csak cicergő hangot ad...

Valószínű úgy is új tápot kell vennem, de ha menthető, akkor nem dobnám ki, mert anno egy elég jó FSP 400PNF tápegység "volt".
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) pittti válasza Sword hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Valószínűleg a készenléti körben lévő két db. 1000µF-os kondenzátor adta meg magát.
(ha tennél fel egy fotót, sokat segítene!)
(#) Sword válasza pittti hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Bocsi. Jogos.
Hát az értékét nem tudtam leolvasni de két egyforma méretű elkó és valóban kissé púpos a tetejük.
(#) _vl_ válasza Sword hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Akkor lehet szépen az összes elkót cserélni.
(#) pittti válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Nem okvetlenül. Ebben a tápegységben igen jóminőségű kondenzátorok szoktak lenni, ESR mérés után csak a szükségeseket kell cserélni.

A készenléti kör kondenzátorai sajnos be vannak szorítva a szekunder hűtőborda és a transzformátorok közé ahol még jobban melegszenek, ráadásul a méretezésük is elég necces. Ide mindig 1000µF/16V-ost teszek LOW ESR kivitelűt (alapból 1000µF/10V-os van!). Még egyetlenegy általam javított sem került vissza ugyanezzel a hibával.
(#) Sword válasza pittti hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Igen, feltűnt nekem is, hogy elég sz@r helyen vannak a hűtőborda mellett.
Kicserélem, aztán ha a probléma továbbra is fennáll, akkor meglátom.
(#) _vl_ válasza pittti hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Idézet:
„ESR mérés után csak a szükségeseket kell cserélni.”

Persze, igazad van, csak éppen aki idejön kérdezni, annak a legritkább esetben van műszere ESR méréshez. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy ha sorban mondjuk neki egyesével, hogy cserélgesse őket, akkor még két hét múlva is vissza fog ide járni, hogy "még egyet kicseréltem, nem lett jó".
Ha valakinek nincs erre megfelelő műszere, akkor az a leghatékonyabb, ha mindet kicseréli kérdezés és próbálgatás nélkül. Túl nagyot nem tévedhet, legfeljebb egy nem teljesen rossz állapotú kondit is kicserél; az kb. ki van zárva, hogy abszolút jó állapotú elkó is legyen ott, ahol tőle 2 centire túl meleg volt a szomszédos kondinak, és az már ki is nyiffant.
(#) pittti válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Annak, aki hetente 8 - 10 tápegységet is javít, megvan a kellő műszerezettsége, alkatrészellátása és főleg a gyakorlata. Kíváncsi lennék, hányan mondták volna meg fejből annak a fenti tápegységnek a pontos hibáját.

A Pestiek ebből a szempontból előnyben vannak, vidéken a szükséges alkatrészeket néha igencsak nehéz beszerezni. Tudod hogy Győrben hány helyen lehet például LOW ESR kondenzátort kapni? Tehát ha valaki amatőr módon áll neki tápot javítani, az jobban teszi ha csak a feltétlenül szükséges munkát végzi el. Kiforrasztás nélkül sokszor meg sem tudja nézni a pontos értékét. Arról nem is beszélve, hogy a szekunder oldali alkatrészek gyönyörűen le vannak kezelve hőpisztollyal, vagy szilikonragasztóval - megfelelő gyakorlat és célszerszámok nélkül ki sem tudja sérülésmentesen forrasztani. Elképzeled micsoda öröm olyan tápot javítani ahol a kondezátor melletti alkatrészeket (tekercs, ellenállás) darabokra törték, szétkalapálták? Mert én már tudom...

Tehát ha a két kondenzátor cseréjétől megjavul (99%) akkor OK, ha nem akkor jobb ha elviszi szervizbe - ott a javítás után ki is tudják mérni (terhelés alatt) enélkül vissza sem volna szabad számítógépbe építeni. Roppant elkeserítő dolog tud lenni, ha a rosszul javított tápegység szép feketére égeti az alaplapot, merevlemezt, stb. (megtörtént!)
(#) Sword válasza pittti hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Kimérni valóban nem tudom, de szemre is hibás és bízok a tapasztalatodban (már csak azért is, mert ez lenne a legolcsóbban javítható hiba).
Kondit valószínű rendelni kell, mert esélytelen a beszerzése. Az egyik debreceni boltban szokott lenni, de 1000µF-os ból csak 6,3V-os volt....
Ahol meg én lakok ott lehetetlen találni akár egy potit, vagy csatlakozót is. Az egy szem ilyen boltban rendelni sem nagyon akarnak, mert pár darabot nem éri meg, nagyobb készlet meg rajtamarad.
Szóval ilyen szempontból nagyon irigylem a pestieket.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
(#) Glitter hozzászólása Aug 17, 2013 /

Sziasztok!
Van egy olyan tápom, ami ha gépbe van szerelve, nem működik, ha kiszerelem akkor semmi probléma vele, a zöld vezetéket valamelyik feketével összezárom és beindul a venti,
meg vannak a feszültségek.
Többször ki-be szereltem már, sok mindent átnéztem benne, de mindig ugyanaz.
Idáig PTC-t cseréltem benne de nem használt.
A gép amelyikben nem működött, egy másik táppal minden probléma nélkül működik,
azzal vagyok most is.
Megjegyzem még hogy ez a táp működött valamikor kb. fél évig.
Úgy kezdte hogy elsőre nem kapcsolt be, aztán a későbbiek folyamán már sehogyan sem.
Mi okozhatja ezt a becsapós hibát szerintetek?
(#) _vl_ válasza Glitter hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Szerintem az okozhatja, hogy nem jó. Nincs ebben semmi becsapós amúgy: kiszerelve ugye egy gramm terhelés sincs rajta.
Mondjuk pl. amikor elkezdenek az elkók haldokolni benne, az simán tud ilyen tünetet okozni.
(#) pittti válasza Glitter hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Terhelés alatt nem tudja valamelyik feszültséget leadni, a védelem ezért leállítja.
Kondenzátorhiba lesz, elsősorban a szekunder pufferek a gyanúsak, de okozhatja a primer kapcsolófetek (tranzisztorok) csatolókondenzátorainak a kiszáradása is.
(#) Glitter válasza pittti hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Köszi a választ, a jövő héten megpróbálom próbaterheléssel.
(#) Gafly válasza Glitter hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Próbaterhelésnek első körben megteszi egy döglött/halára ítélt HDD is...

Vagy izzólámpa, csak akkor már barkácsolni is kell
(#) Glitter válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Nem probléma a barkácsolás, ohm-os terhelést olyat készítek amilyenre szükség van.
Amúgy a kondi dolgot nagyon is reálisnak találom.
Szerdán vagy csütörtökön ki is próbálom.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
(#) zoli0078 válasza Glitter hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Szia

Terhelésnek valóban jó a hibás HDD is de szerinzem először probáld meg a SB rész terhelését mert nekem ilyenkor volt olyan, hogy kiszedve ment berakva nem. Ez a hiba tönkremen elkora utal a SB primer részen.
Szerintem első körben egy 10ohm-os majd egy 5ohm-os ellenállás jó lesz terhelésnek nálam ez szokott lenni.

Üdv
(#) atti2010 hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Vadi új MS-TECH tápegység 3 hónapig működött egy hete elkezdett lekapcsolni de rögtön vissza is indult viszont 1 napja már nem indul sehogyan sem, 5V készenlét megvan a diódák a szekunder áramkörben hibátlanok PS223 IC vezérli a védelmet és DM 311 a készenléti áramkört, hol kellene elkezdeni méregetni mert ahogy nézem a kondik hibájáról nem nagyon lehet szó.
Köszi.
(#) pittti válasza atti2010 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Idézet:
„...mert ahogy nézem a kondik hibájáról nem nagyon lehet szó”

Igen, ha ESR mérővel nézted a kondenzátorokat. Ha nem akkor nyugodtan lehet kondi hiba, főleg a készenléti kör kritikus ilyen szempontból.
(#) _vl_ válasza atti2010 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Nekem az lenne az első gondolatom, ha egy vadi új tápegység 3 hónap után bekrepál, hogy nem kezdem el se méregetni, se nézegetni, hanem visszaviszem a boltba, és garanciában kicseréltetem.
(#) atti2010 válasza pittti hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Igen de a készenléti áramkör kitűnően működik tehát ott igazán kár lenne kutakodni kondik körül, vagy tévedek?

_vl_

Igen de külföldről lett hozva és nagyon olcsón nincs hogy visszavigyem és meg sem érné, viszont tanulmányozgatni megfelelne.
(#) _vl_ válasza atti2010 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

A lekapcsolgatás, mint jelenség, igen erősen a kondik hibájára utal. Annyira, hogy el se tudok képzelni nagyon más hibaokot - lehetnek persze az alaplapon levő kondik is a tettesek, de ezt egy másik táppal nagyon gyorsan ki lehet zárni.
A "kitűnően működik" nem hangzik hihetően. Mondjuk, ha oszcilloszkóppal néznéd, külön leterhelve, akkor hihetőbb lenne, de valami azt súgja, hogy nem így tetted. Persze simán előfordulhat, hogy mondjuk "csak" a szekunder oldali kondik haldokolnak egyelőre, a készenléti tápé nem.
Idézet:
„nagyon olcsón”

Olcsó húsnak ezek szerint híg a leve... Más szerencsétleneknek azért ráment pár alkatrész is a gépében az "olcsó" tápra... Vargáné és társa
Következő: »»   35 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem