Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   37 / 71
(#) uniman válasza Gabó hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Hello!
A neten vannak "foszlányok" a 17 db kivezetéseiről. Bővebben: Link.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Hello!
Ha meg tudod, hogy Ricoh, akkor tudod a fénymásoló típusát, a kijelző felbontását...stb.
Gondolom a "képét" is megnézted már...
(#) Gabó válasza uniman hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Sajnos csak annyit tudok, hogy Richo gépből való. Itt vettem egy forumtárstól, de sajna nem kaptam még tőle választ, azét írtam ide.
(#) Medve válasza Csongi_ hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Pontosan! (bizonyára a háttérvilágítás hiányzik a sorból). Ezzel a műszerrel nézheted, igen óvatos, pár mV, pár uA, más OPA-val is megépítheted
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) Csongi_ válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

NE5532 vagy LM358 is jo??
(#) Gabó válasza uniman hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Találtam egy lehetséges bekötést. Bővebben: Link Csak itt 18 pint ír, igaz NC. Megnéztem fordítóval is, hát nagyon nem értettem mit írnak, annyira törve fordította le.

Azok is.

Meg enyit kerdeznek meg, hogy milyen iranyba, mit merjek vele? Es milyen reakciokat kell makd figyeljek?

Azt hiszem félreértettük egymást. Ez egy szakadásvizsgáló. (A multiméterek szakadásvizsgálóiról azt tartják, hogy használatukkal meghibásodhatnak a félvezetők.) Az IC vezérlő bemeneteit kell megkeresned a modul csatlakozásán. Adat 0-7, RS, R/W, En, kontraszt, táp

Akkor igen, felreertettem. Multimeterrel nem lehet lesipoltatni?
(#) mrcdcscc válasza Medve hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Kedves Medve!

Úgy tűnik, hogy ha az "üveg"-et leszorító keretet jobban megnyomom, akkor megjelennek új pixelsorok. Azaz az "üveg" kontaktjával lehet tényleg probléma. Leszedtem az üveget a panelhez szorító fémkeretet, és azt láttam, hogy a panelen nagyon sok kis réz "pad"-van az üveg hosszabbik oldala mentén mindkét oldalon. Az üvegből pedig szintén a két hosszanti oldala mentén 1-1 szivacsszerű, az üveglap vastagsága irányában túlnyúló lap van, aminek a panellel érintkező peremén mintha valami csatlakozó dolog lenne. Mintha ezek érintkeznének a panel réz "pad"-jaivel. Lehet ez a kontaktus a rossz?
Csak nem értem mitől romlottak el bizonyos kontaktusok? Mert eddig egy fejlesztett áramkört próbapanelen tesztelgettem, ott még a 2. és 4. sora a kijelzőnek tökéletes volt, aztán a legyártott áramkör első tesztelésekor volt egy kis probléma, mert volt az áramkörben egy rövidzár rész, amitől a tápegység egyből lekapcsolt, viszont azóta már a 2. és 4. sorból is csak az alsó 4 pixelsor jelenik meg. Lehet ez okozta a problémát?
Ezekkel a kontaktusokkal lehet valamit csinálni?
(#) sargarigo válasza uniman hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Jéé!
Ilyenből van nekem egy dobozzal! Éppen arra készülök, hogy analizátorral "kilámpázzam" a működését, csak kéne egy működő gép, ami tolja neki az adatokat
Sajnos hiába ismert a gép típusa, a kijelzőről ez semmit nem mond. A taszterben vagy egy komplett számítógép, ami a géppel sorosan kommunikál. De csak tőmondatokban beszélgetnek, a kiírandó dolgokat maga a taszter intézi "házon belül". Van saját flash, arm proci, meg touch-panel vezérlő. Még a lámpa nagyfesz részét is a taszter állítja elő.
Már be van drótozva egy ilyen kijelző, csak arra várok, hogy a kezeim közé kerüljön egy gép amire rá lehet akasztani. Hónapok kérdése
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) amairiol hozzászólása Aug 13, 2013 /

Sziasztok!

A napokban elkezdtem építeni a honlap egyik legősibb LCD kijelzős cikkét (ezt). A problémám az, hogy amikor megcsinálom a 2. oldalán lévő tesztáramkörös kapcsolást akkor nem jelenik meg a kurzor, még akkor se ha a következő oldalon lévő parancsot (00001111) megpróbálom bevinni. A potméterrel sem tudom változtatni semminek se a kontrasztját. Az egyetlen sikerem sajnos annyi, hogy a 15-16. lábakat bekötve kivillan a háttérvilágítás . Lenne ötletetek, hogy mi lehet a probléma? Fontos lenne nekem ennek a modulnak a sikere, kérlek segítsetek ha tudtok!

Előre is köszi: amairiol
(#) mps válasza amairiol hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Biztosan jól van bekötve? Nézted a kijelződ adatlapját? Ugye nem fogdostad össze, elég érzékenyek a feltöltődésre!
(#) amairiol válasza mps hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

EW162G0GL típusú a kijelzőm. Utána néztem neten, de nem nagyon találtam sajnos hasznos információkat. Nemtudom, hogy mennyire fogdostam össze annyira, hogy ez káros lenne neki, ezt eddig nemtudtam, hogy ilyen érzékenyek. Ha esetleg ez a probléma, mi lenne a megoldás rá? Esetleg ha feltöltenék pár képet a próbanyákra felszerelt LCD-ről és a többi alkatrészről amilet összekötögettem abból tudnátok valamit látni?:S
(#) mps válasza amairiol hozzászólására (») Aug 13, 2013 / 1

Van itt valahol egy esd-s cikk és topic is. Keresd meg és olvasd el. Meglehetősen nehezen viselik a feltöltődésből eredő kisüléseket, lehet Te észre sem veszed de ezek igen.
Mellékelem az adatlapját, hasonlítsd össze a bekötést. Ha mindent a cikk szerint kapcsoltál mennie kell. Ha mindent jónak találtál, akkor az lcd lesz hibás.

EW162G0GR.pdf

(#) amairiol válasza mps hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Köszönöm a segítséget! Ha véletlen úgy adódik, hogy fel van töltve a kijelző akkor mit kéne tennem?
(#) pjg válasza amairiol hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Akkor íves javítás. Bal kézzel megfogod és a jobb válladon át, nagy ívben a hátad mögé hajítod.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) shoginc hozzászólása Aug 16, 2013 /

Üdv mindenkinek! Szóval szereztem egy, a képen látható kijelzőt, nem tudok róla semmit. Az lenne a kérdésem hogy milyen környezetben lenne ez használható? Mondjuk PC kijelzőnek? Esetleg labortáp kijelzőjének?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Leszeded a hátuljáról a kis panelt, a 2x8-as csatlakozó, ami ezután szabadon marad, a felső oldalon feliratozva van, hogy melyik láb micsoda. A nevek alapján 99.9%, hogy standard HD44780-kompatibilis a kijelző, akkor pedig bármire használható.
A kis panelon valószínűleg valami mikrokontroller van, ha levakarod a papírcimkét a chipről, akkor kiderülhet, hogy lehet-e valamire használni azt is.
(#) röntgen válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Szerintem simán 100%, hogy HD44780 alapon műkszik. Ha direktbe van forrasztva a kis panel (már pedig így látszik), akkor óvatosan a szét forrasztással, hogy a PAD-k ne sérüljenek.

a második kép a kis panel vezérlőjét mutatja..

a vezérlő: p87lpc762bd
(#) zenetom válasza shoginc hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Szia!
A 2. képen lévő SMD IC (P87LPC760BD) egy mikrovezérlő, tehát a benne futó program vezérli az LCD-t (ahol eredetileg volt beépítve, annak megfelelően), szóval neked az a panel valószínűleg nem kell. Szerintem ez egy 2x20-as karakteres LCD, háttérvilágítással. De ha adsz neki tápot, akkor meg jelenik a két sor a pixelekkel.
(#) shoginc válasza zenetom hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

A két sor az tuti.. majd megnézem... Szóval van valami köze is a HD44780-hoz? Mert ha igen, már megy is a gépembe

Igen, van köze, mégpedig annyi, hogy kb. teljesen kompatibilis vele

nos, akkor jó vétel volt... főleg hogy nem is fizettem érte

Csak vigyázz, a lábak max. 5V-ot kaphatnak (esetleg a háttérvilágítás többet, de az csak az adatlapból derül(ne ki, ha lenne)).

a neten nem találtam eddig semmit róla... esetleg ez mondhat valamit..

Ez a szabványos lábkiosztása, ez oké.
Itt olvashatsz róluk többet: Az intelligens LCD modulok használata - I. rész, Az intelligens LCD modulok használata - II. rész.
Következő: »»   37 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem