Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Egy digitális árammérőt szeretnék tenni egy akkus készülékbe. Az árammérő tápja nem lehet a azonos a mért árammal. Hogy a célszerűbb/egyszerűbb galvanikusan elválasztani a két bemenetét az árammérőnek?
Az analóg multiméter ez esetben pontosabb értéket mutat, mint a digitális? (Van analóg műszerem is.) 230V esetén számoljak 115V-tal? (Hálózati szinuszjelről van szó.) Egy csöves áramkör fűtőkörének előtét ellenállását szeretném méretezni.
Hello! Ez azért függ az asi feszültségétől, a figyelő ellenállás helyétől (melyik ágon van), és a digitális árammérő kapcsolásától.. Mert galvanikusan elválasztani a bementet nem könnyű és még célszerű sem. Esetleg a mérő tápját lehet DC/DC konverterrel előállítani, akkor független lesz. üdv!
Hello! Esetleg egy sima diódás egyenirányítással megméred a műszered mit hazudik a 24V váltófeszültséghez képest. Majd ezzel az arányszámmal, beszorzod amit mérsz. egyébként anno a TV-nél is termokereszttel mérték a fűtést, Nem véletlenül.. üdv!
Volt róla szó, keress rá. De pont olyan, amit ma már nem kapsz. Viszont True RMS műszert viszont igen..
Utána néztem, jó ötlet, nemcsak erre, másra is.
Végül is, ha 230 felével számolunk, akkor arra méretezem az ellenállást.
Kis baj van skacok. Van olyan bolt, ami magyar és az alábbi alkatrészeket le lehet rendelni? D814D, KD521G, KD105B, D814B, D814A, KD522A.
Sziasztok.
Az alábbi fénycső előtét elektronikára köthek-e még fénycsövet, ha igen még menyit? Előre is köszönöm a segítséget.
Ismét egy érintésvédelemmel kapcsolatos kérdés.
Erősítő fa dobozban, vannak rajta átmenő fém csavarok, hűtőborda, fém tető, amik érintkeznek a külvilággal és komoly hiba esetén áramütést okozhatnak ezeket elláttam védőföldeléssel, eddig oké.(?) A kérdés a következő: Az RCA bemeneti csatlakozó is ha úgy vesszük okozhat gondot ha a külső fém része valami szintén komoly hiba folytán feszültség alá kerül, ezeket földeljem? ha bekötöm a védőföldbe akkor az áramkör gnd pontja és a hálózati föld közös lesz (természetesen az rca külső részét nem a jel bemenetet) Ez esetben mi a "hivatalos" eljárás, lehet csak túllihegem a dolgot de szeretnék biztosra menni. Nincs érintésvédelmes téma?
Szia!
Ha a hálózati trafó kettős szigetelésű, akkor nem kell földelni, de a kettős szigetelés szabályait be kell tartani a hálózati feszültséggel kapcsolatos részeknél. Bővebben: Link
Szia!
Toroid trafóról van szó, a 230 egy kis nyákba megy bele amin van két csatlakozó egyik a kapcsolóé a másik meg a primeroldalé. pl itt is a nyák rögzítése fém csavarral van megoldva a csavar mellett 1 centivel megy a hálózati fesz ezt persze földeltem itt nem lehet gond. Másik veszély forrás a kapcsoló mely szintén földelve van (mondjuk a kezelőfelülete műanyag csak a rögzítés itt is átmenő csavarral történt a doboz aljához) Ha érthetetlen amit írok mutathatok képet. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
Sziasztok. Egy készülékben kipurcant az egyik elő fok IC, típusa: HA1457 ami ha jól sikerült kihámoznom cserélhető uA741-re, méghozzá ezzel a megfeleltetéssel:
1 OUT 6 2 NC 3 4 -VCC 4 5 6 +IN 3 7 -IN 2 8 +VCC 7 Amennyiben jól értelmezem a 3-as és 5-ös lábra nem megy semmi, a 2-esre a 8-as láb, a többi meg egyértelmű. Sikerült helyesen értelmeznem a leírást? Már csak mégis azért kérdem, nehogy elrontsam...
Szia!
A 741-et felejtsd el és használj valamilyen normális hangfrekvenciás műveleti erősítőt. Itt szó esik néhány típusról.
Még egyszer: csináld meg a kettős szigetelés szabályait betartva és akkor nem kell semmilyen földhurkot meg brummogást keltő földelést rákötnöd a készülék fémrészeire. Az előbb belinkeltem a téma keresési találatait.
Sziasztok! Az RGB ledet tudom helyettesíteni 3 db másik színű leddel? A választ előre is köszönöm.
Természetesen. Bár annyira egy helyről nem tudnak sugározni a három tok miatt.
Köszönöm! Végül felváltva világítanak erről lett volna szó,csak vártam a megerősítést
Smd ledekre gondoltam. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
A kettős szigetelésről (is): Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
Hali,egy kérdésem lenne 9 Ah aksit sorba köthetek egy 75 Ah-sal?
Sorba, de csak olyan áramokkal amit a 9Ah-s elbír.
Üdv zoli200!
Hogyne. Csak nem túl "szerencsés". Külön figyelmet kell fordítani az akkuk kisülésére (egyenként, egymástól függetlenül). A kisebb ugyanis hamarabb ki fog sülni és ha nem figyeli semmi, a nagy elkezdi a terhelésen keresztül fordított polaritással tölteni. Ez igen hamar az akku végét jelenti. Másrészt tölteni így nem tudod őket, csak külön.
Köszi a választ,szünetmentes tápba akartam beépíteni 48.V megy,nincs pénzem egyszerre 4 új aksira,de akkor inkább nem építem nehogy kárt okozzak vele,köszi mind kettőtöknek.
Nem tudom ide tegyem-e fel a kérdést vagy a PIC-es témába, de szerintem ide való.
Adott az alábbi kapcsolás részlet, a többi nem lényeges. A PIC meghajtja az ULN2803-at. A probléma az, hogy ha a PIC alacsony szintet ad akkor is meghajtja annyira, hogy led is meg relé ios működik a kimenetén. Ha kiveszem a PIC-et akkor ok. Megpróbáltam lehúzni 10K-val a PIC kimenetét, az sem jött össze.kb 1,7V van az ULN kimenetén. Még 270 ohm lehúzással is sem jó. Mi hajtja meg azt a nyamvadt ULN-t annyira?
Tiszteletem mindenkinek!
Nem vagyok benne biztos hogy jó topicba írom a kérésemet, de remélem tudtok segíteni. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szeretnék egy "sima" villanócsöves kapcsolást készíteni. Nem stroboszkópot hanem egy olyat hogy mindig csak egyet villanjon egy jeladásra amit egy opto kapun keresztül szeretnék indítani. Persze lényegében olyan gyorsan villogna mintha stroboszkóp lenne, de mégsem arra van szükségem mert a bemeneti jelemtől függően akarom hogy mennyit villanjon. Külön opto kapus kapcsolásom már van amit hozzá tudok építeni, de valahogy sehol nem találok villanócsöves kapcsolást. Biztos egyszerű csak én nem tudom, illetve nem lelem Sajnos nem értek hozzá még soha nem dolgoztam villanócsöves kapcsolással. Remélem tudtok nekem segíteni. előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek. Üdv. Amperes
Hello! Az lehetetlen. A PIC és az ULN GND összekötésnél van valami gond. Ha a PIC kimenete alacsony szintű, akkor ott 0V van. Mert az ULN csak a GND felé terheli a PIC-et, az meg kb. 24mA-el terhelhető..
üdv!
Helo! Van a strobinak külön topikja, ott találsz kapcsolást a csőre. Hogy egyet villanjon, vagy milyen gyorsan, az két dolog függvénye. Milyen a meghajtás, és milyen gyorsan tud a kondi feltöltődni, amit a cső kisüt.. üdv!
Sziasztok! Ha 50ezer v-ból szeretnék 230v-ot csinálni, azt mivel tehetem meg?
Az jó gondolat de csak amíg a gondolat szintjén marad, a gyakorlatba át ne ültesd , mert sültzsolti lesz a nicked ! Ismertem villanyszerelőt akinek mindkét keze "szénné " égett ...
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |