Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Az "u" az unsigned-et szokta jelenteni, az "l" a long-ot, így "ul" nagy valószínűséggel egy unsigned long konstans.
Én is ilyesmin gondolkoztam, aztán megláttam ezt:
if (PORTAbits.bit0 == 0u) {...} Hát ezt már végképp...
Mutass egy kicsit nagyobb részletet a kódból, mert ennyiből még nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi lehet ez.
De szerintem csak valaki szimplán hiperaktív volt, és azért van ott az u betű. A funkciója pedig az, amit szilva is írt, tehát hogy a fordító a 255-öt unsigned int-nek értelmezze, az ul pedig, hogy unsigned long-nak.
Ez pl a tcpip stackből van. A .c-ben pl a 242,248 sorban. A .h-ban látszik hogy éppen egy portbitről van szó, nem byteról, intről, vagy longról. (Egyébként én arra saccoltam hogy vmi editor makróval irták ezeket a részeket és az volt hiperaktiv. Emberről kevésbé tételezem fel)
Egy hülye kérdés:
Kinek megy már legrégebb óta PIC-e megállás nélkül? És mennyi ideje már?
Nevezhetnék, ha néha nem lenne áramszünet....
kb két hónapja megy a timer -es cucc.. 1* volt áramszünet közben
Nekem 5 éve folyamatosan működik egy harang vezérlő áramkör(aksi is van benne).
Na kipróbáltam,50 cm-es ICSP kábellal (szalagkábel) gond nélkül megy még az égetés.
Deguss hogy áll a léptetőmotoros munkád?Kellenek a motorok?Mert aztán nehogy olyan szintre jussak a PIC-ezéssel hogy felhasználjam őket... csak vicc volt. üdv.
Nekem úgy szeptember óta megy(Bináris Timer), de már egy párszor ki lett kapcsolva.
sziasztok!
Építettem már jómultkor egy pic programozót, nevezetesen a mini propic 2-t. de nem müxik Mondták már cseréljek tranyókat, diódákat, ICt is cseréltem benne, de egyszerűen nem akar életre kelni. vagyis él, de nem ugy ahogy kéne. A táp ledje állandóan világít, a mási kkettő, ami k elvileg azt jeleznég h programoz vagy nemtudom, azok vagy folyamatsan égnek, vagy egyáltalán nem, vagy csak villódzanak össze vissza..... egyszerűen már nem tudok vele mit kezdeni. Pls valaki help aki élrt hozzá kössz előre is :uli
Mit tudtok erről ? TCPIPstackben a lowinterrupt commentje volt, de semmi több.
NOTE: Several PICs, including the PIC18F4620 revision A3 have a RETFIE FAST/MOVFF bug Miféle bug ez?
Hibát jelent a szilíciumban, ami az adott utasítás végrehajtásakor problémát okozhat. Az alábbi dokumentum a 23. pontjában tárgyalja, és ott találod a kiküszöbölését is: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/80200d.pdf
Ez a hiba csak az A3 és A4 jelzésű chipeknél van jelen, a B4 jelzésűben már nincs. Namost hogy a tiéd milyen, azt a Device ID bitek közül a REV4:REV0 bitek mondják meg. Pl. egy ICD2 csatlakozáskor kiírja ezt, de az egyszerű égetőprogramok nem foglalkoznak vele.
Szép.
Nekem is van pár projektem, ami már 3 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal megy, egyetlen bajom volt csak a PIC-ekkel eddig, mégpedig egy ablakos 16F73A-val, melynek egyszer csak elszállt a programmemóriája, lehet hogy azért, mert nem ragasztottam le a kvarcablakot. Hál Istennek csak egy "vetítős" óra volt, de újra felprogramoztam ugyanazt a chipet, és már ment is. Mondjuk meg kell hagyni, egy elég régi típus volt, vagyis ha 10 éves, akkor ebben a rohamosan fejlődő technikában annak mondható. De egyébként én is PIC fan vagyok, annak ellenére, hogy van jópár AVR ami még mindig jobb az azonos kategóriájú PIC társainál. Egyébként már megjelentek a 32 bites PIC-ek is! Ezt csak úgy infóként közlöm.
A megfelelő célra, a megfelelő eszközt. Nincs értelme összehasonlítani, ha jól válaszottál. Ha nem, akkor az sem azért van, mert egyik jobb a másiknál, inkább csak nem arra való amire ki lett választva.
De ez csak filozófia, nem érdekes!
Sziasztok!
Szükségem lenne egy hozzáértő segítségére, mi a hiba ebben a kódban, ha van benne. Nem sikerül semmi változatban felprogramozni, és nem tudom, hogy nem a programban írtam-e el valamit. Vagy keressek tovább hardver hibát. Köszönöm előre is a segítséget. Ne jöjjön senki olyasmivel, hogy nincs beállítva a PIC tipusa és hasonlók, mert ez egy teljesen spec fejlesztő, és csak ezt a PICet ismeri Üdv. Tóbi
Még is miből gondolod, hogy egy számunkra ismeretlen fejlesztői környezetben írt kódról meg tudjuk mondani, hogy jó-e? Miért nem használod az MPLAB-ot? Nincs jobb nála, ez ténykérdés!
Üdvözletem Watt mester !
Próbálnám szóra bírni ezt az AT parancsokkal vezérelhető GSM modult de meg sem nyekken.. Pedig összekötöttem a soros porttal ahogy a pdf jében le van írva. Ami nem tiszta hogy a Data Set Ready nincs is megemlítve a bekötés szempontjából. Annak a lábnak mi a szerepe vagy hová kell kötni? Egy gyári kábelt szétvágtam, de aztán inkább én csináltam egy újat mert a gyáriban bizonyos lábak össze voltak kötve. Ahogy bekötöttem : RX ---> TX TX ---> RX A többi egymással egy az egyben összekötve, a DSR kivételével (az nincs bekötve, ahogy a rajzon sem...) Jó ez így szerinted?
A kérdés jogos, a chip PIC16F84A.
A fejlesztőt nem választottam, kölcsönkaptam komplett fejlesztőlappal egy régi DOSos fordítóval lehet égetni bele. Nem tudom, de szvsz a mikrokontroller tipusa alapján, ismerve az asembler kódot meg lehet mondani, nem-e írtam el egy parancsszót. Azért kösz a segítő szándékot
Sziasztok! Még új vagyok itt, de nagyon jó fórumot találtam. . Remélem nem csinálok túl nagy bajt, ha itt teszem fel a kérésemet.
Szerenék egy áramkört építeni, amiben egy PIC18F2550 van, viszont még nincs égetőm (később majd lesz). Lenne valaki, aki segítene a progit beleégetni? Budapesten elvinném bárhova, és persze hálásan megköszönném.
Minden fejlesztői környezetnek megvan a saját szintaktikája(formai szabályrendszere). Nem lehet tudni a tiédnek milyen, csak ha van hozzá dokumentáció(és ha netán van is ilyen doksi, azt persze ne kérd, hogy bárki értse meg és értelmezze a kódodat, ezt neked kell megtenned!). Nem csak a parancs szavak a kérdéses részek(nem kötelező az adatlapban talált parancsokat követnie egy fordítónak, pl. a C18 sem teszi...), hanem a hozzá fűződő elemek sorrendje, és jelentése is fontos.
Sajnos egyedül maradtál a kérdéssel, hacsak nem írod le mi a neve a fordítónak, hátha valaki valamikor régen véletlenül használta!
Nem szükséges más vonalakat összekötni a TX-en és az RX-en kívül(persze GND kell még).
9600 baud-on mennie kéne egy terminalból küldött AT parancsokkal, ha a telefonodban működik a modem. Én egy Siemens MT50-el kísérletezettem először, működött simán. Az illesztést gondolom MAX232-vel és a megfelelő ellenállás+zener osztóval próbáltad? (a telefon 3V-os RX,TX vonalakat használ!)
Ajaj...akkor lehet hogy ez a baj. Nincs köztük illesztő mert azt mondták a SOS nál hogy nem kell mert benne van a modulban egy univerzális illesztő, elvileg bármilyen szintről elmegy. Programnak azt a terminal programot használom amit régebben ajánlottál. Ha mégis illesztési probléma van akkor a direktbe kötött próbálkozástól tönkremehetett a GSM modul soros vonala? Ez egyébként nem telefon hanem csak egy GSM/GPRS modul. Az AT parancs készlete megvan a dokksijában de bármit küldök neki mindenre egy megállíthatatlan " <0> " folyamattal válaszol. Ilyenkor le kell állítanom a terminal progit csak úgy tudom megállítani. Tényleg ha egyszer összejön akkor a PIC el egyszerűen ASCII karaktereket kell neki átküldenem a soros vonalon hogy működjön?
Idézet: „benne van a modulban egy univerzális illesztő, elvileg bármilyen szintről elmegy.” Ilyen nem lehet, mert illesztővel a logikai egyet az alacsony feszültség jelöli, míg illesztő nélkül a magas feszültség. Tehát az illesztő jelet is fordít. Idézet: „ Tényleg ha egyszer összejön akkor a PIC el egyszerűen ASCII karaktereket kell neki átküldenem a soros vonalon hogy működjön?” Nagyjából igen.
Ha invertál is az illesztő akkor egyértelműen kell a MAX232. Erre viszont akkor rákérdezek SOS éknál hogy milyen univerzális illesztőről beszéltek nekem, mert most tervezhetek új panelt.
Köszi a választ mindkettőtöknek.
Nem vagyok jóba a picekkel, na. Sose tudni hogy én hibázok, vagy ők. 8051-es vonalról szálltam át rájuk, ott ez a jelenség ismeretlen volt. Ott csak én tudtam hibázni.
Még egy kérdés...A PC és a 3,7 V os GSM modul közé jó a sima MAX232 vagy más tipusú illesztő kell? Végül is a mobilok adatkábelében sincs illesztő. (vagy van...?)
köszi
Valoszinuleg azert volt ott ismeretlen, mert mar reg ki voltak javitva a hibak benne, mire te foglalkozni kezdtel vele. A 8051 mar eleg regi.
Azert jellemzoen mi hibazunk, nem a picek. Nekem meg nem sikerult olyan hibara rafutnom, ami a szilicium hibajabol fakadt volna, pedig az usb-s picekbol a kezdeti reviziokkal foglalkoztam, azokban a lista szerint vannak hibak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |