Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szia!
Elég nehéznek látszik, mert a szerzők nem tették közzé az LCM3 forrását. Egyébként szép feladat...
Az a véleményem, hogy
- ehhez szükséged lesz a program forrására, amit a szerzőkkel kell lefociznod (abszolút jogosan nem teszik közzé azt ugyanis), - halvány emlékeim a kód nem C-ben készült, hanem assemblyben, azaz a kód elolvasása és megértése után nyilván újra meg is írhatod a kedvenc AVR-edre, ami szerény véleményem szerint komoly meló lesz, különösen, ha nem kened-vágod mind a két IC-t (de ha C-ben van, akkor sem lesz kis meló), - természetesen a programban használt PIC perifériáknak az AVR-ben is meg kell lenniük, beleértve mondjuk az analóg perifériák kritikus működési paramétereit (pl. komparátor sebessége), - és ezt a több hétnyi melót tulajdonképpen miért is akarod beletolni a projektbe? Hogy egy ~500 Ft-os PIC helyett egy több ezer forintos AVR-t rakhass bele? Hogy Besenyő Pista bácsit idézzem: "Maaaargit! Nóóóórmális?"
Már el is készült.... Nem én csináltam...
Picem nincs, és Avr-em van, ezért jutott eszembe a dolog. Egyébként nem tudtam hogy ennyire bonyolult, ezért kérdeztem előtte.
Sziasztok!
Sikeresen utánépítettem a műszert, már az első bekapcsoláskor kifogástalanul működött (F0=556, Fcal=399, v1.25 szoftver). A fejlesztőknek egy nagy köszönet a mukájukért!
Jól sikerült, tetszik !
Gratulálok, szép munka !
Milyen tekerccsel készült ? Nem zavar be a fémház ?
Köszi!
Ezt a tekercset használtam: 56-02-10. Egy igen méretes darab, kicsit át kellet tervezni a nyákot miatta, viszont a 0,08 ohm ellenállása miatt megérte. A fémház nem zavarja a mérést. Amit ezzel kapcsolatban észleltem az mindössze annyi, hogy ha kapacitásmérés közben hozzáérek a borításhoz akkor néhány tized pF-al elmászik az érték. Amikor a mérőzsinórt fogom meg akkor viszont 2-3 pF-ot is elmászik. Alkatrészméréskor természetesen nem fogom folyamatosan se a műszerdobozt se a mérőzsinórt.
Sziasztok!
Unfi kollégától vettem egy LCM3 panelt összeszerelve. ESR és kapacitás mérés jónak tűnik, viszont induktivitás mérés esetén a kalibráció után (-) érték jelenik meg (-1.8uH). Pontosan 100uH-s induktivitásra pedig 85uH-t mond. (uH-is nagyságrendre van LC mérőm, és az az induktivitás hangolt 100uH), de a műszer 83-at mond rá. Hol keressem a gondot?
Szia!
Kétféle program volt L1 kivitele szerint: fazékmagoshoz és más kivitelhez való.
1.2-es szoftver verzió van rajta.
Holnap kicserélem az induktivitást, hátha. Nem fazékmagos az induktivitás. F0 = 495kHz körül FCal = 360kHz körül. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Nem került fémdobozba, még csak egy lézervágott előlapot kapott plexiből, ha minden rendben akkor terveztem folytatni a dobozolást.
A csatlakozók profi banánhüvelyek 1,5mm^2-es vezetékkel vannak a panelra bekötve. Az induktivitás valami kisebbfajta SMD-nek tűnik. Valami nagyon nem jó ezzel a panellel. Pont azért vásároltam LCM3-at, mert nem volt időm építeni, mérnem kellett. Mivel ma sem sikerült feléleszteni az induktivitás mérést, így terveztem egy sajátot. Komparátoros LC oszcillátor + atmega168. 40mOhm-os induktivitás és 1%-os referencia kondik. Egy hevenyészett univnyákos próbán is meg tudtam mérni egy 3 centis vezetékdarab induktivitását is és tized pF pontossággal "reszelt" 0.1%-os etalon kondit is. Most a célnak ez megfelelt, de jó lenne feléleszteni az LCM3-at is.
Ez elég rosszul hangzik:
Idézet: „kisebbfajta SMD-nek tűnik”
Olyan 12-13mm-es négyzetes induktivitás. Gyanús volt nekem is, mert a most "tákolt" teszerintemen a 100uH-s 0.04mOhm-os induktivitás egy d18-as toroid.
Dehát nem vontam kétségbe, nem ismertem korábban az LCM3-at, és hogy az korábban milyen alkatrész értékekkel-méretekkel volt "forgalomban". A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Mi a baj a fémdobozzal? Nekem mondjuk nem a 3-as van hanem valami régebbi típus, és tökéletesen működik fémdobozban.
Csak tippelek, okosabbak majd hozzátesznek vagy megcáfolnak: ha fazékvasmagod van, akkor kb. semmi, ha ilyen nyitott tekercses, mint amivel a KIT készült, és túl közel van a fém a tekercshez, akkor befolyásolhatja a mérést.
Sziasztok! valaki nem tenné fel az LCM3 mérő műszernek a PIC-be programozandó Hex fájl-át?, meg szeretném építeni és már csak ez hiányzik!. Köszönöm!. Erröl lene szó
Lapozz a linked 7.oldalának végére és megleled..
Szia!, tudom hogy ott vannak, de nekem így jelenik meg ha rá klikkelek, nem tudom miért?. Valamiért nem hex fájlban jelenik meg, és nem tudom le tolteni!.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
File Save As?
Üdv mindenkinek az oldalon! Valaki megépítette már ezt?? Bővebben: Link Érdekelni a személyes tapasztalat. LCM-3 műszerem van, ami kifogástalanul működik évek óta.A frekvencia számlálás miatt szeretném megépíteni elsősorban.De ha már építek egy freki mérőt, egy kalappal kaphatok több hasznos funkciót is.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Ez frekvencia méréshez nagyon silány... iszonyú pontatlan (1%) és érzéketlen (5V)
Inkább egy valódi 6-8 digites több méréshatárú frekimérőt javaslok..
Értem, és köszönöm!! De amúgy az L. C, és ESR mérése hasonló mint az LCM-3. Lehet ,hogy érdemes lenne már csak azért is megépíteni, hogy össze lehessen hasonlítani a mérési értékeket. Mondjuk ez sem egy etalon műszer.
Keress egy kicsit a topikban. Sokan megépítették már, olvashatod a véleményüket. Csak demo verzió tölthető le a honlapról, a normál verzió fizetős.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |