Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Pláne!
Nagyon szépen köszönöm! Egyébként miféle hangtechnika ez? Milyen a hangzásvilága? A dobozon látszik némi igényesség.
Semmi különös, az Unitra-Tonsil is olyasmi, mint pl. a bolgár orion volt. Végülis mindegy, mert mostanában nem gyártanak hangszórót. Helyette pl. jó a HD6,5 ha a kivágás stimmel.
David, a b-reflexben jobb a mélyátvitel, ez a hajtogatott doboz meg hangosabb. Az adatokat ilyen hangszóróknál nem szabad igazán komolyan venni, a térfogat 50-70 liter közötti lehet kb. ha nagyobb jobb az alsó határfrekvencia, ha kisebb, a terhelhetőség növelhető. Robi, átmérők? A rácsos kicsit biztatóbbnak néz ki.
Köszönöm szépen! Vagy másik lehetőség ez a hangszóró ebben a ládában? Szerintem jobb választás már hogy 18" azért is, subra jobb. Gondolom a csövekkel kell majd szépen hangolni. Sajnos a hangszóróról semmi adat nincs. Szerinted működhet a dolog?
Mindegyik 10 cm-es. A membrán átmerő. A rácsosnak a kosara szélesebb. 90-8000 Hz közt tud szólni. 4 ohm, 25w. A többi adatot délután leírom ha kell.
Valószínűleg ez így kb igaz is, de 8000-ig úgysem kell majd használni, maximum 4-5kHz-nél már főleg a dóm fog csak szólni.
Ezeknek a kis hangszóróknak viszont kelleni fog egy kb. 1 literes kis leválasztott térfogat a dobozon belül. David, ha a hagyobb is hasonló árú, akkor inkább azt, valószínűleg azzal hangosabb lesz a mélysugárzó 50-60Hz alatt.
Oké, köszönöm szépen a segítséget. Én is így gondoltam, ha már csak abbol is, hogy nagyobb felületen, több levegőt mozgat meg már csak azért is jobb. Kellemes délutánt!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Nincs mit, szívesen. Hasonlókat neked is.
A felület is fontos dolog, ha nagyobb, többnyire kisebb kitéréssel elérhető ugyanaz a hangnyomás. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Ezt a mélyet mekkora ládába rakjam? Esetleg reflexbe? Házi tákolmány "PA" rendszer subjaként szolgálna 150Hz alatt. Bármit szívesen meghallgatok! (pl. tölcsér, stb.)
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Értem. És akkor milyen mags hangszórót vegyek szerinted? Tannoy M1 vagy az MNC amit linkeltem? A kis doboz nem gond, majd annyival több anyagot rendelek. Amugy MDF-ből gondoltam a dobozokat összerakni. Már naggyából a méret is megvan. A mélyeket érdemes lenne besüllyeszteni az előlapba? 18mm-es MDF lapnak a feléig gondoltam, olyan 8-9mm.
Az adatlap alján található ajánlás alapján bass reflex dobozban 64-83 literes dobozba 30Hz-re hangolva, vagy 55 literes zártba.
Nem, inkább a magasakat érdemes a mélyközepek membránszintjéig süllyeszteni.
Igen. Hogy az akusztikai tengelyük egy vonalba kerüljön , így megoldódnak a fázis problémák is. Ha valakinek olyan a hallása akkor akár fülre is megkeresheti. Vannak olyan dobozok ahol a magas külön van és szabadon csúsztatható előre vagy hátra.
Kerestem egy képet a google-val.
Megfelel a Tannoy dóm, de inkább a kompenzált mágnesköröset válaszd. A mélyeket süllyesztheted, esztétikailag talán jobb is, és bajt nem csinálsz vele, még egy kicsit javít is a helyzeten, de a magasnál lényegesebb ez a dolog, annyira, hogy a zárófedél az előlap síkjával azonos szintre kerüljön, ez kb. 4-5mm. Nem egyszerű ezt a formát belemarni az mdf-be, de még megoldható.
A középnek leválasztott térfogatot úgy próbáld kialakítani, hogy minél kevesebb belső párhuzamos felület legyen, a hangszórók pedig ne legyenek nagy távolságokra az előlapon. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Hmm... A mélyeket még megtudjuk oldani, de a magasat szerintem nem fogjuk tudni bemarni.
Idézet: ezt hogyérted?? „A középnek leválasztott térfogatot úgy próbáld kialakítani, hogy minél kevesebb belső párhuzamos felület legyen”
Szerintem úgy, hogy legyen trapéz például. Vagy egy teljesen szabálytalan test párhuzamos oldallapok nélkül.
Sziasztok!
A fentebb említett Tonsil hangsugárzómban mind a magas mind a közép hangszóró szakadt. A közép hangszóró perem el van válva a membrántól és szó szerint szétmálik. Remélem a mély hangszórók nem ilyen állapotban vannak. Még nem néztem meg. Középnek ezt gondoltam, ezt meg a magas helyére. Remélem jól fognak szólni. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
Signat fury iz 12
Szeretném ha valaki tudna nekem segíteni, a címben emlitett mélynyomóhoz szeretnék reflex ládát készíteni . Milyen méretű doboz ill. Szubcső kell hozzá? Jó lenne, ha használnád a keresőt! mod. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
Ilyenre gondolsz?
Bővebben: Link Szerintem ugyan az mélynyomó van benne. De menjünk át ide, mert ennek nem kellene új topikot nyitni Bővebben: Link
A 6,5-essel jobban járnál magasanak.
Az mivel jobb? Bár már mindegy. Megrendeltem. Remélem hozzák minél elöbb.
Nagyon csillapítja.A magas alacsony lesz a mély az meg ...
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
Másféle gyártás. Jobb a 6,5-es gyakorlatilag minden szempontból.
Primary, mélytartományban laposabban esik majd töréspont alatt a hangnyomás szintje. Ha anyira sok a csill., hogy jelentős mennyiségű levegőt is kiszorít, akkor meg emelkednek a jóságok, és az alsó határfr. is.
Huu. Hát ez nekem magas. Botfüllel lehet különbséget hallani?
Mellékelem neked a középnek kiválasztott hangszóró adatait. Ennyit tudok róla csak.
A doboz méretét már naggyából elgondoltam ami így alakulna: 93.6 x 33,6 x 26,6 cm. Ezek külméretek. 18mm vastag MDF lap lesz a faanyag. Jólesz így, vagy rosszul számoltam? A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
83 dB érzékeny középsugárzó, gyakorlatilag semmire sem jó. Kuka.
83dB érzékeny közép nagyon jó rezsónak, meg villanyszámla növelőnek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |