Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   42 / 81
(#) AMD hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok! Ha már forrasztástechnika, lenne egy egyszerű de nekem fejtörést okozó problémám. Pontosabban kiforrasztásról lenne szó. Van egy rossz tulajdonságom, mégpedig az, hogy ha látok egy panelt vagy egy rádiót, tv-t stb. az árokban kidobva, felveszem és hazaviszem. Mondván jó lesz még, amennyi alkatrész van rajta... Csak hát az idők folyamán már elég sok összegyűlt. Csak foglalja a helyet az amúgy is kis műhelyben. Kérdésem az lenne, hogy miként, miféle technikával lehetne olcsón és gyorsan kiforrasztani az alkatrészeket. Páka és ónszippantó van de ahhoz időm nem sok van, türelmem még annyi sem. Gondolom nem csak nálam aktuális ez a téma és más is ilyen problémával küzd, illetve küzdött és sikerült megoldania. Gázpáka alkalmas ilyen feladatra? Ellenállások, illetve egyéb két és háromlábú alkatrészek kiforrasztására alkalmas úgy, hogy a páciens ne kapjon hősokkot? Nyák nem lényeges, ha megég vagy elég vagy ilyen rombolásos tünetek nem számítanak, csak szemét. IC-k is vannak de a nagy részük számomra használhatatlan, amik mégis kellenek annak nekiállok páka és ónszippantó párossal. SMD-s nyákok is vannak, gondolom annak a hőfúvó az ideális célszerszám. Tehát a kérdésem maradt. Hogyan lehet gyorsan és komolyabb anyagi beruházás nélkül kiforrasztani az alkatrészeket a nyákból?
Előre is köszönöm a választ, válaszokat!!!

DSC_0702.JPG

(#) Morrigen válasza AMD hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Hello!
A hőlégfúvó megfelelő erre a célra, pláne ha nem sajnálod a paneleket, lehet kísérletezni a fokozatokkal, szűkítő "adapterekkel". Nem drága, gyorsan lehet vele dolgozni.
(#) AMD válasza Morrigen hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Milyet érdemes venni? A sima bolti két fokozatú jó hozzá? Láttam olyat is ami 60 és 600C között lehetett állítani. Vagy valami komolyabbat érdemes választani?
(#) c27 hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok!

Valaki tudna segíteni és leírná melyek a minőségi forrasztóónok? Eddig interfluxom volt azzal nagyon meg voltam elégedve. Most néztem mulicore-t 3000Ft 0,5kg. Megéri e? Esetleg mit ajánlotok? Stannol lenne kb 4000-4500Ft-ért. Melyek a jó márkák?
(#) tszaboo válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Igazából típus függő. Vastagság függő. Flux függő. Ólommentes vagy ólmos? Mit forrasztasz vele?
(#) morgo válasza AMD hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia! Az SMD-s paneleket én egy régi vasalóra szoktam rádobni, pár perc múlva meg csipesszel lekapkodom a használható alkatrészeket. Ha túl sok ellenállás és kondi van rajta, akkor fogóval megfogom a panelt, és az élét az asztalhoz koccintom. Ekkor lepereg róla minden. Ennek az a hátránya, hogy gyakran összeragadnak az apró alkatrészek, de azokat már pákával könnyen szét lehet műteni.
(#) Morrigen válasza AMD hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Nekem 2 fokozatú van ilyen
1-es fokozaton is lehet vele kiforrasztani. Biztosan jó az az állítható típus is amit említettél, és van abból is elég kedvező áron, 8500 ft körülit is találtam, ezzel nyilván kevésbé "brutális" a kiforrasztás
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Ezt javaslom.
Minden bontáshoz ideális, csak győzze a kattogós (ehhez olyan betét kell, aminek nagyobb számú mágnes van a végén 8 vagy 9).
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Harminc éve lehetett kapni gyáriban is ilyesmi kiforrasztó eszközt a kattogóshoz. Akkoriban használtam is, de az idők folyamán valahol elkallódott. Példának itt is van egy fajta, de ez nem olyan. Ha találok képet felteszem.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) c27 válasza tszaboo hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Ólmosat akarok venni kb 1mm körüli vastagságút. Smd-t nem nagyon forrasztok, minden mást igen. A lényeg hogy alacsony legyen az olvadáspontja és jól terüljön, nincsenek hatalmas elvárásaim, csak hogy jó legyen a forrasztás minősége.
(#) janikukac válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Van ám ára is.. Közben megoldódott a gond, nagy nehezen kijöttek a kijelzők, a 6-ból 4 megúszta, a maradék 2-nek meg kiolvadtak a lábai..
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Amit az Én linkem fotóján látsz, annak nincs ára, pontosabban a saját munka örömének megfizethetetlenségével kell érte fizetni.
Egy lekopott hegyet kell beáldozni, a végét esztergálni, vagy meg is reszelheted, mert egyáltalán nem kell űber-profinak lennie, és menetet vágni rá. Aztán kell egy darab réztömböcske, amit meg kell fúrni, és az előzővel azonos menet kell bele. A réztömböt fazonra kell reszelni, ami eltart egy darabig, de aztán örökös lesz (azért nem örökös, mert a réz lassacskán kikopik, ezért időnként meg kell reszelni, és sokára majd ki is kell cserélni).
Megjegyzem, vannak más profilú, kimondottan a lábas IC-khez passzoló betétjeim is, de azokat már nem olyan nyilvánvaló elkészíteni, viszont a legtöbbet ezt használom.
(#) AMD hozzászólása Aug 29, 2013 /

Köszönöm a válaszokat! Beszerzek egy hőlégfúvót. A vasalós technikát is kipróbálom.
(#) spytechq hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy, tudom volt már téma de mi a különbség az ólmos és az ólommentes forrasztásban?
Több helyen írták hogy, nem lehet keverni a két forrasz anyagot.
Ha a pákámmal először ólmos anyagot használok, az utána még megfelelő lesz ólommentes anyaghoz, vagy érdemesebb inkább külön hegyeket használni?

Köszi
(#) mps válasza spytechq hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia! Az ólommenteshez magasabb hőmérséklet kell.
Nyugodtan használhatod ugyanazt a hegyet.
(#) SzervízMacska válasza brenko hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Az apróban próbáld, mert itt tilos. Nekem épp ma járt le a szabadságom, így már nem tudok segíteni...
(#) Moderátor hozzászólása SzervízMacska hozzászólására (») Szept 16, 2013

Itt a helyes megoldás...
(#) Janaboy hozzászólása Szept 26, 2013 /

Sziasztok!

Az alábbi dologban szeretném kérni a segítségetek:
Adott egy ipad 2 3g-s verzió, ebben a főpanelhez a 3g modem egy ragasztott szalagkábelszerűséggel van csatlakoztatva..sajnos (balf@szsági faktor miatt) felvált egy pici része ennek a nyavalyának (lásd kép). A problémám az, hogy mivel nem érzékeli rendesen a modemet és helyreállítást se lehet végezni, mert nem tudja a modemet frissíteni. Tudnátok-e nekem esetleg segíteni egy fix megoldásban? Én már mindenre gondoltam de nem tudom hogy lehetne megoldani.

Előre is köszi a válaszokat!
üdv
(#) Csupasz hozzászólása Szept 26, 2013 /

Sziasztok
Az Attila 86 féle forrasztóállomást használom a hozzá ajánlott pákával.A forrasztóón jó családból való, biztos hogy megfelelő.360 fokon dolgozom.
Kiválóan működik az állomás, aztán egyszer eszébe jut, nem olvasztja meg az ónt, és úgy serceg a hegye, mint amikor a pillanatpáka szétég. A hőfokmérő szerint a hőmérséklete nem változott, viszont nem lehet vele forrasztani.
Legyetek szívesek valami ötletet adni, mi okozhatja ezt?
Köszönöm!
(#) sastas01 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Esetleg kapton szalag megfelelő méretűre szabva?
Forrasztani azt a kábelt nem tudod mert leolvad. ezért van gyárilag is ragasztva/sajtolva.
(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Egy kérdésem lenne ez gyárilag forrasztva volt , vagy nem .
Egyébként javíthatóak az ilyenek bár kicsit elrettentő a dolog .Nos kamerák , illetve lenyíló előlapos dolgoknál szokott ez előfordulni , hogy megtörik , illetve megszakad a fólia csík .
Belefutottam már párszor ilyenbe eleinte megizzadtam vele , de amikor már az ember kezébe benne van a technika , akkor már könnyebben megy.
Nos én ezeket úgy szoktam javítani a fólia csíkos változatot , hogy ahol szakad , és persze a hosszúság miatt kiadja , akkor ott ketté vágom ahol megszakadt. a következő lépés a két végek megtisztítása a műanyagtól . Ezután a végek ónozása igen fellehet futtatni , és pedig úgy , hogy kellő tisztaság , és folyasztószer , vagy forrasztás elősegítő folyadékot felvinni .A páka hegyére felvenni egy kevés ón adagot , és szinte a levegőben alig hozzá érve , csak az ón érjen hozzá a vezető csíkokhoz szépen végig lehet húzni ne keresztbe , mert akkor össze folyik .Csakis a fólia hosszanti irányából szálirányba kifelé az elvágás felé , így már összefolyni nem tud a padek közti műanyag miatt sem , és azért nem szabad sok ónt sem használni.
Ha be van mind a két végünk ónozva , akkor egymásra teszem , és itt jön a lényeg szóval nem szabad nagy hőfokot használni inkább ki kell próbálni előtte mennyi az ami még pont jó.Nos ezek után veszek egy üveg lapot celuxal lefogatom az egyik oldalt keresztbe , majd a másik oldalt ráhelyezem , és az is lefogatom keresztbe.Igy nem tud elmozdulni , és persze az üveglap valamennyire a hőt is elvezeti , tehát nem engedi olyan gyorsan , hogy megkapja a műanyagot , és elolvadjon.
A következő lépés a forrasztás . Tű hegyes páka heggyel ón nélkül kezdve az alsó fólia kábel első vezető vonalán óvatosan , csak a réz csíkra helyezve ,megolvasztani rajta a felfuttatott ónt , és eközben a felső fólia kábel ahhoz tartozó csíkra egy fa hurka pálcikával rányomni az alsó csíkra pákát elvenni kicsit várni , és szépen roncsolás mentesen összeforrnak.Többször csináltam már ilyet főleg olyan nagy értékű készülékeknél ahol pont emiatt a sérült fólia kábel miatt , csak a kábel nagyon drága lett volna.Ez a módszer eddig még mindig bevált.

Ehhez a dologhoz nagyítót használok megfelelő fényt , és biztos nem remegő kéz ami még fontos.
(#) Janaboy válasza sastas01 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Próbáltam ragasztani szalaggal, sajna nem fejt ki rá nyomást így nem érintkezik rendesen
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Nem volt forrasztva (szerintem) csak ragasztva..elvileg nem sérült meg a szalag, csak egy része vált fel..
(#) zolika60 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Inkább valami gumi, vagy kemény szivacs csíkot vágnék a szalagkábel teljes szélességében. Olyan széleset mit a felfekvő felület. Ezt aztán valami mechanikai módon rászorítanám. Lehet elég a burkolattal, de ha nem gyártanék egy lecsavarozható lemezkét hozzá.
(#) Janaboy válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Hasonlóra gondoltam én is, csak az a gond, hogy nagyon kevés a mozgástér és felette van a kijelző :/
(#) zolika60 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Az inkább előny, egy keményebb szivacs csík és a kijelző leszorítja.
(#) nagym6 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Van áramvezető folyadék, ami megszárad, és vezetőképes, alacsony ellenállással. Pld autósboltban hátsó üveg fűtőszál javító, de többféle van. Esetleg ezzel összeragasztani, de nehéz ügy, nehogy a párhuzamos vezetőcsíkok között összefollyon, zárlatot okozva. Csak ötlet, én nem dolgoztam ilyennel.
(#) Janaboy válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Erre is gondoltam, de tekintve hogy túl közel vannak a szálak így kizárt hogy meg lehetne oldani zárlat nélkül
(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Ok , akkor a következő az én meglátásom.Mivel nem forrasztott , és úgy látom csak az egyik vége vált fel , de ez teljesen mindegy is.Készítettem neked , egy skiccet mire gondolok.Mivel van ott egy egység most nem látszik rendesen mi az , de van két csavar lefogatása ha jól látom .Csinálsz egy ilyen idomot mint amit rajzoltam halványan .A két csavart kitekered és oda fogatod az idomot , ha a csavar rövid lenne értelem szerűen hosszabbat tegyél bele.Na mos az idomot úgy hajlítsd meg , hogy amikor a csavarokat húzod le az pont lefelé szorítsa.Az idom alá ahol a fólia csík van tehetsz gumi szalagot , vagy egy keményebb szivacsot ez már részlet kérdés .A csavarok lehúzásával szerintem stabilan lefogja szorítani neked.
Az idomot vékony alu lemez , vagy esetleg műanyag melegen meghajlítva .Arra kell ügyelni csak , hogy azért annyira legyen masszív , illetve vastag a lemez , hogy tartósan szorítson is.

Szerintem hamar meglehet egy ilyet csinálni , és el van felejtve a gond ezen része.

idom1.png

(#) Janaboy válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Bár konkrétan ezt nem próbáltam de attól félek, hogy úgy megnyomná a kijelzőt alulról, hogy az látszana a képben..(mint amikor az ujjaddal benyomod a kijelzőt egy picit)
Következő: »»   42 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem