Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Igen az iskoláknak eléggé az, hogy olyasmit tanítanak amire semmi szükség és az irodalom szépsége helyett magoltatnak. Vagyis, ha nem azt mondod amit a könyvben írnak akkor már max 3-as lehet. (Erre írtam, hogy megbuknának, mert mást sem hallok: ez a könyv így rossz meg úgy rossz, ez belőlem nem ezt az érzést váltja ki stb...).
Az írásuk jó és ha egy irodalmár meglátja elégedetten vonja fel a szemöldökét, hogy ez igen. De az érettségin ez semmit sem számít csak a magolás. Illetve sokszor a saját verseiket sem tudják kívülről elmondani, de ha elő kell adni egy JÓ verset akkor úgy tudják előadni, hogy valóban azt érzed amit a költő érzett amikor írta. A helyesírásnál pedig szintén hasonló probléma: nem tud egy ember fejben tartani 5000 féle rendhagyó soha nem használt szót ahogy az iskolában elvárják. Nem írják a lesz-t két sz-el, de, ha egy földrajzi nevet kell leírni bizony sokan kinyitják a helyesírásunk-at. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
A helyesírás javarészt olvasottság kérdése. Persze manapság csak a NET-en olvasnak az ifjak, ami viszont inkább rontja az erre való képességet. Ráadásul a mai könyvek jó része is számítógépes szövegszerkesztővel készül, ezért a helyesírás ellenőrző program jóságán múlik mennyire jó ilyen szempontból. Sajnos azt kell mondanom ez is elég siralmas manapság. Harminc évvel ezelőtti könyvekből még lehet ezt a képességet fejleszteni, bár néhány dolog azóta változott.
Nem tudom, én nagyon-nagyon sokat olvasok és minőségi könyveket, de a helyesírásom csak romlik.
Talán azért, mert már szóképeket használok nem pedig betűket olvasok így nem is figyelek oda a helyesírásra csak akkor amikor durván eltér a megszokottól. A szabályokra már nem emlékszem hiszen 20 éve tanultam és arra nincs ideje az embernek 12 óra munka után, hogy még a régi nyelvtan könyveket is olvasgassa. A piszkozat-ellenőrzés-tisztázat vagy hogy mondják meg nem fér bele a mostani munkatempóba. Az utóbbi időkben pl drasztikusan leromlott az egybe-különírjuk része. Már gondolkodnom kell, hogy mikor hogyan kell valamit írni. Hiába olvasok napi 2-3 órát is jó és igényes szépirodalmi könyvekből...
Hűha, jó régen írtam ki ezt
![]()
Igen, én is erre jutottam csak zenei pályával kapcsolatban.
A lányomnak pl nem fogom leharapni a fejét, ha 2-es lesz fizikából, mert neki az nem fontos csak az idejét veszi el a fontosabb dolgoktól (pl a napi 4-8 óra hangszeres gyakorlástól ![]() Amúgy véletlenül akadt meg a szemem a hozzászóláson, de végül is "örökaktuális" téma ahogy elnézem.
Az én helyesírásomat is rontja a NET sajnos, de próbálok küzdeni ellene. Elég sokat ülök a gép mellett és olvasási kényszerem van, mióta olvasni tudok. Azért a helyes írásra való törekvés szerintem az alap műveltség fontos része. Ha valaki meg költőnek tartja magát, szerintem minimum elvárás lenne.
Végre valaki ugyanúgy áll hozzá mint én
![]() ![]()
Nem értek egyet veled:
Helyesen írni meg lehet tanulni, de olyan műveket létrehozni, mint amiket a költők/írók alkotnak nem. De elég, ha Beethovenre gondolunk aki süket volt és úgy is tudott komponálni. Pedig egy zenésztől elvárás lehet, hogy legyen jó hallása..... ![]() Sőt nézd meg egyik kéziratát, nem szép, talán alig olvasható és biztos van benne olyan "hiba" is amitől egy szolfézs tanárt kiver a víz. Csak hát említett tanár nem biztos, hogy össze tudna rakni egy olyan művet, mint Beethoven..... Ha valaki kitalál egy szép verset akkor 100 olyat talál aki azt helyesen le tudja írni, de hiába van 100 jó helyesíró nem biztos, hogy van közöttük akár egy is aki alkotni is tud olyan szinten. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Szervusztok!
A helyesírási készség, adottság, de fejleszthető (csak akarni kell). Épp olyan mint a nyelv-érzék; vagy van, vagy nincs, de ez utóbbi nem fejleszthető. Én több mint 50 éve tanultam a helyesírást, és gyakran érzek szinte fizikai fájdalmat, az itt látható némely szösszenet olvasásakor. Lehet, olvasni sem tudnak, mert a fórum-szabályzat mintha nem is lenne, úgy rondítanak bele szép nyelvünkbe (és a fórumba). Az alapműveltség lényegi része a helyesen írás, fogalmazás. Aki nem tudja, az meg sem érti, amit elolvas. Ezt csak sok olvasással lehet fejleszteni (persze nem a 'cset'-en, és hasonló oldalakon, amikből egyre több van, súlyosan fejlesztve az általános műveletlenséget), és 'sajnos' csak a "klasszikus"-okkal. A "helyesírás ellenőrző" nem ismeri az összetett szavak szabályát, az igekötő írásmódot, és sok mindent, ezért ELOVASANDÓ az irományunk, mielőtt továbbítjuk! Én lassan gépelek, de még így is utólag veszek észre hibákat (többnyire betű-kihagyást,- cserét vagy mondat-tagolást). Némely 'kolléga' visszaszól: az ő problémája fontos, nem a helyesírás! Aztán reklamál, mert nem kap választ; pedig csak nem értjük, mit akar. Üdvözlettel: Kálmán (nem nyelvtanár) ![]()
Alapvetően egyetértek veled, minden iromány "elolvasandó", mielőtt közöl(küld-)jük. A nyelv-, vagy bármely egyéb -érzék igenis fejleszthető, ez az igazi tanulás (+gyakorlás), persze megfelelő módszerekkel.
Üdv: egy kortárstól. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Beethoven nem süketen tanult komponálni. Az igaz, hogy öreg korára megsüketült, de nem felejtett el semmit. Sosem lett volna az aki ha süketnek születik. Szóval az írás is egy szakma, anélkül hogy valaki megtanulná az alapjait nem lehet magas szinten művelni.
Ellent kell mondjak: Apám 3 évig volt orosz "malenki robot"-on, 30 szót nem tudott elsajátítani összesen, nyelvérzéke nem volt. Örökölte az öcsém, és az öcsém kisebbik fia is. Anyám, bátyám, én úgy tanultuk az idegen nyelvet, hogy oda se figyeltünk. Valamint jó helyes írók voltunk.
![]()
Én egyenesen felkiáltok a gép előtt kínomban, mikor olyan hozzászólásokat próbálok elolvasni, amikben a szavak számánál is több hibát ejt a xxxxxx. (nem mondom ki)
![]() Néha pedig nem bírom megállni, hogy ne javítsak bele pirossal, (pedig elég sok időmet elveszi) mert úgy gondolom, valami szégyenérzet csak ráviszi a nagyobb odafigyelésre. Sajnos ez az igénytelenség, mára már rettenetesen elharapódzott e-téren. Említették imént, az egybe, különírt összetett szavakat. Nos, ez a mindent különirkálás, mostanában rettenetesen elburjánzott.
Sajnos az FF helyesírás ellenőrzője is gyakran külön íratná az összetett szavakat.
hali valaki megtudná mondani hogy a kazetta milyen hangsávon volt felruházva?
Ez egy kicsit bővebben, mert nem értem.
Nagybetű, írásjelek?
![]()
pl: a CD-re 44100KHz frekin lehet föltenni a zenét, kazettára ez a szám mennyi lehet?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
CD -n digitális rögzítés van, 44.1KHz mintavételi frekvenciával. Kazettán analóg, tehát itt nem létezik mintavételi frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Engem is zavar, de főleg az ha az igét és az igekötőt külön írják. Pl "el megyek", "meg néztem".
Alapvető nyelvtani szabályok. Legyen az határon inneni vagy határon túli. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Lassan másik netet kellene nézni, de rendszerint ezek a válaszok jönnek ki:
Idézet: „Nos, ez a mindent különirkálás, mostanában rettenetesen elburjánzott.” Az igazat megvallva, ezzel nekem is gondjaim vannak néha ![]()
Sziasztok!
Szerintetek miért van az, hogy akármilyen baseball sapkát hordok, 1 perc után fáj a fejem, és a szemem?
Szerintem azért, mert a szükségesnél 2 számmal kisebbet hordasz, amit ráadásul lehúzol a szemedbe!
A méret okés, már 4. különböző sapkánál ez volt a gond, olyannál is, amit állítani lehetett, olyannál is, aminek fix volt a mérete...
Aki nem tud helyesen írni az is tud olvasni és meg is érti amit olvas.
Példaként említeném egyik volt osztálytársam: fél oldalon 62 hibapont, de szín ötös volt történelemből, magyar irodalomból. Nem tudott helyesen írni, de a műveltsége sokkal magasabb szinten volt, mint azoknak akik húdejóltudokhelyesenírni, de csak azt ![]() Ez az itthoni oktatás hozománya nem egyszerűsíti a dolgokat, hanem bonyolítja és érvényesül az aki tudja csinálja aki nem tudja tanítja elv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |