Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1409 / 2532
(#) zsolt20 válasza reloop hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Erről van szó.

micropre.gif

(#) Gafly válasza zsolt20 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Én szétszedném kettő részre a dolgot:
- Miért sistereg?
- Maga a belinkelt rajz szerintem hibás, különös tekintettel a kimenetén lévő potencióméterre...
(#) zsolt20 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

És mi a baj azzal a potival?
(#) Gafly válasza zsolt20 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Ilyenféle használatával van gondom. De mindegy, nem fontos...
Meg úgysincsenek alkatrész értékek és hasonlók, tehát...
(#) zsolt20 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Ohh kösz! meg sem néztem a rajzot csak feldobtam. A félvezetők BC550C és BC560C
(#) reloop válasza zsolt20 hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

A Q2 bázis kollektor közé tégy 5-22pF körüli kondenzátort. Az így létrejövő sávszűkítés nem csak zajt, de zavarérzékenységet is csökkent - hátha.
(#) zsolt20 válasza reloop hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Nagyon köszi! Megpróbálom!
(#) tube_dani hozzászólása Szept 17, 2013 /

Sziasztok!
A BEAG AET 453-as keverőerősítő néhány áramkörét felhasználva építek jelenleg egy kis előfokot. Minden pontosan kiszámolva és megtervezve, minden alkatrész megvan.

A bal alsó, 4mV-ot fogadó fokozatból kettőt megépítve fogadja majd egy lemezjátszó sztereo jelét. Ez kerül rá R51, P4 és R58-on keresztül a fent középen lévő fokozatra (4xBC109C, hangszín). Ebből a fokozatból is kettő fog épülni, tehát az egész rendszer sztereoként értelmezett. Egy további, AUX jellegű sztereo jel is jön erre a fokozatra, ugyan így 47k B potin és 47k ellenálláson keresztül a C28-ra. A hangszínezős fokozat a készülék kimeneti csatlakozójára megy. Az egész alumínium dobozba lesz építve.

A kérdések a következők: a hangszínezős fokozat végéről elhagyható az R76-os alkatrész? Tehát a C36-C37 közös pontja mehet a kimeneti csatlakozóra?
Hogyan kell ezt a test-árnyékolás dolgot elkészíteni? Tehát a bejövő jelkábel, a kimenő jelkábel és a panelokat összekötő jelkábel árnyékolását, a panelok testfóliáját, a bejövő DC táp negatív pólusát, valamint a doboz fémházát hogy kell összekötni, hogy minden a helyén legyen és ne legyen földhurok?
(#) reloop válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Szia! A kérdésednek az Amatőr keverő című téma adna igazi otthont. Dióhéjban írnám le a meglátásaimat.
A RIAA korrektor és a vonali bemenet hatalmas leosztást kap a potik előtti ellenállássok által, hogy lemenjen a mikrofon előerősítő szintjére. Ha nem használsz mikrofont, R51-54 akár el is hagyható. Ebben az esetben T11,12 erősítését vissza lehet nyírni, kellemesen csökkentve az alapzajt.
Az R76 elhagyható. Az volt a feladata, hogy túl alacsony impedanciás külső terhelés ne csökkentse a belső erősítő hangerejét.
A testvezetéket, mivel azonos a jelfölddel, vezesd a jel irányával ellentétesen, tehát: táp > hangszín > potik > korrektor > bemenet. Ideális lenne a RIAA-tól testelni a házat, de a gyakorlat hozhat más tapasztalatot is, legjobb kipróbálni.
(#) zsolt20 válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Bevált a tanácsod! Nem teljesen szűnt meg a sistergés, de elég jó lett! Köszi!
(#) Lacaboy hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sziasztok!

Valaki tudna nekem küldeni egy méretarányos nyáktervet TDA7560hoz? Teljesen ki idegel ez a láb kiosztás és lábtávolság. Köszönöm előre is.
(#) zsolt20 válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Milyen formátumban kéne?
(#) Lacaboy hozzászólása Szept 19, 2013 /

.lay vagy valamilyen nyák tervező formátum lenne a legjobb.
(#) zsolt20 válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

remélem jó lesz.

TDA7560.lay

(#) blasz hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sziasztok,csináltam ezt a fa dobozos véget,ami 77vDc-ről megy baj nincs is vele,de,ma meghajtottam 6 ohmos hangsugárzóval,és azért 56 fokra melegedett fel a borda 20 perc után,az sok szerintem,tető nélkül volt.Sejtem sok a fesz a 2 pár tranyónak,lehet hogy a 6ohm is kevés neki?
Köszönöm

Ez lenne az
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia! Az 56°C nem sok, igaz lehetne kevesebb is ha a ventilátor által szállított levegő maradéktalanul (!) a borda lamellái között haladna át és a legkisebb ellenállásnak kitéve távozhatna a készülékből.
A tranzisztorok száma nem tudom, hogy jön ide, a teljesítményt leíró P=U*I képletben nem szerepel. A terhelő impedancia természetesen hatással van az áramra, de a Nálad fellépő 12A csúcsáram kezelhető két párhuzamos tranzisztorral is.
(#) adam950 hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni javitok egy HIFONICS ZXI9000 autoerősitőt,több tranzisztor zárlatos benne,tipúsa MAP6808V ebből van benne 12db és nincs komplemeter párja,mivel tudnám helyetesiteni,mert ilyen tranzisztort nem tudok sehol rendelni?
Köszönöm a segitséget!
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Köszönöm,csak gondoltam 8ohm lenne az egészséges neki,a ventilátor,mint látni a borda előtt van 1cm re,pontosan a bordákat fújja,de lehet mégis fúrok az oldalába szellőzésnek pár db 20mm furatot.
(#) Beringer 600 válasza adam950 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Hali! Ezek,IGBT tranzisztorok,a HQ-n nézz körül.Bővebben: Link.Talán ez meg felelő lenne?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

A ventilátor összes levegőjét a lamellák közé kell terelni (!) és ott egy zárt alagúton haladjon keresztül. Legalább akkora legyen a furatok összes keresztmetszete mint a ventilátor nyílás, de a több csak jobb.
Az lenne a legjobb, ha a lamellákat elhagyó levegő egyenes vonalban távozhatna.
(#) blasz hozzászólása Szept 19, 2013 /

Még egy kérdésem volna,van egy ugyan ilyen panelom,és annak beállítás után 00.5 mV a kimenő egyenfesz,de ha meghajtom akkor néha még a 1.5-2vDc-be is bele csap,normális ez,vagy valami hiba van?Köszönöm
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Igen sejtem,de azt nem tudom megcsinálni,alumíniumot nem tudom szépen megmunkálni itthoni eszközökkel sajna
(#) blasz válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Nagyon pici a kép, de gondolom az ST az
(#) Koncsar hozzászólása Szept 19, 2013 /

Bocsánat

IMAG0697.jpg

(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia itt is! Itt rátettem a végére hézag nélkül a 120x120mm ventilátort.

Ennél a verziónál egy bajom volt, igaz nem biztos, hogy az, még ha nagyobb fordulaton ment is a ventilátor, a másik végén a borda nagy kivezérlésnél majdnem 10 fokkal melegebb volt, mint a befújási oldalon.
(#) blasz válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Mivel átmelegszik a levegő a bordák közt,csak azért

Ja, csak az a kérdés, hogy ilyenkor a hang minősége változik e? Már úgy értem, hogy a negatív vagy pozitív ág tranyói melegebbek lesznek. Valaki mondta, hogy x fokonként x teljesítmény csökkenés történik. Majd valaki segít ezt megválaszólni. Az én végfokomnál a negatív oldalon lévő tranyók pl. akkor 10 fokkal melegebbek.
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia! A 10 fok nem rázza meg az erősítőt, télen ha kiteszed a hóra akkor sem lesz hangosabb
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia Kedves István! Azt értem. De a + és - ág végtranyóinál nem számít, hogy a hőfokkal arányosan az egyik tápoldal tranyói valamivel kisebb teljesítményen muzsikálnak? Nem kell,hogy a tranyóknál valami szimetria maradjon?
Üdv: Gy
Következő: »»   1409 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem