Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   465 / 507
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia! Neodymium mágnesnél nem kell egymás felett 3 sor, elég az 5mm is.
a tervezett fordulatszám?
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
300-as fordulat. A mágneseket pedig az ábra szerint gondoltam.
Abban az esetben ha a tekercsek nem egy szállal hanem pl 4 szál együttes tekercselésével készülnek, az változtat valamit? Arra gondolok, hogy akkor a huzalterhelésnél a 4 szál együtt számít?
(#) gulyi88 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

A forgórészt még gondolt át mert így nem lesz jó. Visszaolvasva találsz jó gondolatokat.
(#) szelkerek78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Mire gondolsz miért nem jó?
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
A kívánt keresztmetszetet több szál eredőjeként biztosítani (pl. 4 db-l) sok tekintetben kedvezőbb az egy szálas tekercselésnél. Ez jó elképzelés. (Jobb tér kihasználás, szkin-hatás, hűtés, stb...)
A 12 pólusú forgórész elrendezés rajzát feltehetnéd. Látnánk a pólus-felület, pólus-távolság alakulását. Nem kizárt, hogy akár 3 f-ú tekercselés is kiagyalható lenne. Ekkora teljesítményhez azért ez kívánkozik, vagy 4 f-ú (0, 90, 180, 270 fázis-szögekkel).
Ha jól értem, 2 db 2 f-ú egy házban alap elképzeléseddel baj lehet terhelésnél. Ugyanis egymásra is hatnak, és ez okozhat kártékony mágnestér torzulást - teljesítmény csökkenést.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
A forgórészen a lehető legnagyobb felületű mágnest kell kialakítani, ezért az a rajz rossz!
A 3 fázisú elrendezésnél amikor az egyik fázis maximálisan fedi az adott mágnespólust, akkor a másik két fázistekercs félig szintén benne van, csak az egyik "befele" megy, a másik pedig "kifele" jön belőle.Itt ezen megoldásnál sehogy se jön össze.Az 1 szál vagy 4 szál drót teljesen mindegy a lényeg, hogy zárt motornál max.3,5A/mm2 lehet az áramsűrűség. Szélgenerátornál lökésszerűen kijöhet még a duplája is, de ez nem üzemi állapot.
Javaslom a 8 pólusú mágneskör kialakítását a forgórészen: 10mm széles mágneseknél 6db
É 6 db D stb.(A kerületen 48db) talán kijön, ha nem akkor 5 ös csoportokban.
(#) szelkerek78 válasza btoti hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

A 4 fázist közös csillagponttal gondoltam.
A tekercsek 4 fogat fognának át, és minden 4. tekercset kötnék sorba fázisonként 12-t.
Amennyiben jól gondolom akkor a 0 és 90 fok lenne egy fázis, és a 180 270 fok pedig a másik.
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Ezt az egymás mellé besűrítős dolgot nem igazán értem. Ha egy tekercs 4 hornyot fog össze, akkor ahogy elhalad előtte a mágnes mind a 4 fog "dolgozik"?
A kerületen elosztok 48 db-ot, és még ezt 4 sorban egymás fölé helyezem, mivel 160 mm magas az állórész, akkor ez egy kész mágnestemető.
Javíts ki légy szíves, ha valamit rosszul gondolok.
(#) szelkerek78 hozzászólása Aug 29, 2013 /

Azt elfelejtettem írni, hogy az ábrán azért vannak soronként eltolva a mágnesek, hogy a ragadást csökkentsem.
Az állórészen erre nincs lehetőség, csak akkor ha szétbombázom az egészet, azt meg nem szeretném.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
Ha 1 tekercs 4 hornyot fog át akkor 1 mágnespólus mérete 4horony x 160mm.
Ezt 4x3 =12 mágnesből kell kirakni,(5mm vastag) és ugye 12 pólusod van.
(#) gulyi88 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A mágnestemetőben teljesen igazad van, ránézésre 20e huf mágnesár alatt ne is számíts jó elerdményre ekkora motornál. Pár mégnessel nem fog menni, vagyis fog csak nem úgy ahogy szeretnéd.
+ a réz + a munka és a kerék még sehol! többe kerül mint amiért megérné egy ekkora melót megcsinálni
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Szerintem ez járható elképzelés. Arra kell figyelni, hogy a 2 fázis tekercseiben nagyjából azonos áram folyjon. (Két eltérő fűtőszál, terhelés lesz rákötve a két fázisra, mint korábban írtad.) Tehát a két fázis tekercselését is eltérőre kell készíteni, ami viszont esetleges későbbi fogyasztó variálásban korlátozást jelent. Én ezért próbálkoznék 3 f-ú tekercselés kiagyalásával - végül is itt nem egy bicikli dinamó nagyságú teljesítmény lesz.
Egy pólus nem egy tekercsre "dolgozik", hanem csak egy tekercsoldalra (a horonyközben levő tekercsrészre, ami merőleges a forgó mágneses térre).
A 40 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is jónak tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ez egész tisztességes lefedést jelent. Úgy sejtem, hogy csak a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max. Feltéve, ha elfér annyi menet a hornyokban, hogy 300-s fordulaton ekkora teljesítményre képes legyen.
Nem kis házi teljesítmény - mi fogja hajtani?
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Ácsi! Időben akartam módosítani, mert nem 40, hanem 10 mm széles mágnesekről írtál, elkéstem - korrigálok:
"A 40 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is jónak tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ez egész tisztességes lefedést jelent. Úgy sejtem, hogy csak a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max." - törölve, helyette!

A 10 mm mágnes szélesség, gondolom saruzva (kalapozva) is kevésnek tűnik . A légrés-kerület/12 ~ 47 mm (D=180mm). Ekkora légrés-kerület esik egy pólusra, aminek 80-90%-t le kellene fedni pólus-felülettel! Úgy sejtem, hogy 30-40 mm széles mágnesekkel, a pólusok saruzásával közelíthető a 10 kW körüli teljesítmény. E nélkül én csak 5-6 kW-t saccolok max.
(#) szelkerek78 hozzászólása Aug 30, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!
Gondolkodtam elég sokat és mégiscsak a 3 fázisú variáció lesz elkészítve, mivel ez már apróban is működik.( "próba apróban" )
Fűtőszálat két egyformát akarok, két egyforma pufferem van, fűtőszálat 3kw 3 fázisút veszek majd
(naívan azt gondoltam 3kw- körül van egyfázisú)
5kw teljesítménnyel már bőven bőven megelégednék nem is volt célom 10kw. (ekkora rotort nem akarnék elkészíteni.)
Amennyiben meglesz az 5 kw akkor a 2 db 3kw-os fűtőszál biztonsággal elviszi.
Készítettem egy szimulációt 3 fázis 8 póluspárra, saruzva a képen látható eredménnyel.
A mágnesek mérete 40*15*6 mm.
Véleményetek szerint saruval elég egy sor mágnes, vagy sorolni kell úgy is?
(#) gulyi88 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A koszorú keresztmetszetének duplája kellene legyen az egy pólus alatti mágneses felület, mágnes vastagása 2mm. Ekkor egészn jól ki lenne használva a kép, ha nem kell a 10KW, akkor a fele is elég lehet, de hagyj lehetőséget a kibővítésre, hátha egyszer bekerül...
(fele pl: minden második pólussaru alá vas megy mágyens helyett)

Optimális pólusszám (vasra nézve):
összes horony száma / (2* Koszorú magassága / 1db Horony oszlop szélessége).
kerekírve páros számra (lehetőleg felfelé).
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Ez még jobban tetsző elképzelés.
Fogyasztó oldalon is 3 f-ú terhelés - szimmetrikus, fűtőszálról lévén szó, nem kell egyenirányítani (költség, veszteség).
Generátor oldalon pedig egynemű, szimmetrikus tekercselés.

A gerjesztő mágnes mennyiségét, méretét a fogak legkisebb keresztmetszetében előálló indukcióhoz kell kitalálni. Ezt a vasmag telítődése korlátozza, ami M43, permendur lemezeknél ~2,2 T. Ha a szimuláció kellően pontos méret megadásokkal azt mutatja, hogy ez elérhető a 15 mm szélességgel, akkor elég egy sor. Én számolás nélkül 5-6 mm mágnes vastagsággal, amit elégségesnek tartok, inkább 20-25 mm mágnesszélességet saccolok ~30 mm széles kalapokkal (körívem mérve, mert egy pólusra, kb. 35 mm légrés kerület-rész adódik 16 pólusnál).
Hogy az 5 kW körüli teljesítmény elérhető-e 300-s fordulat körül, ehhez alaposan számolgatni kellene. Ezt nem a vasmag fogja korlátozni - motorként a 11 kW 3x400 V és eredeti névleges fordulaton volt meg - hanem a behelyezhető tekercs (menetszám, vezeték keresztmetszet együtt).
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Már jó rég leszimuláltuk hogy 2mm vastag mágnes bőven sok, inkább a mágneses felületet kell növelni.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

No meg számoltuk is, és elég jól egybecsengően jutottunk a ~2 mm-nyi mágnesvastagság elégségességéhez a gyakorlatban előforduló légrés vastagságok esetén. Én azért egy 5-10 kW-s generátorba a szóródások, ragasztások, illesztések miatti többlet légrések, nagy áramok miatti mágnestér torzulások okán maradnék az 5-6 mm-s mágnesnél.
A mágneses felület növelésre célzok a szélesség növeléssel 20-25 mm-re. A saruzással én a ~1,5-szer nagyobb felület növelést nem tartom egészségesnek.
(#) agostonl hozzászólása Szept 1, 2013 /

Ez megvolt már?
Szerintem profi doksi.
(#) kila válasza agostonl hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Én még nem találkoztam vele, köszönöm!
(#) szelkerek78 hozzászólása Szept 1, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!
Mágnesvastagság 2mm lesz, már csak azon törpölök, hogy egymás mellé hogyan tudnám rögzíteni az egyforma pólusokat.
Egymás fölé 4 db 40mm vastag gyűrűt csavarokkal egymáshoz tudom huzatni az egyforma pólusokat egyszerűen, de egymás mellé egyenlőre nincs ötletem....
Úgy gondolom 30mm-t rakok ki 10mm széles mágnesekkel. (16*3*4 db).
Estére elkészülök az alapozással végre teszek majd fel képet.
Ez az új EU kompatibilis kromofág elég gyenge, de csak sikerült a 40 év 3 rtg festékétől megszabadulni.
Üdv!
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Hüm...hüm. 2 mm?
Mekkora legkisebb légrést tudsz elérni?
(Az én ~300 W-s agymotorból generátorom telibe van rakva mágnesekkel 0,3 mm-s hézagokkal, a légrés 0,5 mm és 3 mm vastagok a mágnesek.)
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Nagy légrés vastag mágnes, kis légrés vékony mágnes, ez egyértelmű.
Légréstől függetlenül ugyanannyi munka kell, a kis légréshez csak a precizitást kell növelni, cserébe vastagabb marad a pénztárca. A gép gyári légése is max 3 tized volt...
Én a leges legvégén kiönteném gyantával a forgórészt és (tengely csapágyhelyeken századra centírozás után) vennék egy simítófogást amivel a légrés 0.3 tized, vagy az alatti lesz.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Megnéztem a legutóbbi mágnes variációval (16x3x4 db 40x10 mm keresztmetszetű) a megadott gép méretekkel az én számítási metodikám szerint:
Átlagosnak mondható N38-s mágnessel: 0,3 mm légrés - 1,6 mm mágnesvastagság; 0,5 mm légrés - 2,7 mm vastagság; 0,8 mm légrés - 4,3 mm vastagság.
Hogy garantálható-e a 0,3 mm-s légréshez szükséges gyártási precízség, arról sejtelmem sincs.
A révészt nem én fizetem (192 db 2 mm-s sem aprópénz), örülnék, ha igazolódna az elméletünk.
(#) Stewe hozzászólása Szept 2, 2013 /

Létezik olyan házi módszer amivel a mágnesek tulajdonságait meg lehet határozni. Bontásból származnak szegények.
(#) btoti válasza Stewe hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Milyen tulajdonságaira lennél kíváncsi?
(#) szelkerek78 hozzászólása Szept 4, 2013 /

Sziasztok!

Légrést holnap fogom bemérni, most szét van szedve és szárad. Én is kiváncsi leszek a gyári értékre, aztán meglátjuk mit lehet kihozni belőle.

Így állok

Üdv!
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ez máris szép munka. Gratulálok! A gépeid, szerszámaid megengedte precízséggel nem hiszem, hogy gond lesz. Az elérhető átlagos (úgy sejtem, hogy ezt nem fogod saruzni) légrés nagyon fontos adat! Egy köríven 48 db 10 mm-s mágnes simán tized mm-en belüli légrés "hullámosságot" jelent az eredeti mágnes pólusfelületekkel ~85 %-s légrés lefedés mellett. Én nem bajlódnék saruzással.
(#) hevjan válasza btoti hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ha ehhez az állórészhez 48 db mágnest tesz a forgórészre 1 körben, tized mm-es légréssel, a tengelyét nemhogy a szél, de még egy akármilyen motor sem fogja tudni megmozdítani, annyira fog ragadni, mivel az állórész is 48 pólusú. Ehhez a 42 db megfelelőbb lenne, minimális ragadással könnyedén forgatható lesz akár kézzel is. Így 7 mágnes áll szemben a 8 állórészpólussal, és kiegyenlítődnek a vonzások (6*7 mágnes a rotoron, 6*8 pólus az állórészen). Pólusonkénti tekercselés esetén minden 8-adik tekercset lehetne fordított tekercselési iránnyal sorba kötni, igaz, így 8 „fázis” jönne létre. Viszont nem tudom a célt el tudná-e így érni szelkerek78.
(#) btoti válasza hevjan hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

48-48 esetben talán a pólus ferdítés is megoldás lehet a ragadás csökkentésre. Meg kellene nézni alaposan, hogy 42 db (14 pólus), vagy ha beférne 54 db (18 pólus) - esetleg csak 7-8 mm széles, ha kapható ilyen - körívenként, mekkora "csalást" okozna. 42 db 10 mm-snél viszont akár saruzva, akár anélkül könyörtelenül 5-6 mm vastag mágnesek kellenének. Így maradhatna a 3 f-ú tekercselés, amit én nem adnék fel. A kerékagy generátoromban pl.: 36 horonyhoz 40 pólus van 3 f-ú tekercseléssel.
A 0,1 mm-e belüli "hullámossággal" én a henger palást forgórész helyetti 48 lapú sokszögre utaltam. Én 0,4-0,5 mm körüli átlagos (+/- <0,05 mm) légrés megvalósíthatóságát sejtem, ezért is hümmögtem a 2 mm-s mágnesvastagságra. Ez persze a 48-48 ferdítés nélküli elrendezés szerintem is veszélyes ragadásán mit sem változtat.
Minden esetre találgatások helyett én megvárnám Szelkerek78 legújabb elképzelését.
Következő: »»   465 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem