Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szerintem: mivel van LCM3-ad ezért egy pontos frekimérő kell csak neked amivel meg lehet mérni egy 455kHz es kf-et (itt az 1% eltérés az ±4,5kHz hiba) vagy megmérhető egy URH műsorszóró frekvenciája az oszcillátoron (+KF=jel) pl 97MHz (itt az 1% eltérés az ±970kHz)
Ez a 1% pontosság egy vicc, detektálásra is kevés, a csatornát se találod el, még a közelébe se jutsz... Kvarc-pontosságú 8digites* frekimérőt talán könnyebb építeni mint egy RLC mérőt. *: akár ±1Hz ! pontossága lehet 455kKz-en és 97MHz-en is. (inkább a minőségi fűtött kvarc pontossága a döntő)
Tökéletesen igazad van.Ennyire nem is gondoltam bele, mert nem rádió hangolásra szeretném használni.De végül is ha már csinálok, miért ne legyen arra is jó? És ahogyan írtad az 1% már akkora eltérés Mhz-eken, hogy meg sem találnám az adót. Tehát csak max egy körülbelüli támpontot adhatna, de semmi képen nem használható adatot.Tudtam, hogy rátok számíthatok!Még egyszer köszi.
Kétségtelen ez egy egyszerű frekvencia-mérő. Azonban érdemes pontosítani: 1KHz-6MHz között a frekvencia mérés pontossága <0.025% (a videó is ezt mutatja meg). Ez alatt és felette kb. 1%. Tehát 6 MHz-nél nagyobb frekvencia esetén egy megfelelő frekvencia-osztó használatával elérhető a nagyobb pontosság.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Én most használtam az LCM3-at egy nH és pF LC kör hangoláshoz ill beméréséhez.
Mint a topiklakók olvashatták meggyűlt a bajom az egyik vásárolt LCM3-as műszerrel. Kondenzátort kvázi "pontosan" mért a lehetőségekhez mérten, de 100uH 0.03R ellenállású induktivitásra cserélve is csapnivaló volt az induktivitás mérés funkciója. A végén már külön vettem az induktivitásmérés részét és külön árnyékolt és nagyon vastag kivezetésű részben helyeztem el. Valamelyest pontosabb mérést tudtam így végezni. De: Hozzávetőleges tervezéshez abszolút jó volt. Pontossága csak rettentő optimális esetben 1%, de ahhoz elég volt hogy egy két menetes nyákon kivitelezett induktivitást hozzávetőlegesen megmérjek. A nyákon lévő induktivitás egy 13,56MHz-re kihangolt kristályvezérelt oszcillátor vége, de a sok 1%-os tényező a műszerben azt eredményezte hogy a számolt értékekkel szinte köszönő viszonyban sem volt semmi ezen a frekvencián. Egy szó mint száz: Az LCM3 egy rettentő jó és egyszerű műszer, de kizárólag addig amíg 1MHz alatt maradunk, addig elhanyagolható a pontatlansága. Hiába "nagyon pontos" a frekvencia mérés, ha minden más tényezője csak optimális esetben 1%. De összességében lássuk be: Az LCM3 anyagköltsége nem több 3E Ft-nál, és cserébe egy általános célra nagyon is alkalmas műszert kapunk. Mértem már Fluke PM6303-al és ugyan azt az alkatrészt is lemértem mindkettővel. A Fluke pontos, az LCM3 "saccol" hozzá képest. Talán ez megbocsjátható, mert pontosságban csak 10-15 szörös, míg árban a Fluke 100-szoros. Ez a nagyon tipikus valamit valamiért esete. Ha pontosan kell mérnem feszültséget (pl referenciát áramkörben), akkor előkapom a 7 és 3/4-ed digites gyártósorba illeszthető multiméteremet, ha csak hozzávetőlegesen akkor szkóp / multimétert használok. Egy szó mint száz, mindenre megvan a megfelelő műszer, ne egy hobbicélú LC mérővel akarjunk már 900MHz-et hangolni... (Bocsánat a részben offért, csak gondoltam megvédem az LCM3-at annak ellenére hogy picit csalódtam benne most mikor ténylegesen használatba vettem egyet)
Ebben a doksiban 6-8MHz közé 2%-ot mond, de a zip-ben levő doksiban még 1% szerepel; illetve 6MHz alatt 0.1%, szóval nem konzekvensen mondja.
Gondolom a legolcsóbb (30ppm) kvarc miatt vannak részben ezek, illetve azért mert spórolásból maga a processzor számlál és vezérli a kijelzőt is. Így nagyobb frekiken nagyokat téved.. Egy frekimérőbe illik 20 vagy inkább 10ppm kvarcot tenni. Itt is van egy frekimérő, mégcsak programozni se kell.
Teny, hogy 6MHz fellett a meres pontossaga sokat romlik a processor nagyobb elfoglaltsaga miatt es lehetne tobb tartomanyra is megadni
a pontossagot (pl. 1kHz-6Mhz, 1kHz, 1Hz alatt, stb).
Kis értékű (50-200nH ) és ( 1-10 pf ) kapacitás mérésre lenne szükségem, amiket UHF sávú szűrőben kellene használnom. Akkor az LCM3-at felejtsem el?
Az induktivitás és kapacitás mérésnél nem is az előzőekben leírt mérési pontosság a problémás. Ha a mérési elv egy rezgőkör elhangolásán alapul, akkor a mért eredmény ezen rezgőköri frekvencia környezetében tekinthető pontosnak. A kondenzátor legegyszerűbb helyettesítő képe is már tartalmaz egy soros induktivitást is. A méréskor azt kapjuk meg, hogy a kapacitás és ezen induktivitás a mérési frekvencián milyen impedanciát képvisel. A két elem értékét nem tudjuk ezzel az egy méréssel szétválasztani, csak az eredőjüket, ezért jelentősen magasabb frekvencián nem lehet megmondani, hogy hogyan viselkedik az alkatrész.
A video szerint 1.000 kHz -nek jelzi ki a 1kHz mérésének eredményét. Mivel nem tudni pontosan, a jel melyik szakaszán kezdi a mérést, +/- 1 hiba lehet a mérésben. Így 1 / 1000 hiba mindenkép van a kijelzésben. Ez legalább 0.1%.
A videón "elég gyorsan" beáll az 1.000kHz -re a műszer, ami az 1s kapuidőt velószínűsíti. A fentiek alapján a 0.025% azaz 250ppm minimum 4 sec kapuidőven lehetne megvalósítani. Alacsony fekvenciákon a frekvenciamérés egyre pontatlanabb lesz, helyette az átlag periódusidőt lehet mérni, abból lehet számítani a frekvenciát. 1kHz esetében mondjuk 10 MHz jellel végzett periódusidő mérés mér 1ms alatt ekészül és 10 -szer pontosabb, mint az 1s kapuidővel végzett frekvencia mérés...
Önmagában attól, hogy a "processzor számlál" még nem kell romoljon a pontosság. Az AVR és a PIC is rendelkezik Input capture lehetőséggel, amit kihasználva már "nem a processzor számol"
Idézet: „rendelkezik Input capture lehetőséggel, amit kihasználva...” A kapcs rajzból szerinted itt konkrétan ez ki van használva? (én ennyire nem értem a uP-t)
Két típus építettem meg az első LM311 PIC16F84 kevesebbet tud csak L-C mérésre alkalmas
és alacsony méréshatárral Bővebben: Link (M.A.R.C. típus) Ezt sokkal jobban tudom használni a nagyfrekvenciás rezgőkör elemek mérésére mint az LCM3 mérőt. Az ESR és nagy értékű L-C mérésére viszont arra is szükségem van. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Ilyen irányú mérésekre mivel nem csak L és nem csak C mérésére van szükséged én inkább egy LC oszcillátort készítenék. Mivel a frekvencia mindkét tagtól függ, ha mindkét tagot pontatlanul méred meg akkor abból jó nem sülhet ki. Főleg azért nem mert az LCM3 az alkatrészek eredő induktív-rezisztív-kapacitív együttesét méri.
Ha LC kört akarsz frekvenciára hangolni, akkor inkább tedd be egy LC oszcillátorba és addig húzd szét / tekerd / vagdosd az induktivitást amíg egy kiválasztott kondi értékével nem adja a megfelelő frekit. Vagy választhatod a fordítottját is, de kondit párhuzamosítani meg reszelni néha problémásabb. Tanácsom az, hogy készíts inkább az LC hangolására egy célműszert ami kijelzi mely frekvencián van az adott LC kör amplitúdó maximuma. A végeredményében úgy is az fog Neked kelleni, hogy a rezgőkör X frekvencián üzemeljen. Hiába mérsz véleményem szerint külön L és C tagokat, mert esetleg ki fog jönni egy 7,35pF amivel semmit nem fogsz tudni kezdeni, mert nem szabvány érték és hát a pontosság. Nem vagyok nagy RF mókus, de pár LC kört már hangoltam. És bármelyik tagja hiába széria gyártás esetleg 10 kör 10 különböző frekvenciát fog adni. Ergo: Hiába mérsz külön és számolsz, akkor is egyedileg kell frekvenciára hangolni. Hozzávetőlegesen fogsz tudni csak mérni. Hozzávetőleges mérésre abszolút alkalmas lesz az LCM3. Megmondja hogy legalább egyik-másik alkatrész mely dekádba esik. De onnantól egyedi eset lesz minden darab. Én készítettem anno egy mezei LC oszcillátort, és ha ilyen feladatom van akkor üzembe helyezem, rákapcsolom a mérendő LC kört, kimenetét pedig mérem digitszóppal (0,1Hz pontosan) Addig hangolom, tekerem, reszelem amíg mondjuk 96MHz nem lesz. Ha megvan rögzítem lakkal egyik másik elemet és kész. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
A freki szamolasa hardveresen tortenik, ennek pontossaga 6MHz felett romlik.
Ha tobb meresi tartomany megadasa helyett csak egyet adunk meg, akkor illik a legrosszabb erteket megadni. Hogyan jott ide a saccometer? Eleg csak a videot megnezni. De reszemrol itt a vege.
Azért az "1..10pF kapacitás mérése" c. történetet gondold át egy kicsit jobban is. Egy IC láb vagy egy rövidebb panelvezeték kapacitása nagyságrendileg ebbe a tartományba esik. Olyan műszert építeni, amivel egy pár pF-os kondi megmérhető max. 1pF hibával, nem triviális. Márpedig ez a pontosság egy ekkora kondinál itt >10%-os hibát jelent, amivel - szerintem - UHF szűrő hangolásánál ki lennél segítve...
Én is arra szavazok, hogy nagyságrendileg megmondja az LCM3, utána össze kell rakni belőle az LC-szűrőt (a konkrét panelrajzolat parazita kapacitásai, induktivitásai is számítanak, tehát a végleges panelon kell összerakni!), és megnézni, hogy hogy sikerült. Idézet: „A freki szamolasa hardveresen tortenik...” Ezért kérdeztem. Mert nem ismerem az IC-t. Tudtommal számláló nincs minden lábon, csak némelyiken, mivel LC méréshez nem kell, nem ez a műszer fő profilja, lehet hogy nem használja ezt? 8MHz méréshatárhoz 23bites számláló kell tiszta HW módszernél (1Hz lépéssel ahogy a videón látszik), van ekkora benne? Idézet: „8MHz méréshatárhoz 23bites számláló kell” Ez igazából nem szükséges. A számláló körbefordulását már szoftverből is lehet teljesen korrektül kezelni, hiszen arról kapni interruptot, továbbá relatíve ritkán történik meg.
Üdv!
Előzmény röviden: AC 9V ment a műszer bemenetére, azóta csak egy sor kockát mutat a műszer, de a PIC programozható maradt. Most volt időm foglakozni a műszerrel ismét. D2 tönkrement, mindkét irányban zárlatos volt. A stabilizátor szintén elpusztult, C3 meg nem igazán illeszkedett, ezeket cseréltem. Most 5.01V mérhető a táplábon. A PIC 3-mas lábán 912mV, és a szkópot rátéve valami teljesen értelmetlen 17-70 Hz közötti jel mérhető. A Relé két középső lába dióda üzemmódban 0.245V-ot mutat, bármilyen polaritással. Jól sejtem, hogy ez is tönkrement?
Valószínű hogy a kijelző is meghibásodott.Ha van lehetőség az LCD kijelzőt más készülékben tesztelni kellene.
Az előbbi bejegyzés tárgytalan. A PIC-t sikerült fordítva betennem, ezért nem működött a műszer.
Természetesen a cserélt alkatrészek hibásak voltak. Most már működik, de bekapcsolás után ~24 pF értéket mutat, a tökéletestől még távol áll..
Szia Topi.
A problémát a feltöltött elkó elleni védelem miatt beépített zéner dióda okozta, ami az elkó mérőpont, és a gnd között volt. Ha levettem stabil volt a mérés! Zoli
Köszi, kipróbálom. Amúgy mi a típusa annak a zenernek? (előnyös tokozása miatt kérdem)
Az cikk írói a zének egyértelmű elhagyását javasolták.
Igen, a zéner egy kézenfekvő, ámde hibás elgondolás volt!
Kivettem belőle. A helyzet a következő: egy 300nH-s induktivitást először 250nH-nek mér, de ha úgy hagyom mondjuk egy 20mp-re akkor szép lassan eléri a ~ 500nH értéket is.
F0=501,9 kHz FCal=363,4 KHz Re = 0,240k Uesr0 = 1,5mV Fesr = 617,9KHz Rövidrezárt mérővezetékkel frissen a kalibrálás után kb 1 perccel már 2-300nH-t mér. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Szia.
Valami nagyon nincs rendjén. Az 1.5mv uesr nagyon nem jó.
Az induktivitásod továbbra sem megfelelő (szerintem), rendes LC elemekkel és mechanikai felépítéssel a nullpont csak nagyon lassan mászik el, és akkor is csak jelentéktelen mértékben.
Hasonló tapasztalatom volt pl. egy magnó törlő oszcillátor vasmagjával. De a torroidok sem igazán váltak be. Talán ha lenne olyan amin 15-20 menet adná ki a 100uH-it és elég jó minőségű, nem fojtó céljára gyártott lenne az anyaga. (biztos van ilyen is, de hol lehet hozzájutni egyszerűen és olcsón?) Egy békebeli légréses fazékvasmag (AL400) talán a legoptimálisabb erre a célra. Nem kell túl vastag huzal, vagy 0,3-as vagy kb. 10x0,1 sodrat vagy litze. (nem az egyenáramú impedancia a fontos)
Sajnos nem lettem okosabb.
Van néhány olyan megállapítás ami nehezen hihető. - 96MH-en 0,1Hz pontossághoz legalább céziumos időalapú frekimérőre van szükség, amely feltételezem nem tartozéka szkópnak. Az már csak adalék, hogy miként változik a Tk miatt a frekvencia . A C tagokat általában tűréstől függően -még a kis kapacitásúakat is - úgy gondolom el kell fogadni azzal a paraméterével ami van. Ezt méri az LCM3 is. ( ismereteim szerint az összes ami ebbe a kategoríába tartozik és nem hálózat analizátoros.) Az önálló LC körben történő oscilláltatás pedig az aktív tag által bevitt járulékos értékek miatt tovább rontja a helyzetet. Az egyedüli lehetőség az L taggal variálni, már csak azért is ,mert ha nem SMD-ből történik az építkezés, a boltban nem árulnak 15nH-s induktivitást. Ezek szerint marad a számolás, mert arra vannak képletek ami megint csak nyűgös, vagy mégis csak az oly pontatlannak minősített ,egyébként kvázi kompenzációs elvű LCM3 gondos megépítése, amely nem csak dekád pontosságú. A szűrő pedig hangolandó,és kész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |