Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   242 / 309
(#) nagym6 válasza Schnitt hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Az olló két újjal használva könnyebb, praktikusabb. Nem az egész tenyerem mozog mint fogónál, csak a két ujj. Van fogóm is, de ollóval fele fáradtság, dupla sebesség.
(#) Schnitt válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

És a másik 3 ujjaddal mit csinálsz, uborkát gyalulsz ?
Egyébként a nyitórugós fogókat nem muszáj marokra fogni, a rugó ellenállása megtartja a mutató és hüvejkujj közt is, csak a nyél kényelmesebb, mint az ollóban a lyuk.
(#) pinyó39 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Több kisüzemben láttam amikor nem vették elő a gépi alkatrészhajlítót, vagy nem volt kritikus a láb hossza a forrasztás előtt, hogy Fiskars (lehet nem írtan jól) csontvágó ollóval vágták a hevederezett alkatrészeket napokon keresztül ( két ember gyorsabban vágta mint a kis alkatrész előkészítő gép).
(#) Attila86 hozzászólása Szept 4, 2013 /

Most olvasom hogy szó volt az SMD alkatrész-tárolásról. Nos mondhat nekem bárki bármit, szerintem messze a legeslegjobb SMD tároló ez:
(#) Schnitt válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Szia!
Ehhez a boxhoz tudnál egy hazai forgalmazót mondani?
Előre is köszi.
(#) Attila86 válasza Schnitt hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Szia!

Sajnos nem, Ebay-ről vettem.
(#) karesz01 hozzászólása Szept 10, 2013 /

Végre hazajött lesz dolga a házamban, és persze az új műhelyben!MILWAUKEE PH26X
(#) zolika60 válasza karesz01 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Reklámban jól néz ki.
(#) Collector hozzászólása Szept 10, 2013 /

Kissé más jellegű szerszám, de síkok készítésekor jól jön, első ütőkésem egy törött marófejből
(#) nagy hoho válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Jó az ötlet!
Hasonló esetem volt, egy 15 mm-es alu.lap élét kellett a Tiedhez hasonlóan megmunkálni. A késtartóba nem fért bele ezért a tokmány pofák közé fogtam be lapjával, a kést a késtartóba. Szépen leesztergáltam, gondoltam veszek még egy fogást. Na azt nem kellett volna. Az ütések hatására az alu.lap kilazult és beakadt a késtartóba. Olyan ütést kapott, hogy a tokmány mögött deformálódott a főorsó és 2 - 2,5 mm-t ütött a tokmány. Azóta ezt a módszert nem alkalmazom.
(#) Alkotó válasza Collector hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ez a szerszámbefogás több mint bizonytalan. A hátlap szemre 10mm lehet maximum, ami semmiképpen sem egy stabil megfogás.
Ha már ilyet akarsz, akkor kell egy stabil befogó rész, amibe célszerűen többféle szerszámtest is befogható, és ezt az egész aplikációt kell felcsavarozni a tárcsára. És mivel a tömege is jelentősebb lesz, a másik oldalra meg egy egy ellensúly-sonka kell, ami jót tesz az eszterga fórsó csapágyának.
(#) Collector válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Eredetileg nem a tokmánytárcsára akartam tenni, de tesztelésre nem volt rossz. Egyelőre nincs komolyabb munkám vele, ezt a vasdarabot is csak 0,1mm-enként szedtem le, kis fordulaton. Ennek annyi előnye van, ha valami beakad, vagy az él tönkremegy, akkor max letörik a késszár, de a főorsócsapágyak nem sérülnek meg tőle. Őszintén szólva meg is lepődtem mennyivel szebb felületet ad, mint egy sima maró, így első próbálkozásra
(#) Collector válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Igazából egy videót láttam a youtubeon, ahol így csinálta meg az illető (annyi különbséggel, hogy 45 fokos szögben állt a főorsó tengelyvonaltól a kés nála), és kis fogásokkal szépen vitte az anyagot. Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy akkora síkot lehet vele csinálni, mint amekkora elfordulási lehetőség van az ágyazat felett.
Milyen átmérőjű volt az a főorsó?
(#) karesz01 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Valójában is nagyon megtetszett! Könnyű,sokoldalú, de majd viselve válik!
(#) nagy hoho válasza Collector hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

A főorsót nem mértem meg. Egy kis 1 méteres pad.
(#) hunhorvath válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Valóban, azon az öntvény tárcsán kicsit közel van a széléhez, de a kiesztergáló szerszámok amibe az a kés való azok sem sokkal erősebbek. Tudni kell hogy kis fogások kis előtolással, ennyi a titok. Néha kell egy kis kreativitás a műhelybe. Én nemrég csőáthatást martam korlátcsövekbe, hogy a szerszám a tokmányba volt fogva, a cső meg a késtartóba. Szép lett és precíz. Meg még sorolhatnám a nem rendeltetés szerű használatot...
(#) nzozz hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok!
Mi a különbség a spline és az "univerzális"-nak nevezett dugókulcsok közt a gyakorlatban? Az univerzálisnál (nem tudom annak mi a rendes neve, a webshopban így volt leírva) EZEK a csavarfejek vannak.

Köszi
(#) SzervízMacska válasza nzozz hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ami mindenhez jó, az igazán semmihez. Csak tönkre teszi, lenyalja a csavarok fejét. Akár kombinált fogóval is tekergetheted ezzel az erővel...
(#) Schnitt válasza nzozz hozzászólására (») Szept 13, 2013 / 1

Dugókulcsból abban bízz, ami sima hatszögletű belülről. Hagyományos forma jó anyagból = örök élet + 20 év.
(#) nzozz válasza Schnitt hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Csak 6 szögletű, rendben. Érdemes hosszítottat venni? Lincos megfelelő minőség szempontjából?
(#) zolika60 válasza nzozz hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Az igaz, hogy a hatszögletű tartósabb, de egy jó minőségű univerzális meg több csavarhoz jó. Az igazi az, ha mindkétféle van a háznál. Persze a kihasználtságát csak te tudod.
(#) Doncso válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szerintem csillagot a csillaggal, hat lapot a hat lappal, és akkor sokáig örül az ember.
(#) nagym6 hozzászólása Szept 13, 2013 /

Nehezen lazítható hatlapú csavarfejekhez csak a hatlapú dugókulcs jó. A sokszögű (6-nál több) lekerekíti a csavarfejet, ezután lesz bonyolult a dolog. Autószerelők csak ilyennel dolgoznak.
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

És ha szűk helyre kell benyúlni, ahol csak pár fokot tudsz fordítani?
(#) zolika60 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Így van, de ha csak az egyik áll rendelkezésre, akkor sajnos lehetetlen.
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Az inkább a racsni jóságán múlik.
(#) szamóca válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Sokszor a racsni sem fér el, csak a csillag, vagy a villáskulcs. Ekkor megy a k. a-zása aki kitalálta ilyenre.
(#) Doncso válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nekem mindig rossz élményeim voltak a sokmindenre jó szerszámokkal, ami mindenre jó az igazából te is tudod, hogy semmire se jó. Ezért inkább azt vallom, hogy legyen egy szerszám egy valamire jó, de azt bármikor bármeddig tudja. Ha spéci csavarról van szó, akkor azt akkor és ott meg kell oldani, azért nem vennék univerzális 13-ast, inkább hatlapfej.
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Legalább a meglazításhoz a hatszögű. Mert ha ott lekerekíted? A hatszögűnél a dugónak a hajtószárba csatlakozó négyszög része olyan szögállású a -másik fele- hatszöghöz képest, hogy itt a négyszögnél másik pozícióba átrakva kis szögeltéréssel újra rámegy a kulcs a csavarfejre.
(#) Alkotó válasza Schnitt hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Konkrétan dugókulcs ügyben nincs tapasztalatom, de "zárt-villáskulcs" (ezt hívják többen csillagkulcsnak) kapcsán jól utána néztem a dolognak. Azt feltételezem, a dugókulcs működése teljesen azonos ezzel, csak annak nincs saját nyele, mert más módon forgatjuk.
Ebből gyakorlatilag nincs is olyan ami hatszög lenne, hanem ettől eltérő a "figura". És mint azt sejteni lehet, éppen ez a "figura" a dolog a nyitja. A történeti hőskorban, simán elforgatták 30°-kal a hatszöget, és az így kapott 12 szöget préselték a szerszámba, ami valóban erősen terhelte a sarkokat, és e miatt mondhatjuk, hogy joggal alakult ki az idegenkedés. Csakhogy elég gyorsan rájöttek a hibára, és egy zseniális elme kitalálta a megoldást, amit ma már minden magára valamit is adó szerszámgyártó alkalmaz.
(Kerestem egy informatív videót, de nem hirtelen találtam, ezért megpróbálom magam megfogalmazni a lényeget.) Ezek a kulcsok olyan geometriával rendelkeznek, amik nem a csavar sarkát támadják meg, hanem a lapját, méghozzá annak kb. az 1/3-án. Ez nem hangzik biztatóan, de hihetetlen találmány, ugyanis mikor egy nehezen kiszedhető csavar fejét kínozzuk vele, akkor a támadó-ívek kismértékben deformálják a csavar hatszögét. És innen már sejthető, hogy ez a deformáció nem tudja a hatszöget lekerekíteni, mert minél jobban belemélyül a felületbe, annál inkább kitolja a sarkot, annál stabilabban támaszkodik, tehát szinte javítja az elnyűtt fejeket (amiket éppen a villáskulcsok szoktak tönkre tenni).
Ezt a tényt tovább gondolva, nekem szimpatikus ha ilyen elven működő dugókulcsok is készülnek.
Következő: »»   242 / 309
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem