Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
A Lincos-t nem ismerem, nincsen tőlük semmim.
Ami elérhető áron jobb minőség az általam ismert dugókulcsok közül, az a Yato, a Fortum, a Mannessmann, nekem Matador van, ami picit drágább, de törésgari van mindenre, a racsnira de az is elbír 115 kilót (tesztelve), aztán a walther, gedore, beta, itt már a csillagos ég a határ árban. Hosszított készlet nekem 1/4" méretben van (ez a racsni négyszögmérete), ott hasznos, de nagy csavaroknál még nem találkoztam olyan mélyen ülő, vagy hosszú szárú csavarral, ami indokolta volna. Ha esetleg van az autódon ilyen csavar, azt a méretet megveheted külön is, darabra, (pl alufelnihez), de szerintem készletben felesleges.
A hagyományos hatszöggel nincs különösebb probléma. Még akkor is fogja-forgatja a csavarfejet (deformálás nélkül), amikor a csavar szára elnyíródik, azaz beszakad a csavar.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Ezt szeretjük gondolni, de valójában szó sincs erről két ok miatt:
1. Ahol erők vannak, ott biztosan vannak deformációk is. Az már más kérdés, mekkora a mérték, és rugalmas vagy maradó deformációról van szó. Akkor válik a téma kényessé, ha a maradó deformáció hatására olyan alakváltozás jön létre, ami elősegíti a szerszám átfordulását. 2. Remekül működik a hatszög mindaddig, amíg azt előttünk valaki meg nem gyepálta. Ha a fej sérült, akkor már más a helyzet, simán belefuthatsz az átfordulásba. A fej leszakadása, tapasztalatom szerint akkor szokott bekövetkezni, ha már a meghúzáskör a nyúláshatár közelébe sikerült a csavar anyagát előfeszíteni (ez kimondottan kerülendő a kötések tervezésekor), vagy pedig " begyógyult" csavaroknál, ahol pl. a korrózió miatt olyan mértékben tart a menet, aminek oldásához szükséges erőt nem tudja a csavarszár elviselni.
Értem, miről beszélsz, láttam már olyat.
De a hatlapban még sohasem csalódtam, és a minősége alapján engem kiszolgál a készlet, ha el nem hagyom, vagy valaki trombitának nem nézi, így jó eséllyel nem lesz "figurás" kulcskészletem. Az enyém sem sarkos hatszög egyébként, a sarkok ki vannak mélyítve rádiusszal, hogy repedés ne indulhasson meg. Így néz ki: Bővebben: Link
Na mondjuk így megközelítve már szimpatikus a sokszögű dugófej is.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Hmmm... Ezekszerint az enyém dinamic drive, nem hagyományos hatszög.
Bár a hagyományosnál a rajzot kicsit túlzónak érzem, legalább egy mérettel kisebb a csavarfej, mint a kulcs, de a lényeget megmutatja.
Remek darab, a geometriája tökéletes. Jó racsnis hajtószárral bármit megoldhatsz vele.
Ezt próbáltam szavakkal megfogalmazni. Nagyon informatív az ábra, sokkal többet ér mint az Én szöveges leírásom.
Én az ilyen extrém helyzetekre vettem magamnak ezt a készletet nem volt még olyan berohadt csavar amit ne tudtam volna vele kiszedni!
(na jó volt egy M16-os de az sajnois nincs a készletben!)
Csináltam róla 2 képet, hogy normálisan látszódjon.
Még tervben van egy racsnis csillag-villás szett beszerzése, azzal együtt már tényleg kb mindenre lesz megoldás. Karesz01 által linkelt készlet nagyon szimpatikus, utánaolvasok, mit tud a szerkezet.
Legyél megfontolt a beruházások terén. A csodának kikiáltott dolgok ritkán hosszú életűek. Inkább célozzák a vizuális hatást és a pénztárcát, mint egy-egy probléma jó megoldásának elérését. Természetesen semmit sem tudok Karesz01 videóján bemutatott kulcsról, nem is célom azt minősíteni. De a racsnis csillagkulcsból már láttam párat, volt a kezemben is néhány típus, és a fényes külsőn kívül semmi jót nem tudok róluk mondani. Az áruk nincs arányban az ígért tulajdonságaikkal. Inkább nevezném érdekességnek mint a szó szoros értelmében vett szerszámnak. Talán nem véletlen, hogy szerelő műhelyek falán nem látni ilyesmit.
Nagyon szép kilcskészletek vannak, de gyakorlati tapasztalatom szerint a legjobb villáskulcs a kalapács. Egy csavarfejet bármivel megfogva és vagy a csavart, vagy az általa összefogott anyagot a csavar közelében kalapáccsal megütve, azonnal meglazul a kötés. Nyitófeszítés alatt kell tartani a csavart és úgy ütni.
Ez tényleg zseniális szerszám... 30 fokot forgat vele a használója, és közben 6 teljes menetet fordul az anya. Ilyen nekem is kell!
Nem értettél félre valamit? 30°-os forgatás hatására, 1/12 kört fordul a csavar. Ha valóban 6 menetemelkedésnyi ki-be hajtás a cél, akkor ahhoz körönként 12 db ilyen mozdulat kell, azaz 12x6=72 mozdulat.
A videó eleje van egy kissé eltúlozva, szerintem erre gondolt.
Ez a videó nem kicsit van eltúlozva.
Kb. TV shop kategória, nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek. De amit így reklámoznak, hogy egy száz éve működő szerszámot teljesen idióták kezelnek... Pl. itt Amit meg nzozz linkelt az is egy nagy baromság. Mert pl. egy 12-es csavarra rárajzolnak egy 13-as csőkulcsot és így akarják beállítani hogy az alig fogja a csavart... inkább azt sajnálom aki elhiszi.
Az animációval semmi bajom, inkább az a gond, ha nem a csodakulcs van a kezében akkor mintha becsukott szemmel csinálná.
Ha pedig a rajzot pontosan késztette volna el, akkor nem lett volna elferdítve a valóság és látszott volna, hogy a sima kulcs is jól felfekszik a csavaron. És azért beszéltem csúnyán, mert hányok attól amikor a marketingesek a elferdítik a valóságot azért, hogy el tudják adni a saját vackukat. Idézet: „Ha pedig a rajzot pontosan késztette volna el, akkor nem lett volna elferdítve a valóság és látszott volna, hogy a sima kulcs is jól felfekszik a csavaron.” Ha ezt komolyan gondolod, akkor nem érted a lényeget. A kulcs és a csavarfej között mindenképpen van hézag, mert ha az precízen illeszkedne, akkor nem tudnád gyorsan rátenni és levenni. A hatszög a hatszögön elfordítva BIZTOSAN a sarkot tudja csak támadni, kizárólag ott adja át a forgató nyomatékot. Szemben a másik megoldással, ahol eleve bekalkulálták a hézagot, könnyen feltehető a szerszám, és elfordítva feszül be, és a sarok mellett viszi át a nyomatékot. Sőt ha az erő hatására deformálódik a csavarfej, akkor ez is tovább növeli az átadható erőt.
Ahogy Alkotó mondja van hézag, 2 tizednek kell ott lennie, bár ez is méretfüggő, valami nagy fejnél volt ennyi. A wera márkáról annyit hogy tényleg megéri az árát, a hirdetés még ha humbuk is de ez a márka ott van a szeren. Van T15 ös T kulcsom tőlük, eddig még nem halt meg pedig a "3 as imbusz" helyettesítésére is használva van. Ha lehet ezt a márkát preferálom. Bár ez a kulcs jónak néz ki azért kellenek vékony kulcsok is. Amúgy anyagminőségre ad a gyártó, bizonyíték a torx kulcsom, lassan 10 éve szolgál. Ebből 4 év volt napi szintű ipari használatban.
A "dugós kulcsok" műhelyekben is napi használatban vannak. A beta megszakadt a mannesmann nem. Persze a 10 éve gyártott, ma már nem biztos hogy ilyen jó. A legjobb bizonyíték arra hogy van meg életképes hogy a mezőgazdaságban dolgozó sógoromék napi szinten használják. A dicsért márkán már volt olyan hogy ugrálni kellett hogy a csavar lazuljon, persze hosszabbítóval. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Hézagnak kell lennie, de a képre nézve bármelyik műszaki szemlélettű ember megmondja, hogy 1 számmal nagyobb hagyományos csőkulcs van a csavaron.
Vagy csak nekem tűnik fel? Ellenben a reklámozott dynamic drive szerszám érdekes módon már precízen illeszkedik.
Igazad van. A rajzok túlzók, de a szemléltetett hatás működik, ha nem is olyan hatékony.
Én el fogadom a pozitív és a negatív kritikát is!
mikor az embernek rövid a keze és nyakig olajos,esik az eső, fúj a szél, és csak érzi hogy hol van a csavar akkor nem mindegy hogy leesik e a kulcs a a csavarfejről vagy sem.Nem olcsó de a jól bevált dolgokért nem sajnálok pénzt kiadni amivel tudom hogy a drága időt lehet megspórolni! Nekünk a cégnél napi használatban van nekem a szervíz kocsiban és műhelyben egyaránt. 5 éve nyövöm nap mint nap,télen nyáron hóban fagyban de tényleg a szó szoros értelmében. Semmi negatívat nem tudok róla mondani. Úgy mint a wera bit készletemről,az imbusz és torx készletről,a bit behajtókról és a csavarhúzókról nem is beszélve! A két dugókulcsomban sem csalódtam,mint a képekben is látszik hogy milyeneket használok. Nem akarok egy darabig szerszámra beruházni,azon az elven vagyok hogy egyszer de jót! Ez még egy töredék de ha kész az új műhely (1-2 év) akkor majd rakok fel fotót! üdv mindenkinek
Látom, Te szerszámdobozt gyűjtesz. Annyi mindent mutogattatok mostanság, hogy nekem is kedvem támadt néhány szerszámot kézbe venni. Ezért előkotortam egyik kedvenc kincses ládikámat. Íme:
Minek ekkora beruházás, ha nem használod a szerszámokat? A képen lévő szerszámos láda, és a tartalma még sosem dolgozott. Ez egy díszdoboz, viszont annak elég költséges.
Egy rendes szerszámos doboz (tudnék ilyen képet mutatni), nagyon nem ilyen. A kalapács nyele olajos a szerszámokon látszik a fogás nyoma, másmilyen a rend, hiszen azt nem a gyűjtőszellem hanem a logika alakítja ki, elkerülhetetlen a doboz belső piszkossága, csavarok-rugók-zsirzószemek-pneumatika csövek-kábelek-biztosítékok-kötegelők-kiflicsücskök-döglött bogarak-kinyomódott paszták- és még egyéb apróságok tömkelege van benne. Illetve mindenki használ saját készítésű vagy átalakított eszközöket, amiknek szintén semmi nyoma nálad. Idézet: „kedvenc kincses ládikámat.” ITT a válasz ...
Ami azt illeti, tényleg kicsit kusza ami bele van szórva (nem tudom ezt szépen elrendezettnek mondani :yeahright, de a döglött bogaras, kiflis, olajos, ragasztós dolog nem egészen igaz Ismerőssel ha dolgozunk, neki is rendbe van a doboza, de ott az olajtörlő rongy, WD40 és egyéb olyan amin látszik, hogy használt, nem csillog ennyire.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |