Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   88 / 270
(#) jethro válasza Vackor hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Köszi.
Kicsit döglött az az oldal,ápr. óta nem járt arra senki de majd próbálkozok.
(#) Bu13 válasza Vackor hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia Vackor!
Kösz a választ.még néhány szót a PI ről: Abban igazad van, hogy a nyák legyen következetes, vagyis
egy pont GND, egy pont táp. A tápot pedig stabilizálni kell, mert különben a keresést a folytonos
nullázás öli meg. Egy L4940 stab IC Dropout-ja 200mA esetén 200mv!! (Dataset) Az én keresőm
előlapján csak egy Zero gomb, egy 5x7 LED matrix és egy Error led van. Egyébként a kattogó-
villogó kijelzőt tartom a legjobbnak, mert ott a nulla nem kritikus. Nagyon fontos a stabilitás.
Ha este kikapcsolom a gépet, reggel is ott legyen a kijelző ahol este volt. Ez követelmény nálam.
(#) Eticsiga hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok! az smw-ben a 347et lehet valamivel helyettesíteni vagy hol lehet beszerezni?
(#) deexteer válasza Vackor hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A vevő 16,1khz,de úgy írták hogy az adó helyére kell bekötni a vevőtekercset és 13,95khz-et kell mérni,akkor van meg a 6,5mh,addig állítottam kondival,amíg a legközelebbi frekvenciaérték összejött,utána a tekercsel együtt átkerült a 1,5nf a vevő oldalra plusszban a 15nf mellé ami a rajzon is van.
Az adótekercsnél is plusszba jött mellé a 3,3nf.
(#) deexteer válasza Vackor hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Akkor ezek szerint minél vékonyabb a drót,annál kevesebb menet kell?
Ez így megmagyarázná miért nem sikerül jó fejet tekernem,mindenhová 0,25-öt írnak,de nekem csak 0,23 van.
Illetve minél többet olvasok a fejekről,annál inkább nem értem.
(#) Bu13 válasza Eticsiga hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A leánykori nevét írd meg.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Született LF347, Tlné084
Kb egy kategória.
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A Ret-nél Dip14= 69Ft+ Áfa

HQ-nál Dip14= 208Ft+ Áfa

Ez egy 4x JFet bemenetű IC 4MHz 13 V/us, nincs helyettesítője.

Üdv Laci
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Idézet:
„nincs helyettesítője”

Papíron. De gyakorlatban bármit belerakhatsz a foglalatba, ugyanazt fogod kapni. 10 kHz, illetve majdnem egyenáramon (10Hz).
(#) Bu13 hozzászólása Aug 30, 2013 / 1

Én nem tudtam, hogy mire használjátok, mint azt sem, hogy miért kell oda ilyen nagy bemenő ellenállású
IC.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Igazából abban a pozícióban kipróbáltam nagyon sok típust. LF347, TL0x4, méregdrága precíziós, amit találtam. A legjobb sem volt jobb, mint a leggyengébb, és a leggyengébb sem volt rosszabb, mint a legjobb.
A nagy bemeneti ellenállás sem indokolt.
(#) Vackor hozzászólása Aug 31, 2013 /

Sziasztok!

Tud valaki belföldi DD-fej ház (foglalat) gyártót?
Úgy értem, h csak a csupasz műanyag ház érdekelne, lehetőleg mérettel és fotóval.
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Vackor válasza deexteer hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

For this pattern, I am going to suggest 99 turns for Tx and 104 turns
for Rx (30 AWG enameled wire). In running the calculations for coil inductances a difference of
just 5 turns is usually the answer for difference of .5mH between the two coils. I have been able to consistently build “good” coils this way.
Due to variations in wire and pattern building, your number of turns needed to achieve proper
inductances may vary. This is just a suggested starting point.

Azt írja, hogy neki a leírásban lévő ábrától eltérően Tx 99me és Rx 104 me vált be AWG30 (.25mm)-es huzal esetén. Ha a minta vagy a huzal eltér, akkor a menetszámokat is meg kell változtatni.

Induktivitásmérő mit mond a tekercseidre?
(#) Vackor válasza deexteer hozzászólására (») Aug 31, 2013 / 1

Huzal, de így van, kevesebb menetszám kell.
A mellékelt kalkulátort indítsd el és kiköpi. [off]104mm-es belső sugárral számolj, hogy a 6 és 6,5mH meglegyen. Ha a formád akár egy mm-rel is eltér a rajzon megadottól, már nem jó a 104mm [on]
jó8
(#) Bu13 hozzászólása Aug 31, 2013 /

Szia Vackor!
Áruljátok már el, hogy milyen keresőről van itt szó?

A tekercs induktivitását talán a deciméteres frekivel tudnám illusztrálni. Ha elfogyott a lehetőség a menetszám csökkentésére, akkor egy másik 1 menetes tekercset kell párhuzamosan kötni vele, ha még az is kevés, akkor további tekercs kell. A végén egy konzerv doboz lesz belőle.

Üdv mindenkinek, kellemes hétvégét!
(#) deexteer válasza Vackor hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Sajnos nem tudom megmérni,a héten nem vagyok otthon de holnap már meg tudom nézni,van még bőven drótom,feltekerem az adott menetszámot és akkor mérés közben lefejtem az adott mh-ig,durván öt percem lesz a tekercselésre és a mérésre,utána már köt a ragasztó.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Félig smd tgsl,annyiban különbözik a simától hogy az egyik potméter egyik lába nem testre van kötve egy egy kiloohmos ellenálláson keresztül,hanem egyből a minusz tápra.
(#) Bu13 hozzászólása Szept 1, 2013 /

Deexteer!
Te más malomba vitted a búzádat, ez a hozzászólás nem nekem szól! Azt írd meg, hogy mit építesz, mert így értelmetlen levelezni.
(#) Vackor válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Megírta.
DD-fejes TGSL (Tesoro Golden Sabre Light). Jelenleg a DD-fej építésével küzd, mert az elvárt 6 mH helyett bőven 7 felett lett az induktivitás és az ohmikus ellenállás is sok.
(#) Vackor válasza deexteer hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Ne ragaszd meg! Csak akkor, ha már megvan a szükséges menetszám. A ragasztás ellhangolja cca. 1-2%-ot, de mindkettőt ugyanabban az irányban. Ezt vagy kiegyenlíted a fejbe épített kondenzátorokkal, vagy jó esetben elfér a gyártási tűrésben. Behangoláshoz még úgyis hajlítgatni kell a D egyenes szárait vagy tologatni egymáshoz képest a tekercseket.

Az is járható út, hogy a Colpitts oszcillátor és a bemenet lényeges kondenzátorát 1%-osra cseréled (vagy műszerrel leméred a kapacitások pontos értékeit nem a ráírt érték a lényeges. Jellemzően -20% +10% a normál kondik tűrése.). Azért 1%, hogy a kondik szórása ne szóljon bele a játékba, mert akkor vakrepülés is lehet belőle.

A frekvenciából, amit megmérsz a géppel, kiszámol(tat)ható az induktivitás értéke. pl. az itt lévő űrlap kitöltésével:
Bővebben: Link

[off]Én hímzőcérnával bandázsoltam és Tesco Gazdaságos Hajlakk a menetek egymáshoz való rögzítésére. 5-5-ször egy-egy rövid fújás erkélyen újságpapíron. 5 perc száradás, megfordít, ismétel.
Egy óra kell, de nem lógnak, rezegnek a szálak, alakítható, fóliázható, stb. Gyantát csak a végén, a fejbe rögzítéshez.[on]
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
(#) Vackor válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Van ilyen is.
Egy elterjedt kereskedelmi típusnál például bifilárisan tekerik a vékonyabb huzalt.
(#) mateatek válasza Vackor hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Nem értem, hogy miért kell ennyire ragaszkodni ahhoz, amit leírtak. Ha annak a C6-nak 1% pontosságúnak kellene lennie, akkor azt biztosan jelölnék. Az adó tekercsnél és kondiknál sincsen föltüntetve, hogy attól nem lehet eltérni.
Ha sok a fej fázistolása, akkor kicsit növelem a vevőtekercs párhuzamos kondiját, ha kevés, akkor csökkentem. Ha nem azon a frekvencián rezeg az adó tekercs, ahol kellene, akkor módosítom a kondenzátorokat. TGSL-nél úgysem ússza meg az ember a frekvencia finom állítását. Mert ha szerencsétlen frekvencián fog rezegni a gép, és össze-vissza fog keveredni a gép a TV-k, vagy egyéb jelforrások zajával, elég használhatatlan lesz lakott helyen, és nem beszélve arról, hogy a műhelyben beállíthatatlan.
Mi történik akkor, ha nem 107 menetet tekerek föl, hanem 110-et, vagy 120-at? Használhatatlan lesz a gép. Túrót, csak kissé módosít az ember egy-két alkatrészt, és működik.
Az én IGSL-em feje köszönő viszonyban sincsen azzal, ami a leírásban van, mégis megtellett a zsebem ma délelőtt, és vasat sem ástam. Azt az ekefejet meg bármi benyelte volna.

Szia Vackor!
Bizonyára a párhuzamos tekercselésre gondoltál. Bifiláris tekercselést akkor készítünk, amikor azt szeretnénk, hogy a középleágazásos tekercsünk induktivitása, és Ohmikus ellenállása is egyforma legyen,
Ha egy trafó szek. 2x24v, akkor a felül lévő tekercs ellenállása ( hosszabb huzal) lényegesen nagyobb lenne. A két tekercset aztán úgy kötjük össze, hogy a két végén 48v legyen. A Philips monitor trafói pl. ilyenek. Voltak!! Magasabb frekin már osztott csévetest kell a kapacitások miatt.

Üdv.
(#) deexteer válasza Vackor hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Az elején nem ragasztottam,azzal az volt a probléma hogy hiába mértem,bandázsolás után már teljesen mást mutatott,kipróbálom ezt a frekvencia számolót,hátha jó lesz.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Zölden bekarikáztam amivel másabb egy sima tgsl-nél.
Bővebben: Link

A bekarikázott alkatrészek alkalmazása jók és egyik sem kritikus. A tekercseket inkább csináld kevesebb menetszámmal, vagyis magasabb frekivel, és a tekercsek bal és jobb oldalán ferrit darabbal hangold a különbségi frekikre. Csak az számít, hogy a két freki 1.6KHz re legyen egymástól.. Egy másik megoldás, hogy az egyik- vagy másik tekercsel sorba
kötsz egy néhány menetes vasmaggal hangolható pici tekercset, és azzal bármikor tudod korrigálni a frekit. A 22n -15n kondik legyenek jó minőségűek, 2.5-5% mert ezektől függ a frekvencia stabilitás főleg. Az oszcillátor bázisába lévő ell. ami a földön van ne legyen túl rövid, mert a tranyó melegre elhangolja az oszcit. Én ide BF509 tranyót tennék. Ha megírod, hogy mivel ellenőrzöd a frekit még válaszolok.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Az IGSL-t, ami gyakorlatilag olyan, mint a TGSL, azt szokták építeni a Minelab Muskéta fejével is. Ott nagyon nem tudni, hogy mi van a fejben, de az adott. Hozzálövik a gépet, és mindenki örül.
Talán itt is ezt kellene csinálni, a sok körülményeskedés helyett.
Csinálni egy fejet, amihez van elég jó útmutató. Ha elszámolod magadat néhány menettel, akkor sem történik semmi. Megcsinálod a fejet, majd beállítod úgy a gépedet, hogy az adott fejjel a lehető legjobb legyen. Hidd el, hogy a fejcsinálásban nem az a buktató, hogy 0.273 százalék menettel kevesebb menetet tekertél föl, és hogy az impregnálás 0.0843764 százalékkal elhangolta az induktivitásodat. Ha kiöntöd gyantával, lesz még cifrább is, ha leárnyékolod, akkor megint lesz egy tényező, ami megváltoztatja.
Ha leteszed a fejet az agyagra, meg a téglás földre, az sem fogja tudni, hogy neki nem szabad befolyásolni a fejet egy ezredet sem.
Gondolod, hogy a gyári 14.5 kHz-es gépekben négy nullára lövik a frekvenciát? A gép beledugaszolja, és beleforrasztja az alkatrészt. Bemérésnél rátesznek egy fejet, leellenőrzik, és kész. Egyik gépen sem látni, hogy utólag variálnák az alkatrészeket. Mire belőnék az összes paramétert 1 százalékon belülre, cserélhetnének nyákot. Egyik gyártót sem zavarja, ha a 18 kHz-es gépe 17.4759 kHz-en megy, vagy valahol máshol.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Kipróbálom,hangkártya szkóppal mérem a frekvenciát.
(#) Bu13 hozzászólása Szept 2, 2013 /

Szia deexteer!
kinyomtattam ezeket a rajzokat és találtam egy fajsúlyos hibát. A 393 komparátornak a kimenete "open " kollektoros, ami azt jelenti, hogy az r21- r24 jelenleg GND-n lévő végeit a + 5voltra kell kötni. Az U106 nál helyesen van kötve! De ha már a nyákod készen van, akkor cseréld ki az IC-t LF353N re oda nem kell ellenállás. Én egy passzív rezgőkört, (mint az RX) rezonanciáját, úgy szoktam megmérni, hogy egy 10-20pf kondival rákapcsolom a négyszög generátoromat a pin 6-ra és a pin 7-re a szkópot teszek. ezután addig állítom a generátort amíg a kimeneten szinuszos lesz a jel. Ez lesz a tekercs frekvenciája.
Az oszillátornál egyszerűbb a helyzet, ott a tranyó emitterén mérj, mert ott hangolja el kevésbé az oszcit.
Először ezt a tekercset mérd be, de úgy, hogy ne legyen a közelében semmi, az oszcit szintén, és csak a végén helyezd el a fejben. Vigyázz mert a fiókodban lévő cuccok is elhangolják.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Idézet:
„kinyomtattam ezeket a rajzokat és találtam egy fajsúlyos hibát. A 393 komparátornak a kimenete "open " kollektoros, ami azt jelenti, hogy az r21- r24 jelenleg GND-n lévő végeit a + 5voltra kell kötni.”

Nem így van. Ha egy analóg kapcsolót akarnál meghajtani vele, akkor így lenne, +8 voltra kellene kötni. De mivel itt J-FET a kapcsoló eszköz, így helyesen testre kell kötni, ahogyan a rajzon is van.
Következő: »»   88 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem