Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Neodymium mágnesnél nem kell egymás felett 3 sor, elég az 5mm is.
a tervezett fordulatszám?
Szia!
300-as fordulat. A mágneseket pedig az ábra szerint gondoltam. Abban az esetben ha a tekercsek nem egy szállal hanem pl 4 szál együttes tekercselésével készülnek, az változtat valamit? Arra gondolok, hogy akkor a huzalterhelésnél a 4 szál együtt számít?
A forgórészt még gondolt át mert így nem lesz jó. Visszaolvasva találsz jó gondolatokat.
Mire gondolsz miért nem jó?
Szia!
A kívánt keresztmetszetet több szál eredőjeként biztosítani (pl. 4 db-l) sok tekintetben kedvezőbb az egy szálas tekercselésnél. Ez jó elképzelés. (Jobb tér kihasználás, szkin-hatás, hűtés, stb...) A 12 pólusú forgórész elrendezés rajzát feltehetnéd. Látnánk a pólus-felület, pólus-távolság alakulását. Nem kizárt, hogy akár 3 f-ú tekercselés is kiagyalható lenne. Ekkora teljesítményhez azért ez kívánkozik, vagy 4 f-ú (0, 90, 180, 270 fázis-szögekkel). Ha jól értem, 2 db 2 f-ú egy házban alap elképzeléseddel baj lehet terhelésnél. Ugyanis egymásra is hatnak, és ez okozhat kártékony mágnestér torzulást - teljesítmény csökkenést.
Szia!
A forgórészen a lehető legnagyobb felületű mágnest kell kialakítani, ezért az a rajz rossz! A 3 fázisú elrendezésnél amikor az egyik fázis maximálisan fedi az adott mágnespólust, akkor a másik két fázistekercs félig szintén benne van, csak az egyik "befele" megy, a másik pedig "kifele" jön belőle.Itt ezen megoldásnál sehogy se jön össze.Az 1 szál vagy 4 szál drót teljesen mindegy a lényeg, hogy zárt motornál max.3,5A/mm2 lehet az áramsűrűség. Szélgenerátornál lökésszerűen kijöhet még a duplája is, de ez nem üzemi állapot. Javaslom a 8 pólusú mágneskör kialakítását a forgórészen: 10mm széles mágneseknél 6db É 6 db D stb.(A kerületen 48db) talán kijön, ha nem akkor 5 ös csoportokban.
A 4 fázist közös csillagponttal gondoltam.
A tekercsek 4 fogat fognának át, és minden 4. tekercset kötnék sorba fázisonként 12-t. Amennyiben jól gondolom akkor a 0 és 90 fok lenne egy fázis, és a 180 270 fok pedig a másik.
Ezt az egymás mellé besűrítős dolgot nem igazán értem. Ha egy tekercs 4 hornyot fog össze, akkor ahogy elhalad előtte a mágnes mind a 4 fog "dolgozik"?
A kerületen elosztok 48 db-ot, és még ezt 4 sorban egymás fölé helyezem, mivel 160 mm magas az állórész, akkor ez egy kész mágnestemető. Javíts ki légy szíves, ha valamit rosszul gondolok.
Azt elfelejtettem írni, hogy az ábrán azért vannak soronként eltolva a mágnesek, hogy a ragadást csökkentsem.
Az állórészen erre nincs lehetőség, csak akkor ha szétbombázom az egészet, azt meg nem szeretném.
Szia!
Ha 1 tekercs 4 hornyot fog át akkor 1 mágnespólus mérete 4horony x 160mm. Ezt 4x3 =12 mágnesből kell kirakni,(5mm vastag) és ugye 12 pólusod van.
A mágnestemetőben teljesen igazad van, ránézésre 20e huf mágnesár alatt ne is számíts jó elerdményre ekkora motornál. Pár mégnessel nem fog menni, vagyis fog csak nem úgy ahogy szeretnéd.
+ a réz + a munka és a kerék még sehol! többe kerül mint amiért megérné egy ekkora melót megcsinálni
Szerintem ez járható elképzelés. Arra kell figyelni, hogy a 2 fázis tekercseiben nagyjából azonos áram folyjon. (Két eltérő fűtőszál, terhelés lesz rákötve a két fázisra, mint korábban írtad.) Tehát a két fázis tekercselését is eltérőre kell készíteni, ami viszont esetleges későbbi fogyasztó variálásban korlátozást jelent. Én ezért próbálkoznék 3 f-ú tekercselés kiagyalásával - végül is itt nem egy bicikli dinamó nagyságú teljesítmény lesz.
Egy pólus nem egy tekercsre "dolgozik", hanem csak egy tekercsoldalra (a horonyközben levő tekercsrészre, ami merőleges a forgó mágneses térre). A 40 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is jónak tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ez egész tisztességes lefedést jelent. Úgy sejtem, hogy csak a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max. Feltéve, ha elfér annyi menet a hornyokban, hogy 300-s fordulaton ekkora teljesítményre képes legyen. Nem kis házi teljesítmény - mi fogja hajtani?
Ácsi! Időben akartam módosítani, mert nem 40, hanem 10 mm széles mágnesekről írtál, elkéstem - korrigálok:
"A 40 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is jónak tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ez egész tisztességes lefedést jelent. Úgy sejtem, hogy csak a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max." - törölve, helyette! A 10 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is kevésnek tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ekkora légrés-kerület esik egy pólusra, aminek 80-90%-t le kellene fedni pólus-felülettel! Úgy sejtem, hogy 30-40 mm széles mágnesekkel, a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max.
Köszönöm a válaszokat!
Gondolkodtam elég sokat és mégiscsak a 3 fázisú variáció lesz elkészítve, mivel ez már apróban is működik.( "próba apróban" ) Fűtőszálat két egyformát akarok, két egyforma pufferem van, fűtőszálat 3kw 3 fázisút veszek majd (naívan azt gondoltam 3kw- körül van egyfázisú) 5kw teljesítménnyel már bőven bőven megelégednék nem is volt célom 10kw. (ekkora rotort nem akarnék elkészíteni.) Amennyiben meglesz az 5 kw akkor a 2 db 3kw-os fűtőszál biztonsággal elviszi. Készítettem egy szimulációt 3 fázis 8 póluspárra, saruzva a képen látható eredménnyel. A mágnesek mérete 40*15*6 mm. Véleményetek szerint saruval elég egy sor mágnes, vagy sorolni kell úgy is?
A koszorú keresztmetszetének duplája kellene legyen az egy pólus alatti mágneses felület, mágnes vastagása 2mm. Ekkor egészn jól ki lenne használva a kép, ha nem kell a 10KW, akkor a fele is elég lehet, de hagyj lehetőséget a kibővítésre, hátha egyszer bekerül...
(fele pl: minden második pólussaru alá vas megy mágyens helyett) Optimális pólusszám (vasra nézve): összes horony száma / (2* Koszorú magassága / 1db Horony oszlop szélessége). kerekírve páros számra (lehetőleg felfelé). A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
Ez még jobban tetsző elképzelés.
Fogyasztó oldalon is 3 f-ú terhelés - szimmetrikus, fűtőszálról lévén szó, nem kell egyenirányítani (költség, veszteség). Generátor oldalon pedig egynemű, szimmetrikus tekercselés. A gerjesztő mágnes mennyiségét, méretét a fogak legkisebb keresztmetszetében előálló indukcióhoz kell kitalálni. Ezt a vasmag telítődése korlátozza, ami M43, permendur lemezeknél ~2,2 T. Ha a szimuláció kellően pontos méret megadásokkal azt mutatja, hogy ez elérhető a 15 mm szélességgel, akkor elég egy sor. Én számolás nélkül 5-6 mm mágnes vastagsággal, amit elégségesnek tartok, inkább 20-25 mm mágnesszélességet saccolok ~30 mm széles kalapokkal (körívem mérve, mert egy pólusra, kb. 35 mm légrés kerület-rész adódik 16 pólusnál). Hogy az 5 kW körüli teljesítmény elérhető-e 300-s fordulat körül, ehhez alaposan számolgatni kellene. Ezt nem a vasmag fogja korlátozni - motorként a 11 kW 3x400 V és eredeti névleges fordulaton volt meg - hanem a behelyezhető tekercs (menetszám, vezeték keresztmetszet együtt).
Már jó rég leszimuláltuk hogy 2mm vastag mágnes bőven sok, inkább a mágneses felületet kell növelni.
No meg számoltuk is, és elég jól egybecsengően jutottunk a ~2 mm-nyi mágnesvastagság elégségességéhez a gyakorlatban előforduló légrés vastagságok esetén. Én azért egy 5-10 kW-s generátorba a szóródások, ragasztások, illesztések miatti többlet légrések, nagy áramok miatti mágnestér torzulások okán maradnék az 5-6 mm-s mágnesnél.
A mágneses felület növelésre célzok a szélesség növeléssel 20-25 mm-re. A saruzással én a ~1,5-szer nagyobb felület növelést nem tartom egészségesnek.
Ez megvolt már?
Szerintem profi doksi.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Mágnesvastagság 2mm lesz, már csak azon törpölök, hogy egymás mellé hogyan tudnám rögzíteni az egyforma pólusokat. Egymás fölé 4 db 40mm vastag gyűrűt csavarokkal egymáshoz tudom huzatni az egyforma pólusokat egyszerűen, de egymás mellé egyenlőre nincs ötletem.... Úgy gondolom 30mm-t rakok ki 10mm széles mágnesekkel. (16*3*4 db). Estére elkészülök az alapozással végre teszek majd fel képet. Ez az új EU kompatibilis kromofág elég gyenge, de csak sikerült a 40 év 3 rtg festékétől megszabadulni. Üdv!
Hüm...hüm. 2 mm?
Mekkora legkisebb légrést tudsz elérni? (Az én ~300 W-s agymotorból generátorom telibe van rakva mágnesekkel 0,3 mm-s hézagokkal, a légrés 0,5 mm és 3 mm vastagok a mágnesek.)
Nagy légrés vastag mágnes, kis légrés vékony mágnes, ez egyértelmű.
Légréstől függetlenül ugyanannyi munka kell, a kis légréshez csak a precizitást kell növelni, cserébe vastagabb marad a pénztárca. A gép gyári légése is max 3 tized volt... Én a leges legvégén kiönteném gyantával a forgórészt és (tengely csapágyhelyeken századra centírozás után) vennék egy simítófogást amivel a légrés 0.3 tized, vagy az alatti lesz.
Megnéztem a legutóbbi mágnes variációval (16x3x4 db 40x10 mm keresztmetszetű) a megadott gép méretekkel az én számítási metodikám szerint:
Átlagosnak mondható N38-s mágnessel: 0,3 mm légrés - 1,6 mm mágnesvastagság; 0,5 mm légrés - 2,7 mm vastagság; 0,8 mm légrés - 4,3 mm vastagság. Hogy garantálható-e a 0,3 mm-s légréshez szükséges gyártási precízség, arról sejtelmem sincs. A révészt nem én fizetem (192 db 2 mm-s sem aprópénz), örülnék, ha igazolódna az elméletünk.
Létezik olyan házi módszer amivel a mágnesek tulajdonságait meg lehet határozni. Bontásból származnak szegények.
Sziasztok!
Légrést holnap fogom bemérni, most szét van szedve és szárad. Én is kiváncsi leszek a gyári értékre, aztán meglátjuk mit lehet kihozni belőle. Így állok Üdv!
Ez máris szép munka. Gratulálok! A gépeid, szerszámaid megengedte precízséggel nem hiszem, hogy gond lesz. Az elérhető átlagos (úgy sejtem, hogy ezt nem fogod saruzni) légrés nagyon fontos adat! Egy köríven 48 db 10 mm-s mágnes simán tized mm-en belüli légrés "hullámosságot" jelent az eredeti mágnes pólusfelületekkel ~85 %-s légrés lefedés mellett. Én nem bajlódnék saruzással.
Ha ehhez az állórészhez 48 db mágnest tesz a forgórészre 1 körben, tized mm-es légréssel, a tengelyét nemhogy a szél, de még egy akármilyen motor sem fogja tudni megmozdítani, annyira fog ragadni, mivel az állórész is 48 pólusú. Ehhez a 42 db megfelelőbb lenne, minimális ragadással könnyedén forgatható lesz akár kézzel is. Így 7 mágnes áll szemben a 8 állórészpólussal, és kiegyenlítődnek a vonzások (6*7 mágnes a rotoron, 6*8 pólus az állórészen). Pólusonkénti tekercselés esetén minden 8-adik tekercset lehetne fordított tekercselési iránnyal sorba kötni, igaz, így 8 „fázis” jönne létre. Viszont nem tudom a célt el tudná-e így érni szelkerek78.
48-48 esetben talán a pólus ferdítés is megoldás lehet a ragadás csökkentésre. Meg kellene nézni alaposan, hogy 42 db (14 pólus), vagy ha beférne 54 db (18 pólus) - esetleg csak 7-8 mm széles, ha kapható ilyen - körívenként, mekkora "csalást" okozna. 42 db 10 mm-snél viszont akár saruzva, akár anélkül könyörtelenül 5-6 mm vastag mágnesek kellenének. Így maradhatna a 3 f-ú tekercselés, amit én nem adnék fel. A kerékagy generátoromban pl.: 36 horonyhoz 40 pólus van 3 f-ú tekercseléssel.
A 0,1 mm-e belüli "hullámossággal" én a henger palást forgórész helyetti 48 lapú sokszögre utaltam. Én 0,4-0,5 mm körüli átlagos (+/- <0,05 mm) légrés megvalósíthatóságát sejtem, ezért is hümmögtem a 2 mm-s mágnesvastagságra. Ez persze a 48-48 ferdítés nélküli elrendezés szerintem is veszélyes ragadásán mit sem változtat. Minden esetre találgatások helyett én megvárnám Szelkerek78 legújabb elképzelését. |
Bejelentkezés
Hirdetés |