Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   192 / 227
(#) Collector válasza sastas01 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Most egy csomó minden eladósorba került, szóval nem csak szekunderek vannak, nézz be az aprókhoz. Úgy tűnik nincsenek túl jó állapotban a szekunderek, némelyik hibás, így gyakorlatilag csak kísérletezésre jók.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) korni.papp hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok! Leírom egyben a tesla tekercs meghajtó áramkörömnek a tünetit! Már régebben elkezdtem (kb fél éve..vagy több ideje) építeni Skorinak a 3. tesla tekercsét ami ugyebár 12-20V körül működik! Sajnos nem volt eddig sok türelmem a tekercset elkészíteni! a Panel kész van és leírok pár feszültésget, hogy szerintetelk jó e! (Már korábban sokat segített ZLED, ezért köszönöm!!!) az IC melletti 35Uf-es konidn 11.54V van, az IC mellett a 100µF-es kondin 4V ugrál.....nem pontosan annyi, néha több-kevesebb, mind a három nagy kondin 12V-t, a bd242 tranyónál lévő 100µF es kondin csekély feszt mérek néha semmi néha 50mV körül van, a harmadik 100uFes konidn pedig 250mV körüli feszt mérek. Az l1 kivezetésen:11,65V-t az l2:11,70V az l1+l2:12.07V a szekunder tekercsen pedig: 12,06 V-t. Mindezeket úgy, hogy nincs bent az 555-ös IC. Szerintetek jók az értékek? Ja és én ezt egyenlőre 0-2 A-es labortáppal próbáltam!Az l3-on (ahol még nincs tekercs) negatív fesz. van! Még annyit, hogy úgy, hogy rajta van a primer tekercs, de a szekunder tekercs nincs, így SEMENNYI A-t nem vesz fel!Mégvalami: az IC felleti kapcsolónak (ahova a kapcsoló kell) a bal pontján nincs fesz, csak a jobb pontján negatív fesz van!Mindez úgy, hogy nincs benne az 555-ös, mert azt elgórtam ! Remélem érhető! a válaszokat előre is köszönöm! U.I.:a ferrit mag val.szeg. nagy mivel nem találtam jobbat...a belső 2cm, a küldső átmérője pedig 3 cm ! Ez nem tudom, hogy baj e! Az ezelőtti pedig sajnos nagyon kicsi volt!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) korni.papp válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Nem hiszem, hogy nincs itt olyan, aki segíteni tudna!!!
(#) staci123 válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Szevasztok,
kedves korni.pap, a Skori 3.Teszla tekercse "önrezgő", ezért ha nincs mindegyik
alkatrész a helyén képtelenség eredményt várni...
Így a méréseid is hiábavalóak, azért nem válaszol senki...
De ne bátortalanodj el, olvassad el mégegyszer a cikket, lelkiismeretessen
törekedj mindent a leírás szerint elkészíteni, a siker nem marad ki...
(#) korni.papp válasza staci123 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Szia! Először is köszi a választ! Értem...akkor elolvasom! Mégegyszer köszi! Egyébként, ha jól tudom akkor 555-ös ic nélkül "CW" üzemmódban van, és akkor menni kell..? A szekundert vagy elkezdem tekercselni, vagy veszek...!...Csak attól voltam bizonytalan, hogy nem vett fel 0 A-t sem!
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) fordkapcs válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Idézet:
„....mindegyik alkatrész a helyén....”

Melyik szót nem értetted? Az 555-re is vonatkozik a "mindegyik", sőt mindegyikre...
Persze ha sokat próbálgatod a különféle módon félig összerakott cuccot, akkor majdcsak kinyiffan valamelyik alkatrészed. Utána már akkor sem megy majd, ha rendesen össze van rakva...
Amúgy ez elég sokféle áramkörre igaz lehet, nem csak erre, szóval akkor hagyj ki valamit ha majd pontosan tudod mit okoz, és miért teszed!
Ha kiveszed az 555 IC-t, akkor a FET bemente a levegőben lóg, és nem megjósolható hogy mit fog tenni - ill. a további körülményektől függ....
(#) korni.papp válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Mindent értettem!És ha kiveszem az 555-ös ic-t akkor az áramkör CW-ben van! Majd ZLED (ha lesz ideje) megmondja kinek van igaza!(elméleteim szerint nekem!) Had kérdezz már meg!...Építettél te már Tesla tekercset?

Mindet értetted - de nem úgy tűnik. De ha ennyire vágod dolgot, akkor talán leírhatnád, hogy szerinted miért van úgy? Mitől lesz CW-ben, és Te mit értesz pontosan CW alatt? Tényleg érdekelne!
Idézet:
„Had kérdezz már meg!”

Ez jó! Kit és miről kérdezzek meg? Jaaa, hogy építettem-e? Mostanában nem, olyan kilenc éve az elsőt, aztán pár éve az utolsót, meg közben néhányat, és még működnek is!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) fordkapcs hozzászólása Szept 11, 2013 /

Egy régebbi videofelvétel.

Nem mondtam, hogy ennyire vágom!CW=Nincs szaggatás!(Ha jól tudom)
Csak azért kérdeztem, hogy tudatlanul szólsz bele, vagy értesz hozzá!
Nekem ez az első! (bocs..második..!)
Had kérdezzEM már meg akart lenni...Elnézést, hogy oly nagy hibát vétettem, hogy lemaradt 2 betű!...

Akkor idézek neked, pár szót a http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla.html oldalról:
Idézet:
„...hogy a felvett teljesítmény ne legyen túl nagy, ennek a müködését szaggatja meg egy alacsonyfrekvenciás oszcillátor (IC1 - NE555). Szaggatás nélkül túl nagy áram folyna a tekercsben amitöl megsérülne a huzal vagy megolvadna a csévetest....”

Ezt meg is értettem! De!
Idézet:
„..Megsérülne a huzal, vagy megolvadna a csévetest..”
Nincs semmilyen huzal mert még nincs kész a szekunder tekercs! Hát akkor, hogy olvadna meg? Mint már írtam!!!Először olvasd el kérlek mit írok! Amúgyis! Pár másodperc alatt nem hiszem, hogy annyira felmelegszik minden...Még a tranyó sem melegszik...És tudom erről most nem ís írtál semmit.(utóbbi mondatot azért írtam le, mert gondoltam megszólalnál, hogy most a tranyóról szó sem volt...)
(#) Ameron24 válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szia

Én úgy tudom hogy pl a 12V-os verzióba valamit a BUZ11-nél kel ügyködni pontosan nem tudom mit talán az egyik lábát a földre húzni de lehet h hülyeséget írok, illetve egy ellenállás is kell hozzá, gondolom a földre-húzáshoz vagy nem tudom, de ilyenkor nagy áramot vesz fel, alap esetben szaggatással max 2 amper asszem, viszont ennek kiiktatásával 10 amper is akár, egyik volt kollégám próbálta és megizzad a pc-tápja is illetve a Szekunder tekercs is igencsak melegszik ilyenkor, ha jól emlékszem ő az olajos hűtésben gondolkodott, nem tudom h megvalósította-e.

Egyébként, 1x ha nincs szekunder akkor sztem se fogsz tudni helyes értékeket mérni mivel nem teljes az áramkör, egy 5-600 menetes tekercs tesztnek megvan pár óra alatt, én az 1520 menetes szekunderemet tekertem 6cm átmérőn szépen menet a menet mellé pár óra alatt (kézzel) ha van türelme é ideje az embernek akkor megvan ügyesen. A másik meg a nagy ferki ami keletkezik a digitális multimétert igen szépen megkergíti
(#) ZLED válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Üdv!
A NE555 által hajtott FET gate-je valóban feltöltődhet és emiatt leállíthatja az áramkört, viszont ha a gate-et egy ellenállással a GND-re kötöd akkor biztos hogy menni fogy CW-be, viszont a szekunder tekercsnek benne kell lennie az áramkörbe, mivel a benne indukálódott áram fogja begerjeszteni az áramkört. Ha nincs benne a szekunder akkor a fetek csak simán kinyitnak, ezért az áramkörrel érdemes sorbakötni egy izzót, így ah fetek kinyitnak és a primert csak GND-re húzzák akkor elkerülöd a zárlatot, és az izzó csak világítani fog.
(#) korni.papp válasza Ameron24 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

ÉRtem! Az én csévetestem 9-10 cm átmérőjű és kb 20cm-en szeretném tekercselni..Egyszer már elkezdtem de azt leszedtem, mert sajnos többször is elszakadt! Köszi a választ!
(#) korni.papp válasza ZLED hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Áh mostmár nagyjából világos!Az izzót párhuzamosan a tápra (MErt msot labortápot használok) kössem akkor? Köszi a választ!
(#) Ameron24 válasza ZLED hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ez jól jött nekem is köszi h megerősítettél, én és a Gate-re gondoltam, de nem akartam hülyeséget írni Egyébként ha esetleg hangfrekis jelet szeretnék küldeni az áramkörnek akkor azt hogy tudom megoldani? Gondolom kell egy műveleti erősítő hozzá, vagy nem ennyire egyszerű a történet? gondolom nem.

korni.papp << Szívesen
(#) ZLED válasza korni.papp hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

sorba, de ha a labortápon van áramkorlát akkor az megvédi.

Ameron24 ->
Én rezonáns sorkimenőnél FM modulációval oldottam meg, nem volt valami megnyerő . több féle képen meg lehet oldani, de ahhoz CW-be kell mennie, ha PLL-es az áramkör akkor FM modulációval meglehet, ha blocking oszcillátoros tehát "önrezgő" akkor szerintem AM modulált betáppal lehetne. Szerintem. Én is kísérletezni akarok ezzel, de a 230V-os teslám még mindig nem az igazi .
(#) fordkapcs hozzászólása Szept 11, 2013 /

A zenéltetéshez folyamatos üzem kell, és viszonylag nagy frekvencián üzemelő tekercs.

A videofelvételen amit délután betettem 4MHz-en működik a tekercs E osztályú meghajtóval.
Ha a freki alacsonyabb akkor is működik, de sokkal sistergősebb lesz a plazma.

Az FM modulálást is próbáltam, működik, de pocsék lesz a hangminőség. Az AM lényegesen jobb hangminőséget ad, cserébe sokkal nehezebb rendesen megcsinálni.

Persze lehet a szaggatás frekvenciájával is zenéltetni, amolyan dallamcsengő szinten, ennek a rajza talán itt is fent van valahol.
(#) meszi03 hozzászólása Szept 16, 2013 /

Hali!
Korábban megépítettem a Skori féle 24v-os mini teslát. Nos szeretnék rá csinálni egy új szekunder tekercset. A mostani 0.22 huzalból van és kb 1100 menet. Az lenne a kérdésem h mik az ideális tekercs adatok. Minél nagyobb a rezofreki annál jobb? 0.1mm-es huzalra gondoltam 1800menettel. (ahogy skori is csinálta) Ja és tetőkapacitásnak mit ajánlotok? Most egy 15cm gomböm van de az nem az igazi. 3hét mulva kellene a tekercs a suliba addig össze szeretnék hozni valamit.
(#) alfa007 válasza meszi03 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Hali.
Mivel a kapcsolás automatikusan állítja be, teljesen mindegy a méret, és a forma. Elméletileg egy szívószálra feltekert 0.09-s huzal is mehetne, csak az több 10 MHz-en is mehet. Igen, csak ahhoz speciális rádióamatőr alkatrészek kellenek. Rádiófrekvencián működő FET, v, tranyó kell, valamint TR1-z is speciális körferrit kell, amely képes KH-s, vagy RH-s freki tartományba működni.
(#) meszi03 válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Oké!
A tatőkapacitás meg lesz egy 12cm ármérőjű 4cm vastag gyűrő. A tekercs pedig 0.1mm-es huzal 1800 menettel. Még annyi hogy mit kell csinálni hogy hegyes tárgy nélkül is lértejöjjön a korona kisülés? Mert nekem eddig nekem nem csikert csak úgy ha volt egy csavar a tetején...
(#) meszi03 válasza meszi03 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Még valami 60 vagy 70mm legyen a szekunder átmérője?
(#) alfa007 válasza meszi03 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Változó kitörési pont, az nem tudom h jön létre. 0.1-s huzal helyett lehet 0.25.s is. A stabil , és nagy (8-12cm-s) szikrák esetén, 25-45cm-s ×5-10cm-s PVC cső javasolt.
(#) meszi03 válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Huzal már meg van 0.1-es. Az átmérő pedig 7cm. 500 méter huzalom van gondolom az összes nem kell rá mert az már olyan 2200 menet. Az már sok nem? A tekercs rezonancia frekvenciájának van köze a szikra nagyságához vagy az csak egy általános adat?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) Collector válasza meszi03 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Az SSTC az a szekunder oldali rezonancián működik, így igazából bármilyen szekundert betehetnél, de a 2200 menet, pláne 0,1mm-es huzallal több mint kétszer annyi, mint amennyi kell. A szekundernek igazából egy nagy jóságú rezgőkörnek kéne lennie, viszont ennyi menettel, és ilyen vékony huzallal egész biztosan romlik a hatásfoka.
(#) meszi03 válasza Collector hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Értem.
Igazából a mostani szekunderem az 0.22 70mm átmérőn kb 1100 menet. Azért gondoltam h csinálok másikat mert több helyen olvastam hogy 0.2 allat kéne lennie a huzal vastagságnak. Meg Skori is 0.1-esből csinálta. Meg ezzel a tekercsel nem tudtam elérni a koronakisülést csak akkor ha csavar volt rajta. A cél az az lenne mint Skori videóján a tetőkapacitásból mindenfelé röpködő szikrák csavar nélkül! A tetőkapacitás készülőben van 12cm átmérőjű 4cm vastag torroid. Korábban acélgömb colt rajta nagynak bizonyult...
(#) Collector válasza meszi03 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Kitörési pont nélkül nem fog szikrázni ilyen szabályos alakoknál. Nekem még a 2kVA-es tesla sem adott szikrát, mikor a legszabályosabb toroidot tettem rá, pedig az ráadásul bordázott is volt.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) Papirkutya20 hozzászólása Szept 26, 2013 /

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni, építettem egy Skori féle 24V-os Tesla-tekercset, marattam hozzá nyáklapot, beültettem az alkatrészeket is mindent ahogy kell, összeállítottam, bekapcsolás után működött is rendesen szép szikrák voltak potival tudtam szabályozni is a frekvenciát rendesen, majd egyszer csak egyre kisebbek és kisebbek lettek a szikrák míg végül eltűntek pedig nem nyúltam semmihez. Kikapcsoltam vártam kicsit majd újra bekapcsoltam de semmi, kicseréltem az 555-öst benne de nem történt javulás, viszont azt tapasztaltam hogy ha csavarhúzóval a tetőkapacitás felé közeledek akkor van ívem de nem a megszokott szaggatott hanem inkább mintha folyamatos üzemben működne a szerkezet.

Mit kellene átnéznem, kijavítanom hogy újra rendes működésre bírjam a szerkezetet?

Tanácsaitokat és segítségeteket előre is köszönöm!
(#) alfa007 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Talán az sb18-s diódákat lesz vmi.
Következő: »»   192 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem