Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   16 / 87
(#) velegiistvan hozzászólása Jún 10, 2013 /

Sziasztok!

A következő a problémám:
Még pár éve beszereltettem egy Ortofon super om10-es hangszedőt Akai apq310-es gépembe, a régi rs-85-ös helyett. A gondom az, hogy kevésbé lehet hallani a magas hangokat, nekem kissé száraznak tűnik az összkép. Ez főleg a 10 kHz feletti hangokra vonatkozik. A tűnyomást 2 g-ra állítottuk be, valami magyar leírással rendelkező, (szerintem magyar gyártmányú) tűmérleggel, az antiskatinget pedig a tűnyomással azonos értékre lőtük be. Sajnos viszonyítási alapom nincs, mert a régi hangszedőre nem nagyon emlékszem, hogyan szólt ezzel az erőlködővel, illetve nincs is már meg.
Okozhat az problémát, hogy a zajánlott 1.75 G helyett 2-re lett beállítva a tűerő?
Jelenleg egy Denon pma-710-es erősítő korrektorát használom a lejátszóhoz.

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv:
István
(#) proli007 válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Hello!
Bocs, de nem a tudás, csak a logikus gondolkodás ürügyén szólok.. Ha most Te nem emlékszel, nem hallod, nem tudod, akkor szerinted aki még csak nem is látta, honnan tudná, hogyan szól egy Ortofon egy általad összerakott lánccal? Ehhez elég nagy mák kellene hogy legyen aki ismeri. Ha meg nem hallotta ugyan ezen felállásban a két fejet, hogyan hihető az álláspontja?
Nem akarlak vigasztalni, de mi van, ha a régi "froclizta" a magasakat, amit Te megszoktál.
Sok lejátszónál, nem is lehet 2g (nem G, mert az gyorsulás lenne) alá vinni a tűnyomást ahhoz mechanika is kell. Az anti-skating ha jól emlékszem nem állandó, függ attól, hogy bent vagy kint van-e a tű. Hogy annak beállítása jó-e, szerintem csak teszt lemezzel lehet megtudni.
üdv!
(#) CHZ válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Magas átvitel mértékét, tűnyomással kevésbé tudod korrigálni, torzításra nagyobb hatása van.
PU betét kapacitív és ohm -os lezárása már nagyobb mértékben befolyásolja.
Ezek az adatokat általában a PU doksijában feltüntetik. Az összekötő kábel kapacitásait is bele kell kalkulálni.
(#) velegiistvan válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Köszönöm a korrekciót.
Hát ezt a 2 G-t csúnyán benéztem xD.
Úgy tűnik, sok volt tegnapra a 3 órányi zh.
(#) velegiistvan válasza CHZ hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Chz, meg tudnád ezeket nézni?
http://www.musicdirect.com/p-7392-ortofon-super-om10-mm-phono-cartr...e.aspx
Elvileg ezt tudja az erősítőm:
http://www.hifitrader.com.au/prod11.htm

Sajnos sokat még nem mondanak nekem ezek az adatok.

Üdv:
István

Itt nézd: http://www.hifi-phono-house.com/product_info.php?products_id=1567&a...age=en minden lényeges infót megtalálsz.
Erősítőd phono fokozatáról nincs igazán adat, kapcsolási rajz többet segíthetne,( bemeneti kapacitás és bemeneti impedancia.)

Ezt is érdemes tanulmányoznod: http://daveyw.edsstuff.org/vinyl/loading/

http://www.hagtech.com/loading.html
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) Technicalhead hozzászólása Jún 27, 2013 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egyik ismerősömtől kaptam (tartozás fejében) egy Omnitronic DD 2250es lemezjátszót.
Szép is jó is, viszont kb azonnal észrevettem, hogy egy picit mintha "lötyögne" a sebesség.
A stroboszkópnál figyelve 1-2 millimétert mászkálnak is a pöttyök.
Ezzel a gonddal mit lehetne csinálni?

Előre is köszönöm a választ!
(#) mustang74 válasza Technicalhead hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Nálam kondenzátor hibájából csinálta a sebességingadozást. Aztán felrobbant.
A javításról képek itt: http://www.4shared.com/folder/a7VRe1hf/Service.html

Ez egy H. H. Scott PS-76 os lemezjátszó. Közvetlen hajtású de léptető motor-szerűnek tűnik, mert szaggatottan mozog a tengely és a tányér lendületétől forog folyamatosan.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

De nem csak nálam volt ugyanaz a probléma ugyanazzal a lejátszóval :
http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?topic=8192.0
(#) Technicalhead válasza mustang74 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Én is a kondikra gyanakodtam, de egyik sem púpos ill nem eresztett levet'.
Viszont ha nincs szemmel látható nyoma a dolognak akkor lehet h simán kiszáradtak v nem tudom.
Minden esetre nem csinálok rosszat ha kicserélem őket!
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Az említett lemezjátszó egyik oldala hangosabban szól mint a másik. Több erősítővel is kipróbáltam, ugyanaz a jelenség. Mitől van ez?
Az antiskating miért kifelé "húzza" a kart?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) CHZ válasza mustang74 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Gondolom nincs a készülékben RIAA korrektor, így a hangszedő hibájára tippelek.
Tű sérülése, deformálódása okozhatja.
(#) mustang74 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Nincs benne RIAA. Viszont az antiskating miért kifelé "húzza" a kart?

Képek alapján nem tudom megmondani, milyen megoldású antiskating van benne, lehet, hogy valami nincs jól beállítva. Antiskating rossz beállítása nem okozhat nagy hangerő különbséget a két oldal között.
(#) mustang74 hozzászólása Aug 25, 2013 /

Kivettem a tűt a pickup-ből. Hát volt ragacs meg kosz. Még talán rozsda is látszik a tű kivezetésén. Kicsit megtisztogattam szárazon, vegyszert nem mertem bevetni.
A pickup tekercse kilátszik de talán nem baj.
Mintha jobban szólna a lemezjátszó.

Még itt van egy kép az antiskating-ról is.

Antiskating beállítása akkor jó, ha a tűnyomás mértékével egyenlő értékre állítod, picit kifelé húzza a kart. Eliptikus tűhöz kicsit más érték a megfelelő, de ezt is szokták külön skálázni.
Hangszedő eléggé viseltes, ha a mágnesek elmozdultak, vagy nem megfelelő szögben állnak, akkor lehet nagy különbség a kimeneti jelszintek között. Ragacsos anyag lehet akár a gumi ágyból is, ami elöregedett. Próbálj bele másik hangszedőt.
(#) mustang74 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Kúp alakú a tű, nagyító alatt megnéztem. Szóval guminak kellene lennie annak a fekete borításnak... Sajnos másik hangszedő nincs a birtokomban jelenleg.
A tűnyomás skálán egy beosztás mennyi tömegnek felel meg?
(#) CHZ válasza mustang74 hozzászólására (») Aug 25, 2013 1 /

Egy osztás 1g , vagy pound, ez a hangszedő 2g igényelhet, de az adatlapján megtalálod.
Karon lévő súllyal kinullázod, lebegjen a kar, majd beállítod a skála 0 pontját a tárcsával > súly forgatásával 2-es osztásra tekered > antiskating is 2-re.
A tű szárához rögzített mágnesek és a tű beágyazása lényeges, ha itt elöregedett a rugalmas rögzítés, akkor van probléma.
(#) elektrorudi válasza CHZ hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

A skating erőnek a tűnyomáshoz nincs sok köze. Az interneten található "másik" beállítási mód: a lemeztányérra tegyünk üveglapot, vagy engedjük le a tűvédőt és addig állítsuk az antiskatingot, amíg nem húz semerre a kar, szintén helytelen. Valaha én is próbálkoztam ezzel, de másik fórumról, valóban hozzáértők meggyőztek, hogy így nem jó. Csak mérőlemezzel állítható be helyesen. Kipróbáltam. Nekik volt igazuk!
A tűnyomásnál a gyári értéket kell fogyelembe venni. Ez a tűszár befogó gumi tulajdonságaihoz van igazítva. A +/- tűrés, amit megadnak, a gyártási pontatlanságuk, szórásuk miatt van megadva. Ez is mérőlemezzel állítható be optimálisra. Vagy fülre, akinek "olan" füle van. Nekek nincs...
(#) CHZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Idézet:
„A skating erőnek a tűnyomáshoz nincs sok köze.”

Kúpos tűhöz általában azonos értéket adnak meg alapbeállításra a gyártók, használati útmutatóban. Ez is csak száraz lejátszásra lehet igaz, eliptikus vagy más csiszolású tűhöz más érték az optimális. Jobb lemezjátszókon ehhez kalibrált skála is segít.
Persze ezzel is lehet kísérletezni, finomítani.
Tűnyomás beállításhoz én is a hangszedő adatlapját javasoltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) quick hozzászólása Okt 7, 2013 /

Sziasztok!
Van egy Akai AP-D33 tipusú lemezjátszóm amin nem tudom pontosan beállítani a fordulatszámot.
Van hozzá kapcsolási rajz is és azon szerepel két potméter a fordulatszámokhoz már ezt is teljesen feltekertem és a kezelő oldalon lévő finom beállító potit is teljesen felvettem.
A stroboszkóp lámpa viszont még mindig picit alacsony fordulatot jelez.
Kérdésem,hogy orvosolható valahogyan még ez a hiba jelenség?
(#) zolika60 válasza quick hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Vizsgáld meg, nem mechanikai hiba van-e.
(#) mustang74 hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok! Egyik kollégámnak van egy Lenco lemezjátszója, és azt mondja néha fordítva indul el a tányérja. Mitől lehet? Annyit tud még róla, hogy szíj hajtású. Megnézi majd a pontos típusát.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) Pityu9 válasza mustang74 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Üdv!
Sokat segítene, ha megadnád a készülék típusszámát, de ha jól tippelek akkor az a "teslenco" lesz (vagyis tesla gyártmányú lenco lemezjátszó) szürke műanyag vázzal, akkor abban egy sima fázistolós kondival ellátott hálózati motor van (talán m305-ös). Ellenőrizni kell a a motor bekötését, előfordult, hogy gyárilag elkötötték, a fázistoló kondit, hogy rendben van-e és magát a motort is, hogy nem zárlatos-e az egyik tekercs. A tesla HC-15 és 16-os sasszi is hasonló betegségben szenvedett. Amikor visszafele indul el, akkor ügye a hangosabb is a motor és rángatva húz és esetleg a beállított fordulatnál lassabb is?
Üdv!
(#) kodosalbion hozzászólása Dec 10, 2013 /

SLBD20 DC servo - eddig rendben működött, most viszont a kar nem ereszkedik le a lemezre. Ötlet?
Direktben is jöhet: smartlines@smartlines.hu
(#) Izeg. hozzászólása Dec 10, 2013 /

Kedves fórumtársak!
Hallott-e már valaki olyasmiről, hoyg a lemezjátszónál a tűnek nem merőlegesen kell állnia a lemezre. Van énnekem egy GEMINI HDCN 15 pickupom.
Ebben audiotechnika AT3600 tipusu tű van. Kép
Szóval megnéztem a foglalatot, és nem merőleges rajta a kis pöcök a pickuphoz képest, úgyhoyg alapjáraton ha belerakom ferde. Létezik, hogy ez így jó?
(#) Pityu9 válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 10, 2013 / 1

Üdv!
A hangszedőt oldalról nézve a tűnek 15-24 fok közti szöget kell bezárnia a hanglemezzel, de a hangszedő gyártó úgy alakítja ki a hangszedőt, hogy akkor áll be az ideális letapogatási szög, ha a hangszedő teteje párhuzamos a lemezzel (vagy maga a tűtartó műanyagon a bereszelés). Az előre hátra döntögetéssel változik a hangkép is, az előre-hátra döntögetést a karbaknál lehet beállítani vagy a hangszedő alá kell alátéteket rakni, de nem kell halál pontosan beállítani, a lemezeket is +/-5 fokos hibával vágják. A hangszedőt szemből nézve nem dőlhet oldalra, ha mégis azt a bajonettzáras rögzítő résznél lévő egyik csavar meglazításával lehet beállítani. Hangszedő cserénél a túlnyúlást is be kell állítani egy megfelelő sablonnal és persze a tűnyomást és az antiscatinget is .
Üdv!
(#) Pityu9 válasza kodosalbion hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Üdv!
Először is érdemes ellenőrizni, hogy nem porosodott-e be a karemelő vagy nem száradt-e be a szilikon olaj. Ha ez rendben van, akkor jöhet a mechanikus automatika ellenőrzése, általában egy kis tisztítás és a mozgó alkatrészek átkenése teflon+szilikon keverékkel megoldja a problémát (de bizonyos helyeket szigorúan tilos kenni). Ha maga a karemelő bak szorult volna meg, akkor ott a szilikon újratöltésére nagy viszkozitású szilikon olajat kell alkalmazni (minnél sűrűbb, annál lassabban ereszkedik le a kar, de a tartályban lévő szilikon mennyiségével is szabályozható a leereszkedés sebessége).
Üdv!
(#) Izeg. válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Nagyszerű köszönöm!
Ezzel a jobbra balra dőléssel voltak kétségeim. De akkor ezek szerint nincs olyan, hogy gyárilag azt találták ki, hogy dőljön akármerre. A többi az már megy, van sablonom is, meg a lemezjátszó is elég jó, van rajta nagyon sok beállítási lehetőség. Köszönöm a választ!
Következő: »»   16 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem