Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én azért elmondom még egyszer:
- Bemenő jel a Channel A aljzatba ; - Ha van rajta BRIDGE kapcsoló akkor azt On állásba kapcsolod ; - A hangsugárzót ( általában 8 Ohm impedancia kell minimum) pedig a kimenet BRIDGE jellel összekötött kapcsaiba (általában pirosak) kötöd be, mást nem kell csinálni. Ja de igen, bekapcsolni és hangerőt adni neki....
Reméljük ráköt 2db 4 ohmos hang(falat)sugárzót párhuzamosan, mer mijjen fassentossan szól ugye....
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Üdv.
Afelől érdeklődnék, hogy ebben a kapcsolásban: Bővebben: Link a darlington hídból lehet-e többet párhuzamosan kötni? Ha igen, milyen komolyabb változtatásokat kell eszközölnöm a kapcsoláson? (kb. 200-300W rms-t szeretnék belőle kihozni 8 ohmon) A válaszokat előre is köszönöm.
Lehetséges szerintem (bár ezt a fórumtársak jobban tudják...szóljanak ha valamit rosszul mondanék),de először is mekkora RMS-el rendelkező hangsugárzóhoz kéne az erősítő áramkört átalakítani?
A hangsugárzók (2 db) teljesítménye: 300W rms, 600W peak 8 ohm-on, szélessávban.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Üdv! A darlingtonok párhuzamos kapcsolása önmagában nem növeli a 8 ohm-ra leadható teljesítményt. Ha felidézed tanulmányaidból a P=U2/R képletet szembe ötlik, hogy nagyobb teljesítményhez magasabb tápfeszültségre lesz szükség. Az általad megcélzott teljesítményhez +/-70V kéne. Szerencsére nem kell veszkődnöd a kapcsolás átszabásával, mert a világháló bővelkedik a 300W-os erősítőkben. Bővebben: Link.
Szia Reloop,összeraktam a fadobozos végemet,zaj abszolúte 0,olyannyira hogy megijedtem hogy valamit nem jól kötöttem be,de tettem rá jelet és szól hiba nélkül.A fesz 75vDc amiről megy.De lenne kérdésem,a ventilátornak és a kopp gátlónak 2db egyenként 25w ellennel oldottam meg,amiknek az értéke sorba kötve 90R,és igy melegszik,az nem baj ugye?Olyan 40-45 fokos lehet kb.A potikat kihagytam nem kell az.A vezetékek még nincsenek elrendezve,elfogyott a kötegelőm,de megcsinálom normálisan,és mérő vezetékek lógnak még benne,de azok úgyis mennek ki belőle.
Köszönöm
Szia! Gratulálok a sikeres munkádhoz!
A 75V és a 12V különbözetét óriási pazarlás hővé alakítani. Úgy látom toroid trafód van, nem tudnál pár menetet hajtani az egyikre 9-10VAC értékben?
Szia sajnos nem tudok tekerni,a közepébe a felfogatása,és kivan öntve műgyantával,24vDc kellene,de nézem folyamatosan,egy bizonyos foknál nem melegszik talán jobban.Emlékszel régen evvel a végpanellel kínlódtunk a gerjedés miatt,most nem tapasztalom egyáltalán,tényleg síri csend van.Lehet a trafók miatt,van egy külön tekercs árnyékolásnak,ami ki van vezetve a trafó fém talpára 1-1 szállal.Igaz ez a toroid műszerekhez készült,megboldogult Mech.Labor.A kimeneti egyenfesz most 0.4mV ami jó szerintem,a használt csatornán,a másik felén -0.01mV.
A borda jéghideg nem melegszik a végfok. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Gáborom, ugye nem az a kis fekete graetz a toroid tetején látja el az egész kócerájt?
Sziasztok! Az Onkyo TX-SV373 erősítőmmel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket. Alapvetően jól működik, de a hangerővel van némi gondom: ha a beépített tunert hallgatom, akkor a hangerő elegendő, ha -52 dB-en van (a teljes skála 0 dB-től -60 dB-ig tart, a -60 dB a leghalkabb - ez valószínűleg számotokra egyértelmű, nekem még gondjaim vannak a dB értelmezésével ). Ha bármilyen külső forrásból kapja a jelet, legyen az STB, DVD, HTPC, bármi, akkor jó pár görgetést kell végeznem a hangerőszabályzón, kb. ugyanazt a hangerőt -30 dB-en kapom. Természetesen ha innen visszakapcsolok a beépített tunerre, akkor az meg üvölt, mint egy viking harcos... És a másik következmény, hogy ha hangosan akarok valamit hallgatni külső forrásból, akkor még jobban fel kell csavarnom, ergo sokkal jobban zajosodik. A hangfalak jó minőségűek.
Szerintem ez hiba, nem "csak ilyen az Onkyo", ugye? Kecskeméten nincs külön Onkyo szerelő, akihez fordulhatnék, van esetleg valami tippetek, hogy merrefelé kezdjek el nyomozni? Egyébként az erősítő már lehet vagy 8 éves, újonnan vettem, de a kezdetektől ilyen, csak most kezdett egyre több minden lógni rajta, így már zavaró. Köszi a segítséget! Attila
Szia,dehogyis,az csak a venti és a koppgátlónak van,a végfoké,jobbra fent a hütőborda alá van szerelve 30A-os
Akkor jó, már megrémültem. Akkor csak ez a jó recept erre a végfokra, fa doboz és toroid trafó.
Szerintem nem kell kifejezetten onkyo szerelő neked, elég egy normális szerelő is. Kecskeméten biztosan lehet találni egy szakit, aki nem gányol, és beletesz egy potmétert a tuner és az erősítő közé amivel beállítja neked, hogy ugyanúgy szóljon mint külső hangforrásból.
Szia igen,nem tudom máshova tenni,de 5mm alu csíkkal rögzítettem a falhoz,igy talán nem fog felforrósodni annyira
Ilyen összerakva,a venti levegője a tetején távozik,igen intenzíven,és igy az egész dobozt belülről bejárja a levegő
Szia Gáborom! Hol megy ki a dobozból a levegő? Az a két furat elég kicsinek tűnik. Megkéne nézni, hogy ha megemeled a doboz tetejét megváltozik e a venti hangja, fujása. Ha igen akkor kicsik a furatok.
Üdv. Gy
Szia,
Nem hiszem, hogy ez hiba lenne. Egyszerűen ilyen. Elvileg szabványosítva van a készülékek ki- és bemenő feszültsége, valamint a ki- és bemenő impedancia. A helyzet az, hogy ezt senki sem tartja be (kivéve a profi stódiótechnikában használt gépeknél). Az még a jobbik eset, ha egyáltalán ráírják, hogy mennyi az annyi. Ha jól látom, a te erősítőd érzékenysége a lineáris bemeneteken 200mV. Viszont pl. egy CD kimenete 2V-ot ad le a 0dB kivezérléskor. Először is át kellene látnod, hogy a különböző készülékeid adatlapja alapján, a többi műsorforrást kellene egy külön előerősítővel erősíteni, vagy a tunered jelét kellen csökkenteni egy ellenállás osztóval. Az is lehet, hogy extrém ki- vagy bemeneti impedanciái vannak a készülékeidnek. Az egész rendszert kellene áttekinteni...! Ha nem tudsz vele megküzdeni, akkor egy "jó szándékú, hozzáértő hifistát" kellene bevonnod a dologba, aki helyben megszakérti a dolgot.
Szia jön rendesen a levegő kifelé rendesen fúj a nyiláson elég lesz az.Legalább bejár mindent a levegő
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Szia Blasz! Nem akarok okoskodni, de nekem is kevésnek tűnik az a két lyuk a doboz tetején! Ha a ventilátorod nyílását megnézed, az alapból nagyobb felület mint a két lyuké együtt. A befújt levegő így egy "fojtáson" kell hogy keresztül menjen kifelé. Ha kifelé nehezen tud kijönni, akkor bent a dobozban szerinted "bejár mindent"? Szerintem nem, mert befelé sem jut be több.
Én bővíteném legalább annyira a kimeneti nyílást, mint a ventilátoré.
Szia,ha a későbbiekben gondot okoz a kis nyilás akkor keresek valami szakit hogy marjon rá egy nagyobb nyilást,de 5mm alu a teteje,nem tudom szépen megmunkálni,itthoni eszközökkel sajna
Értem az okot! Akkor majd a használat megmutatja úgy is, hogy kell-e! Jó zenehallgatást hozzá
Szia! Jól írtad. Így van. Üdv.
Nagyon köszönöm a részletes leírást! Akkor csak az lesz, hogy keresek egy "jó szándékú hifistát"
Szia nem fogok két hang(falat)sugárzót párhuzamosan rákötni még a te kedvedért sem ! Legyen szép napod .
Szia neked viszont köszönöm szépen a válaszodat így már érthető a kérdésemre a válasz .
Igazán nincs mit! Jó zenehallgatást hozzá!
Ezzel csak négy dolgot akartam mondani:
- nem kell Onkyo szaki - ha valaki ért a villamossághoz, még nem biztos, hogy a hifi jelszintek dolgában is jártas - ha valaki "hifista", még nem biztos, hogy műszakilag is képben van. - a különböző készülékek jelszintjeinek mérése, illesztése, majd a probléma korrekt megoldása elég időigényes. Tehát jószándék is kell, hogy valaki az idejét erre áldozza. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Üdv ma bukkantam erre az orosz oldalra Bővebben: Link
Itt lehet csinálni 1000-500-250-150w d osztályű végfokokat az 500w szeretném megépíteni kétszer és olyan kérdésem lenne hozzá hogy kapcsoló üzemű tápegységet lehet e hozzá alkalmazni ? Ha igen milyet ?
Üdv! Ezt szemelted ki? (nem tűnik D osztályúnak )
Rettenetesen fel kell hozzá kötni a gatyát! A tápegység természetesen lehet kapcsolóüzemű, de az is komoly kihívás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |