Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Lapozás: OK   88 / 211
(#) Beachway válasza reloop hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Váá! Köszönöm mindenkinek! Így próbáltam, de nem tudtam lementeni.Átment a program valami végtelen ciklusba, mert csak várt ,várt.
(#) efraim válasza reloop hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Nem egészen értem, hogy a javaslatodnak mi az értelme. A SprintLayout "Options" menűpontja alatt ott van a "Footprint-Wizard" a forrpontokat ott kell megcsinálni, utána módosítani. Értelemszerűen a kétsoros LMD18200 nél vízszintesen 11 lábat kell megadni a Wizardban, utána a split-groupot törölni és a felesleges forrpontokat kitörölni. Ezek után újta létre kell hozni a split-groupot, a grid-adjustban megadni egy 0,5 mm-es rasztert és megrajzolni az IC méreteit, megjelölve a hűtőfelületet is. Utána már csak mérethelyesen össze kell rakni. Nekem kb. 4 percembe került.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
(#) voodoo hozzászólása Aug 31, 2013 /
 
A Layoutban mekkora a legnagyobb nyákméret amit le lehet tervezni vele? Szükségem lenne 300x300mm-től nagyobb alapterületre. Hogyan oldható meg?
(#) szili83 válasza efraim hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Esetleg van még másod is? Köszi!
(#) Alkotó válasza voodoo hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
500x500 mm beállítható.
Ha valamilyen illegális programod van, és abban csak 300x300-at enged megadni, akkor is lehet ügyeskedni. Oda kell figyelni, de megoldható, használtam már. Ha az alkatrészeket fele méretben rajzolod meg, majd ezekkel egy "feles" panelt rajzolsz, akkor a nyomtatáskor ezt fel tudod nagyítani, ami megduplázza a tervezhető panel méretét. Ismét mondom, figyelni kell, és plusz munka a makrók elkészítése, de működik.
Fontos!! A panelgyártók sem vállalnak 500x500-tól nagyobb méretet (sőt 300x500 az általános maximum), vagy ha mégis, akkor annak meg is kérik az árát.
(#) efraim válasza szili83 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Pontosabban mire gondolsz?
(#) voodoo válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Először is nagyon köszönöm a válaszodat!
A felezős mérettel való ügyeskedés szerintem elég hosszú lenne, most átrajzolni, mivel elkészültem az 1:1 arányban. (így kiderült, hogy körülbelül a felével)
Viszont érdekelne az a 300x500-as maximum amit be lehet állítani némi trükközgetéssel. Ha hekkelt progim van, akkor hogyan oldható meg?


Köszi.
Ám tudom, piszok drága lesz az elkészíttetés.
(#) Doky586 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Mellékesen megemlítem hogy a DipTrace Layout free verziójában nincs korlátozva a panel mérete... (csak újra kéne rajzolnod)
(#) voodoo válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Óóó
(#) voodoo válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Na, most egyébként ott tartok, hogy az 5.0-ás verziót használtam eddig és megnyitottam a 6.0-sal. Itt bőven tudok nagyobbat készíteni. Csak nem tudom, ha kijelölök egy alkatrészt azt miért nem lehet feljebb-vagy lejjebb csúsztatni. Talán azért mert makrónak fogta fel?
(#) voodoo válasza voodoo hozzászólására (») Aug 31, 2013 / 1
 
Na, megvan rájöttem időközbe. Köszönöm!
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Nem-nem. Szó se volt erről! A nyáktervező/rajzoló program legfontosabb alappillére a jó makrók választása vagy rajzolása, amiről szólt az egész beszélgetés.
A forrasztási rész csak azért került ide, mert nem lehet ennek megértése nélkül előre lépni, de a lényeg a PAD-ek kialakítása, és a pozíció feliratok sajátossága volt. Az pedig biztosan nem ártott a témának, ha a gyártástechnológia rejtelmeibe is bepillantást enged néhány rutinos fórumozó.
(#) OZotyo hozzászólása Szept 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Használ valaki itt Layout 5-öst?
Készítettem egy magyar verziót a 2013.06.28.-as frissítésből, a régebbi fordítások és Alkotó leírásának segítségével.
Ha érdekel valakit, akkor felrakom.
(#) pjg válasza OZotyo hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szerintem a legtöbben már a 6-ost használják.
(#) OZotyo hozzászólása Szept 3, 2013 /
 
A 6-os hoz is lesz. A 2013.08.15. frissítés.
(#) OZotyo hozzászólása Szept 3, 2013 /
 
A sp6_alkoto.pdf sokat segített. Már végig olvastam.
(#) zoly15 hozzászólása Szept 6, 2013 /
 
Sziasztok! Én SP. 6.0-t használok és olyan problémám van hogy minden egyes inditásnál be kell tallóznom a makró könyvtárat és a mentési könyvtárat. Valaki tapasztalt már ilyen hibát?
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 6, 2013 /
 
A legelső változatoknál volt ilyen anomália nálam is, de aztán hamar kinőtte ezt valamelyik frissítéstől. Most nincs vele gond.
(#) morgo válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 6, 2013 /
 
Szia! Nekem is volt ilyen probléma, de az lett a megoldás, hogy az SL6 mappájába tettem a makrókönyvtárat. Azóta nem hisztizik. Persze a beállításokban is meg kell adni az elérési útvonalat.
(#) Pali79 hozzászólása Szept 7, 2013 /
 
Tisztelt Alkotó fórumtárs!

Először is szeretném megköszönni értékes munkádat amivel a leírást elkészítetted, és azt külön is, hogy közkincsé tetted!

Az írás elején olvastam, hogy ha valami eszembe jut, értesítselek.

Egy érdekes kettősséget olvastam az írásban. A 11. oldal alján pirossal van írva, hogy nem tudni mire jó az "O" réteg ha nem lehet belőle kivágófájlt generálni. Az 57. oldalon pedig le van írva, hogy az Outline milling (Külső kontúr marás) opciót, hogy kell használni (itt van egy gépelési hiba is).
(#) Csongi_ hozzászólása Szept 7, 2013 /
 
Sziasztok!!
Keszitettem Sprint Layout 6-ban nagymamam merlegere egy uj beosztasos skalat, mert a regi lekopott, de most valamiert nem tudom megnyitni. Probaltam Sprintlayoutviewer6-al, de csak azt irja ki, hogy: "merleg.lay" os not a Sprint-Layout file.
A tervezo program meg semmit nem hoz be.

merleg.lay6
    
(#) kokozo válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Szia!
tele van 0-val semmi adat nincs benne... Szerintem kezd elölről.
(#) Alkotó válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
A felvetésed megalapozott, indokolt lenne javítani. De nem tudom mire, mert ez egy számomra ködös része a program lehetőségeinek.
Valójában az első megállapítás is igaz, mert nincs egy konkrét kontúrvágást lehetővé tevő útvonalfájlt generáló lehetőség. Viszont a másik is igaz, mert az izolációs marás ablakában, van egy ilyen irányú opció. De a kimenti adatfájl nem túl könnyen emészthető ránézésre. Biztosan vannak olyan gépek amik megértik, de itt a sok "toll" közül, csak az egyik "toll"-hoz van rendelve egy kontúr, viszont nem értem hogyan.
Köszönöm az észrevételt, megpróbálok valami áthidaló megoldást találni. Esetleg sokat segíthetne ebbe a törekvésemben, ha valaki -aki már haszálta ezt az opciót- leírná miként megy a dolog, vagy csak általánosságban beavatna a "plotter" típusú vágások világába.
(#) Pali79 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Megpróbálok segíteni. Nekem van hobbi cnc gépem, van egy pici tapasztalatom már ebben, megpróbálom megosztani. Az izolációs fájl generálásánál ha csak az Outline milling opciónál választasz oldalt és mást nem akkor csak a kontúr útvonalát generálja, ezt mutatja az 1. kép. Ha csak az Isolation milling opciót állítod akkor csak a vezetősávok körvonalát generálja, ahogy Te is írtad a leírásban, ezt mutatja a 2. kép. Teljesen meglepő módon kombinálható a kettő, a 3. kép szerint.

Megjegyzéseim: Egyszerű kontúr (pl. a bemutatott képen lévő kör) útvonala, vagyis az abból létrehozott G kód iszonyat hosszú, több mint 5000 !!!! sor. Pedig egy egyszerű kör G kódja 1 azaz egy sor!!!! Ami látszik talán a képen is, hogy nem egy ponton kezdi, hanem négy külön alakzatként értelmezi. Tehát egy ilyen alak esetén inkább nem ajánlott a használata.
Ugyan ez vonatkozik az összes többi körre (pl. forrszemek) egy 5 mm átmérőjű kört 20-30 sorból csinál meg. Pedig ezek is mind 1-1 sor lenne. A titok nyitja, hogy a program csak G1 kódokat (egyenesvonalú mozgás) képes generálni és ezek sorozatából csinál kört.
A szerszámsugárral való korrekciót sem biztos, hogy a sprintre bíznám. Mivel van még munka bőven a G kódig (mert ugyebár sem vágási mélységet sem a vágás kezdetét stb. nem lehet megadni) aki használja ezt az opciót az inkább programozza külön ezeket.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne használható a dolog (erről tanúskodik a 4. kép), csak jó hosszú lesz a G kód és van vele azért utómunka mire használható lesz bármelyik cnc gépen.
(#) Alkotó válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Remek, köszönöm.
Korábban is próbáltam már tanácsokat kapni, amihez pár embernek elküldtem a generált plotter állományt. Hasonló választ kaptam (megjegyzem több bizonytalanság is volt benne), azaz, minden útvonalat apró egyenes szakaszokból rak össze. Ez hosszú útvonal-leírót jelent, de ez nem baj, mert nincs korlátja a dolognak. Illteve előnynek számít, hogy e miatt nagyon széles körben felhasználható a kimenet.
Konkrét kérdés: Te látod hol van megadva a pontok közti mozgás sebessége?
Állítólag, a profi technológiák -mint amit te is említesz-, hiába rakják össze a kört egyetlen sorból, amiben a kör függvényét használják, mert mikor megtörténik a kivágás, akkor itt is egy apró lépésenként változó X-hez, egyesével kiszámolgatja az Y-t. Tehát a gép már ugyanazt "látja", csak másképpen jön létre.
(#) Csongi_ válasza kokozo hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Azt hiszem megtalaltam, hogy mi a gond.
A tervet nem itthon keszitettem, de egy pendrive-on hazahoztam. Most mikor ujraterveztem a biztos ami biztos alapon 2 pendrive-ra mentettem el, es csak az egyikrol indult el.
(#) Pali79 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Idézet:
„Te látod hol van megadva a pontok közti mozgás sebessége?”

Sehol! Mivel ez mindig attól függ, hogy mit, milyen szerszámmal, milyen géppel stb. munkálsz meg. Maga az állomány amit a sprint létrehoz, csak a szükséges koordinátákat tartalmazza. Ezt az állományt kell betölteni egy CAM programba amiben már megtudod adni a szerszámot, az ahhoz rendelt mozgatási sebességet, vágás kezdeti mélységet, milyen mélyen kell megmunkálni, szerszámfordulatot (bár ezt az amatőr gyakorlatban nem használják, mert nem egyszerű a fordulatszámot vezérlőn keresztül állítani, többnyire csak a ki és bekapcsolás támogatott), az origó helyét és még sorolhatnám.
Idézet:
„Ez hosszú útvonal-leírót jelent, de ez nem baj, mert nincs korlátja a dolognak.”

Ez igaz, de mégsem egészen. Az, hogy a végeredmény ugyanaz nem vitás, de mint a mintaképen is látszik, megszakítja a kör kivágását és új ponton kezdi, de végül csak elkészül a kör. Ennek az a hátránya, hogy minden egyes helyen meglátszik a kész terméken, hogy kezdett bele a szerszám. Ezért is szoktak érintő félkört programozni a kontúrvágás kezdetére. Egyébként a hosszú G kór azért sem szerencsés, mert ha ki akarod egészíteni, netán hibát kell benne megtalálni, az egy 5000 soros programban majdnem lehetetlen vállalkozás, legalábbis nagyon időigényes.
Idézet:
„mikor megtörténik a kivágás, akkor itt is egy apró lépésenként változó X-hez, egyesével kiszámolgatja az Y-t.”

Ez egyértelműen így van, de elképzelhetőnek tartom, hogy a gép magának sokkal kisebb felbontásban csinálja, tehát még több X,Y párt számol.
Továbbra is azt tartom, hogy az egyszerű kontúrt jobb kézzel felprogramozni, mint a sprintre bízni. Itt is igazolódni látom Dr. Kónya László PIC-ekről szóló könyvében leírtakat, miszerint közvetlen gépi kódú programozással lehet a leghatékonyabb programokat megírni.
(#) pjg hozzászólása Szept 8, 2013 /
 
Alkotó mester! Szeretném megkérdezni tőled, hogyan csinálod a forrszemek csonkolását? A mellékelt képen pirossal bekarikáztam mire gondolok. Köszi.

csonkolt.jpg
    
(#) OZotyo hozzászólása Szept 10, 2013 / 1
 
Sziasztok!

Ahogy nemrég ígértem nagyjából elkészült a Sprint Layout 5.0 és 6.0 verzió legutolsó frissítés magyarítása.
Aki szeretné kipróbálni letöltheti. 5-ös verzóhoz és a 6-os verzióhoz
Ha valami hibát találtok, akkor jelezzétek.

Jó tervezgetést mindenkinek.
(#) pilotitalia válasza OZotyo hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Szia!
Én kipróbáltam A SP6-hoz de állandóan hibát ír ki "Hiba a program inicializálásakor,kérem telepítse újra a programot" ha ezt leokézom akkor a következő"Érvénytelen művelet"
De lehet csak nálam nem münködik!
Következő: »»   88 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem