Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED mátrixos kijelző
Témaindító: Satterhand, idő: Aug 20, 2005
Témakörök:
Köszi szépen! Ezt én is gondoltam de sajna nem tudom én megcsinálni azért kértem segítséget valakitől aki ért hozzá.
Igen, maga a karakterkészlet ilyen keskeny. Mivel ez nem programozás, hanem inkább hangyaszedés, légy szíves a mellékelt hexet kipróbálni, ha az 1 2 3 számkarakterek megfelelően jelennek meg, akkor csak annyit kell tenned, hogy a melléket characters.txt fájlban átírod a karaktereket úgy, hogy az egyeseket a megfelelő kigyújtandó ledek helyére teszed (akár saját speciális formájú karaterkészletet is készíthetsz, vagy egy karakreszerkesztő programmal vagy excellel legenerálod a megfelelő stringeket). Ha átírtad,töltsd ide vissza a módosítottat és akkor bele lehet kalapálni azt a hexbe. Viszont azt nem értem, hogy a ledes pörgettyűdhöz (amit én is megépítettem) is kellett MicroC progi, abban se módosítottad a szövegeket? Mert akkor azzal egyből átírható.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
Kipróbáltam megy is úgy ahogy eddig. Nem az a problémám, hogy a betűket nem tudom megtervezni az oké. A gond az, hogy nem 8x8-ba kellene neki a betűket megjeleníteni hanem 5x8-ba. Ha ilyen betűket szerkesztek akkor a betűk között három led távolság van ugye mert az első három "0". Azt kellene megoldani, hogy a betűk 5x8 asok legyenek és így legyen közöttük egy led távolság!
Köszi. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
Magyarán mondva ne 8 oszlopban jelezzen ki egy betűt hanem 6 oszlopban így lenne meg az egy led távolság a betűk között, ha 5x8-as betűket szerkesztek hozzá!.
De ha 7x8-as betűt használsz akkor is csak 1 led lesz a köz a karakterek között. Ha pedig most leveszem, hogy csak az első 6 oszlopot jelenítse meg, akkor ott pont a 3 üres led maradna meg, tehát az egész kiírató rutint át kell írni, hogy dobja el az első 2 adatot. Hardver és emulátor nélkül azt már nehezebb tesztelni, hogy sikerült-e átírni.
Csak próbaképpen, ezzel mit csinál?
Bocs de csak most tudtam gép közelbe kerülni itt az eredmény!
Igen, a scrollozás is 8 pont szélességre van megírva nem elég a kiírás szélességét csökkenteni... Szóval az egészet át kell írni. Ahogy a videón látom amikor egész számú a scroll, akkor úgy vannak a betűk, hogy csak 1 szünet van közöttük (az még jó lenne), de alul is van valami hiba.
De biztos, csak az egész progit ki kell találnom, hogyan működik nem hiszem, hogy lesz most időm... most csak ennyi lett átírva. Hátha valaki profi is jár itt és tudja folytatni... tehát a buffert nem elég 6 bittel olvasni.
Sziasztok!
Ne törjétek a fejeteket sikerült megoldanom!! Köszönöm a tanácsokat mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
Ez jó kérdés nem tudok programozni csak egy kis logika a számokkal a programban de itt van.
Nézd meg.
Sziasztok!
Lehet meg leszek szidva, hogy ide írok, de már órák óta kutatok hogy hol tegyem fel a kérdésem. Szeretnék építeni egy "egy led mátrixos kijelzőt" de mégsem. Úgy nézne ki hogy 1 oszlopból áll, hogy hány soros még pontosan nemtudom. És ezen az 1 oszlopon szeretném átfuttatni a szöveget/képet amit egy led mátrixon szoktak. Sok youtube videot nézegettem, és voltak egyszerűnek tűnő megoldások, hogy RGB led szalaggal volt a hasonló megoldva. Gondolom érezhető, hogy totálisan analfabéta vagyok ezekhez a dolgokhoz, de remélem találok egy vállalkozó szellemű egyént aki segít nekem így az elején. Ja és hogy mi lenne az értelme ha sikerülne építeni egy ilyet? Kedv csináló videó
Szia! A kérdésed valóban lehetne jobb helyen is. ( De majd a modik eldöntik, hogy ez hol van. ) A belinkelt videódról a Wand óra - rezgőnyelves óra : Link és a Propeller Clock : Link készülékekre gondoltam. ( De biztos van még hasonló fórumtéma is. ) Szerintem ezt a két cikket olvasd el! Biztosan ad ötletet a továbblépéshez.
Sziasztok!
Összedobtam a hétvégén egy 8x8 -s LED -s mátrixot, az alábbi alkatrészekből: Méret: 8 x 8 LED: 64db 5mm Demultiplexer: 2 x 74HC138 +8db 100Ohmos ellenállás + 8 PNP tranzisztor Ma elkezdtem programozni, alacsonyabb frekin(a ledek >= 1ms villognak), nincs vele semmi baj csak nagyon villog. Magasabb frekin nem tudom mködtetni csak realtimeban, ahogy a processzortól kapja az energiát, nem tudom korlátozni, ebben az esetben 3 zavaró tényezőt észleltem: - A mátrix sokkal gyengébben de még mindíg villog(MHz -s tartományban) - Megjelennek anomáliák, pl. egy kis nyilat rajzolok ki, de azon kívűl a mátrixban pár led halványan világít, mintha "áthallás" lenne az ágak között - kirajzolt alakzatban vannak pontszerűen felvillanó ledek(szerintem az eltérő processzoridőtől) Tehát mindezek alacsony frekin nem jelentkeznek. Mellékelek egy videót is, ha valakinek van ötlete azt megköszönném! LED Matrix
Szerintem ez már eléggé lehetetlen feladat. Egy ledre maximum az idő 1/64-ed része jut, ami 50-60*os túlhajtást igényel. Ezt nem hiszem hogy hosszú távon díjaznák a ledek, A 3-4 kHz minimum frissítési frekvencia a processzort is eléggé igénybe veszi. Két váltás között már nagyon kevés ideje marad bármit is csinálni (pl az új kép kiszámítására, egyéb feladatok ellátása ). 10Mhz-es PIC esetén kb 5-600 utasítás, ha egy ilyen képátszámítás közben jön a rajzolás, akkor fele adat módosult a másik nem, ebből érdekes dolgok születhetnek.
A másik probléma ami elő szokott fordulni, nem szokták a képváltás idejére kikapcsolni a kijelzőt, így egy másik oszlopban is megjelenik a sorinformáció egy két utasítás idejéig. (ez viszont bármilyen hihetetlen is, látszik)
Ha van áramkorlátozás (pl. soros ellenállás) akkor egy sort vagy egy oszlopot párhuzamosan is kiírathatsz, s akkor 8 lépésben megtörténik az írás.
Hoppá én sem kapcsoltam ki a mátrixot a képváltás idejére, megpróbálom megoldani a letiltó lábak kivezetését és bekötését, hátha jobb lesz.
A proci bírni fogja, egy RaspBerry Pi hajtja 700Mhz -s procival, a ledeknek meg bírniuk kéne az 50-70Hz -s frekvenciát mert annyi jut egy LED -re, a multiplexerek 25ns alatt kapcsolnak elvileg. Persze ez az én elméletem, nekiállok kivezetni az IC -k letiltó lábait, hátha úgy jobb lesz... Köszönöm az észrevételed, minden információ jól jön, akkor is ha hülyeséget írok mert kezdő vagyok és csak számolgatásokra támaszkodom... Üdv!
Ezt kifejtenéd részletesebben is?
Van 8db ellenállás a 8 soron a föld felé, a tranzisztorok bázisán nincs semmi, direkt összeköttetés van a muxal. Üdv!
Csatolva!
Elég, ha csak az egyik IC -t tiltom le képváltásnál? A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Mivel a nyáktervemben nem szerepelt engedélyező kivitel, így hogy ne gányoljam szét az egészet, csak az egyik IC engedélyező lábát vezettem ki. A programban letiltottam, ráírtam a lábaira amit kellett, majd engedélyeztem. Most már nincs szellemkép, csak a ledek fényerejével van baj... :|
UI: ha egy jó nagy altatót nyomok neki engedélyezés után, akkor alacsony frekin szép fénye van. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Próbáltam optimalizálgatni a szoftvert. Arra jutottam hogy két késleltetést kell alkalmaznom, az egyiket bekapcsolás előtt, a másikat bekapcsolás után. Sajnos ezeket a kis késleltetéseket csak műveleti késleltetésként tudom megadni és nem időben így nem is állandó, de stabilizálódott a kép, még vibrál de már olyan mint az égő gyertya és nem mint egy földrengés. A fényerő továbbra sem tuti, szerintem nem az a baj hogy csak az egyik muxot kapcsolgatom, ha viszont az ellenállásokat kiveszem akkor kisebb ledmennyiségnél 5V -n elszállnak a ledek, tovább finomítom a szoftvert, hátha ki tudok hozni belőle még jobbat...
Ez a "használd az engedélyező lábakat" viszont nagyon király észrevétel volt! Köszi! Jöhetnek további ötletek is a freki növelésével arányos fényerő növekedésére is! Jelenlegi szoftverem mellékelve.
Ja ez már a másik oldal ,
köszönet érte proba -nak!
Ha gyorsabbat akarsz , egy mux , és egy tároló kell.Így az egy oszlopban lévő ledeket egyszerre tudod kigyújtani. A sorrakerülésük , így a fényerejük is 8*-osra nő.Hátrány több láb kell hozzá.
Tudom, egy iPhone -l vezérelt LED-kocka a szakdolgozatom témája, most épp arra gyakorlok síkban...
Arra jó, hogy az ilyen meglepiket elém tárja. Így már az eredeti tervem is kezd megdőlni, miszerint egy 8x8x8 -s kockát 4db 4 bittes(64led) és 1db 3bittes(8 elemet) muxal meg tudom majd hajtani... :| |
Bejelentkezés
Hirdetés |