Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1415 / 2532
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia! Összegeznéd a jelenlegi tapasztalatokat? A tranzisztor lábkiosztás rendeződni látszik.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia 1 perc és bekötöm

Na akkor mondom,a hangerő az nem változott,az egyenfesz rendben a nyugalmi rendben,most ha feltekerem a hangerőt akkor besípol mint a mikrofon,az emmiter ellenálláson eső fszültség 5mV,már nem tudom mit nézzek
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013

A hangerő a visszacsatolás 15k és 820 ohm ellenállások arányán múlik. Ha a 820 ohm-ot 220-330 ohm környékére csökkented (ez van a 100µF kondival sorban), akkor kielégítő jelerősítést fogsz kapni. Előtte jelgenerátorról mérd meg a be és kimenő feszültséget, viszonyuknak alapesetben 20x-nak kell lenni. Ha ez nincs meg akkor még hibát kell keresgélni a panelben.
Hűtőborda nélkül ne hajtsd meg alacsony impedanciás terheléssel!

Ott 470R van,már nem 820 átnéztem ezerszer már de nem lelem a problémát,ez a sipolás ez ma jött tegnap nem volt,és torzit a ha feljebb veszem a hangot amikor kezd sipolni

A sípolást a vezetékek rendezgetésével meg tudod szüntetni. Általában a kimenet hat vissza a bemenetre ilyenkor.
A kimenetet hány ohm-mal terheled jelenleg?

4ohm,de 2x30vDc-n,a vezetékek rendezése nem segitett

Az már kevés tápfeszültség. Vagy emeld meg, vagy kösd át az ellenállást T5 kollektorában (33k). Így nincs elég áramod.

Most 2x45vDc ről megy de sipol kicsit feltekert hangerőn,és olyan mintha befogott orral énekelne az énekes benne.Még annyit hogy 8.4vAc jön ki összesen belőle

Mit tapasztalsz, ha a 33k-t átkötöd egy huzallal? Ennek az ellenállásnak 70-80V tápnál van szerepe.
Az élesztés jelen szakaszában illő volna egy 100 ohm pár W ellenállást sorba kötni a hangszóróval.

jórészt semmit 1mV több a kimeneti egyenfesz mást nem,de ez a sipolás megörjit,és ez a befogott orrú énekhang

A 47pF kondit nézd meg, mit raktál helyette? 47nF esetleg?

Nem,43.2pF,és hihetetlen,megint nem tudok nyugalmit állitani

Vedd ki azért és hallgasd meg nélküle!
Pontosítok, arról van szó amelyik a visszacsatolás 15k-val párhuzamos.

Ugyan az talán hamarabb sipol,de sipol,azt hiszem elérte a széttörés határát a panel

Teljesen megfogott, hogyan tudtál sípolást előállítani...

Nekem ne mond,tegnap nem ma sipol,igaz ma kicsit hangosabb,de már nagyon unom ezt az st klón vacakot,valamit nem tudom hol rontottam el vagy hol a hiba.Sipolás akkor van ha jelet kötök rá,ha nincs rajta jel akkor tekerhetem padlóra akkor sem sipol,már 3 szet átjátszó kábelt cseréltem,de gerjed,kis hangszóróm,tesla 20cm alig szól és majd kiugrik a papirja,valami lögdösi,és a nyugalmi is 150mA felé ugrál sipolásnál.
És az a baj a rajzon sem látok semmi hibát sem,és a panelon se
(#) blasz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia,már 2 szer cseréltem a pf kondikat,2 db 47pF helyett 43.2pF,van ráirva,a másik 470pf helyett 520pF van betéve más nincs benne

Ezt az ST-t Gyuri az összes létező nyúzópróbának alávetette. A módosítások csak a tápfeszültség növelhetősége érdekében történtek. A kapcsolással nem lehet gond.
Lássuk hogyan huzaloztad össze!
Még egy kérdés: az MPSA tranzisztorokkal mi volt a korábbi problémád?

Volt az a olasz végpanel rokola 2x200w az nem indult el MPSA tranyókkal,csak a BD-vel,de a gerjedős átalakított végeimbe 6db panel van megépítve kifogástalanul megy,nem hiszem hogy ez a baja,de hogy mi azt nem tudom.Mutassam a bekötését képpel?

Bizony egy fotó jó lenne. A kisteljesítményű tranzisztorok milyen típusok egész pontosan? Ránéztem például MPSA42-re, azzal a bétával nem sokra lehet itt menni.

Az van benne a 2N5551 helyett azom nincs,a többi a rajz szerinti,de holnap teszek bele BC546 ot.A képek..

A 15k melletti fillér alakú kerámia kondiról nehéz elhinni, hogy 40pF-os. Valami nagyfeszültségű típus? Meg tudnád mérni a tényleges kapacitását?

Csak multival tudom mérni ott 0.25nF mutat,valóban 500v darab,Mennyire mehetek el a megadott értéktől? 47pF ben csak ez van

Sokszor csalóka a kondenzátorok felirata, legjobb megmérni őket. Hivatkozás. C3 fölfelé, C4 lefelé térhet el, duplájára illetve felére.

Ezeket már lepróbáltam,de nem hozott változást.Eldőlök,belefáradtam mára

Majd ha pihenten rekonstruálod mi történt a sípolós és a nem sípolós állapot között akkor közelebb leszünk a megoldáshoz. Biztos valami apróság
(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Gábor ha megoldható ezeket a kondikat kéne használni, mert nem mindig fog bejönni az otthon a fiókból elővett alkatrészek felhasználásával a jó működés. A Reloop által áttervezett kapcsolás +/- 92 V ig biztosan zaj, sipolás, brummogás, röfögés, kattogás, böfögés nélkül egytől egyig megy. Több mint valószinű, hogy nem kell eltörni a nyákodat. 100 HUF-ból kijön az összes kis kondi, majdnem. Ha már jól működik, utána az alkatrészek egyenkénti cserélésével lehet tovább kisérletezni.

Kondenzátor:

47p 100 V kerámia ×2
470p 100V kerámia ×1
10n 100 V fólia ×2
100n 100 V fólia ×3
220n 100 V fólia ×1
3.3u 50V elkó (vagy 16V-os tantál) ×1
47u 100 V elkó ×2
100u 16V elkó ×1

Nehogy megsértödj! Én is azon drukkoltam, hogy ma elinduljon és boldogság legyen.
Üdv.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

István azt mondta Blasz kolléga, hogy a BC546 és a BC556 helyett MPSA tranyókat tett be mert nem volt más otthon. Nézz rá a képre légyszives, a lábkiosztás fordított és még is a fényképen a tranyó csapolása egy írányban van. Megnézed?
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Szia! Abban maradtunk erre a cserére holnap fog sor kerülni. Remélem Gábor figyelni fog rá
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Következő: »»   1415 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem