Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Helló
Igen már próbáltam másik táppal, és jó az alaplap az inditó gombok sem rosszak és a biosban nincs inditási beállitás " 3 db alaplappal teszteltem és mindegyiknél ugyanaz "tuiti hogy a táp a hibás csak azt nem értem mért csak behúzva indul el mint ha letiltaná valami szemmel látható hiba már nem látható és mikor beindul mindenhol megvan a megfelelő fesz
A kimeneten az összes kondit cserélted?
Mert eléggé tipikus "kondenzátor problémának" tűnik ez a leírásod alapján.
helló
eddig csak a puposat cseréltem mert nagyon szúrta a szemem , de ezek után kigyomlálom a többit is hátha elindul ha sikerült irok köszi Idézet: „eddig csak a puposat cseréltem mert nagyon szúrta a szemem” Ahol egy kondinak melege volt, ott a többi sem fázott...
Sziasztok,
Kaptam egy 550W-os HKC tápot ami nem akar elindulni. Szérszerelés után látható volt, hogy egy kicsit átalakították a hűtést (venti megfordítva) és az is látható volt, hogy a kimeneti oldalon a scotty diódák után lévő folytóekercs teljesen megégett, elfeketedett. Sikerült a tekercset kicserélni egy másik tápból, ezek után a táp beindult de csak akkor ha tettem rá egy vinyót terhelésnek (anélkül nem indult el). SB terhelhető feszültség nem esik le. A táp beindul de érezhető, hogy a feszültségek nem valami stabilak mert a vinyó próbál indulni de csak sokadik próbára sikerül neki elindulni. A feszültségek közül az 5V ami jónak mondható de a 12V kicsit magasabb és az egyik mérésnél a 3.3V-nál lehetett látni egy kis ingadozást. Arra gondoltam, hogy a megégett tekercs meletti kondik nagy meleget kaphatak ezért nem igazán úgy működnek mint ahogy kellene ezért nincsenek rendben a feszültségek. Lehet megoldás a kondik cseréje? Segítségeteket előre is köszi. Idézet: „a megégett tekercs meletti kondik nagy meleget kaphatak” Kicsit átfogalmazva a gondolatodat: ha tekercs meg tudott égni, akkor ott jó meleg lehetett. Ha a tekercsnél jó meleg volt, akkor centikre onnan is elég meleg volt ahhoz, hogy a kondik ne érezzék jól magukat. 100 fok egy tekercsnek még nem sok, de a kondiknak már igen. Szerintem indulásból nyugodtan cserélheted az összes elkót.
Sziasztok!
Van egy márkás 410 wattos tápom. A hibajelenség az, hogy mikor elindítom a gépet, egy pár percig jól megy, aztán magától kikapcsol. Ez véletlen szerűen történik. Más táppal tökéletesen megy a gép! Nem lehet, hogy kondi problémája van? Előre is köszi a választ. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Idézet: „Nem lehet, hogy kondi problémája van?” Szia! Ha tudod a diagnózist miért kérdezed feleslegesen? ![]() Valószínűleg kondi baj lesz és a vsb részén is cseréld őket és ne csak a púposat. Üdv!
Köszönöm a segítséget!
Nem vagyok profi, és olvastam ezekről a kondi problémákról. Ezért is kérdeztem , hátha esetleg ez lehet a gondja. Egyébként belenéztem, és egyetlen kondi sem púpos. Ennek ellenére cseréljem őket? Idézet: „Egyébként belenéztem, és egyetlen kondi sem púpos. Ennek ellenére cseréljem őket?” Ha jó, márkás, drága táp, és mondjuk elmúlt 3 éves, vagy márkátlan, és elmúlt 1 éves, akkor nyugodt szívvel lehet az elkókat cseréln.
Jaja! Nyugodtan cseréld. Szinte biztosan az lesz csak a gond.
Szia,
Végül sikerült kicserélni az össze elkót a tápban és az után tökéletes lett. Üdv
Sziasztok,
Hozzám került 2 db No Name tápegység (egész jó fajtának néz ki, 12 cm-es venti, 20+4 pines csati és SATA csati) amik nem indulnak el. Az egyiknél a SB 4,6-4,9V között ingadozik és terhelésre leesik 0,7-1,2V közé a másiknál pedig 8,2V és terhelve sem esik 8V alá. Mindkettőben kicseréltem az összes kicsi elkót majd a szekunder oldalon a SB részen az 1000µF-os kondikat de a helyzet nem válltozott. A SB részt egy kis 8 lábú IC kapcsolgatja (KLY002) és a visszacsatolásnál TL431-es IC. Mit érdemes még megnézni merre felé keresem a hibát? Segítségeteket előre is köszi.
A vissszacsatolásnál keress hibás diódákat, szakadt ellenállásokat a primer oldalon. Amúgy, attól, hogy van rajta sata és 24pin még nem jó fajta.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Oké, este lesz egy kis időm és megnézem a visszacsatolást. A jó fajtát idézőjelde gondolta, tudom a minőségi tápok nem itt kezdődnek.
Üdv
Sziasztok! Sikerult eletrekeltenem a tapegysegem egy tranzisztor cserejevel. A boldogsagom addig tartott, amig egy kulso trafo labait ki nem forrasztottam megerosites celjabol. Sajnos elfelejtettem melyik hova kerul. Egy fekete, es egy feher kivezetese lenne. Az egyik kabel csatlakozhat a nagy kondi +felere, a masik pedig a gatez diodak 2 labara a 4bol.ehhez en mar annyira nem ertek, ha tudnatok segiteni megkoszonnem! Udv!
Szia!
Én úgy látom, hogy az a tekercs be van kötve. Vagy mit kell nézni a képeken?
Tetszőleges a bekötése. Ez amúgy egy "gagyi" tápegységnek tűnik első ránézésre.
Idézet: „amig egy kulso trafo labait” Mi az, hogy külső? És miért néz ki úgy, mintha a kutya leszaggatta volna róla a szigetelést?
Mivel nem a nyákra van forrasztva, azért értettem így. Az nem szigetelés, hanem ragasztópisztollyal rögzítettem hogy ne mozogjon a tövénél mivel egész vékony kábelen fut. Ezt máshol is alkalmaznom kellett. Közben találtam fényképet róla, így már a számítógépről írom soraimat, nagy örömömre!
![]()
Szerintem először legyél tisztában azzal, hogy egyáltalán mi micsoda. Egy tisztességes trafónak minimum négy kivezetése van, kettő a primer tekercshez, kettő a szekunderhez.
Amit kiforrasztottál, annak csak két kivezetése van, tehát egy tekercs. A tápegységedben a passzív PFC szerepét tölti be. Lényegében mindegy hogyan kötöd be, a lényeg hogy a diódák által egyenirányított pulzáló egyenfeszültség ezen a tekercsen keresztül jut a pufferkondenzátorra.
Nem a vezeték-panel találkozásánál levő ragacsra kérdeztem rá, hanem hogy a bekarikázott sárga színű szigetelőszalag miért néz ki úgy, mintha valaki leszedte volna már egyszer.
A Két szalag között, ha jó láttam van egy lapos kondenzátor. Téglalap alakú, piros. Egyébként rendesen szigetelt. Üdv!
Végre sikerült jutnom valamire a két hibás táppal, az egyiknek a Primer oldali visszacsatolásában volt egy hibás SMD tranzisztor és emiatt esett le a SB terhelésre cseréje után tökéletesen terhelhető lett a SB rész és indul is a táp. A másiknak aminek a SB értéke volt magasabb újraépítettem a visszacsatolását, de nem javult meg 7V-nál kisebb értéket nem produkált. Mivel nem egy standard ATX táp és nem valami Chieftek vagy hasonló nem foglalkoztam vele tovább majd talán donornak (a 12cm venti biztosan) jó lesz.
Egy nagyonn számítógépes felújjítás után kaptam 6 db egyforma SFP tápegységet. Egy daramnál a SB rész működött de nem volt hajlandó elindulni, szétszedés után látható volt, hogy a plusz extra 12Vos csatlakozónál (ilyen is van rajta talán hangfalaknak olyasmi csatlakozó mint a notik tápcsatija elméletileg 2A-el terhelhető legalábbis ennyit bir a dióda mai leőtte van) a dióda megégett és az ehhez vezetó kábeleknél a nyákon lévő dióda zövidzárba ment. A diódák cseréje után szépen megy a táp. Másik kettőt még szétbontottam de ott láthatóan az aktív PFC-nél a fetek szérültek (vagy teljesen kinyíltak vagy csak zárlatosak voltak). A feteket kicseréltem és kicseréltem a fetek gate lábánál lévő 1206-os ellenállásokat (10R) mert az egy részük szakadt volt. Ezt követően a tápok kezdtek működni de nem az igaz mert a primer körben lévő izzó nagyon gyorsan villog (valószínű ahogy a PFC kapcsolgat) és a SB rész 4,5V (annál az egynél ami jól működik a primer körben lévő izzó nam világít csak bekapcsoláskor felvillan így ezért gondolom, hogy ez a két táp nem az igazi). Két alkatrészt még nem cseréltem az egyik a PCF rész tekercse ami eléggé el van szineződve (szinte fekete) a másik pedig a pufferkondi (a kondi 260V körüli értékig töltődik fel).
A tekercsen és a pufferkondin kívül mit érdemes még megnézni?
Sziasztok,
Volt egy kis időm méregetni a tápokat és kiderült, hogy az Aktív PFC-nél lévő Feteket kapcsolgató kis SMD tranzisztorok vagy fetek némelyike zárlatos. Tudna valaki segíteni, hogy milyen alkatrészek volnának (FET vagy tranzisztor és milyen paraméterekkel rendelkeznek) ezek mert nem látni rajtuk semmi infót. Rajzon sajnos nincs. Segítségeteket előre is köszi.
Szerintem erről a fényképről még Te sem tudnád leolvasni a kérdéses alkatrészeken levő feliratokat...
![]()
Ez két tranzisztor. Az egyik npn, a másik pnp.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |