Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1395 / 2523
(#) szamóca válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Puffer után szakítsd meg a tápellátást.
(#) janikukac válasza szamóca hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Az nem biztonságos megoldás. Bedobozolom az erősítőt, akkor is majd mindig csak a puffer után kapcsolgatom az áramkört, a 220 meg örök életre (a falból való kihúzásig) kapja a 220-at?
(#) CHZ válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia!
Egyszerre kapcsold ki a jelforrást és az erősítőt, közös hálózati elosztó, kapcsolóval.
(#) Ge Lee válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Miért baj ha tovább szól? Roppant egyszerű megoldást szoktam alkalmazni, először a jelforrást állítom le, majd eztán kapcsolom ki a végfokot. A hálózatot folyamatosan rajtahagyni valóban nem egészséges. A villanyórát is tekeri, melegszik, stb. Kapcsolóüzemű tápok, és az alulméretezett hálózati trafók sem szeretik a nonstop üzemet.
(#) janikukac válasza CHZ hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Oké, akkor úgy fogom megoldani szerintem, hogy egy 4 lábú hálózati kapcsolót fogok beépíteni, ami ugye 2 dolgot is tud kapcsolni egyszerre. Egyik a bementi jel megszakítója, a másik pedig a hálózat megszakítója lesz.
Mit gondoltok, mérjek egy áramot az erősítőn terhelés alatt (biztonság kedvéért)? Hol adna legpontosabb információt? A diódahíd után rögtön?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) Buvarruha válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Jesszus, a bemeneti jelet ne rakd a 220 mellé. Inkább úgy oldd meg, hogy a kapcsoló lekapcsolt állapotban ráhúzzon a kondikra egy ellenállást ami kisüti őket, gyárilag is használnak ilyet.
(#) CIROKL válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Mielőtt kikapcsolod az erősítőt a hangerő szabályozót illik letekerni a MIN állásban és ennyi , nem kell semmi hókuszpókus megoldás !

Istenem!
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Ez túl időigényes, és nagy odafigyelést igényelne. A kolléga nem hallott még a több áramkörös kapcsolókról sem.

Valóban nem...
(#) Szabi1 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Miért nem jó neked úgy, hogy Relét raksz a pufferkondi utáni tápágakhoz, a 220at meg megszakitod a relé segédtáppal együtt?

Bővebben: Link

Valami hasonlóra gondoltam én is...
(#) CHZ válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Ezt felejtsd el! Rosszabb megoldás nem is létezik.
Miért akarsz áramot mérni, mi a célod ezzel?
(#) janikukac válasza CHZ hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Csak, hogy megnézzem minden rendben van-e. Még hosszú terhelésen nem estem át, csak 1-2 percet szólt össz-vissz..
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Nekem Kirchoff bácsi jutott eszembe. Amúgy ahol a legjobban hozzáférsz megszakítani az áramkört.(Mármint, ha az egész áramfelvételét mérnéd.)
(#) anuka hozzászólása Aug 20, 2013 /

Helló!
Van egy 12 V-os akksim és 2 darab 20 W-os hangfalam, 4 Ohmos impedanciával. Ehhez szeretnék végfokot (2x), amivel 2x10-15 W-on tudnám hajtani a hangfalakat.
Elméletben 12 V tápról 4 Ohmos terheléssel, hídban (12 V amplitúdó) ~18 W érhető el.
Esetleg tud valaki olyan végfokról, ami ezeknek a paramétereknek megfelelne? Ajánlás?
Nem feltétel az egy tápos táplálási lehetőség, de nagy előny lenne.
(#) anuka válasza anuka hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Hmm a TDA7375 egész jónak tűnik, így elsőre. Oké, azt hiszem megválaszoltam magamnak a kérdést. )
(#) Ge Lee válasza anuka hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Vagy ha az akku üzemideje is számít akkor egy ilyen ezt merem ajánlani. A 12V-os táp kell neki, azt nem adják hozzá ebben az árban.
(#) vipera1997 válasza anuka hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szerintem a legegyszerűbb ha egy tda2030-as erősítőt csinálsz!olcsó, megbízható és könnyű megcsinálni.
(#) lukacsp válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 21, 2013 / 1

Tripath TA2020, vagy még inkább TA2022 nagyon jó végfok IC. Gyári javaslat szerinti nyákot elkészíted hozzá, akkor garantált az eredmény, és sokkal jobban szól mint a TDA_akármik_. A nyákon viszont nem nagyon szabad "saját ötletekkel" kísérletezni, mert D osztály, sokszáz kHz kapcsolófrekivel, tehát gyakorlatilag RF áramkör. Árulják KIT-ben is. Tripath TA2022 ; TA2022 KIT EBAY
(#) soos csaba hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!, nem rég olcsón meg vásároltam egy KENWOOD KA-5050R típusú erősítőt, a régi gazdája sajnos tönkre tette mind a két végfok-ját!. Ennek az erősítőnek a vég tranzisztorai 2SK1529, és 2SJ 200-as végtranzisztorokból áll, a kérdésem pedig az volna hogy ezeket a típusú tranzisztorokat milyen típusú tranzisztorokkal lehet még helyettesíteni?, ugyan is az összes végtranzisztor zárlatba ment!, és ezek a típusú tranzisztorok nagyon drágák, és egy kis seb vagyonba kerülne az erősítő újra élesztése, mivelhogy a 2SJ 200-as és a 2SK 1529-es ből 4-4 darab kell!. Ha valaki tudja mivel lehet még helyettesíteni még ezeket a típusú tranzisztorokat azt kérem segítsen. Ja és ha valakinek meg van a kapcsolási rajza az erősítőnek az is sokat segítene. Köszönöm!.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) gambler válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Remélem, ezt beleszámította az árba (olcsón vásároltam). Nem olcsó mulatság lesz ez, ha eredetit akarsz bele visszatenni. Márpedig egy régi kenwood megérdemli az eredeti végeket. Azt hiszem a Toshiba gyártja ezeket, ~2e Ft/db, tehát 16e Ft!! a garnitúra. Vagy maradsz a fapados IRFP9240, IRFP240 párnál, 500 Ft/db ~.
(#) soos csaba válasza gambler hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia gambler!, nem tudom hogy lehet e helyettesíteni a 2SJ 200-ast, és a 2SK 1529-est IRFP 9240-es, és IRFP 240-es párral, mert az IRFP kapszulájában van még egy Cenner dióda is a Drain és a Source között, és a 2SJ,2SK típusúakban nincs!, nem tudom jelent ez valami problémát?. 2SJ 200 IRFP 240 nézd meg az adatlapokat.
(#) sny válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Nem ezek miatt nem lehet helyettesíteni.
(#) soos csaba hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!, most akkor lehet helyettesíteni a 2SJ 200, 2SK1529- párost IRFP 9240, IRFP240-es párossal?, valaki erősítse meg nekem ezt a kérdést!. Köszönöm!. Most jelenleg porrá szedtem az erősítőt, hogy takarítsam ki a pórtól, és nézzem meg hogy nem e károsodott meg valami alkatrész még a végfok tranyókon kívül, de szerencsére nem, csak 4-darab ellenállást leltem R29, R30, R31, R32-pozicioszámokkal amik meg szakadtak, és sajnos nem tudom le olvasni a színkódot, mert annyira meg égtek, és ezért nagyon kellene nekem a kapcsolási rajza az erősítőnek!.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia! Az IRFP nem helyettesítője! Valamit lehetne fabrikálni belőle, hogy megszólaljon de komoly átalakítással járna, és az eredmény is kétes értékű. Tehetnél bele esetleg komplett VF2-t
(#) 1984white válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia!
Vagy pedig ez: Bővebben: Link
Sajnos elég húzós.
Vagy
Bővebben: Link
és
]Bővebben: Link
Mindkettő free post tehát posta ingyen van.
Szoktam rendelni az ebay-ről, csak sok idő míg ideér.
(#) reloop válasza 1984white hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia! Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de az eredetiséget nem látom garantáltnak.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia reloop!, gondoltam én is a VF2-re, de csak jobb volna ha az eredeti végfoka szólna az erősítőben!. Más típusú tranzisztor párral nem lehet helyettesíteni a 2SJ200, és a 2SK1529-es párt?. Mondjuk ezen a helyen lehet kapni, de nagyon drága! 2SJ200 és 2SK 1529 .
Következő: »»   1395 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem