Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Interneten olvastam, működik és valamelyik gyártó alkalmazta is. De mivel egyszerűbb ez, mint huszonpármenet drót?
Csak hirtelen eszembe jutott, ha veszek kb. 3-4mm-es nyákot, rávasalom, kimaratom, így önhordó lesz. Egy kicsi, egyszerű víz alatti kereső miatt indult az ötletelés.
Ma délután kipróbáltam egy olcsó kis kínai géppel a dolgot (GC-1022), ez volt csak kéznél. A kábel 20-25mm-rel van a vakolat alatt. Érzékenység maxon, disc letekerve. Ha 1-2cm-re lóbáltam a fal előtt jelezte, ha elemeltem 3cm-re akkor már nem. Szóval egy ilyennel sem mentél volna sokra...
nem lesz önhordó, burkolni kell. Annyi értelme van, hogy a lapos tekercsek jobb eredményt hoznak, de ezt úgy is megvalósíthatod, hogy egy bakelitlapot sugár irányba bevagdalsz és váltogatva tekered a bevágásokba a szigetelt vagy zománcolt huzalt. Egy cég csinálta a nyomtatottat, de ők sem nyákra, persze kipróbálni lehet, csak költséges, mert egy jó nagy nyákot el kell rá pazarolni.
azt írtam "normális gép". Ha akarod, leírom melyek ezek, a kínai nincs köztük, de pl biztos vagyok benne, hogy Mateatek SMW-je jelzi.
Egyébként PI géppel itthon értelmetlen vízben keresni. Tengerparton esetleg, bár ott is van elég vas, meg dobozfül. Idén 2hetet keresőztem tengerben, szerintem oda is kell a jó discrimináció, rengeteg a szemét ott is. Itthon nem elég a vasszűrés sem, sőt, szerintem a 3hang is kevés, mint pl a gopldmax.
Nekem ez a bevagdalás macerásabb, a nyomtatós nyákkészítést már egész jól bejárattam.
Van pár régi bakelit nyákom, amit fel tudok áldozni a célra, aztán ragasztok a két oldalára valamit. Mikrokontrolleres PI-t gondoltam ki rá, egy egyedi megoldással, amivel a víz alatt is lehet nyomkodni a gombokat. Bár jobb, ha nem kell. Ja, és nemsokára meglesz a búvárvizsgám.
Nekem van vizsgám, de soha nem keresőztem merülve, bár sok éve keresőzöm vízben. A PI nem jó itthon, csak 1-1 spec feladatra, mindegy milyen megoldás, csak szemetet tudsz vele szedni. Ami idehaza jó: expi, track, ctx, deus, goldmax, garrett at
Megépítettem a Delta Pulse diszkriminátorát. A videó itt: https://www.dropbox.com/s/c8gqen5si944ccb/00006.MTS
Van egy ellenállás, aminek az egyik lábát kiforrasztottam és be-ki nyomkodtam és a kijelzőn látjátok a különbséget. Ez normális? A rajzon Rx-el van jelölve. Na most sajnos sehol sem találtam normális leírást, hogy mekkora ennek a pontos értéke és miért nem tüntetik fel sehol sem. Tudna valaki segíteni nekem ebben? Továbbá a kijelző nem működik akkor sem, ha a PIC-et is beültetem.
Ha jól látom, a stab Ic kimenetén van!? Esetleg rajz? Ez inkább olyan, mintha valami helyett lenne.
Szia!
Szerintem az a két ellenállás az LCD kontrasztbeállító potija helyett van. Bekötsz helyette egy potmétert, beállítod, hogy jól látható legyen, majd ha mégis ellenállásokat szeretnél használni, akkor megméred külön-külön a beállított ellenállást, és olyat raksz a helyére. (lásd poti.png) Bocsánat a rajzért. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Valóban az LCD-kontrast a 3láb, és azért van RX,Y mert állandóra lehet kötni, de játsszad ki, mi a jó neked (nekem kissé összefutott a telcsin a kép). Soha ne építsetek ha nincs rajz csak nyákterv!
ilyesmi lehet az LCD 1VSS - Ground 2VCC - (+5V) 3VE - Contrast adjustment 4RS - Register Select 5RW - Read/Write 6EN - Clock (Enable) 7D0 - Data Bit 0 8D1 - Data Bit 1 9D2 - Data Bit 2 10D3 - Data Bit 3 11D4 - Data Bit 4 12D5 - Data Bit 5 13D6 - Data Bit 6 14D7 - Data Bit 7 15BLA - Backlight Anode (+) 16BLK - Backlight Cathode (-)
Én azt értem, hogy kontrasztbeállító, meg minden, de miért nem tűnnek el a kijelzőről a krikszkrakszok még akkor is, ha bent van PIC és úgy működtetem?
Mert olyan kontrasztot kell beállítani, hogy jól látható legyen.
Ha alacsony, akkor nem látsz semmit, ha magas, akkor meg a teli téglalapokat látod. Egyébként, ha nem a kontraszttal van baj, akkor meg valószínűleg a PIC nincs megfelelően beégetve.
Szerintem nem jó ötlet. Tényleg van ilyen gyárilag is, de tudtommal nem PI-detektorban.
Sokan jelzik, hogy huzamosabb használat alatt a PI-detektorok keresőfej tekercse felforrósodik, pedig többnyire 0,5-ös huzalból van. Ez teljesen normális jelenség. Az erőteljes melegedés, forrósodás oka a tekercsbe jutó 100--500W körüli impulzusüzemű teljesítmény. PI-detektorhoz olyan tekercset kell készíteni ami a következőket tudja: 360mH körüli induktivitás (típusfüggő), minél kisebb kapacitással, legalább 2MHz(!) rezonanciafrekvenciával (--ebben a tápláló koaxiális kábel kapacitása is benne van--különben lassú lesz) és 2 ohm körüli ohmikus ellenállással. Rézfólia elfogadható méretben esélytelen. Csak üvegszálas panel alapanyag jó, a bakelit vagy pláne textolit alapúnak túl nagy a csillapítása, hogy keresőtekercs legyen belőle.
PI detectorban van, valamelyik egyszerű beach detektorban.
Az impulzus üzemű teljesítmény egy érdekes dolog, de azért az energiamegmaradás törvénye itt is él, és nem fogunk több energiát kapni, mint amit betáplálunk (sajnos). Én UTP (fali/tömör) erekből csináltam a surf tekercsét és nem tapasztaltam melegedést. Az ilyen tekercs lehet jobb tulajdonságú, mivel jobban hül, mint a kör keresztmetszetű vezetőből tekert és a felülete nagyobb így az áramsűrüség arányában akár jobb vezetőképességet is mutathat, ugyanakkor a menetek közötti kapacitás minimális, mert ott viszont a fegyverzet felület kisebb, mint egy hasonló képességű tömör vezetéknél. A nehézség inkább az, hogy egy ideális elrendezést ki kell kísérletezni és valószínűleg nagyon közeli csíkokat kell kialakítani. Házilag biztos nehéz kialakítani jól.
Nem tudok róla, de ez nem kizáró tényező! elképzelhető. Tudtommal a Tesoro kísérletezett nyomtatott tekercsek készítésével, de a gyártási nehézségek miatt feladták--pontosabban: könnyebb és olcsóbb jó tekercset huzalból készíteni, mint maratva.
Jogos, nyilván nem lehet többet kivenni. Az UTP jó ötlet, és olcsó. Grat. A gyári SurfPi aránylag kis kondenzátort használ. Más típusokban nem ritka a 4700, 6300, sőt 10 000 mikrofarad kapacitás sem. Ott azért már kimelegedhetnek a száguldozó elektronok. Egy fórumon láttam feltöltve olyan PI-panel képet, amiből szinte kiégett az IRF FET, no persze hőcserélő, hűtőborda nuku.
Ha a csillapító ellenállás valamilyen oknál fogva megszűnik lenni (kontakthiba, elmelegedés, akármi), akkor a FET-nek is valószínűleg kuka sorsa lesz az elmelegedéstől.
Ha túl nagy ellenállást tesznek be csillapítónak, és berezeg a fej, akkor is nagyon melegszik a fet. Ha jól van megválasztva minden paraméter, akkor csak biztonsági okokból kell a borda, de üzem közben nem melegszik a FET.
Tisztelettel jelzem, ez bizony igaz, de:
"Sokan jelzik, hogy huzamosabb használat alatt a PI-detektorok keresőfej tekercse felforrósodik" A fej melegedése volt a felvetés a fóliatekercs okán.
Igazad van, habár a hozzászólás végén a FET elmelegedés is említve vagyon, arra írtam.
Nekem még sosem sikerült meglangyosítani sem a fejet, nemhogy megmelegíteni. Persze, nem nyáktekercset használok. Egy (átlagos) PI gép nem nagyon kajál többet 2-3 wattnál. Egy fej megmelegítésére ez kevés, ha hozzátesszük, hogy más is tápol ebből, nem csak a fej. Ha az melegszik, akkor ott valami gáz van.
Jót válaszoltál, mert előzőleg Vackor tért át a FET-re, és arra reagáltál, ugyanakkor örültem, hogy beszálltál a témába, mert Te tapasztalt fej építő vagy.
Szerintem nem lebeszélni kellene Cavaliert a NYÁK-tekercs készítésről (bár az első reakcióm nekem is ez volt), hanem inkább segíteni kellene ötletekkel. Ezt nem próbáltuk, így nem tudhatjuk, jó-e. Hogy a gyártók nem alkalmazzák, annak az is lehet az oka, hogy pl. drágább mint egy CuZ tekercs. Lehet, ebből valami jó sül ki, de az biztos, hogy nehéz kitalálni, milyen is az, ami jó.
Köszi a válaszokat, kaptam azért jó ötleteket, hogy üvegszálas legyen, meg majd szépen végigónozom a tekercset, hogy vastagabb legyen a vezetősáv. Mivel ezt víz alá tervezem, a melegedés nem lesz gond. Lebeszélni úgyse lehet, ki fogom próbálni, legfeljebb megy 1-2 újabb cucc a bukott projektek dobozba.
Nem lesz ott semmilyen melegedés, ez butaság. Régebben tettem fel szkópképet arról hogy mi van a tekercsen, de le is ellenőrizheted. 12V van rajta 50us ideig (amit a FET kapcsol rá), majd miután ezt lekapcsolta, a tekercsből visszaalakuló induktív áram (tüske), ami kb. 200V-os, és tart 1-2us ideig ha jól emlékszem, és ez ismétlődik. Ha ezt az energiát kiátlagolod a tekercs ohmos ellenállásának a függvényében (szimulátor megcsinálja nem kell annyit számolni), akkor látható hogy ez nem fog felmelegíteni egy mondjuk 0,4-es huzalt, de még egy 0,2-est sem.
Sok sikert hozzá és főleg kitartást a készítéshez!
Ónozás után nem gondoltál az esetleges korrózióvédelemre? (pl. lakkozás, gyanta). A víztől való szigetelésre gondoltál? (Ne szivárogjon bele a víz.) Nem ismerem a rendelkezésedre álló technikát, de pl. a Surf Pi-hez 16.5 méter huzalt szoktunk tekerni. Ilyen hosszban hibátlanul kialakítani a fóliázást, úgy, hogy még fólia nélküli terület is maradjon a tekercs közepén: nem kis vállalkozás. Nos, ,,érzésre'', minden ellenőrzés és utánaszámolás nélkül úgy tűnik, rettentő vékony lesz a fólia. Ónozod, de hogyan? Pákával nem kis vállalkozás. Nem ismerem a rendelkezésedre álló technikát, és csupán a saját lehetőségeimből indulok ki... Figyelmedbe ajánlom Bővebben: Link Valamiért ő sem megy 0,4-es huzal alá, pedig megtehetné, hiszen olyan sokféle huzal létezik, akár még 0.05mm-es is... itt a kondenzátorban tárolt energia a lényeg, hasonlóan, mint a vakunál (Ami csak két ceruzaelemről megy.). A párhuzamos ellenállás a félvezető védelmére szolgál. Úgy látom, hiába is tépem a számat, mindig hülyeségeket írok és mindig akad, aki jobban tudja (ez nem neked szól), úgyhogy sértődés nélkül ez volt az utsó kommentem. Van egyéb dolgom is, mint szobatudósokkal csatázni. További sikeres építést mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
A 0,05-ös huzalból leginkább az ellenállása miatt (ami kb. 9 ohm méterenként) nem készítenek tekercset. Minél nagyobb a huzal ellenállása, annál inkább lerontja az impulzusüzem jellemzőit, de nem hiszem hogy ez magyarázatra szorulna.
Kíváncsian várom a választ arra, hogy egy PI gép esetében hol lényeges a kondenzátorban tárolt energia (csak mert ott a tekercs induktivitásában tárolt energia a lényeg, mert az alakul majd feszültséggé). Idézet: „itt a kondenzátorban tárolt energia a lényeg, hasonlóan, mint a vakunál (Ami csak két ceruzaelemről megy.). A párhuzamos ellenállás a félvezető védelmére szolgál.” A kondenzátor csak azért van, hogy a tekercsbe hamarjában betáplált áram ne rántsa meg a tápfeszt. De amúgy, a töredékét sem táplálják be, mint ami egy 470-1000 mikrós kondiban van. A vaku kicsit más. A párhuzamos ellenállás nem a félvezető védelmét szolgálja, hanem a tekercs csillapítását. Azért, az itt jelenlévő szobatudósok már egypár gépet megépítettek.
Áttanulmányoztam már a dolgokat, a terv az, hogy egy relatíve gyors a/d átalakítóval mintákat veszek mondjuk 2,4,6,8,10 us-nál illetve majd a gyakorlat eldönti, hogyan érdemes. (van 1,25 meg 30msps-es a/d a fiókban, a felbontása még kérdéses, hogy elég lesz-e 8 vagy 10 bit, és a feldolgozás megint más tészta.. )
A másik megoldás, amire már láttam példát, hogy több impulzus lesz egy "ciklus", az elsőnél korábban veszem a mintát, és aztán tolom ki a mintavétel pontját, persze ettől lassabb lesz a gép, kell mondjuk 4-6 impulzus mire kiértékeli, szoftver/hardver téren viszont egyszerűbb. Meglátom, hogy a rendelkezésemre álló mikrokontrollerből mit lehet kihozni, úgy néz ki így is mindenképp assemblerben kell programozni egy részét.
Rajzoltam egy gyors tervet, így most 31 menet, 0,7mm széles fóliával, kb. 15 méter így az össz huzalhossz. Műnyomó papírra kinyomtatom, majd rávasalom a nyák-ra, és kimaratom, ez a terv.
Természetesen le lesz lakkozva, illetve lesz még mellette egy vastagabb üvegszálas lap, műgyantával összedolgozva. Tervek szerint a nyél is, és a készülékdoboz is egyből lesz műgyanta+üvegszálból, az egész teljesen vízhatlanra csinálva, hogy akár nagy mélységben is lehessen használni. Benne lítium akksi, töltővel, csak a töltéshez szükséges két kivezetés jön ki belőle, a kezelést meg a fedőlapon belül lévő reed csövekkel oldanám meg, az ujjamon egy mágnessel.
Ha kétoldalas nyákra csinálnád? Kapacitás szempontjából rosszabb, de sokkal szélesebb sávokat használhatsz.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |