Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia csatolok pár képet üdv lali
Én M2,5 csavart és anyát használok a potméterekhez. A régi szegecset úgyis ki kell fúrni és egyúttal átfúrom az egészet. Az előlapon a fehér keret is fa ( netes kép ) , csak le van festve. Az R999 készült lakkozott fával és fehér színnel is.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
Csak nem Videoton Orpheus? Vagy Prométheusz? Nekem is volt! Ha hazaérek, megnézem, hogy megtalálom-e belőle és róla kibányászott alkatrészeket. Potméter tuti van, nyomógomb és potméter gomb kevésbé biztos. Skálaizzó pedig sima boltban is kapható zseblámpa izzó kell bele.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Szia rendben akkor azt rakok bele ez egy prométheus üdv lali
Szia! Én annak idején épp egy ilyet indultam el venni a műszaki boltba, az eladó közölte velem, hogy sajnos elfogyott. De van ez a dán 3F-T3535. Megvettem a dán rádiót, és soha nem bántam meg, hogy azt vettem. Semmi pénzért nem cserélném el egy Videotonra. Ezek szerint a Dansk is már muzeális?
Szervusztok! Szép estét mindenkinek.
Arról szeretném a véleményeteket kikérni, hogy szerintetek miként érdemes a skálaüveg mögötti fényterelőt megújítani? Készítsek egyet sima fehér lapból, zsírpapírból, pauszpapírból, dipából. Esetleg szerezzek rizspapírt vagy papíruszt? Hajlok afelé, hogy a hátsó részét dipából vágnám ki (a tartó pálcák közötti méretben) az elejét pedig egy kissé bővebbre szabott pauszpapírból készíteném el. A ragasztón még gondolkodom ( tapétaragasztó, bordür ragasztó vagy kétoldalas ragasztó szalag ez hőálló is). Vagy utolsó lehetőségként hagyjam a csudába és maximum egy kevés oldószeres vattával törölgessem át eltüntetve a skálamutató koszolását?
Nem véletlen, hogy ilyen anyagból van. Az átlátszóság (skálaizzó) miatt. Átlátszóságban hasonlót(pausz. zsírpapír) válassz! Ragasztó választása: Palmafix, Patex, Palmatex ezek kötés után az lévő hőt bírják.
Ha a skálaizzók a papír mögött vannak, akkor jobb a pausz, ha síkban előtte, akkor a dipa. Mindegy, hogy mivel ragasztod, a ragasztott felület nem melegedhet.
Sziasztok!
Hozzám került egy 1963-as Orion Delta televízió. Nincs időm foglalkozni vele. Nem tudom működik e. Kitűnő esztétikai állapotban van. Javításra vagy alkaktrésznek kiválló. Ha valakit esetleg érdekel írjon bátran.
Üdv !
Érdekelne. Anno a Szüleimnek vettem , talán 1967 ben. De elkallódott és azóta szeretnék egy jó állapotút emlékként. Kérdés hol laksz? A többit magánba ha lehet. Öreg Tom
Üdv!
Helyileg Kalocsán van a tv. Többit természetesen magánban megbeszéljük.
Üdvözlöm a kedves megszállottakat. Egyik reggel arra a furcsa felismerésre ébredtem, hogy az évek során majd mindenki írt már felújított néprádióról, csak én nem. Nosza feldúltam pincét, padlást, és sikerült is három roncsot, amit már többször alkatrészbányának használtam előkaparni. A háromból lett ez a rádió, ami a képeken van. Több nap ráment, de talán megérte.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
Megérte bizony, szokás szerint gyönyörű.
Janó bácsi, az egészen biztos, hogy van értelme publikálni valahol ezeket a képeket, ha máshol nem, itt a fórumon, mert ha én nem látom ezeket a képeidet, amiket ide eddig feltettél, és valahol találtam volna egy nagyon koszos, nagyon hiányos, nagyon lepusztult roncsot, eddig biztos nem jutott volna eszembe, hogy megmentsem a szemétteleptől, de ezek után, ha ilyet találnék, és ha én nem boldogulnék vele, egészen biztos, hogy elküldeném neked. Gondolom ez ilyenformán rajtam kívül másokat is ugyanígy ösztönöz muzeális értékeink megmentésére.
Sikerült egy kicsit haladnom a rádiómmal. Bővebben: Link Minden segítséget és jó tanácsot szívesen fogadok. Üdv. Zsolt
Szívesen segítünk, ha megmondod mibe is kéred a segítségünket. Üdv.
Kedves Fórumozók! Szép estét kívánok mindenkinek!
Az lenne a tiszteletteljes kérésem, ha van valakikek Vadásztölténygyár R 545 órás készülékhez jó minőségű óraszerkezet fényképe, amelyen látható az ébresztő rész mechanika és az elektromos kivezetések, kérem tegye fel a ide a fórumra. Valamint az órakapcsoló bekötéséről is jó lenne egy fénykép. Előre is köszönöm!
Eddig valójában csak a "lelki" segítségre volt szükségem igazából. De a fórum módszeres vissza-vissza olvasásával ezt meg is kaptam. Ma viszont majd agyvérzést kaptam amikor a bedobozolás után az EBL21 -es cső nem fűtött fel. Már attól tartottam hogy elszállt. Ennek a csőnek eléggé girbe-gurbák a lábai ami amiatt lehet, hogy a foglalatának egyik fűtés csatlakozásából hiányzik a lemezke. Mint a képen látható is. Azaz már nincs meg csak 1 érintkező van meg a háromból. A potméter recseg a kapcsolója a javítás ellenére is bizonytalanul kapcsol. ( az egyik ága bizonytalankodik ) Ez a kis rádió úgy tűnik viszontagságos életet élt. A feszültség választó kapcsolója ki volt kötve, mert cserélték a trafóját egy 220 voltosra. A gombjait pótolták. A kondija még jól bírja pedig az alkatrészek szerint kb: 51-52 éves a készülék. Hogy mihez kérem a segítségeteket? Szeretnék egy jó locktal foglalatot, "Eredeti" gombokat, Potenciométert 1 MOhm log. (kapcsolósat), EBL21 -es csövet. De egyenlőre lövésem sincs hogy merre kezdjem. Sem Csornán sem Győrben nincs elég ismeretségem, helyismeretem. Eredetileg miskolci vagyok ott "gyerekkoromban" minden kapható volt a boltban Janó bácsi fogadd őszinte gratulációimat a gyönyörű munkáidhoz! Irigy vagyok. Üdv, Zsolt
Szia!
Ha Miskolcon jársz EBL21-et, loktál foglalatot és 1Mohmos kapcsolós potit beszerzési áron tudok adni. Nem vészes. A kapcsolós poti tengelye milyen hosszú (mm)? Mert elég sok méretben van. Ha érdekel privátban üzenj.
Itt egy "donor " készülék a Vaterán, mindene meg van érdemes lenne megvenni, biztosan olcsóbb mint az alkatrészek egyenként.
Bővebben: Link Termékkód: 1804713197 A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Szép darab még restaurálási alapnak is tökéletes, a képek alapján.
Köszönöm az ötletet.
Eddig még nem vateráztam, alapból bizalmatlan vagyok. De lassan el kell kezdeni azt is. Rápróbálok, hátha szerencsém lesz vele.
Sziasztok! Elég mostoha körülmények között keveredett hozzám egy szétvert TR-PIF III teljesítmény hanggenerátor. Keresek hozzá eredeti alkatrészeket, vagy valakit, akinél jobb kezekben lehetne. Így nézett ki, amikor hozzám került
Azóta sikerült életet lehelnem bele és megtalálnom mi hiányzik (képek), és végül milyennek kellene lennie. A gond, hogy bár kiegyenesítettem az előlapot és az oldallemezt, az már túl gyűrött lett. (kép amikor már működik). Elektronikusan teljesen jónak tűnik a külső állapota ellenére. Ha valakinek van netán műszere, vagy a műszert meghajtó panele, csavarja, előlap - beszéljünk. Az is megoldás, ha valakivel el tudom bartelezni - apróhirdetésben is fel lett téve - még a feszegetett állapot. Mellékelek egy képet endrusz jóvoltából, milyennek kellene lennie egyben:
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Szeretném a tanácsotokat kérni egy rádióval kapcsolatban. Itt részletezem a hiba leírását: Egy Orion AR 604-es javításába kezdtem. Mechanikailag nagyon jó állapotban van (a korábbi tulajdonos nénike valószínűleg csak egyetlen adó vételére használta, amíg végelgyengülésben el nem hunyt a rádió). Még a hangerő potméter sem recseg, mindössze kicsit serceg egy állásban. 1) Elkók cseréje után ugyan működik, de a sávokat nem fogja át teljes terjedelmében: az a gondom, hogy csak kb. fele-2/3-a jön be minden sávban, és ezt nem a skálahúr csúszása okozza. Egyértelműen nem mechanikai hiba, mert a befogható adók a helyükön jönnek. Középhullámon kb. 900kHz fölött már nem vesz semmit. A KF-tekercseken nem látok barmolás, elhangolás nyomait. 2) Az egész rádió gyengélkedik, mert felcsavart hangerő esetén is csak közepes beszédnek megfelelő hangerővel szól. Trafón a feszültségváltó a megfelelő állásban van. Kérném segítségeteket, ha valaki tudja, hogy mi lehet a hiba oka. Előre is köszönöm!
Az egy nagyon szép darab. Tehetnél fel képeket a tiédről. Sajnos én nem értek hozzá eléggé, de az a gyanúm, hogy kevés adó üzemel már a világban ami nem URH. Lehet, hogy csak ezért találsz kevés adót. A hangerő gondot, meg majd Janó bácsi megoldja.
Szia! A fele- 2/3 arra utal, hogy kell lennie belepiszkálás nyomainak az ECH 81 környékén az oszcillátor tekercseken. A rádió kicsi hangerejét illetően az EL 84 munkaponti adatai a mérvadóak, mérni kell rács-test, illetve katód-test feszültségeket. Ha ez megegyezik, illetve megfelel a rajzon előírtaknak, akkor a csatolókondenzátorok átvizsgálása, valamint cseréje lehet a megoldás, végső esetben csőcsere.
Csak egy jó tanács, mivel ismerem az eladót (van 3 felhasználója a vaterán és saját magára licitálgat). A termékleírás nem mindig egyezik a valósággal. Kérdezni/képeket kérni!!!
Szia!
Az EL84 és EABC80 környékét nézd át: kondik, ellenállások. Szivárgást, zárlatot, szakadást és nyúlást keress.
A forgó kondit is nézze át nincs e elnyomódva néhány lamella. Lehet zárlatba fordul a 2/3_nal
|
Bejelentkezés
Hirdetés |