Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása
 
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 27
(#) Atesz857 válasza hunhorvath hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Szia! Pont most jöttem el a gép melöl mert szétszedtem,az egész melegszik mármint a csipesznél töben és a gépben is meleg ahol lejön a traforol. Az ami agaszt az egészben az az hogy kb 1-1.5 perc alatt tök meleg lesz a trfo nem lehet megfogni és onnantol már csak taknyol a gép. Pedig eddig egész szépen muzsikált miota beleépitettem egy rendes munkakábelt. Nemtudom hol keressem a hibát pedig melom az lenne rá
(#) Atesz857 hozzászólása Szept 7, 2013 /
 
hmm kicseréltem a testkábelt egy vastagabra hátha de igy is ugyanaz. Azt nemhiszem hogy kontakt hiba lenne a kábeleken. talán fokozat kapcsolo?
(#) hunhorvath válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Lecserélted a beépített munkakábelt egy euro csatlakozósra vagy mit jelent a rendes kábel? És ez a melegedés minden fokozatban fellép vagy csak maxon használod?
(#) Atesz857 hozzászólása Szept 7, 2013 /
 
igen euro kábelt épitettem belé. A gépet csak maxon használom mert nem egy erögép kissebb fokozaton csak vékonyka lemeznél használom mert én kasznizásra használom amugy.
(#) hunhorvath válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Ahogy gugli-tól tudom egy tip tronic 140 gépnek 88A-en 15% a bekapcsolási ideje. Ha maxra tekered akkor szinte semmi, így nem csoda hogy tűzforró percek alatt! Nem a túlmelegedés kapcsoló nem teszi a feladatát, vagy mókoltad meg a jelző lámpát és nem tud leoldani?!

http://www.abload.de/img/tronic_profi_mig-140_5nr1l.jpg Ez a tiéd?
(#) Atesz857 válasza hunhorvath hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
nem a tulmelegedés kapcsolo nem lett piszkálva annak tennie kéne a dolgát.
(#) hunhorvath válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Elvileg az egész gépnek tennie kéne a dolgát, mégsem teszi, ezért ilyen alapvetéseket nem tehetünk! Minden alkatrész gyanús amíg be nem bizonyosodik az ártatlansága! Szerintem mérd meg hidegen és melegen is! Ha lecserélted a pisztolyt akkor tenned kellet mágnes szelepet is, az hova csatlakoztattad?
(#) Atesz857 hozzászólása Szept 8, 2013 /
 
Az a baj hogy nem nagyon értek az elektronikához,mit értesz az alat hogy mérjem hidegen melegen!? A mágnes szelepet azt a kapcsrajz sszerinti 1-3 sarura tettem ez egy 220 voltos szelep kimondottan co hoz valo.
(#) hunhorvath válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Akkor szerintem ez lesz a baj. Végül is a mágnesszeleppel sorba kapcsoltad a főtrafót és kiiktattad a hőkioldót. Nem sok áramot kap Tr0 de annyi elég lehet hogy a Triak begyújtson, de az előtolót már nem bírja szabályozni korrekten. Sőt hegesztés szünetében is folyik némi áram a hegesztőtrafón így némi hőt is termel. Szerintem!
Én a főtrafóval párhuzamosan kötném a gázszelepet. Mondjuk az 1-es saru maradhat a másik felét meg mondjuk a hűtő ventilátor bekötéséhez, csak ne arra amelyik a 2-es sarura megy.
(#) Atesz857 válasza hunhorvath hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia! Ez egy jo tipp holnap megis probálom átkötöm aztán kiderül! Köszi!
(#) staci123 válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Kedves Attila,
a gondok az átalakítással kezdődtek, vagy az átalakítás után jól működött egy ideig?
A diódákat lemérted?
Ha nem adsz határozott világos információkat, nehéz (lehetetlen) megoldani írogatással a
problámádat...
(#) Atesz857 válasza hunhorvath hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
hello! Ma átkötöttem a mágnesszelepet a hütöventillátor azon szálára ami a fötrafohoz megy gondolom ez a hökioldohoz megy!? Kiprobáltam a szelep nyit rendesen és a hegesztés is jonak tünik 2 ször 5 centis varatot csináltam csak de az tökéletes. És a trafo éphogy csak langyos lett,elötte ennyitöl már tüz forro volt!
(#) tommymarty válasza mpisti hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Köszönöm szépen,sikerült megoldani,működik!
(#) power1 hozzászólása Szept 29, 2013 /
 
Azt szeretném kérdezni,hogy az inverteres hegesztőn lehet-e állítani a hőkioldón? Hogy később kapcsoljon ki. Milyen értékre kell állítani,vagy cserélni a hőkioldót? A segítséget előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza power1 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Gondolom, olyan van beletervezve,ami még biztonságosan túlélhető a többi alkatrésznek. A Hőfokkal feljebb menni kockázatos lehet a készülék számára.
(#) mpisti válasza power1 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Nem lehet állítani ,csak cserélni. A legtöbb gépben 110 fokos van, annál magasabb hőmérsékletűt én nem tennék bele.
(#) Ge Lee válasza power1 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Ha azt szeretnéd hogy hosszú életű legyen, akkor inkább kisebbet tegyél bele. Vagy kisebb bekapcsolási idővel kell dolgozni, vagy olyan végfokozatot kell építeni a bírja, és nem kapcsol le gyakran a hővédelem.
(#) power1 hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Köszönöm a segítségeteket.
(#) ldjanos hozzászólása Okt 31, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, az alábbi hegesztővel van problémám, mint látható az összes értelmezhető adat rajta az, hogy TIG AC/DC 250, valamint a panelokon az Ívfény Bt. felirat látható, semmi konkrét leírást nem találtam róla az interneten.

Hibaleírás: két db antiparallel kapcsolt tirisztor fordítva lett bekötve, és a táp+vezérlés képen pirossal bekeretezett ellenállás elégett, értéke ismeretlen. Jelenleg egy 80 ohmos van bekötve de próbáltam 22 ohmossal is és a tirisztorok nem gyújtanak be.
Tirisztorok T123-320-asok, amelyek ki lettek cserélve, de a hegesztőn kívül 230 ról üzemeltetve szépen kapcsolnak, 80mA gyújtóelektródaáram mellett.
A digitális vezérlőpanelon minden IC ki lett cserélve, diódák, ellenállások leellenőrizve, a táp és vezérlőpanelon, a feszültségek +-12V megvan, a BD242(bal fönt) tranzisztor bekapcsolása után a két nagy fémházas 2N2904A PNP tranzisztor szépen kapcsolgatja a két fazékmagos transzformátor primer tekercsét és ez a szekunderen is látszik, az impulzusszélesség ~300us ami adatlap szerint elegendő a tirisztorok gyújtásához. A vezérlőpanelen levő IC-k is cserélve voltak középen UA741 , balra LM324 jobb alul 4066.
Van-e valakinek valami ötlete, hogyan lehetne behatárolni a hibát, mert én már lassan feladom, nem találok benne rossz alkatrészt de az áramkör nem működik.

Előre is köszönöm válaszotokat.

Üdvözlettel Jani.
(#) hunhorvath válasza ldjanos hozzászólására (») Nov 1, 2013 /
 
Lehet hogy csacsiság, de nem égett fel vagy szakadt meg a vezetőcsík valahol? Nem tudom hogy új infó-e de úgy tudom az ívfény bt most ívény kft és még molyolják a régi gépeiket, lehet egyszerűbb lenne egy új panel!
(#) ldjanos válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 1, 2013 /
 
Minden előfordulhat, de felvettem a kapcsolatot az Ívfeny Kft-vel január február környékén tudnák bemérni a paneleket....
(#) mpisti válasza ldjanos hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Ha azok az ellenállások megsültek, azt az impulzustrafó sem úszta meg. Bár a konkrét típussal nem volt dolgom, érdemes lenne leellenőzizni,hogy a gyújtóimpulzusok nem a negatív félperiódusban akarják-e begyújtani a tirisztorokat? Ha igen, akkor a két Gate-hez futó vezetékpárt fel kell cserélni, és a probléma megoldódik.
(#) MLK409 hozzászólása Nov 16, 2013 /
 
Szép napot mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem egy hegesztő trafó bekötésével kapcsolatban. Régebben elégett az egyik kapcsolója, aztán be lett kötve ötlet szerint valahogy. Működött, de csak egy fokozatban, kb. ~120A magasságában.
Így került hozzám, és most szeretném visszaállítani az eredeti állapotokat. Látott már valaki ilyet? Tud segíteni a kapcsoló bekötésében?

http://kepfeltoltes.hu/view/131116/IMG_20131116_102349_www.kepfelto...u_.jpgKép: Hivatkozás
(#) hunhorvath válasza MLK409 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Van valami típusa a szerkezetnek, mert olyan kókánynak tűnik...
(#) hunhorvath hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Üdv szakik!
Van egy plazmavágóm, ha jól tudom a siófoki Hanyeczék terméke. MIC-RA PL50 vagy RA-PLAS 30/50 típus. Sok baja volt de most már csak egy van, nem gyújt. Gyujtótrafó halott, semmi szikra, ugyan akkor semmi felarat sincs. Egyik felén bemegy a 230V ez jelölve is van másik felén csak két betű és ennyi. Mivel egy beöntött típus így kérdem én van valakinek ötlete mivel tudom ezt pótolni? Vagy egyáltalán hány voltnak kellene kijönnie? Még nem akarom szétfűrészelni a trafót.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) erbe válasza MLK409 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A kép szerint be vannak számozva a kivezetések. Vagy az is a kókányolásból ered?
A szekundere alumíniumnak látszik. Ha valóban az, túl vékony. Nem csoda, hogy megpörkölődött.
Mérésekkel bármit ki lehet deríteni róla és be lehet kötni. A tekercsek ellenállása olyan kicsi, hogy vagy komolyabb műszer, vagy feszültség alatti mérés kell. Ha valamelyik primerre égőn keresztül rákötöd a 230 V-ot és megméred a feszültségeket, talán tudunk segíteni. A jobb szélen a trafó belseje felől jövők között lehet a kezdő vég. Gyanítom a fekete. A két fehér meg a két vékony talán független tekercs (akkutöltő?).
(#) MLK409 válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A kivezetéseket már én számoztam be. Típusa nincs, kb. 25 éve készítette valaki Biatorbágy közelében.
Csak szakaszosan van használva, szóval nem gond a kis keresztmetszet.
Mekkora égőt kössek sorba vele?
A két vékony az a táp kábel, nem a tekercs része.
Még annyi infót kaptam, hogy (emlékek szerint) 4 fokozatban lehetett kapcsolni, és kapcsolható volt 3 fázisra is. (egy másik kapcsolóval)
(#) erbe válasza MLK409 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
100 watt vagy nagyobb. Kisebb is jó, ha nincs más, de kompakt fénycső nem jó. Remélem, a két fázis esetén használatos végek vannak elrejtve a csövekben. Akkor már csak 5 szabad véget kell kimérni.
(#) MLK409 válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Rendben! Ha lesz időm, mérek rajta mindent-mindenhez.
Köszönöm!
(#) erbe válasza MLK409 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Idézet:
„mérek rajta mindent-mindenhez”

Rendkívül zavaró tud lenni. Kinn a tekercs oldalán vannak a megcsapolások, ebből egyikre kell kötni az égőt, a másik szálat (nullát) az egyik belülről jövő végre. Ha szerencséd van, csak az az egy lóg szabadon. Nem látni minden véget a képen. A nullához kell mérni a megcsapolásokat.
Következő: »»   11 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem